Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Ianuarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Taxele pe ARO, mai mari decît pretul masinii

Taxele pe ARO, mai mari decît pretul masinii

• proprietarii de ARO de pe Valea Muntelui sînt nemultumiti cã impozitul pentru un astfel de autovehicul a crescut de la 4 la 20 de milioane vechi • multi dintre ei si-au radiat masinile si spun cã îsi vor vinde animalele • „Cei care ne conduc trebuie sã înteleagã cã ARO nu este o masinã de lux. Este ca tractorul în zona de deal sau cîmpie“, a declarat Neculai Pop Dandu, din Bicaz Chei • autoritãtile locale au cerut sprijinul parlamentarului Ioan Munteanu • cresterea impozitului la autoturismele ARO a fost impusã de UE •

Peste 200 de cetãteni din comuna Bicaz Chei, proprietari de ARO sînt în pragul revoltei, dupã ce au aflat care este valoarea impozitului pe care trebuie sã-l plãteascã. Suma, de aproximativ 20 milioane de lei, care trebuie vãrsatã la buget, i-a fãcut pe multi sã recurgã la o mãsurã radicalã - radierea masinilor. Mai mult decît atît, oamenii spun cã sînt bãtaia de joc a statului care le-a impus taxe foarte mari. Renuntarea la autovehiculele de teren le va îngreuna munca, mai ales cã autovehiculele, sau „cãrutele motorizate“ cum le alintã ei, le erau de un real ajutor în zootehnie. Durerea oamenilor a fost ascultatã de cei din conducerea primãriei, primarul si viceprimarul solicitînd deja ajutorul deputatului Ioan Munteanu. „ÃŽn Bicaz Chei sînt aproximativ 200 de autovehicule ARO, folosite în special de crescãtorii de animale. Acum ne-am trezit cã ne-au mãrit impozitul de la 4 milioane, anul trecut, la aproape 20. Am înteles cã au introdus acest tip de masinã la categoria jeep-uri, ceea ce nu este normal. Eu am sapte animale, iar masina îmi era de mare ajutor. Am teren la Trei Fîntîni si merg în fiecare varã sã fac fînul. Cu ARO aduc fînul acasã. Cu masina asta mã deplasam. Acum ce fac? Voi fi nevoit sã renunt la ea. Am fost la Politie si am radiat-o temporar în speranta cã cineva se va gîndi si la noi si va lua vreo mãsurã. Este o tragedie, cã nu stim ce sã mai facem. Oamenii nu au bani, iar taxa e foarte mare. Va trebui sã ne vindem si animale si tot. Nu înteleg de ce ne taxeazã asa, pentru cã noi nu iesim cu masinile astea decît foarte putin pe drumurile nationale. Nu vom mai circula sau dacã o facem vom risca pentru cã nu avem cum sã ocolim drumurile publice. Cei care ne conduc trebuie sã înteleagã cã ARO nu este o masinã de lux. Este ca tractorul în zona de deal sau cîmpie. Decît sã revenim la cal si la cãrutã, mai bine renuntãm la tot“, a declarat Neculai Pop Dandu (foto), din comuna Bicaz Chei.

„Un Aro nu face cît trebuie plãtit taxe pentru el la stat“

Autoritãtile locale au ascultat pãsurile nemultumitilor si le-au promis ajutor. Deja s-a luat legãtura cu deputatul Ioan Munteanu care le-a spus cã se va implica în rezolvarea problemei. Dar nu acum, ci dupã ce va fi votat bugetul. „Codul fiscal vechi a fost modificat anul trecut în varã, cînd autoturismele Aro au fost introduse în categoria jeep-urilor. ÃŽn zona noastrã sînt foarte multe astfel de masini care functioneazã. Oamenii le folosesc pentru a-si face treaba. Vara se duc la fîn, transportã marfã cu ele. Este un autoturism absolut necesar în zonã, mai ales cã se circulã mult pe drumuri forestiere. Acum, un proprietar de Aro trebuie sã plãteascã un impozit de 19, 2 milioane de lei vechi, la care se mai adaugã taxa de drum, asigurarea. Asa se ajunge la cheltuieli de aproximativ 30 de milioane, ceea ce înseamnã cã taxele sînt mai mari decît valoarea masinii. Noi am vorbit cu domnul deputat Munteanu si i-am cerut ajutor. Ne-a promis cã o sã încerce sã ne ajute. ÃŽnsã timpul trece, iar orice lunã înseamnã plata corespunzãtoare a impozitului. Oamenii sînt disperati, pentru cã se vãd nevoiti sã renunte la masini si sã-si vîndã animalele. Foarte multi le radiazã temorar. Inclusiv eu l-am radiat si am rãmas cu un ARO autoutilitarã pentru care impozitul este mult mai mic, de aproximativ 4 milioane de lei. Este o situatie dificilã, pentru cã multi trãiesc din zootehnie si au nevoie de aceste masini, însã nu au cum sã plãteascã astfel de taxe foarte mari“, a declarat Mihai Bîrsan, viceprimarul comunei Bicaz Chei.
Trebuie precizat cã s-a ajuns în aceastã situatie dupã ce Uniunea Europeanã a arãtat cã nu este normal ca în România sã existe discriminare în ceea ce priveste plata impozitelor la autovehicule. Asa s-a ajuns ca pentru un ARO, ce are o capacitate de 3. 200 de cmc, impozitul sã fie egal ca în cazul unui Mitsubishi Pajero, de exemplu.

Articol afisat de 3192 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 29.01.2009 11:16
Si daca spune UE sa evacuam tara chiar o facem?
Ia sa ne mai lase in pace cu atatea si atatea reguli inrobitoare.De ce nu ne obliga de exemplu,sa arestam pe cei care au furat flota?Nu. La noi se fac buletine si permise noi in ficare luna ca asa vrea UE,se mai darama doua etaje la blocuri ca asa vrea UE,culoarea obligatorie la cureaua pantalonilor ca asa vrea UE,etc.Mai lasati-ne bre in pace.Dar toate astea nu s-ar putea face daca nu am avea atatia cioflingari care ne conduc.Ei executa orbeste orice ordine,doar ca sa le fie lor bine si sa nu le umble nimeni prin dosare.Cei din Bicaz Chei,ar face bine sa scoata vreo treizeci de masini radiate in drum, si sa le lase acolo prin chei.Si sa nu mai treca pe acolo nici bunicul lui Jhonathan Scheele,pana se reglementeaza legea.Pana va rezolva "deputatul" Ioan Munteanu aceasta problema, se va redeschide uzina ARO si va produce berline. La astia mai bine li s-ar spune DEPORTATI decat deputati. Ca dupa campanie nu-i mai vede nimeni.Asa ca fara proteste si scandal,nu se poate face nimic.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective