Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
A CÃZUT GUVERNUL!

A CÃZUT GUVERNUL!

• motiunea de cenzurã initiatã de parlamentarii PNL si UDMR a fost adoptatã ieri • discutiile dinaintea votului au fost extrem de aprinse, acuzele curgînd din ambele tabere • Mircea Geoanã: „Guvern nelegitim, incompetent economic si pus pe furat“ • Crin Antonescu: „Cãderea celui mai penibil Guvern din istoria României“ • ex-premierul Emil Boc a acuzat parlamentarii PSD si PNL cã s-au „fofilat“ fatã de proiectul legii pensiilor, promovat prin angajarea rãspunderii Guvernului • cu mai mult sînge-n instalatie, Radu Berceanu a afirmat cã sînt zvonuri potrivit cãrora democrat-liberalilor li s-ar fi oferit bani pentru a vota în favoarea motiunii • Traian Bãsescu a chemat partidele la consultãri • ar putea sã discute doar cu... PDL •

Motiunea de cenzurã initiatã de PNL si UDMR a fost adoptatã, marti, cu 254 de voturi „pentru“, astfel cã, potrivit Constitutiei, Guvernul Boc se considerã demis, fiind prima datã în perioada postrevolutionarã cînd o astfel de motiune trece în Parlament. Presedintele Traian Bãsescu a apreciat cã Guvernul a cãzut în mod democratic si a chemat partidele la Cotroceni pentru consultãri. „Modul în care a cãzut Guvernul este democratic si în deplin acord cu Constitutia“, a sustinut Traian Bãsescu. PSD a anuntat cã intentioneazã sã decline invitatia solicitînd PNL si UDMR sã facã acelasi lucru. Posibili premieri ar putea fi primarul Sibiului, Klaus Johannis, consilierul prezidential Corina Gãtej sau chiar... Emil Boc.
Presedintele PSD, Mircea Geoanã, a declarat, marti, cã premierul Boc este „o ghiulea politicã“ pentru Traian Bãsescu, în privinta alegerilor prezidentiale, si a solicitat parlamentarilor din Opozitie ca, în pofida acestui lucru, sã voteze motiunea de cenzurã si sã demitã Guvernul Boc 2.
„Emil Boc în fruntea Guvernului, este o ghiulea pentru Traian Bãsescu. Nu stiu cît atîrnã, dar este o ghiulea politicã“, a declarat Geoanã, solicitînd ca parlamentarii din opozitie sã voteze motiunea de cenzurã care sã conducã la demiterea Guvernului Boc 2, pe care l-a catalogat drept „nelegitim, incompetent economic si pus pe furat“.
Geoanã a arãtat cã Guvernul Boc 2 a dat dovadã de „tupeu politic“ întrucît nu s-a prezentat, imediat dupã „ruptura“ de PSD, în fata Parlamentului, pentru a-si cãuta sprijin parlamentar.
Liderul PSD a acuzat faptul cã România are în acest moment „cea mai proastã echipã de guvernare economicã din ultimii 20 de ani“, vina trecerii de la plus 8% crestere economicã la minus 8% apartinînd echipei de guvernare.
Geoanã a arãtat cã actualul Guvern se prezintã în fata Parlamentului „ca un impostor“. El a acuzat PDL de faptul cã a acceptat foarte greu, în negocierile cu PSD, ca punctul de pensie sã fie de 45% din salariul mediu brut pe economie si cã, dacã PSD nu s-ar fi opus, forma initialã a acordului cu FMI ar fi prevãzut concedierea a 20% dintre angajatii sectorului bugetar în primele sase luni ale anului viitor.
Geoanã s-a întrebat, totodatã, retoric, de unde a scos Guvernul bani, imediat dupã plecarea PSD de la Guvernare. „Cum, din borseta doamnei Udrea au apãrut sute de milioane de euro? De unde aceastã imposturã economicã si bugetarã?“, a spus Geoanã.

„Cel mai penibil guvern“

Presedintele PNL, Crin Antonescu a declarat, marti, la dezbaterea din plenul reunit, cã votul motiunii înseamnã cãderea celui mai penibil Guvern al României, transmitîndu-le parlamentarilor sã nu lase pentru anul viitor ceea ce pot face astãzi - instaurarea un Guvern responsabil.
„Acest Guvern cade, dar vreau ca toti sã folosim acest moment pentru un nou început. România are nevoie dupã ultimii 20 de ani, aceste 9 luni si ultimele sãptãmîni de acrobatii ale premierului de o nouã sansã, un nou Guvern. Sã nu lãsãm pentru anul viitor ce putem face azi, sã nu lãsãm România pradã unui Guvern incompetent. Avem datoria sã întelegem cã dacã schimbãm doar Guvernul Boc si nu schimbãm ceva fundamental din modul de a face politicã si a guverna aceastã tarã, nu am fãcut nimic. Bocii rãsar. Boc nu e unul singur. Emil Boc e produsul acestor 20 de ani de politicã“, a sustinut Crin Antonescu.
El a mentionat cã „votul motiunii înseamnã cãderea celui mai penibil Guvern din istoria României“, transmitîndu-le parlamentarilor cã aceastã cãdere trebuie sã fie „sansa unui nou început“, în care vremea demagogiei si incompetentei a trecut.
„Vã rog sã nu credeti cã ceea ce începem azi se terminã cu plecarea acestui Guvern. (...) Asta vreau sã spun astãzi, cã dacã azi se întîmplã pentru prima datã în ultimii 20 de ani ca un guvern sã cadã, misiunea noastrã este sã nu ne multumim cu asta si sã întelegem cã nu a adus toate relele României, ci este doar chintesenta viciilor politice românesti, si este cel care le-a ridicat pe cel mai înalt grad, pe cea mai înaltã treaptã. Important e sã privim peste capul Guvernul Boc, sã privim înainte, într-un viitor care poate sã înceapã cu gestul nostru de astãzi“, a spus Antonescu.
Liderul PNL a tinut sã facã o singurã referire la discursul premierului, mentionînd cã aceastã motiune de cenzurã este initiatã de PNL si UDMR, nu are nici o legãturã cu Legea pensiilor si a fost cronologic anuntatã si initiatã înainte de ca prim-ministrul sã anunte asumarea ultimei dintre legile „cu care crede cã va intra în istorie“.
El a mentionat cã dincolo de faptul cã „acest Guvern e ilegitim politic, e incapabil sã se ocupe de problemele tãrii“, este inacceptabil ca parlamentarii sã nu vadã peste capul Guvernului Boc.
Antonescu a tinut sã spunã cã Guvernul Boc a bãtut orice record de demagogie, incompetentã, populism si coruptie.
„Nu vorbiti nimic aici domnule prim-ministru, domnilor din PDL, despre faptul cã privilegiile parlamentarilor încep cu posibiliatea de a fi cumpãrati de unii precum dumneavoastrã. Si dacã întotdeauna granita onoarei, culorii politice, a fost trecutã încoace si-ncolo de unii si de altii, niciodatã cu atîta cinism nu a fãcut politicã afisatã, guvernamentalã, de partid si prezidentialã din cumpãrarea de parlamentari. Vã spun si dumneavoastrã si parlamentarilor pe care i-ati cumpãrat: acestor lucruri li se vor pune capãt. Banii trec, onoarea rãmîne“, a spus Crin Antonescu.

Acuzele lui Boc

Premierul Emil Boc a acuzat parlamentarii PSD si PNL cã s-au „fofilat“ fatã de proiectul legii pensiilor, promovat prin angajarea rãspunderii Guvernului, si au initiat o motiune de cenzurã doar pentru a bloca adoptarea acestui act normativ, care eliminã pensiile mult prea mari din Parlament.
Seful Executivului a acuzat din nou cã motiunea de cenzurã initiatã împotriva Guvernului este un mod prin care „Coalitia PSD-PNL“ vrea sã blocheze adoptarea legii pensiilor, promovatã prin angajarea rãspunderii Executivului, si sã pãstreze actualele pensii ale parlamentarilor.
Boc a invocat totodatã un sondaj de opinie din care rezultã cã 81% dintre români doresc ca pensiile sã fie calculate în functie de contributia plãtitã la bugetul de asigurãri sociale si a acuzat astfel PSD si PNL cã, prin sustinerea motiunii, se îndreaptã împotriva a 81% dintre cetãtenii tãrii.
El a amintit deciziile Guvernului de restructurare a agentiilor si reducere a indemnizatiilor pentru sefii acestor structuri, arãtînd cã astepta un rãspuns curajos din partea PSD si PNL în privinta legii pensiilor.
„V-ati fofilat si ati inventat altã procedurã pentru a nu da piept cu legea care vã înlãturã privilegiile. Acest drum al eliminãrii pensiilor parlamentarilor nu va putea fi oprit de dumneavoastrã, pentru cã nu vã vor permite oamenii“, a spus Boc parlamentarilor Opozitiei.

Berceanu: „Ni s-au oferit bani“

Ministrul Transporturilor Radu Berceanu a declarat, marti, cã motiunea de cenzurã are sanse foarte mari sã fie respinsã si a precizat cã sînt zvonuri potrivit cãrora democrat-liberalilor li s-ar fi oferit bani pentru a vota în favoarea motiunii.
Berceanu a precizat cã experienta politicã pe care o are îl face sã afirme cã motiunea are sanse foarte mari sã fie respinsã.
Întrebat despre zvonurile potrivit cãrora PDL ar fi cumpãrat voturi din partea opozitiei pentru respingerea motiunii de cenzurã, Berceanu a replicat cã stie zvonuri potrivit cãrora initiatorii motiunii ar fi dat bani democrat-liberalilor pentru a vota în favoarea motiunii.
„Eu stiu zvonuri cã ceilalti au dat bani democrat-liberalilor pentru ca sã voteze motiunea“, a precizat Berceanu.
Liderul deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc a sustinut, luni, cã PDL ar fi oferit 100.000 de euro senatorului Tiberiu Prodan pentru a pãrãsi PNL, iar deputatul PNL Florin Turcanu a afirmat cã reprezentanti ai PDL Botosani i-ar fi oferit 10.000 de euro pentru a nu fi prezent la votul motiunii de cenzurã.

UDMR consecvent

Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marti, la dezbaterea motiunii de cenzurã, cã parlamentarii Uniunii vor fi consecventi si vor vota împotriva unui Guvern care îsi depãseste atributiile constitutionale.
„Semnatarii motiunii de cenzurã vor fi consecventi. Nu vor fi nici de partea PDL, nici de partea PSD, vor fi de partea adevãrului, vor fi de partea principiilor democratice si vor vota împotriva unui guvern care îsi depãseste atributiile constitutionale“, a precizat deputatul UDMR.
El a sustinut cã în cadrul sedintei de marti Parlamentul nu va dezbate numai motiunea de cenzurã ci si „principiile democratice ale statului de drept“.
„Astãzi, aici, ne confruntãm cu problema relatiilor de putere între institutiile statului, a relatiilor dintre Parlament, Guvern si Presedinte. Nu avem o problemã de optiune politicã, avem o problemã de blocaj institutional“, a subliniat el.
Liderul UDMR a opinat cã, la 20 de ani de la revolutie, s-a ajuns într-o situatie de crizã politicã suprapusã peste vîrful de crizã economicã, în care nu mai existã nici un „deziderat politic major comun“.
Kelemen a vorbit despre faptul cã tara merge într-o directie gresitã, în pofida asigurãrilor date de Executiv, si cã România a fost îndatoratã cu sume foarte mari care se duc în continuare cãtre consum si nu cãtre investitii si dezvoltare.
„A fost un guvern care, deliberat sau nu, a înselat asteptãrile oamenilor si a omorît orice sperantã cã se poate trãi mai bine, cã se poate trãi decent si cu siguranta zilei de mîine“, a arãtat deputatul.
Potrivit afirmatiilor sale, Guvernul a sporit tensiunile si a escaladat conflictele.
Invocînd faptul cã Guvernul condus de Emil Boc a fortat legea asumîndu-si rãspunderea pe trei pachete de lege neterminate, Kelemen Hunor a arãtat cã acest gest a amintit de vremuri demult apuse cînd constructorii dãdeau în folosintã blocuri fãrã racordãri la utilitãti, doar ca sã raporteze îndeplinirea planului.
„A fost un guvern sustinut de o coalitie profund incoerentã, bomboana de pe coliva acestei majoritãti incoerente a fost curajul cu care un anumit partid a înfruntat motiunea de cenzurã dezbãtutã pe 17 septembrie preferând sã iasã din salã si nu a apucat sã cînte cocosul de trei ori si pretul acestei iresponsabilitãti a fost plãtit“, a spus el.
Amintind de unele zvonuri potrivit cãrora, la admiterea constitutionalitãtii motiunii de cenzurã, Guvernul intentiona sã îsi dea demisia, presedintele executiv al Uniunii a declarat cã si-ar fi dorit o astfel de rezolvare a situatiei. „S-ar fi reparat onoarea Guvernului si s-ar fi dat dovadã, pînã la urmã, de întelepciune si respect pentru cetãteni“, a opinat Kelemen.

Articol afisat de 2060 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective