Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 15 Iunie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Preludiul marilor miscări sociale?

Mă pregătesc, joi dimineată, să-mi scriu angajatul comentariu. Intentia mea era să reiau un subiect pe care l-am abordat cu o săptămînă sau cîteva săptămîni în urmă: preparativele presedintelui Băsescu pentru a deveni premier. Scăderile în sondaje, nu cele abrupte anuntate de adversari, ci cele de clepsidră, constante, line, reale, dau fiori. Această ruginire a prestigiului e fără de întoarcere iar Băsescu, politicianul pe care-l poti suspecta de orice numai de prostie nu, simte si stie încotro ticăie ceasul implacabil al timpului. Scriam atunci că prima miscare va fi raderea liderilor PDL care si-au îngăduit uneori să crîcnească iar dacă nu au crîcnit si-au luat oricum un avînt prea mare în controlarea organizatiilor si a partidului în ansamblu. Pe lista mea figurau Blaga, Videanu, Berceanu. Blaga s-a făcut vinovat, lucru greu de iertat de presedinte, si pentru că n-o suportă fătis pe Elena Udrea. Ceilalti sînt prea puternici financiar iar puterea lor financiară nu e pusă în slujba presedintelui ci a propriilor interese de mărire. Iată că între cei 7 magnifici, toti ministri ai Guvernului Boc, cercetati de ANI îi regăsim si pe cei 3 fruntasi PD, colegi si frati de luptă cîndva ai cîrmaciului de la Cotroceni. Să se împlinească previziunea? Oricum stirea era pe surse si are probabil marja ei de eroare. Nu voi dezvolta subiectul.
Al doilea subiect la care renunt, nu înainte însă de a-l comprima în cîteva rînduri, este cel al spectacolului motiunii de cenzură. Stim, cei care am urmărit evenimentul parlamentar, ce au zis unii, ce au glăsuit ceilalti. Crin Antonescu a atacat strălucit, cu un har înnăscut al oratoriei, absent în retorica împiedicată a celor mai multi dintre politicieni. Boc a răspuns dintr-o răsuflare, care a tinut un ceas, fără sincope, fără să se piardă, motor politic conectat la pilotul automat. Pe acestea le-am auzit nu doar eu si le-am cîntărit fiecare în felul lui. Un amănunt, pentru mine socant, m-a tinut lipit cu privirea de costumatia doamnei Udrea, singura din sutele de parlamentari bărbati si femei, îmbrăcată ghidus si, pentru gravitatea si sobrietatea înaltei adunări care dezbătea într-un fel destinul României, strident. Ministresa turismului era învelită strîns într-un fel de trening roz mulat pe toate rotunjimile. Rozul ăsta sau ce culoare o fi că nu mă prea pricep la nuante, sărea în ochi ca diagonala fosforescentă a unui politist de la rutieră noaptea. Doamna Udrea s-a ridicat si s-a reasezat pe scaun de zeci de ori, a conversat, a zîmbit, cu un program de scenă viu, activ, dinamic, în totul independent de discursurile rostite la microfon. Doamna Udrea care a primit pe rînd pupătura de mînă si plecăciunea slugarnică a tuturor membrilor PDL din sală părea regina balului si tinea mortis să se vadă acest lucru. Nu voi dezvolta însă nici acest subiect.
Scriu pornind de la o imagine care mi-a dat fiori. În spatele guvernului si pe la unele intersectii stationau în asteptare cunoscutele buncăre pe roti, cu gratii metalice la parbriz si geamurile laterale, ale jandarmilor. La fiecare intersectie numărul agentilor si politistilor era triplu sau de zece ori mai mare decît într-o zi obisnuită. Nu este o zi obisnuită? - mi-am zis eu. Este. Nu e nici Joia Mare, nu sînt Rusaliile, nu-si pune pantofi cu toc înalt premierul iesind pe treptele guvernamentale cît o prăjină, socînd si iscînd o miscare populară. Ce se petrece? Blindatele pe roti ale Jandarmeriei stăteau astfel la evenimentele de acum 18-19 ani rămase în istoria post-decembristă sub numele de minieriade sau alte mari clătinări stradale. Radioul mă anuntă că undeva în zona Muzeului Satului se adună lume. Lumea asta va mărsălui prin centrul Capitalei în lungi coloane si-si va striga nemultumirile. Nemultumirile tin de promisiuni electorale nerespectate, tin de cresterea somajului si scăderea nivelului de trai, de nesigurata zilei de mîine. Blocul National Sindical, initiator al marsului de protest, estimează o participare de 10.000 de oameni. Poate nu vor fi atîtia, poate vor fi mai multi. Am întîlnit, în drum spre A.M. Press, un vecin de stradă care lucra pe undeva pe la Măgurele si nu-si prea mai găseste rostul nicăieri. Nu e membru de sindicat dar mergea încordat si furios să se alăture demonstrantilor. Să fie acesta preludiul unor convulsii sociale pe care unii analisti le prevăd pentru acest an? Am văzut miscări de protest violente în tări dezvoltate si cu un nivel de trai ridicat. Am privit cu groază la ciocnirile soldate cu răniti dintre fortele de ordine si protestatari în Germania, Grecia, Turcia. Alarmarea si scoaterea în stradă a unui număr atît de mare de politisti si jandarmi arată că puterea se teme, stie ceva, nu exclude o participare mai amplă care ar putea scăpa de sub control. În pofida unor declaratii politice încurajatoare, precum că efectele crizei se diminuează, asistăm la o zilnică crestere a numărului de someri. Într-o singură regiune din Spania sînt 25.000 de someri români. Guvernul spaniol se declară neputincios si promite să le dea bani de drum pentru a pleca acasă, în România. S-ar putea ca milionul de someri presupus să fie mult mai mare. Nu-i exclus ca încă un milion din cele două-trei milioane de români care lucrează afară sau lucrau afară să se adauge acestei cifre. Ce-i de făcut? Foamea sparge uneori vitrine si incendiază masini. Multimile care adună uneori oameni însingurati, refractari la dialog, schimnici ai marilor orase, actionează adesea ca un singur om. Iar acest om cu mii de capete si brate e greu de controlat si stăpînit. Minciunile electorale, ca un balsam ieri, devin azi combustibil pentru sticle Molotov. Deie Sfîntul să mă însel iar Capitala, plină de flori, în cel mai proaspăt anotimp al anului, să rămînă cu vesmintele întregi.

Articol afisat de 986 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective