Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Medici cu salarii de plutonieri

Medici cu salarii de plutonieri

• ultima variantã a grilei unice de salarizare îi defavorizeazã pe medici • lefurile acestora ar putea fi chiar mai mici decît acum • un farmacist cu facultate va primi un salariu echivalent cu un soldat fruntas, iar plutonierul va fi egalul doctorului ca leafã •

Putinii medici nemteni care au ales sã nu plece în strãinãtate si mai lucreazã în spitalele din judet sînt decisi sã protesteze ca urmare a faptului cã salariile lor nu vor creste asa cum li se promisese. Concret, la începutul lunii iunie, guvernantii au întocmit un proiect de lege care prevedea o grilã de salarizare unicã prin care se dorea eliminarea unor discrepante flagrante între salariile existente în domeniul bugetar. Potrivit acelei variante, medicii si profesorii erau clar avantajati prin faptul cã se propunea ca lefurile lor sã ajungã la nivelul celor încasate de un comisar sef de politie sau ale unui judecãtor de judecãtorie. În aceste conditii, salariile medicilor urmau sã fie majorate cu anumiti coeficienti de crestere cuprinsi între 6 si 8,5, în functie de vechimea si specializarea doctorului, ajungînd astfel ca un medic specialist cu toate gradele si vechimea necesarã sã ia un salariu maxim de 54 de milioane de lei vechi. Între timp, guvernantii au decis cã salariile din sistemul sanitar ar fi prea mari iar echivalarea unui post de medic specialist, de exemplu un chirurg, cu un comisar sef de politie este inechitabilã, pentru politist evident. Atunci, s-a decis ca majorarea salariilor medicilor sã se facã cu mai multã economie. Potrivit ultimei variante a grilei unice de salarizare, coeficientii de crestere a lefurilor medicilor nu vor mai fi între 6 si 8,5 ci între 2 si 4 . De aceeasi coeficienti vor beneficia si profesorii care, de la mijlocul piramidei salariale, cum erau în varianta initialã, au ajuns la baza ei, alãturi de medici, care au devenit astfel marii perdanti ai noii grile. În aceste conditii, se pare cã se promoveazã în continuare un sistem de valori total anapoda, care dealtfel functioneazã demult în societatea noastrã. Cu alte cuvinte, cu cît ai mai multe studii cu atît esti mai prost plãtit. Cine te-a pus sã înveti prea mult? Astfel, un soldat fruntas din armata noastrã va avea o leafã egalã cu un farmacist cu facultate iar plutonierul major din aceeasi armatã va fi plãtit la fel cu un medic stagiar.
În aceeasi situatie se aflã si profesorii care sînt mult mai prost plãtiti decît alte categorii profesionale pe care le-au ajutat sã ajungã aici. În aceste conditii, sindicalistii din Sãnãtate si din Educatie considerã cã Legea Salarizãrii Unice nu este decît legea bulibãselii unice, pentru cã ea nu face decît sã pãstreze discrepantele flagrante care erau si pînã în acum în sistemul bugetar.

Medicii vor sã protesteze

Medicii nemteni sînt furiosi de aceastã desconsiderare de care dã dovadã guvernul fatã de ei si sînt decisi sã protesteze dacã lucrurile vor rãmîne asa. „Cu sigurantã nu vom sta pasivi si nu vom asista cu mîinile în sîn la felul în care salariile noastre sînt tãiate dupã bunul plac al guvernantilor. Din pãcate, faptul cã medicii si profesorii sînt în coada listei de salarizare nu denotã decît cã sîntem o natiune bolnavã si semianalfabetã. Nu vom avea niciodatã un sistem medical de calitate atîta timp cît lefurile medicilor dupã 10 ani de studii sînt similare cu ale unor functionãrasi oarecare de prin ministere, sau chiar mai rãu. Este pãcat cã se întîmplã asa ceva si faptul cã toti medicii tineri pleacã în strãinãtate unde sînt mult mai bine retribuiti ar trebui sã dea de gîndit guvernantilor. Nu se poate face nici medicinã de calitate asa cum nu se poate vorbi nici despre un sistem educational performant atît timp cît doctorii si profesorii sînt printre categoriile cele mai prost plãtite. ÃŽn plus, ce exemplu se dã astfel tinerei generatii, care, din toatã treaba asta întelege cã nu ai nevoie de prea multe studii pentru a primi o leafã bunã. Sistemul de valori este anormal în tara asta si, din pãcate, nu pare a se aseza pe fãgasul normal prea curînd“, a declarat doctor Mihaela Covrig, vicepresedinte al Colegiului Medicilor Neamt. ÃŽn aceste conditii nu este de mirare cã Spitalul Judetean Neamt are mare nevoie de doctori dar nimeni, nici un absolvent de medicinã nu este interesat sã participe la concursurile organizate de ministerul de resort. Lefurile mici si conditiile jalnice din spitalele tãrii îi fac pe doctorii tineri sã-si ia lumea în cap si sã plece în tãrile care apreciazã stiinta si îndemînarea lor. Si astfel, prin spitalele noastre rãmîn doar cîtiva doctori, multi aflati în prag de pensie si care, din obosealã sau din lehamite dar si din lipsã de bani sau timp, nu mai sînt interesati de a mai tine pasul cu noile descoperiri ale medicinei. Din toatã aceastã poveste, cel mai mult au de suferit pacientii, dar se pare cã nimãnui nu-i pasã de acest lucru.

Articol afisat de 2152 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective