Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 15 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Preludiul marilor miscãri sociale?

Mã pregãtesc, joi dimineatã, sã-mi scriu angajatul comentariu. Intentia mea era sã reiau un subiect pe care l-am abordat cu o sãptãmînã sau cîteva sãptãmîni în urmã: preparativele presedintelui Bãsescu pentru a deveni premier. Scãderile în sondaje, nu cele abrupte anuntate de adversari, ci cele de clepsidrã, constante, line, reale, dau fiori. Aceastã ruginire a prestigiului e fãrã de întoarcere iar Bãsescu, politicianul pe care-l poti suspecta de orice numai de prostie nu, simte si stie încotro ticãie ceasul implacabil al timpului. Scriam atunci cã prima miscare va fi raderea liderilor PDL care si-au îngãduit uneori sã crîcneascã iar dacã nu au crîcnit si-au luat oricum un avînt prea mare în controlarea organizatiilor si a partidului în ansamblu. Pe lista mea figurau Blaga, Videanu, Berceanu. Blaga s-a fãcut vinovat, lucru greu de iertat de presedinte, si pentru cã n-o suportã fãtis pe Elena Udrea. Ceilalti sînt prea puternici financiar iar puterea lor financiarã nu e pusã în slujba presedintelui ci a propriilor interese de mãrire. Iatã cã între cei 7 magnifici, toti ministri ai Guvernului Boc, cercetati de ANI îi regãsim si pe cei 3 fruntasi PD, colegi si frati de luptã cîndva ai cîrmaciului de la Cotroceni. Sã se împlineascã previziunea? Oricum stirea era pe surse si are probabil marja ei de eroare. Nu voi dezvolta subiectul.
Al doilea subiect la care renunt, nu înainte însã de a-l comprima în cîteva rînduri, este cel al spectacolului motiunii de cenzurã. Stim, cei care am urmãrit evenimentul parlamentar, ce au zis unii, ce au glãsuit ceilalti. Crin Antonescu a atacat strãlucit, cu un har înnãscut al oratoriei, absent în retorica împiedicatã a celor mai multi dintre politicieni. Boc a rãspuns dintr-o rãsuflare, care a tinut un ceas, fãrã sincope, fãrã sã se piardã, motor politic conectat la pilotul automat. Pe acestea le-am auzit nu doar eu si le-am cîntãrit fiecare în felul lui. Un amãnunt, pentru mine socant, m-a tinut lipit cu privirea de costumatia doamnei Udrea, singura din sutele de parlamentari bãrbati si femei, îmbrãcatã ghidus si, pentru gravitatea si sobrietatea înaltei adunãri care dezbãtea într-un fel destinul României, strident. Ministresa turismului era învelitã strîns într-un fel de trening roz mulat pe toate rotunjimile. Rozul ãsta sau ce culoare o fi cã nu mã prea pricep la nuante, sãrea în ochi ca diagonala fosforescentã a unui politist de la rutierã noaptea. Doamna Udrea s-a ridicat si s-a reasezat pe scaun de zeci de ori, a conversat, a zîmbit, cu un program de scenã viu, activ, dinamic, în totul independent de discursurile rostite la microfon. Doamna Udrea care a primit pe rînd pupãtura de mînã si plecãciunea slugarnicã a tuturor membrilor PDL din salã pãrea regina balului si tinea mortis sã se vadã acest lucru. Nu voi dezvolta însã nici acest subiect.
Scriu pornind de la o imagine care mi-a dat fiori. În spatele guvernului si pe la unele intersectii stationau în asteptare cunoscutele buncãre pe roti, cu gratii metalice la parbriz si geamurile laterale, ale jandarmilor. La fiecare intersectie numãrul agentilor si politistilor era triplu sau de zece ori mai mare decît într-o zi obisnuitã. Nu este o zi obisnuitã? - mi-am zis eu. Este. Nu e nici Joia Mare, nu sînt Rusaliile, nu-si pune pantofi cu toc înalt premierul iesind pe treptele guvernamentale cît o prãjinã, socînd si iscînd o miscare popularã. Ce se petrece? Blindatele pe roti ale Jandarmeriei stãteau astfel la evenimentele de acum 18-19 ani rãmase în istoria post-decembristã sub numele de minieriade sau alte mari clãtinãri stradale. Radioul mã anuntã cã undeva în zona Muzeului Satului se adunã lume. Lumea asta va mãrsãlui prin centrul Capitalei în lungi coloane si-si va striga nemultumirile. Nemultumirile tin de promisiuni electorale nerespectate, tin de cresterea somajului si scãderea nivelului de trai, de nesigurata zilei de mîine. Blocul National Sindical, initiator al marsului de protest, estimeazã o participare de 10.000 de oameni. Poate nu vor fi atîtia, poate vor fi mai multi. Am întîlnit, în drum spre A.M. Press, un vecin de stradã care lucra pe undeva pe la Mãgurele si nu-si prea mai gãseste rostul nicãieri. Nu e membru de sindicat dar mergea încordat si furios sã se alãture demonstrantilor. Sã fie acesta preludiul unor convulsii sociale pe care unii analisti le prevãd pentru acest an? Am vãzut miscãri de protest violente în tãri dezvoltate si cu un nivel de trai ridicat. Am privit cu groazã la ciocnirile soldate cu rãniti dintre fortele de ordine si protestatari în Germania, Grecia, Turcia. Alarmarea si scoaterea în stradã a unui numãr atît de mare de politisti si jandarmi aratã cã puterea se teme, stie ceva, nu exclude o participare mai amplã care ar putea scãpa de sub control. În pofida unor declaratii politice încurajatoare, precum cã efectele crizei se diminueazã, asistãm la o zilnicã crestere a numãrului de someri. Într-o singurã regiune din Spania sînt 25.000 de someri români. Guvernul spaniol se declarã neputincios si promite sã le dea bani de drum pentru a pleca acasã, în România. S-ar putea ca milionul de someri presupus sã fie mult mai mare. Nu-i exclus ca încã un milion din cele douã-trei milioane de români care lucreazã afarã sau lucrau afarã sã se adauge acestei cifre. Ce-i de fãcut? Foamea sparge uneori vitrine si incendiazã masini. Multimile care adunã uneori oameni însingurati, refractari la dialog, schimnici ai marilor orase, actioneazã adesea ca un singur om. Iar acest om cu mii de capete si brate e greu de controlat si stãpînit. Minciunile electorale, ca un balsam ieri, devin azi combustibil pentru sticle Molotov. Deie Sfîntul sã mã însel iar Capitala, plinã de flori, în cel mai proaspãt anotimp al anului, sã rãmînã cu vesmintele întregi.

Articol afisat de 1337 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective