Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BEBELUS CU CLAVICULA FRACTURATÃ LA NASTERE

BEBELUS CU CLAVICULA FRACTURATÃ LA NASTERE

• mama bãietelului acuzã moasa cã nu a chemat medicul de gardã în timpul nasterii • medicii sustin cã nasterea nu impunea prezenta medicului, iar astfel de cazuri sînt frecvente • „Doresc sã se facã o anchetã în acest caz si sã fie trasi la rãspundere cei vinovati pentru cã nu-mi explic cum i s-a putut fractura clavicula. As vrea sã primesc rãspunsuri la mai multe întrebãri: de ce nu a fost chemat medicul de gardã, de ce s-a observat abia dupã 4 zile fractura si cine este vinovat de aceastã traumã a copilului?“, a declarat mama bebelusului •

Mama unui bebelus de trei sãptãmîni din Piatra Neamt acuzã cadrele medicale de la Maternitatea Spitalului Judetean cã au fãcut o manevrã gresitã în timpul nasterii si i-au fracturat clavicula copilului. Pãrintii sînt nemultumiti de faptul cã aducerea pe lume a micutului s-a petrecut doar cu moasa de gardã iar medicul nu a fost chemat în ciuda faptului cã ar fi fost cazul, nasterea fiind una mai dificilã. ÃŽn replicã, medicii sustin cã astfel de cazuri, de fracturi ale claviculei se întîmplã relativ frecvent din cauza faptului cã diametrul umerilor copilului este mai mare decît al bazinului mamei. Din pãcate, bebelusul este cel care suferã deoarece este nevoit sã fie imobilizat cu o fasã pînã la vindecare ceea ce îi provoacã suferintã si iritare. „Pe 30 mai, pe la ora 4.30, m-am dus la Spitalul Judetean Neamt fiind în travaliu cu sarcina la termen. Ajunsã la sala de nasteri am fost luatã în primire de asistenta de gardã, o doamnã Dana. Apoi, asistenta mi-a rupt membranele dupã care mi s-a spus sã stau pe pat si sã astept în liniste. Nemaisuportînd travaliul am cerut sã mi se facã anestezie epiduralã dar mi s-a motivat cã nu este medicul de gardã si nici nu a dorit sã-l cheme si cã nu mai este mult pînã la declansarea nasterii. La ora 7.00 am nãscut un bãiat de 3,2 kilograme asistatã fiind doar de aceastã asistentã. Din cîte am înteles, copilul a înghitit lichid amniotic sau sînge si a stat la terapie intensivã timp de douã zile dupã care mi-a fost adus în salon. Pe data de 2 iunie, la vizita medicului neonatolog s-a constatat cã bãietelul avea si clavicula fracturatã. Doresc sã se facã o anchetã în acest caz si sã fie trasi la rãspundere cei vinovati pentru cã nu-mi explic cum i s-a putut fractura clavicula. As vrea sã primesc rãspunsuri la mai multe întrebãri: de ce nu a fost chemat medicul de gardã, de ce s-a observat abia dupã 4 zile fractura si cine este vinovat de aceastã traumã a copilului? Am încercat si eu sã aflu cînd s-a rupt clavicula dar asistenta care m-a asistat la nastere a spus cã a fost o nastere fãrã probleme iar fractura nu s-a produs atunci ci la terapie intensivã «cine stie cum l-au tinut acolo». De asemenea, as mai vrea sã stiu de ce nu mi s-a dat la externare radiografia copilului pentru a nu-l mai radia încã o datã atunci cînd voi dori sã consult un medic specialist“, a declarat Costina Mihaela Bãlasa, mama copilului cu clavicula fracturatã. Pãrintii au mai spus cã intentioneazã sã depunã o plîngere si la Colegiul Medicilor pentru a primi rãspunsuri la întrebãrile lor.

„O asigur cã micutul nu va pãti nimic si nici nu va rãmîne cu urmãri“

Medicii nu contestã faptul cã clavicula copilului a fost ruptã în timpul nasterii dar sustin cã nu este o problemã gravã, ea urmînd sã se rezolve în timp foarte scurt si fãrã nici un fel de sechele pentru copil. „ÃŽn sectia noastrã lucrãm dupã niste protocoale care precizeazã clar la care nasteri se cheamã medicul de gardã si la care nasterea se poate face doar cu ajutorul asistentei de neonatologie. Aceastã nastere nu a creat probleme si de aceea nu a fost chemat doctorul. Din fisele existente la noi, reiese cã acest copil a primit la nastere un scor Apgar 9, deci nu a avut probleme. Ulterior s-a constatat cã, probabil, în timpul procesului de expulzie a fãtului s-a produs fractura de claviculã. Este posibil ca acest lucru sã se fi întîmplat din cauza faptului cã umerii erau destul de lati si degajarea nu era completã, travaliul a fost precipitat dar în astfel de situatii conteazã foarte mult si cum colaboreazã mama. Diagnosticul a fost confirmat radiologic dar astfel de situatii sînt relativ dese si se vindecã fãrã nici un fel de probleme iar copilul nu va avea sechele. Nu iau apãrarea colegilor mei dar vã pot asigura cã sînt toti profesionisti, cu multi ani de experientã în spate si care-si fac treaba cu multã seriozitate. Din pãcate se mai întîmplã si astfel de incidente“, a declarat medicul Georgeta Vintea, sefa Maternitãtii.
Medicii neonatologi care au supravegheat bãietelul imediat dupã nastere sustin cã i-au descoperit fractura la cîteva zile dupã aceea deoarece acesta a stat în incubator avînd unele probleme ce au necesitat perfuzare. ÃŽn momentul în care s-a constatat cã este ruptã clavicula, s-a trecut la imobilizarea sa si starea micului pacient a fost bunã, tocmai de aceea i s-a dat voie sã plece acasã. „Bebelusul a rãmas timp de cîteva zile la incubator, avînd unele mici probleme de sãnãtate. Din cauza faptului cã era oarecum imobilizat în acel spatiu i s-a fãcut o evaluare a stãrii generale dupã cîteva zile cînd s-a constatat si fractura de claviculã. Aceasta nu se putea petrece în sectia noastrã în nici un caz pentru cã, singurul mod în care puteam sã-i producem o astfel de traumã era sã-l scãpãm pe micut pe un plan dur exact în umãr. Diagnosticul a fost confirmat radiologic iar mama a fost informatã imediat dar nu a avut atunci nici o obiectie si nici nu si-a exprimat vreo nemultumire. De asemenea, nici nu a cerut fisa radiologicã pentru cã aceasta i s-ar fi dat cu conditia ca ea sã facã o cerere scrisã cãtre conducerea Spitalului Judetean prin care sã i se aprobe acest lucru. ÃŽn caz contrar, fisa copilului rãmîne la noi, mamei eliberîndu-i-se o alta în care se preciza clar diagnosticul precum si tratamentul. Sincer, o înteleg foarte bine pe mamã, este absolut neplãcut si dureros sã-si vadã copilul într-o astfel de stare, dar o asigur cã micutul nu va pãti nimic si nici nu va rãmîne cu urmãri. Se întîmplã destul de frecvent astfel de situatii si toate se remediazã rapid“, a precizat doctor Sorana Iftimia sefa sectiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Neamt.

Articol afisat de 7972 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 16.06.2009 07:29
Am un sfat pentru parinti.
Sa depuna la colegiul medicilor,nu o plangere,ci o bomba.Doar asa se vor putea face auziti.Cat despre maternitate...acolo fara vro sapte opt milioane ca sa-i imparti la toti prin sectie,n-ai ce cauta sa nasti.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective