Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Gunoi „arestat“ prin curti

• sase comune nu au închis depozitele de gunoaie • UE ne-ar putea pedepsi aspru pentru asta • de frica amenzilor, 72 de spatii de depozitare au fost închise • în 29 de comune, oamenii vor sta cu gunoiul în ogradã, pentru cã nu mai au gropi comune la care sã îl transporte n

Judetul Neamt nu a respectat întru totul conditiile impuse de UE în domeniul protectiei mediului, motiv pentru care în cîteva luni, cel mult un an si jumãtate, ne-am putea trezi cã se va aplica ceea ce presupune procedura de infringement, adicã suportarea unor penalitãti covîrsitoare. Data de 16 iulie a reprezentat termenul limitã pînã la care toate rampele de gunoi din mediul rural trebuiau închise. Doar cã autoritãtile locale din 6 comune nemtene s-au arãtat a fi indiferente la somatiile UE si nu au închis depozitele în care se duc gunoaiele provenite de la cetãteni si agentii economici. Probabil principalul motiv pentru care nu au pus în aplicare prevederile acordului încheiat între România si UE este lipsa banilor care ar trebui dati pentru a functiona un sistem de colectare si transport a reziduurilor de la cetãteni. Este vorba despre Bahna, Botesti, Drãgãnesti, Moldoveni, Podoleni si Tasca. În cazul altor comune, pe 72 de spatii de depozitare s-au pus lacãte la intrare, scãpînd astfel de posibilitatea de a avea de plãtit amenzi.
În prezent, în judetul Neamt, 42 de comune sînt deservite de operatori de salubritate - Agapia, Alexandru cel Bun, Bãltãtesti, Bodesti, Borca, Borlesti, Ceahlãu, Cordun, Costisa, Crãcãoani, Doljesti, Dragomiresti, Dulcesti, Dumbrava Rosie, Farcasa, Gîdinti, Gîrcina, Gherãiesti, Ghindãoani, Girov, Grinties, Grumãzesti, Hangu, Icusesti, Ion Creangã, Mãrgineni, Negresti, Pîngãrati, Petricani, Pipirig, Poiana Teiului, Rãzboieni, Sãbãoani, Sagna, Sãvinesti, Secuieni, Stefan cel Mare, Tãmãseni, Trifesti, Tupilati, Urecheni, Vînãtori Neamt.
Alte douã comune transportã deseurile cu mijloace proprii la depozitul din orasul Tîrgu Neamt - Drãgãnesti si Rãucesti. În alte 29 de unitãti administrativ-teritoriale, gestionarea deseurilor se realizeazã individual, în gospodãriile proprii, pînã la concesionarea serviciului de salubritate.

Verificãri pentru a se vedea dacã raportarea bate cu realitatea

Teoretic, aceste date centralizate la Agentia pentru Protectia Mediului Neamt reflectã starea rampelor de gunoi care au functionat sau mai functioneazã în judetul Neamt. Practic, se va verifica la fata locului, dacã ceea ce s-a declarat s-a si realizat. Dupã cum a declarat Diana Brumaru, consilier relatii publice si comunicare din cadrul APM Neamt, în perioada urmãtoare vor merge în fiecare comunã nemteanã echipe formate din comisari de la Garda de Mediu si de la Agentia pentru Protectia Mediului, care vor vedea cum aratã fiecare rampã de gunoi, fie ea declaratã închisã sau la care încã se mai duc deseurile.
Conform statisticii nationale referitoare la închiderea rampelor de gunoi, judetul Neamt stã bine la acest capitol, doar sase comune creînd probleme. Dacã totusi Uniunea Europeanã va declansa procedura de infringement, atunci România va fi chematã într-un proces si dupã emiterea sentintei judecãtoresti se va stabili cuantumul penalitãtilor pe care tara le va avea de suportat, pentru nerespectarea responsabilitãtilor asumate. Suma minimã de platã este 200.000 de euro pentru fiecare zi de întîrziere, dupã data de 16 iulie. UE nu se va putea lega si de platformele sau rampele de gunoi pe care le vor înfiinta gospodarii în propriile ogrãzi pentru cã nu au altã posibilitate de a scãpa de deseuri. ÃŽn celelate comune, în care gunoiul va fi transportat periodic de la „producãtori“ la depozitele autorizate, consiliile locale vor avea de plãtit bani frumosi, lunã de lunã, lucru de care se plîng toate autoritãtile, mai ales în aceastã perioadã în care bate vîntul prin visterii.

Articol afisat de 1587 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective