Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Rãzboi în instantã între primãrie si Mãnãstirea Agapia

• peste cîteva zile va avea loc primul termen în procesul în care primarul Vasile Cucos va ataca în instantã hotãrîrea prin care mãnãstirea a cîstigat 49 de hectare ce se aflã sub proprietãtile sãtenilor • edilul considerã decizia instantei o eroare si sperã cã ea va fi reparatã • „atîta vreme cît terenurile acelea sînt ale oamenilor, nu poate sã vinã cineva sã le revendice“, spune primarul •

Peste cîteva zile, la Judecãtoria Tîrgu Neamt va avea loc primul termen în procesul pe care Primãria Agapia i l-a deschis mãnãstirii, în vederea anulãrii partiale a unei hotãrîri judecãtoresti. Este vorba de o sentintã ce dateazã din anul 2002, prin care Mãnãstirea Agapia a fost împroprietãritã cu 49 de hectare de teren, o bunã suprafatã din aceasta aflîndu-se sub casele a 40 de familii din localitate. Primãria Agapia, prin reprezentantul sãu legal, primarul Vasile Cucos s-a adresat instantei la începutul acestui an. Procesul a întîrziat, deoarece reprezentantii mãnãstirii au cerut strãmutarea, însã ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie nu a fost de acord. ÃŽn aceste conditii, procesul se va judeca la Tîrgu Neamt. „Am cerut anularea partialã a unei hotãrîri judecãtoresti ce a fost emisã în anul 2002 si în urma cãreia Mãnãstirea Agapia a fost împroprietãritã cu 49 de hectare de teren. Trist este cã s-a fãcut o gresealã, pe o suprafatã importantã din cea retrocedatã mãnãstirii fiind proprietãtilor oamenilor. Am apelat la ajutorul instantei la solicitarea localnicilor care s-au trezit cã terenul de sub case nu le mai apartine. Sper cã justitia va face în sfîrsit dreptate în acest caz“, a declarat Vasile Cucos, primarul comunei Agapia.
Primarul a mai precizat cã hotãrîrea, favorabilã mãnãstirii, a fost datã în baza unui act din 1910, ceea ce, în opinia sa, nu este normal. De mai bine de doi ani, între reprezentantii Mãnãstirii Agapia si cîtiva sãteni din localitate fierbe un conflict mocnit care poate sã degenereze. Nemultumiti, sãtenii au protestat, inclusiv în cadrul unui miting, împotriva reprezentantilor mãnãstirii pe care îi acuzã cã i-au lãsat fãrã terenul de sub case. Reprezentativ este cazul lui Florin Marin, un tîrgnemtean care a cumpãrat o casã în zonã respectivã. Ulterior, el s-a trezit cã nu-si poate renova casa, aflînd cã terenul fusese retrocedat mãnãstirii. Familia Marin se judecã cu reprezentantii lãcasului de cult de ani buni, numãrul proceselor aflate pe rol fiind unul de-a dreptul impresionant. Recent, reprezentantii mãnãstirii au angajat o firmã care pãzeste casa familiei Marin din Agapia, pentru ca în ea sã nu se intre decît cu acceptul bodyguarzilor. Iar familia Marin nu este singura care se judecã cu mãnãstirea din aceeasi cauzã. Situatia creatã în urma retrocedãrii a fãcut ca oamenii sã nu mai aibã cum sã-si renoveze locuintele, pentru cã nu li se elibereazã certificate de urbanism sau sã-si vîndã terenurile. Iar toatã aceastã poveste, din cauza unei sentinte judecãtoresti emise în cursul anului 2002, prin care Mãnãstirea Agapia a fost împroprietãritã cu suprafata de 49 de hectare de teren care se aflã în intravilanul localitãtii. Nimeni nu a verificat sau nu a tinut cont cã o bunã parte din suprafatã se aflã sub casele unor sãteni din zonã care, la rîndul lor, detin acte pentru terenul pe care îl ocupã. Familiile respective au acte de proprietate valabile pe terenurile respective.
O altã nemultumire majorã a sãtenilor este aceea cã reprezentantii mãnãstirii au interzis sãtenilor sã-si îngroape mortii în cimitirul localitãtii, oamenii fiind nevoiti sã parcurgã cinci kilometri pînã la altul pentru a-i îngropa pe cei dragi. „Este o mãsurã de neînteles. Acum sãtenii îsi îngroapã mortii în alt cimitir care este la cîtiva kilometri buni. Unii si-au îngropat mortii în alte sate si chiar în Tîrgu Neamt. Nu înteleg de ce s-a luat aceastã decizie, atîta timp cît strãmosii nostri au fost îngropati în acel cimitir. Nu era nici o problemã, pentru cã mirenii avea locurile lor, iar mãicutele locurile lor. Nu s-ar fi amestecat mormintele asa cum încearcã unii sã spunã“, a mai spus primarul Cucos.

Articol afisat de 1860 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective