Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nemultumiri dupã evaluarea sabiei de 3.500 de ani

Nemultumiri dupã evaluarea sabiei de 3.500 de ani

• Constantin Dogaru, nemteanul care a descoperit sabia, este nemultumit de suma avansatã de expert • mai mult decît atît, el crede cã sabia expertizatã nu a fost cea gãsitã de el • „Voi merge mai departe, pentru cã sabia gãsitã de mine este unicã în lume“, spune Dogaru • acesta declara în urmã cu cîteva sãptãmîni cã cere pentru sabia descoperitã 1 milion de euro Complexului Muzeal Neamt •

Ultima expertizã efectuatã pentru evaluarea sabiei din bronz gãsitã la Piatra Soimului îl nemultumeste în continuare pe Constantin Dogaru, nemteanul care a descoperit-o. El spune cã nu va renunta si va merge mai departe cu procesele, fiind chiar decis sã se adreseze instantelor internationale. Nemteanul mai crede cã sabia care a fost evaluatã nu este aceeasi pe care el a gãsit-o.
ÃŽn opinia expertului Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului National Brukenthal, care pe 1 iunie a fost prezent la Complexul Muzeal Neamt, sabia valoareazã numai 3.000 de euro. „Am constatat cã piesa îndeplineste toate caracteristicile celei aflate în litigiu si este originalã si reprezintã o sabie de tip Hajdusamson-Apa. Piesa se poate încadra între secolele IX-XVI, î.Chr. si a fost descoperitã întîmplãtor de cetãteanul Dogaru Constantin. Dupã toate aparentele, piesa poate fi pusã într-un context legat de cultura localã, din Moldova, Costisa si ar reprezenta un import cultural dinspre Transilvania (...). Piesa a fost folositã în mod ritual, asa cum o fac populatiile de rãzboinici de-a lungul vremurilor (îndoire si aruncarea obiectului pentru a nu mai fi folosit niciodatã de altcineva). Pentru raritatea invocatã aduc urmãtoarele contraargumente. Obiectul de la Piatra Soimului are o analogie aproape perfectã la Apa sau si mai apropiatã la Oradea. Dat fiind caracterul lor ritual, aceste piese nu pot fi niciodatã identice. (...) Pentru evaluare am folosit atît preturi vehiculate public (sabia de la Boiu - cap de serie - evaluatã la 3.000 de euro, dar si exemplul practic al Muzeului National Brukenthal care a achizitionat de curînd o sabie din bronz preistoricã cu 1.800 de lei“, se aratã în raportul de evaluare. Mai mult decît atît, profesorul Luca a respins afirmatia lui Constantin Dogaru, conform cãreia sabia pe care a evaluat-o nu ar fi fost cea gãsitã de nemtean. „Domnul Dogaru a încercat sã mã convingã asupra faptului cã sabia nu este cea pe care a predat-o domnia sa. Dupã mine aceastã afrimatie nu este adevãratã, dovadã si partea din sabie aflatã în continuare în posesia sa (n. r. - o bucãticã din mînerul sabiei). Rog instanta sã facã demersurile necesare pentru ca toate pãrtile din obiect sã se adune într-un tot unitar“, se mai aratã în raportul de evaluare.

„Sabia expertizatã nu este aceeasi pe care am gãsit-o eu“

Constantin Dogaru nu este de acord cu afirmatia profesorului Luca si spune cã este convins de faptul cã sabia a fost schimbatã. „Sînt sigur cã au schimbat sabia, scopul fiind acela de a-i scãdea valoarea. Sabia expertizatã nu este aceeasi pe care am gãsit-o eu. La prima vedere mi-am dat seama cã diferã foarte mult patina nobilã. La sabia gãsitã de mine, patina nobilã era prezentã pe toatã lungimea lamei si a mînerului, lucru confirmat la vremea respectivã de cei de la muzeul din Piatra Neamt. Sabia expertizatã nu mai prezintã, nici pe lamã si nici pe mîner, decorurile la care fãcea referire domnul Dumitroaia (n.r. - directorul Complexului Muzeal Neamt). Sabia mea nu era îndoitã, ci perfect dreaptã. Era un pic mai îngustã si mai groasã. Sînt suficiente motive ca sã nu fiu de acord cu acest raport de evaluare. Voi vedea ce este de fãcut si voi merge mai departe, pentru cã piesa gãsitã de mine este unicat. Voi solicita instantei sã cearã de la politie fotografiile si materialul filmat la acea vreme. Numai asa se va putea dovedi cã am dreptate“, a declarat Constantin Dogaru.
Reamintim cã nemteanul se judecã cu reprezentantii Muzeului de Istorie si Arheologie Neamt si cu cei ai Directiei de Culturã, solicitînd o sumã imensã pentru o sabie pe care a descoperit-o în decembrie 2006 în grãdina sa. Cele douã pãrti au ajuns la proces, dupã ce Dogaru a considerat cã suma pe care i-a oferit-o muzeul pentru sabia gãsitã este foarte micã. Considerînd cã obiectul descoperit în grãdina sa, în timp ce sãpa via, are o valoare cu mult mai mare, s-a adresat instantei. Initial, la o primã constatare directorul Gheorghe Dumitroaia a evaluat sabia la 10.000 de lei iar o altã expertizã realizatã de profesorul Cãtãlin Bem a stabilit o valoare de 4500 de euro. Sabia de bronz, care are o lungime de 57 de centrimetri, a fost gãsitã pe 2 decembrie 2006, cînd bãrbatul sãpa via din curtea casei.

Articol afisat de 2254 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective