Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pãrintele Iustin Pîrvu, la 91 de ani

Pãrintele Iustin Pîrvu, la 91 de ani

• astãzi, pãrintele Iustin Pîrvu împlineste venerabila vîrstã de 91 de ani • numerosi pelerini au mers la Petru Vodã pentru a-l felicita •

Preotul Iustin Pîrvu, staret al Mãnãstirii Petru Vodã, împlineste astãzi venerabila vîrstã de 91 de ani. Anii nu l-au doborît si duhovnicul cu ochi albastri continuã sã primeascã pelerini în chilia ce pare de la începutul timpurilor. Aceeasi privire caldã, aceeasi vorbire blîndã, acelasi spate drept pe care n-au reusit sã-l înconvoaie nici anii, dar nici închisorile comuniste sau rãutatea unor contemporani certati cu legea crestinã. Continuã sã ofere sfaturi celor care îi trec pragul iar faima sa a depãsit demult hotarele judetului. Dovadã numãrul mare de pelerini care au mers si în acest an la mãnãstirea dintre munti pentru a-i fi aproape la aniversare.
Dacã întrebi pe oricare dintre ei de ce tin atît de mult la pãrintele Iustin fiecare îti va rãspunde în felul lui. ÃŽnsã din toate rãspunsurile va rãzbate acelasi înteles: pentru cã e un bun crestin. Pentru cã e o dovadã vie cã credinta crestinã nu a murit, ba e chiar extrem de puternicã. Pentru cã... si multe ar fi de spus despre duhovnicul cu ochii luminosi. N-ajunge o viatã sã spui sau sã asculti toate istorisirile despre pãrintele Iustin. Cum a fost în închisorile comuniste, cum a supravietuit acolo, cum a venit apoi acasã si a ridicat mãnãstirea si cum are cîte o vorbã bunã pentru fiecare care îi trece pragul. Dar vorbele pot cu greu cuprinde aceastã viatã de om asa cum a fost si este ea. Mai mult chiar, cuvintele nu pot cuprinde ce simti atunci cînd te afli în preajma lui. Sentimentele sînt unice si inexprimabile. Iar zîmbetul pãrintelui Iustin alinã rãni ce nu credeai cã se vor închide vreodatã. E secretul lui. La care te invitã crestineste sã participi si tu. Acum a ajuns la 91 de ani. Mult pentru o viatã simplã de om, extrem de putin fatã de cît am vrea sã-l avem printre noi. Urãrile de sãnãtate si viatã lungã au curs zilele acestea la adresa staretului. Fie sã se împlineascã iar Cel de Sus sã-l mai îngãduie printre noi cã tare avem nevoie. Iar cînd va fi sã plece la odihnã, cînd va fi ca acel pe care l-a slujit o viatã sã-l cheme alãturi de El, vor rãmîne istorisirile, vor rãmîne sentimentele, va rãmîne în inima fiecãrui pelerin care l-a cunoscut imaginea duhovnicului cu ochi curati si blînzi. Acesta e darul pãrintelui Iustin pentru noi. ÃŽntrebat deunãzi cum se simte la anii pe care i-a împlinit, pãrintele Iustin Pîrvu a afirmat cã se simte tînãr si cã mai are de dus la îndeplinire foarte multe planuri. „Cum mã simt la aceastã vîrstã? Mã simt cum mã simteam la 25, 30 de ani si mai am destule de dus la bun sfîrsit. Este greu sã dai sfaturi în aceste zile, pentru cã este greu sã te potrivesti acestor vremuri. Este o perioadã de grele încercãri în lumea aceasta a noastrã care cunoaste o permanentã ispitire, cînd dintr-o parte cînd dintr-alta. Sîntem tot mai slabi, mai obositi, mai tracasati de lumea aceasta interesatã sã descompunã natiunile si viata noastrã. Existã o continuã tendintã de descompunere si o tendintã negativã asupra fiintei noastre spirituale. Solutia este sã ne pãstrãm credinta, în ciuda tuturor greutãtilor“.
Recunoscut drept urmas al pãrintelui Cleopa, de la Mãnãstirea Sihãstria, Iustin Pîrvu s-a nãscut pe 10 februarie 1918, în satul Poiana Largului, comuna Cãlugãreni, judetul Neamt. A participat împreunã cu Divizia 4 Vînãtori de Munte la luptele din cel de-al doilea rãzboi mondial, ajungînd pînã la Don. ÃŽn 1945 a fost arestat si condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa prelungindu-se pînã în 1964, fiind încarcerat la Suceava, Vãcãresti, Jilava, Aiud, Pitesti, muncã silnicã executînd în mina de la Baia Sprie.
Dupã iesirea din închisoare a slujit ca monah la Mãnãstirile Secu si Bistrita, iar în 1992 a început construirea lãcasului de la Petru Vodã. Astãzi, asezãmîntul este loc de pelerinaj nu numai pentru credinciosii din judetul Neamt. „Nu este numai meritul meu. Cãlugãrii, preotii din mãnãstire, credinciosii care m-au sprijinit, toti, cu ajutorul lui Dumnezeu, am fãcut posibil acest lucru“, mai sustinea staretul Iustin. Prin strãduinta acestuia, lîngã lãcasul de cult, din 2000 s-a ridicat un schit de maici, o casã de educatie pentru copii orfani si un azil pentru bãtrîni.

Articol afisat de 3941 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective