Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Asigurãrile medicale, profit doar pentru firme

• medicii sînt obligati sã încheie anual asigurãri de malpraxis • doctorii sînt asigurati în medie pentru 40.000 de euro, asistentele pe 10.000 iar moasele pentru 4.000 • desi astfel de asigurãri se plãtesc de ani de zile, societãtile de asigurãri nu au despãgubit nici un nemtean, niciodatã • pe de altã parte, nu a existat niciodatã un caz de malpraxis •

Anual, societãtile de asigurãri cîstigã de pe urma personalului medical sute de mii de euro iar acesti bani reprezintã profit 100% întrucît nu s-au plãtit niciodatã despãgubiri în contul asigurãrilor. De mai bine de 8 ani, fiecare medic, asistentã, farmacist sau dentist este obligat sã aibã asigurare de malpraxis, adicã sã fie acoperiti pentru eventualele greseli medicale. Fãrã aceste polite încheiate cu companiile de asigurare, nu pot profesa, ei nefiind acceptati la încheierea contractelor cu casele de asigurãri, nu pot profesa în spitale sau în dispensare si nu se pot înscrie la nici un fel de concurs profesional. Anul acesta, sumele pentru care erau asigurati angajatii din Sãnãtate au fost majorate. Astfel, un medic este acum asigurat în medie pentru suma de 40.000 de euro, o asistentã de spital pentru 10.000 de euro iar o moasã si o asistentã medicalã de dispensar pentru circa 4.000 de euro. Aceste sume reprezintã niste valori medii întrucît fiecare medic este taxat diferit în functie de vechime si specialitatea în care lucreazã. De exemplu, chirurgii sînt asigurati pentru cele mai mari sume, media fiind cam de 150.000 de euro dat fiind faptul cã riscurile de a gresi sînt mult mai mari decît în alte specializãri. Astfel de polite de asigurare se plãtesc la aproape toate firmele de profil care încaseazã anual la nivelul întregii tãri sute de mii de euro iar în Neamt sumele achitate de personalul medical sînt de ordinul zecilor de mii de euro.

„Legea malpraxisului ar putea pune lucrurile la punct“

Medicii sînt nemultumiti de faptul cã an de an sînt obligati sã achite niste taxe care nu fac decît sã îmbogãteascã firmele de profil.
„La noi, asigurarea de malpraxis a personalului medical este obligatorie prin lege, însã sistemul este atît de prost alcãtuit, încît respectivele polite nu sînt de folos nimãnui. Legea fixeazã niste praguri minime în privinta sumelor asigurate la care medicii trebuie sã încheie polita obligatorie, însã nu specificã limpede momentul în care asiguratii capãtã dreptul de a fi despãgubiti de asiguratori: acela al deciziilor comisiilor de monitorizare si competentã profesionalã pentru cazuri de malpraxis de la nivelul autoritãtilor de sãnãtate publicã sau acela al sentintelor judecãtoresti. Noi plãtim obligatoriu niste sume anual dar sîntem constienti cã în caz de ceva nu vom fi despãgubiti, clauzele contractuale fiind atît de vagi si de neclare încît nu te simti asigurat pentru nimic. Multe dintre polite nu asigurã decît anumite riscuri, cele mai periculoase proceduri nefiind incluse în plata politei. Se tot vorbeste de o lege a malpraxisului care ar urma sã intre în vigoare dar pînã atunci, noi plãtim anual, si plãtim destul iar firmele de asigurãri ne iau banii si atît. Aceste asigurãri nu ne folosesc nici nouã si nici pacientilor iar legea malpraxisului ar fi singura care ar aseza lucrurile“, a precizat doctor Mihaela Covrig, presedinta Patronatului Medicilor de Familie din Neamt.

„ÃŽmbogãtim firmele de asigurãri degeaba“

Colegiul Medicilor din Neamt nu a avut în ultimii ani nici un caz de malpraxis desi reclamatii au mai fost. „Nu a fost nici un caz de malpraxis în Neamt si nu s-au plãtit niciodatã despãgubiri la noi de cãtre vreo firmã de asigurare. Din cîte stiu, nici la nivel de tarã nu s-a plãtit nici o despãgubire iar din niste calcule reiese cã medicii plãtesc cam trei milioane de euro anual iar la noi, contributiile cred cã se apropie de 100.000 de euro. Sînt bani pe care îi plãtim fãrã rost. Doar îmbogãtim societãtile de asigurãri. Din pãcate, aceste asigurãri sînt obligatorii, iar în lipsa lor nici un angajat din sãnãtate nu poate profesa. O lege a malpraxisului este necesarã dar proiectul existent acum este o ineptie. Sperãm sã fie modificat pentru cã altfel nu va avea nici o valoare“, a precizat medicul chirurg Iosif Köseghi, presedintele colegiului Medicilor Neamt. Pacientii de multe ori preferã sã dea în judecatã direct medicul pentru a primi despãgubiri materiale. Acestia preferã instantele si nu comisiile de malpraxis pentru a evita plata taxelor piperate de expertizã, care sînt cam de 30-40 de milioane de lei vechi. Ministerul Sãnãtãtii a initiat o lege a malpraxisului care va cuprinde si o prevedere care propune ca aceste taxe de expertizã sã fie achitate anticipat de asiguratorii medicilor acuzati de malpraxis, urmînd a fi recuperate, ulterior, de acestia, de la reclamanti, dacã medicul este declarat nevinovat. Rãmîne de vãzut dacã societãtile de asigurare vor fi de acord cu acest lucru, pentru cã ele vor avea cel mai mult de pierdut. Legea malpraxisului se pare cã va fi gata pînã la 1 septembrie cînd va reglementa clar acest domeniu sensibil.

Articol afisat de 1391 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective