Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Ianuarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Se anuntã noi experimente în învãtãmînt

• ministrul Andronescu a declarat cã bac-ul si admiterea la liceu rãmîn neschimbate pînã anul viitor • dupã, va fi introdusã o nouã programã scolarã • încã nu se stie, în judet, cît de mult va fi afectat personalul din învãtãmînt •

Noua conducere a Ministerului Educatiei are în plan sã facã modificãri importante în sistem. Odatã cu elevii, pe care practic se vor face experimentele, vor fi afectati si lucrãtorii din educatie, fie ei dascãli sau personal auxiliar. Ministrul Ecaterina Andronescu vrea sã finalizeze, pînã în aprilie, un proiect de lege prin care sã fie restructurate programa scolarã si examenele din ciclul preuniversitar, urmînd ca din 2010 numãrul de probe de la bacalaureat sã se reducã, iar tezele cu subiect unic sã fie eliminate.
Andronescu a precizat cã doreste sã regîndeascã programa scolarã, motiv pentru care o comisie specialã a fost deja organizatã. „Asa cum am spus încã de la învestire, dorim sã adoptãm o programã care sã formeze competente, asa cum cere si Comisia Europeanã. Ceea ce înseamnã, implicit, si alt fel de examene“, a explicat Andronescu.
Potrivit ministrului, de anul acesta se va lucra la programa scolarã astfel încît aceasta sã fie redusã la cunostinte esentiale, care nu se perimeazã în timp. Revizuirea programei va însemna si reducerea numãrului de discipline din ultimii ani de liceu, în functie de profilul ales. „Ne intereseazã o pregãtire temeinicã. Astfel, cineva care vrea sã se orienteze spre un domeniu umanist nu trebuie sã fie sufocat de programa prea densã din zona stiintificã si invers“, a spus Andronescu.
Ministrul se gîndeste la simplificarea examenelor, pentru ca elevii sã poatã învãta si sã nu mai fie tentati sã copieze. „Sase probe la bacalaureat sînt prea multe. As vrea sã reducem numãrul lor, nu pot sã spun exact cîte vor fi, pentru ca elevii sã se poatã pregãti temeinic, iar examenul sã fie unul cît se poate de serios“, a mai spus Andronescu.
ÃŽn privinta eliminãrii tezelor unice, ministrul are cel putin douã argumente pentru aceastã mãsurã: „Tezele nu îsi vor mai avea sensul în noul curriculum. Oricum, nu prea vãd sensul acestor examene care tin loc si de tezã si de admitere la liceu. „Nu decid eu singurã ce se va întîmpla la anul în educatie. Dar vreau ca propunerile ministerului pe care îl conduc sã nu întîrzie spre discutare si adoptare, pentru ca de la anul sã intre în vigoare“. Noul curriculum si metodologiile de examen vor fi gata pînã în aprilie si vor fi propuse spre votare si discutare în comisiile de învãtãmînt din parlament.
Astãzi, la Piatra Neamt, conducerea filialei judetene a Federatiei Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt va discuta mai îndeaproape despre ce înseamnã noile intentii ale ministerului.

Articol afisat de 1704 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de dora78 la data 29.01.2009 06:11
Lipsã de profesionalism!
Mamzel dragã, pânã sã te apuci tu sã comentezi schimbãrile din învãtãmânt, ar trebui sã studiezi temeinic formulele de adresare reverentioasã. "A spus Andronescu", "a explicat Andronescu", "a mai spus Andronescu" sunt expresii care nu fac decât sã dovedeascã lipsã de profesionalism. Sau poate cã tu si doamna ministru ati fost colege de bancã în liceu!? Bun, rãu, n-are importantã cum e noul ministru, nu-i treaba ta; tu, ca jurnalist, trebuie sã ai în primul rând o exprimare ireprosabilã. Dar la tine lipsa de politete e boalã veche, asa-i?
Ad�ugat de gyovy la data 29.01.2009 11:33
Crezi tu draga Dora ca a facut "deontoloaga" vreun liceu?
As! Daca ar fi asta prima greseala n-as mai zice nimic. Dar fata e fugita de mult de prin redactie,impreuna cu alti colegi. Uite asa citeste un adolescent si crede ca e corect modul asta de exprimare.Dar asta e boala veche in toata presa romanesaca,de vreo zece ani incoace.Am chiulit fiecare si nu am luat premii in liceu toti. Dar astia au chiulit la prima ora si au vrut sa se intoarca in ultima zi de liceu. Era prea tarziu insa.Asa ca trebuia sa manance si ei o paine de undeva.Si decat pe conducte la blocul turn Ozana la subsol acolo,mai bine la Monitorul.Nu? Mai o tigara,mai o gustarica de virgule si cratime, mai papam o litera doua,uite ca trece ziua si au luat si ei un salar,in loc de ajutor social,pentru cei cu dizabilitati mintale.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective