Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Septembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dascãlii rãmîn fãrã sporuri

• aproape toate sporurile profesorilor vor fi tãiate de la 31 decembrie • s-au eliminat sporuri cum sînt cel de mediu rural, sporul de dirigentie, sporul de stabilitate, de suprasolicitare neuropsihicã sau sporul de practicã pedagogicã •

Membrii Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmînt sînt nemultumiti de faptul cã legea unitarã de salarizare taie aproape toate sporurile din contractul colectiv de muncã, începînd cu 31 decembrie. Singurul spor pe care profesorii îl vor primi este cel de vechime. Potrivit legii salarizãrii unitare, s-au eliminat sporuri cum sînt cel de mediu rural, sporul de dirigentie, sporul de stabilitate, de suprasolicitare neuropsihicã sau sporul de practicã pedagogicã.
Astfel, un profesor cu grad I, cu 22-25 ani vechime, cu salariu de merit si ore de dirigintie are acum un salariu de 2.860 de lei, însã de la 31 decembrie va cîstiga doar 2.261 de lei pe lunã. De asemenea, un învãtãtor cu grad I, 25-30 ani vechime, gradatie de merit si spor de rural 15% va trece de la un salariu de 2.778 de lei la unul de 1.858 de lei. ÃŽn cazul în care Guvernul pãstreazã legea salarizãrii unitare în formã actualã, membrii Federatiei Sindicatelor Libere din ÃŽnvãtãmînt amenintã cu proteste. „Banii care vin spre educatie sînt din ce în ce mai putini si de aici apar toate problemele. La aceste nemultumiri ale dascãlilor privind salarizarea se adaugã problemele legate de baza materialã insuficientã, de materialele didactice putine. ÃŽn România s-a investit un euro pe elev pentru achizitia de manuale, în vreme ce în Republica Moldova s-au acordat cîte patru euro pentru acelasi lucru. Ni se cere sã facem curbe de sacrificiu, pentru cã altfel nu se vor putea asigura cheltuielile de personal pînã la sfîrsitul anului, desi în mai primeam asigurãri cã nu se va ajunge la astfel de probleme. Acum ni se impune sã luãm concediul fãrã platã timp de zece zile pentru a se reduce cheltuielile, în vreme ce banul public se cheltuie fãrã noimã. Ne-am dorit foarte mult o nouã lege a salarizãrii pentru cã am vrut sã se facã luminã în domeniul educatiei si pentru ca acei oameni care lucrezã în învãtãmînt sã fie plãtiti la adevãrata valoare. Dupã trei luni de negocieri cu reprezentantii ministerului, ceea ce am stabilit a fost desfiintat. Noua grilã de salarizare înseamnã înghetarea lefurilor. Oameni aflati în pragul pensiei, cu peste 40 de ani vechime, nu vor mai prinde nici o majorare salarialã. Debutantii vor avea salariile scãzute, ceea ce va face ca tot mai putini dascãli tineri sã vinã în învãtãmînt, iar cei care au intrat deja în sistem vor fi nevoiti sã renunte, pentru cã nu vor avea cu ce sã îsi asigure traiul de zi cu zi. Sînt foarte multe probleme care nu vor functiona. Banii pentru scoli vor veni prin primãrii si atunci noi vom rãmîne rudele sãrace ale consiliilor locale“, a declarat Gabriel Ploscã, presedinte al Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt.
Gabriela Grigore, secretar general al SLI Neamt, a prezentat pierderile pe care le-au suferit dascãlii în acest an de crizã. S-au sistat cei o sutã de euro care se acordau pentru achizitionarea de materiale didactice, nu s-a acordat acestui domeniu 6% din PIB asa cum s-a promis si nici nu s-au respectat prevederile Legii 221/ 2008, în baza cãreia ar fi trebuit acordate majorãri salariale de 50%, acestea fiind asigurate doar în procent de circa 33%. „Am adunat de la colegii nostri de la catedrã zece nemultumiri pe care vrem sã le transmitem, printr-o scrisoare deschisã, cãtre oamenii politici“, a spus Gabriela Grigore. Una dintre cele mai apropiate reactii ale dascãlimiii este programatã pentru 5 octombrie, datã la care în educatie va fi grevã generalã pentru o zi.

Articol afisat de 2027 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective