Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Ianuarie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Filmul de piatra“ - festival de scurt metraj - editia I - 7 - 11 ianuarie 2009

„Filmul de piatra“ - festival de scurt metraj - editia I - 7 - 11 ianuarie 2009

• „SĂ®nt convins cã acest festival, care se adreseazã Ă®n primul rĂ®nd tinerilor, va fi un succes. Festivalul este rezultatul muncii celor care au demonstrat de-a lungul timpului cã tineretul nostru are valoare nu numai la Piatra Neamt ci si Ă®n tarã. Vã doresc numai bine si vã asteptãm si la editia a doua. Mult succes!“, le-a spus presedintele Vasile Pruteanu celor prezenti la deschiderea festivalului „Filmul de Piatra“ • „Am gãsit Ă®n Consiliul Judetean un foarte, foarte mare sprijin, nu doar o finantare ci o echipã care s-a implicat si cu ajutorul cãreia acest festival este astãzi o realitate“, a declarat Andrei Dãscãlescu, unul dintre organizatori •

Miercuri seara, la ora 19, Ă®n sala de spectacole a Teatrului Tineretului din Piatra Neamt a fost deschisã prima editie a Festivalului filmului de scurt metraj „Filmul de piatra“. Acest proiect, initiat de Filmlab Ă®n colaborare cu Consiliul Judetean Neamt constituie o initiativã menitã sã completeze peisajul cultural al judetului Ă®ntr-un domeniu Ă®n care, pĂ®nã acum, nu a excelat. Organizatorii (Andrei Dãscãlescu, Helga Fodorean, din partea Filmlab si Mona Bocancea, din partea CJ Neamt), Ă®mpreunã cu o echipã formatã din Marius Besu, Liviu Bãrbulescu, Tudor Calnegru, Carmen Dirvariu, Mihai Fulger, Anna Florea, Alexandru Lungu, Alina Manea, Alina Manolache, Simona Mantarlian, Laurentiu Mares, Alexandra Safriuc, Irina Tugulescu, cãrora li s-a alãturat si echipa Teatrului Tineretului si cea a Asociatiei EuRo Cinema, s-au strãduit ca, Ă®n mare, datele organizatorice ale festivalului pietrean sã fie apropiate de standing-ul impus de marile evenimente cinematografice ale tãrii si ale strãinãtãtii. ĂŽn acest sens, nici prezenta tonicã a tinerelor girls pe post de amfitrioane nu a fost Ă®ntĂ®mplãtoare. Festivalul este structurat pe patru mari sectiuni, Ă®mpãrtite, la rĂ®ndu-le, Ă®n alte subsectiuni: competitia Filmul de Piatra, best Ro, best of fest - Anim’est (filme de animatie), Filminute (filme de un minut), Futureshorts (festival itinerant), IDFA (filme documentare), NexT, One Take (filme dintr-un singur cadru), Rotterdam - special - Umbre (selectie horror de la TIFF), Ah! iubirea (filme de animatie), Pietricele (filme pentru copii) si Four River (filme fãcute de adolescenti).

„Acest festival este astãzi o realitate“

ĂŽn deschiderea festivalului, Andrei Dãscãlescu, a spus: „Am gãsit Ă®n Consiliul Judetean un foarte, foarte mare sprijin pentru festival, nu doar o finantare ci o echipã care s-a implicat si cu ajutorul cãreia acest festival este astãzi o realitate“.
Presedintele Consiliului Judetean Neamt, Vasile Pruteanu, a rostit un scurt cuvĂ®nt de deschidere Ă®n care s-a adresat colocvial celor prezenti: „Bunã seara, Andrei! O sã-mi permit sã-i spun Andrei. Am fost profesor la Liceul Hogas, a fost un elev care a demonstrat Ă®ncã de pe bãncile liceului veleitãti Ă®n acest domeniu si mã bucur cã atunci cĂ®nd a propus organizarea primei editii a Festivalului filmului de scurt metraj la Piatra Neamt, ne-am gĂ®ndit, Ă®mpreunã cu primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, care vã salutã dar nu poate veni din motive obiective, aflĂ®ndu-se la Bucuresti, cã trebuie sã organizãm aceastã manifestare. ĂŽntr-adevãr, asa cum a arãtat si Andrei, Consiliul Judetean este cel care a contribuit la sponsorizarea acestei prime editii si faptul cã orasul Piatra Neamt, judetul Neamt, organizeazã aceastã primã editie a acestui festival este un Ă®nceput. SĂ®nt convins cã acest festival, care se adreseazã Ă®n primul rĂ®nd tinerilor, va fi un succes. Am vãzut programul, sĂ®nt peste patruzeci si patru de productii care vor fi difuzate Ă®n aceste zile la Piatra Neamt. Discutam cu Andrei zilele trecute, media de vĂ®rstã, sper sã nu gresesc, este de douãzeci, douãzeci si doi de ani, si faptul cã tinerii din tarã, cei care s-au Ă®nscris la acest festival, dar si din Piatra Neamt, este un lucru Ă®mbucurãtor. Cã acest eveniment important, festivalul de Piatra Neamt este rezultatul muncii celor care au demonstrat de-a lungul timpului - si as spune cã Andrei este un exemplu cu acel premiu obtinut la Amsterdam - cã tineretul nostru are valoare nu numai la Piatra Neamt ci si Ă®n tarã. As vrea sã vã multumesc celor care sĂ®nteti prezenti aici, celor care vor veni si sĂ®nt convins cã prima editie a acestui festival va fi un succes. Dacã vor fi mici neajunsuri, dati-mi voie, Ă®n numele celor care sĂ®ntem organizatori, sã ne cerem scuze anticipate si vã promitem cã la editiile urmãtoare lucrurile vor fi mai bune. Dar, trecĂ®nd peste aceste lucruri, dati-mi voie sã-l felicit Ă®n primul rĂ®nd pe Andrei pentru curajul, as spune, de care a dat dovadã Ă®n organizarea acestui festival, faptul cã a reusit sã ne convingã sã fim alãturi de el este un lucru remarcabil si am convingerea cã acest festival va fi un succes. Vã doresc numai bine si vã asteptãm si la editia a doua. Mult succes!“.

Seductii Ă®n avanpremierã

Imediat dupã festivitatea de deschidere, a fost prezentatã o inspiratã selectie de filme din programul festivalului, Ă®ntr-un stil de avanpremierã, ele urmĂ®nd a fi vizionate Ă®n cadrul sectiunilor din zilele urmãtoare. Si, mãrturisim, selectia a fost una atractivã si de mare efect.
„Valuri“ fictiune
(Scenariul si regia: Adrian Sitaru, Imaginea: Adrian Silisteanu, Montajul: Sorin Damian, Cu: Srgiu Costache, Karen Wallet, Adrian Titieni, Clara Vodã, Roberto Bors). Filmul a luat premii pentru cel mai bun scurtmetraj la festivalurile de la Locarno, Sarajevo, Namur, Gran Canaria, Dresden, Premiul de excelentã la Aspen Shortfes, Premii pentru cea mai bunã regie si cea mai bunã imagine la BAFTA Awards, Los Angeles si Premiul GOPO pentru cel mai bun scurtmetraj românesc.
„Un sot si tatã Ă®ncearcã sã-si alunge frustrarea flirtĂ®nd cu o strãinã si Ă®nvãtĂ®nd-o sã Ă®noate. Lucrurile iau, Ă®nsã, o Ă®ntorsãturã neasteptatã... “ Dincolo de tulburãtoarea dramã estompatã de tumultul estival al unei plaje Ă®ntesate de oameni, cliseele si ticurile arhicunoscute ale pitorescului comportamental si lingvistic românesc. O imagine Ă®ntr-adevãr de exceptie, un film ce creeazã o coplesitoare stare de neliniste.
„O zi cu soare“ (A Sunny Day) - Germania
(Regia: Gil Alkabetz)
„Soarele rãsare ca-n fiecare dimineatã, Ă®nsã azi nu pare a fi atĂ®t de bine primit pe cĂ®t sperã“. Poate doar spectacolul asfintitului l-a consolat cĂ®t de cĂ®t.
„Jolanda 23“ - Olanda 2008
(Regia Pim Zwier)
„Un documentar contemplativ - o relatare vizualã a tuturor actiunilor care duc la atingerea unui ideal al frumusetii“. Chiar Ă®ntruchipat de o vacã.
„Umbre“ - Italia 2008
(Regia: Alberto Meroni)
„ĂŽn viitorul apropiat visele tinerei Gaia sĂ®nt spulberate de oamenii rãi care populeazã orasul“. Dar pĂ®nã la urmã oamenii sĂ®nt buni, nu-i asa?
„O poveste vertebralã“ (A Vertebral Tale) - Franta 2004
(Regia: Jeremy Clapin)
„Un bãrbat condamnat de defectul sãu fizic sã stea doar cu capul Ă®n jos, Ă®si cautã perechea“. Care, evident, va sta cu capul Ă®n sus. E o compensatie si o complementaritate care nu Ă®ntotdeauna au sanse de rezolvare practicã.
„Tokyo Jim“ UK 2006
(Regia: Jamie Rafn)
„Un om de afaceri descoperã cã o potentialã tranzactie cu japonezii se duce pe apa sĂ®mbetei“. Care e, de fapt pe apa din closet.
„Henri si insulele“ (Henri and the Islands) - Belgia, 2008
(Regia: Bram Conjaerts)
„Conflictul dintre vorbitorii de limbã olandezã si cei de limbã francezã din cel mai mic sat belgian este vãzut prin ochii lui Henri, cel mai tĂ®nãr locuitor al Herstappeului“. Si dacã acest aspect e mai greu de sesizat de spectatorul român neavizat, starea de somnolentã a sãtucului cu optzeci si doi de locuitori induce o senzatie unicã.
„Who’s gonna save my soul“ - SUA, 2008,
(Regia: Chris Milk)
„Colaborare video cu Gnarls Barkley de pe albumul „The Odd Couple“. Scene, sĂ®ngeroase, cu o inimã frĂ®ntã din dragoste sau poate din lehamite.
„Support“ - Islanda
(Regia: BorkurSigthorsson)
„Un bãrbat Ă®n agonie Ă®ntr-un spital decide sã-si ia soarta Ă®n propriile mĂ®ini“. Soarta Ă®nsã se dovedeste a fi, dupã cincizeci de secunde, a altuia.

Competitia în trei runde

ĂŽn prima rundã a competitiei au fost prezentate filmele: Random playlist, Bart, E. motional in. sight, Pisi pisi pam pam, Easy life, Tutunul nu dãuneazã grav sãnãtãtii, Breath out the fear, Carambol, Dormi!, Domnul Mircea, Ayahuasca, Milky way, 8am, Bad vacation plan, Eu sĂ®nt eu, Falling down.

Articol afisat de 2428 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective