Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sã tot fii bugetar!

Sã tot fii bugetar!

• un munte de bani va putea cîstiga un dascãl dacã îsi va da gradele didactice la timp • si în prefecturã si primãrii, „stabii“ o vor duce foarte bine • prefectul va cîstiga circa 3.000 de lei la salariu, peste cîteva luni • valorile lefurilor ce se vor acorda bugetarilor din ianuarie 2010 au fost parafate la discutiile dintre ministerele care au ca sarcinã stabilirea salarizãrii unice • legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010, asa cum a impus Fondul Monetar International •

Sefii învãtãmîntului românesc au bãtut palma cu reprezenatntii Ministerului Muncii si au stabilit salariile care se vor acorda angajatilor din educatie. Si dupã cum aratã noua grilã de salarizare, sã tot fii de acum angajat în acest sistem. Diferenta dintre ce a fost pînã acum, luînd în calcul salariul pe care îl primea un dascãl debutant si ce se va acorda din ianuarie 2010 este uimitoare. Acesta este „buful“ de care avea nevoie învãtãmîntul românesc pentru a-si pãstra specialistii.
Conform celor scrise negru pe alb la finalul negocierilor, salarii sub 20 de milioane de lei vechi nu va mai încasa nimeni dintre cei care presteazã la catedrã. Astfel, un profesor debutant va cîstiga 3.300 lei, iar un profesor care si-a luat definitivatul - maximum 4.300 lei, în timp ce un învãtãtor cu studii medii si vechime de peste 40 ani va avea un salariu de 3.600 lei, potrivit grilei finale unice de salarizare convenite de Ministerele Educatiei si Muncii.
Totodatã, un profesor cu gradul II va cîstiga maximum 4.900 lei, iar un profesor cu gradul I cu o vechime de peste 40 de ani - 5.500 lei.
Un învãtãtor debutant, un educator si un maistru cu studii medii vor avea coeficienti în grila unicã de salarizare cuprinsi între 2,77 si 3,50, respectiv un salariu maxim de 2.100 lei, calculat la salariul minim brut pe economie, de 600 lei.

În universitãti, pînã la 7.800 lei

Cît priveste învãtãmîntul superior, salariile pornesc de la 2.844 lei, pentru un asistent universitar cu vechime minimã, pînã la 7.800 lei, pentru un profesor universitar cu vechime maximã.
Astfel, un asistent universitar ar urma sã cîstige între 2.844 lei si 4.500 lei, avînd coeficienti în grilã cuprinsi între 4,74 si 7,50, iar un conferentiar universitar între 4.512 lei si 6.000 lei, în functie de vechime.
Profesorii universitari vor avea salarii cuprinse între 5.814 lei si 7.800 lei, coeficientii fiind cuprinsi între 9,69 si 13.
Documentul convenit de reprezentantii Ministerului Educatiei si cei ai Ministerului Muncii mai prevede introducerea în salariul de bazã a sporurilor de stabilitate, de vechime si a celui neuropsihic pentru angajatii din învãtãmînt.
În categoria sporurilor vor fi cuprinse, însã, salariul de merit, gradatia de merit si indemnizatia de conducere, care vor putea reprezenta cumulat maximum 30% din salariul de bazã.

„Buf“ si la prefecturã

Tot de al începutul anului viitor, salariul prefectului va fi de 7.650 lei, cu aproape 3.000 de lei mai mult decît în prezent. Cel al unui subprefect s-a stabilit cã va ajunge la 7.590, iar functia de secretar general în administratia localã va fi remuneratã cu 7.620 lei, potrivit grilei unice de salarizare convenite vineri în forma finalã de reprezentantii administratiei locale cu Ministerul Muncii.
Totodatã, un director general în primãrie sau în prefecturã ar putea cîstiga, cu tot cu treapta de salarizare, 7.380 lei, ceea ce reprezintã un coeficient de 12,3 în grila unicã de salarizare, aplicat nivelului actual al salariului minim brut pe economie, de 600 lei.
Noua grilã prevede pentru un sef de serviciu în administratia localã un coeficient de ierarhizare de 11,15, respectiv un salariu brut de 6.690 lei, iar pentru un sef de birou un, salariu de 6.600 lei.
Un director în cadrul unei primãrii sau al unei prefecturi ar urma sã cîstige, potrivit noii grile, 11,8 salarii minime pe economie, respectiv 7.080 lei.
Pînã vinerea viitoare, grupul de lucru de la ministerul Muncii trebuie sã finalizeze proiectul de lege privind salarizarea unicã în sistemul bugetar. Documentul va ajunge apoi pe masa Guvernului.
Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010, asa cum a impus Fondul Monetar International.

Articol afisat de 3144 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective