Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Iunie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nemultumiri după evaluarea sabiei de 3.500 de ani

Nemultumiri după evaluarea sabiei de 3.500 de ani

• Constantin Dogaru, nemteanul care a descoperit sabia, este nemultumit de suma avansată de expert • mai mult decît atît, el crede că sabia expertizată nu a fost cea găsită de el • „Voi merge mai departe, pentru că sabia găsită de mine este unică în lume“, spune Dogaru • acesta declara în urmă cu cîteva săptămîni că cere pentru sabia descoperită 1 milion de euro Complexului Muzeal Neamt •

Ultima expertiză efectuată pentru evaluarea sabiei din bronz găsită la Piatra Soimului îl nemultumeste în continuare pe Constantin Dogaru, nemteanul care a descoperit-o. El spune că nu va renunta si va merge mai departe cu procesele, fiind chiar decis să se adreseze instantelor internationale. Nemteanul mai crede că sabia care a fost evaluată nu este aceeasi pe care el a găsit-o.
În opinia expertului Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului National Brukenthal, care pe 1 iunie a fost prezent la Complexul Muzeal Neamt, sabia valoarează numai 3.000 de euro. „Am constatat că piesa îndeplineste toate caracteristicile celei aflate în litigiu si este originală si reprezintă o sabie de tip Hajdusamson-Apa. Piesa se poate încadra între secolele IX-XVI, î.Chr. si a fost descoperită întîmplător de cetăteanul Dogaru Constantin. După toate aparentele, piesa poate fi pusă într-un context legat de cultura locală, din Moldova, Costisa si ar reprezenta un import cultural dinspre Transilvania (...). Piesa a fost folosită în mod ritual, asa cum o fac populatiile de războinici de-a lungul vremurilor (îndoire si aruncarea obiectului pentru a nu mai fi folosit niciodată de altcineva). Pentru raritatea invocată aduc următoarele contraargumente. Obiectul de la Piatra Soimului are o analogie aproape perfectă la Apa sau si mai apropiată la Oradea. Dat fiind caracterul lor ritual, aceste piese nu pot fi niciodată identice. (...) Pentru evaluare am folosit atît preturi vehiculate public (sabia de la Boiu - cap de serie - evaluată la 3.000 de euro, dar si exemplul practic al Muzeului National Brukenthal care a achizitionat de curînd o sabie din bronz preistorică cu 1.800 de lei“, se arată în raportul de evaluare. Mai mult decît atît, profesorul Luca a respins afirmatia lui Constantin Dogaru, conform căreia sabia pe care a evaluat-o nu ar fi fost cea găsită de nemtean. „Domnul Dogaru a încercat să mă convingă asupra faptului că sabia nu este cea pe care a predat-o domnia sa. După mine această afrimatie nu este adevărată, dovadă si partea din sabie aflată în continuare în posesia sa (n. r. - o bucătică din mînerul sabiei). Rog instanta să facă demersurile necesare pentru ca toate părtile din obiect să se adune într-un tot unitar“, se mai arată în raportul de evaluare.

„Sabia expertizată nu este aceeasi pe care am găsit-o eu“

Constantin Dogaru nu este de acord cu afirmatia profesorului Luca si spune că este convins de faptul că sabia a fost schimbată. „Sînt sigur că au schimbat sabia, scopul fiind acela de a-i scădea valoarea. Sabia expertizată nu este aceeasi pe care am găsit-o eu. La prima vedere mi-am dat seama că diferă foarte mult patina nobilă. La sabia găsită de mine, patina nobilă era prezentă pe toată lungimea lamei si a mînerului, lucru confirmat la vremea respectivă de cei de la muzeul din Piatra Neamt. Sabia expertizată nu mai prezintă, nici pe lamă si nici pe mîner, decorurile la care făcea referire domnul Dumitroaia (n.r. - directorul Complexului Muzeal Neamt). Sabia mea nu era îndoită, ci perfect dreaptă. Era un pic mai îngustă si mai groasă. Sînt suficiente motive ca să nu fiu de acord cu acest raport de evaluare. Voi vedea ce este de făcut si voi merge mai departe, pentru că piesa găsită de mine este unicat. Voi solicita instantei să ceară de la politie fotografiile si materialul filmat la acea vreme. Numai asa se va putea dovedi că am dreptate“, a declarat Constantin Dogaru.
Reamintim că nemteanul se judecă cu reprezentantii Muzeului de Istorie si Arheologie Neamt si cu cei ai Directiei de Cultură, solicitînd o sumă imensă pentru o sabie pe care a descoperit-o în decembrie 2006 în grădina sa. Cele două părti au ajuns la proces, după ce Dogaru a considerat că suma pe care i-a oferit-o muzeul pentru sabia găsită este foarte mică. Considerînd că obiectul descoperit în grădina sa, în timp ce săpa via, are o valoare cu mult mai mare, s-a adresat instantei. Initial, la o primă constatare directorul Gheorghe Dumitroaia a evaluat sabia la 10.000 de lei iar o altă expertiză realizată de profesorul Cătălin Bem a stabilit o valoare de 4500 de euro. Sabia de bronz, care are o lungime de 57 de centrimetri, a fost găsită pe 2 decembrie 2006, cînd bărbatul săpa via din curtea casei.

Articol afisat de 1995 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective