Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Ianuarie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sacosele, motiv de taxã

• aceastã taxã trebuie afisatã la vedere, pentru a sti de perceperea ei consumatorii finali, care trebuie sã o achite n

Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt au venit cu precizãri referitoare la ceea ce Ă®nseamnã eco-taxa pentru fiecare cumpãrãtor care pleacã din magazine si supermarketuri cu produse puse Ă®n diverse categorii de pungi de plastic.
ĂŽncepĂ®nd cu 1 ianuarie 2009, operatorii economici care introduc pe piata nationalã pungi avĂ®nd mĂ®nere integrate sau aplicate, de tip sacosã-bananã sau maiou, oricare ar fi destinatia si modul de comercializare/ distribuire a acestora, au obligatia de a calcula si a plãti la Administratia Fondului pentru Mediu o taxã Ă®n valoare de 0, 2 lei/ bucatã (eco-taxa).
Operatorii economici care au obligatia de a calcula si plãti eco-taxa sĂ®nt producãtorii - pentru pungile fabricate Ă®n România; importatorii - pentru pungile provenind din tãri din afara Uniunii Europene si persoanele fizice sau juridice române autorizate, care introduc pe piata nationalã pungile provenind din tãri membre ale Uniunii Europene.
Taxa a fost introdusã de Ordonanta de Guvern nr. 25 din 27. 08. 2008 pentru modificarea si completarea OUG nr. 196/ 2005 privind Fondul pentru mediu, iar metodologia de calcul a fost aprobatã prin Ordinul ministrului mediului nr. 1607/ 17. 12. 2008. Nu sĂ®nt supuse taxãrii pungile confectionate din hĂ®rtie si materiale textile si pungile confectionate din alte materiale decĂ®t cele pentru care operatorul economic face dovada biodegradabilitãtii respectivului material.
Caracterul biodegradabil al materialului se stabileste Ă®n baza evaluãrii conformitãtii, potrivit prevederilor Legii nr. 608/ 2001 privind evaluarea conformitãtii produselor, republicatã, cu urmãtoarele categorii de standarde aplicabile: standarde internationale, standarde române sau standarde nationale ale statelor membre ale UE care adoptã standarde europene armonizate.
Operatorii economici care introduc pe piata nationalã pungi avĂ®nd mĂ®nere integrate sau aplicate, de tip sacosã-bananã sau maiou din materiale biodegradabile, trebuie sã Ă®ntocmeascã declaratia de conformitate si sã detinã rapoartele de Ă®ncercare, certificatele sau alte documente care atestã conformitatea materialului cu standardele mentionate si sã informeze cumpãrãtorii si consumatorii finali asupra caracterului biodegradabil al pungii prin inscriptionarea sau marcarea acesteia.
Eco-taxa se evidentiazã distinct pe documentele de vĂ®nzare, iar valoarea acesteia se afiseazã la loc vizibil Ă®n vederea informãrii consumatorilor finali.

Articol afisat de 1636 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective