Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Ianuarie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„SARPELE“ DE GHEATÃ

„SARPELE“ DE GHEATÃ

• an de an, oamenii de pe Valea Muntelui s-au Ă®nvãtat sã audã continuu cum bucãtile de gheatã de pe Bistrita se rup si apoi se lipesc, formĂ®nd blocuri imense de ghetar • pe alocuri, zãporul are o grosime de cinci metri, adicã Ă®nãltimea a aproape douã etaje de bloc • dupã detonãri si datoritã Ă®ncãlzirii vremii, Ă®n acest week-end, lungimea zãporului de pe Bistrita a ajuns la 13, 1 kilometri, reducĂ®ndu-se aproape la jumãtate fatã de acum cĂ®teva zile •

Valea Bistritei din judetul Neamt este o zonã specialã Ă®n tarã si Ă®n Europa, Ă®ntrucĂ®t, de cĂ®tiva ani, iarna, de cum temperatura aerului coboarã sub zero grade Celsius, pe curs se formeazã sloiuri de gheatã. Fenomenul se Ă®nregistreazã si de aceastã datã, dar parcã oamenii s-au obisnuit cu el, desi Ă®n sufletul fiecãruia existã o fricã imensã cã ghetarul s-ar putea disloca si ar lua-o pe unde ar vrea el. Din pãcate, oamenii locului au trecut printr-o experientã nefericitã, produsã de ghetar, Ă®ntr-un moment special pentru fiecare - la noaptea dintre anii 2002-2003. Atunci au fost spulberate de cãtre tonele de gheatã trei vieti ale unor tineri care petreceau Ă®ntr-o constructie situatã Ă®n imediata apropiere a albiei Bistritei. Restul pierderilor aproape cã nu mai conteazã, pentru cã totul poate fi recuperat, refãcut, dar o viatã de om, nu. Doina Sava, secretara Primãriei Farcasa, Ă®si aminteste momentele grele prin care a trecut lumea de pe Valea Muntelui, atunci. „A fost sinistru. Abia trecuse de miezul noptii si deodatã s-a auzit un zgomot mare, parcã era o explozie lĂ®ngã casã. Sotul meu adormise. Era ora 1. 20. M-am uitat de la terasã si am vãzut cum Ă®n curte apa creste, creste, si bucãti mari de gheatã ieseau din albia Bistritei. Avem fĂ®ntĂ®nã Ă®n curte si se transformase Ă®ntr-o artezianã. ĂŽncepuse sã iasã apa din ea, tĂ®snea Ă®n sus. Sotul meu a vrut sã ia cizmele de cauciuc si sã se ducã la grajd. Dar nu l-am lãsat. Am zis cã dacã Domnul vrea sã ne mai rãmĂ®nã ceva pe lĂ®ngã casã, ne rãmĂ®ne, dacã nu, nu. Oricum nu aveai nici o putere Ă®n fata sinistrului. Dupã vreo 20 de minute, apa s-a retras. Am asteptat dimineata, sã vedem ce s-a Ă®ntĂ®mplat cu gospodãria. La fel au fãcut toti oamenii din Farcasa, Poiana Teiului si Borca. Atunci ne-am numãrat mortii, trei. Erau sapte tineri care petreceau Ă®ntr-o constructie Ă®n care functiona un gater. Patru dintre ei au scãpat, dar trei s-au dus odatã cu ghetarul“, a povestit Doina Sava.

Experienta de atunci Ă®i urmãreste pe munteni

CĂ®t e anul de lung, gospodarii de pe Valea Muntelui Ă®si vãd de treaba lor. De cum se apropie perioada rece, Ă®ncep si grijile pentru ceea ce le face Bistrita. Desigur, nu toti se pot plĂ®nge cã nu au liniste din cauza rĂ®ului, dar cei cu casele lĂ®ngã albie stau cu sabia deasupra capului pret de cĂ®teva luni bune, an de an. ĂŽn aceastã iarnã, zãporul s-a format cu cĂ®teva zile Ă®nainte de Sãrbãtori. La Ă®nceput a fost de cĂ®teva sute de metri, dupã care a crescut ca Fãt Frumos. Au fost zile Ă®n care s-a lungit cu un kilometru, dar si zile Ă®n care s-a lungit cu trei, patru kilometri. ĂŽn functie de temperatura aerului. Dimineatã, prĂ®nz sau searã, oamenii locului se uitã cum ghetarul se ridicã „la deal“. De la coada Lacului Izvorul Muntelui si pĂ®nã spre Borca... Am ajuns pe Valea Muntelui acum cĂ®teva zile, cĂ®nd la prĂ®nz temperatura aerului era pozitivã. Oamenii nu vedeau cu ochi buni Ă®ncãlzirea aceasta. Bine era cã nu se mai lungea ghetarul, dar rãu e cã se putea rupe Ă®n bucãti care sã iasã din albie, datoritã presiunii din amonte. Si iar ar fi vuit Valea Bistritei de zgomotul produs de sinistru. Vineri, 16 ianuarie, a avut loc o nouã rundã de dinamitãri. S-au dus echipele de pirotehnisti de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã si au reusit sã zdrobeascã destul de mult din zãpor, astfel cã duminicã, 18 ianuarie, lungimea se redusese pĂ®nã la 13, 1 kilometri. Adicã aproape la jumãtate fatã de cĂ®t fusese sãptãmĂ®na trecutã. „Acum zãporul are putin peste 13 kilometri. A fost detonat, a fost si cald, si s-a mai lãsat un pic. E Ă®mbucurãtor cã nu mai sĂ®nt infiltratii Ă®n beciurile oamenilor. Pentru cã e partial senalizat, sperãm ca apa sã se scurgã linistitã. Si din grosime s-a mai redus, avĂ®nd cinci metri doar pe alocuri. Va fi periculos Ă®n cazul Ă®n care vor cãdea ploi. Dar fenomentul acesta nu poate fi preĂ®ntĂ®mpinat. Noi supraveghem cursul si asigurãm permanenta, ca sã avem toate datele culese si puse la dispozitia oricui. Deocamdatã lumea e linistitã la noi, la Poiana Teiului. Drept sã spun, s-a si cam Ă®nvãtat cu treaba asta, care apare iarnã de iarnã“, a declarat Alecu Andries, secretarul comunei Poiana Teiului.
Liniste era ieri si la Farcasa, dupã cum a spus Dumitru Gheorghiu, cel care asigura permanenta la Primãrie. „SĂ®nt sub zero grade Celsius si e totul Ă®nghetat la noi. Acum nu e nici o problemã. Au mers cei din primãrie, Ă®mpreunã cu primarul, pe malul apei, au vãzut cã ghetarul este deocamdatã stabil“, a declarat Dumitru Gheorghiu, care a dat de Ă®nteles cã se asteaptã trecerea iernii si, odatã cu ea, sã disparã si grijile cu ghetarul.

Trosnete continue

Pe marginea albiei, zgomotul produs de apa care Ă®si face loc pe sub blocul de gheatã, si zãporul, aflat parcã Ă®n continuã cãutare, Ă®ti dau o senzatie ciudatã. Mereu se aud niste trosneli Ă®nfundate, de parcã ruperea totalã a ghetii este iminentã. Nimic nu mai pare sigur lĂ®ngã apã si parcã pãmĂ®ntul Ă®ti fuge de sub picioare. Urmãrim cum din amonte apa aduce cu ea bucãti de gheatã. O astfel de bucatã vine cu vĂ®rful Ă®nainte. Parcã un mester croise din ditamai blocul de ghetar. Coltul ascutit Ă®si face loc printre alte bucãti si se propteste cu un zgomot care face sã Ă®si tiuie urechile. Pe dedesubt, apa loveste cu putere si rãstoarnã o altã bucatã de gheatã, de dimensiuni mai mici. Vedem cã pe dedesubt sĂ®nt tot felul de forme, „sculptate“ de apã. Si Bistrita vine, si vine... Si iar rãstoarnã bucata de gheatã si la fel face si cu altele. Apoi, un ditamai blocul o ia la vale. Te ia cu fiori pe sira spinãrii, cã parcã te temi cã n-o mai Ă®ncãpea si iese pe mal. Ca sã fie si „decorativ“, malul de gheatã e ornat cu peturi, cu crengi si cu cĂ®rpe. O dovadã a nesimtirii celor care aruncã pe unde apucã gunoaiele. E atĂ®ta gheatã si atĂ®ta zãpadã Ă®n jur, cã te dor ochii de la luminã. Bistrita Ă®si face Ă®n continuare treaba ei, nepãsĂ®ndu-i de grijile oamenilor. „Acu’ nu-i nica. Gheata e subtire. Da’ ce-am avut noi iernile trecute... Era gheata pĂ®nã la nivelul puntii. Te temeai sã te uiti. Poate ne are Bunul Dumnezeu Ă®n grijã si ne-o feri de nenorociri Ă®n iarna asta“, a spus un muntean din Farcasa, Ă®n timp ce ducea o palie de fĂ®n din stog, Ă®n grajdul animalelor.
Lãsãm Ă®n urmã zgomotul apei si al ghetii si ne gĂ®ndim cã poate din varã vor Ă®ncepe lucrãrile de regularizare a Bistritei, pentru care s-au dat fonduri, dar n-au putut fi folosite datoritã unei contestatii. E de rĂ®sul lumii, dar lucrarea e blocatã pentru cã firma declaratã cĂ®stigãtoare a licitatiei pentru continuarea lucrãrilor de regularizare a Bistritei, abandonate odatã cu disparitia lui Ceausescu, este contestatã. Si legea româneascã permite aceste tergiversãri, de la un an la altul.

Articol afisat de 1683 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 19.01.2009 11:20
Prutene! Aici nu te mai bagi?
Da ce sa te bagi? Doar nu esti prost. De aici nu iese nimic.Daca nu mananca si gura ta nimic... Erai acum cateva zile zmeu si te ratoiai la politisti.De fapt zmeu esti de mic la cat de urat esti. Spuneai ca nu se rezolva nu`s ce probleme. Se vorbeste de ghetarii aia de o luna. De ce nu marai nimic? NU te bagi?Astepti intai catastrofa ca sa vedem ce bine administrezi tu situatia? Sau ti-e frica de faptul ca daca te duci acolo te saluta lumea cu parul in mana? Ai sa vrei atunci sa te salute macar cu o mana in buzunar. Du-te acolo si rezolvati odata problema aia vagabonzilor. Ai rupt asfaltul in campania electorala,in tot judetul asta.Si tu si gigelul. Acum cine va mai vede? Vedea-v-ar talpa iadului sa va vada de potlogari.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective