Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sase posibile noi cazuri de porcinã

• medicii nemteni au recoltat probe de la sase persoane suspecte de gripã nouã • patru sînt liceeni iar doi sînt adulti, toti din Piatra Neamt • rezultatele analizelor erau asteptate vineri seara • nemtenii nu prea s-au speriat de noua gripã •

Medicii epidemiologi din Neamt asteaptã rezultatele de la Institutul Cantacuzino din Bucuresti pentru sase persoane din Piatra Neamt suspectate cã ar avea gripã cu virusul AH1N1. Rezultatul probelor va fi trimis medicilor fie vineri seara, fie sîmbãtã dimineatã si atunci se vor dispune mãsuri în consecintã, în functie de verdictul dat de Bucuresti. Cele sase persoane suspectate cã ar fi infectate cu noul virus gripal sînt toate din Piatra Neamt, patru dintre ele fiind elevi de la licee din oras iar ceilalti doi sînt adulti. Unul dintre acestia a primit vizita unei rude din strãinãtate iar celãlalt a revenit recent dintr-o tarã afectatã de noul virus gripal. Directia de Sãnãtate Publicã a evitat sã dea mai multe amãnunte despre aceste persoane întrucît, deocamdatã, sînt considerate ca fiind afectate de viroze respiratorii. Ei au fost trimisi la domiciliu unde vor rãmîne izolati pînã la aflarea rezultatelor analizelor. În cazul în care se vor confirma suspiciunile, DSP va dispune mãsurile de rigoare. Este posibil sã asistãm la închiderea unei clase sau chiar a unei unei unitãti de învãtãmînt dacã cei patru liceeni sînt infectati cu AH1N1 si sînt colegi de clasã sau scoalã. Primul caz de infectare cu gripã porcinã a fost confirmat în Neamt miercuri, 4 noiembrie. Este vorba despre un student de 19 ani care a venit din Iasi cu tot cu gripã. Tînãrul a fost izolat la domiciliu si primeste deja de cîteva zile medicatie antiviralã, Tamiflu, la care rãspunde foarte bine. Bãiatul bolnav mai are trei contacti care sînt supravegheati de medicul de familie dar si de cãtre un medic specialist în boli infectioase dar deocamdatã, în cazul acestora nu au apãrut nici un fel de simptome care sã arate cã s-ar impune prelevarea de teste.

Nemtenii se aratã curajosi în fata gripei noi

Dacã în alte judete din tarã oamenii au luat cu asalt sectiile de boli contagioase ale spitalelor sau cabinetele medicilor de familie au fost invadate de ipohondri care se suspectau de contactarea noului virus gripal, nemtenii nu s-au panicat prea tare. Drept urmare, numãrul consultatiilor acordate atît la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean cît si la sectia de Boli Infectioase nu a crescut spectaculos, numãrul persoanelor care se considerã bolnave si cer sfaturile medicilor, nefiind foarte mare. „Adresabilitatea cãtre noi a crescut în ultimele zile dar nu se poate vorbi despre un numãr mult mai mare decît în mod obisnuit. De altfel, se pare cã oamenii nu au intrat prea tare în panicã si de aceea nu sîntem asaltati de pacienti. Pe de altã parte, mã astept ca în perioadã urmãtoare, numãrul bolnavilor care vin la noi pentru consultatii sã creascã nu neapãrat din cauza gripei noi ci din cauza virozelor respiratorii care vor fi în numãr din ce în ce mai mare pentru cã asa este firesc pentru aceastã perioadã a anului“, a declarat medicul Valentin Goga, seful Sectiei Boli Infectioase din cadrul Spitalului Judetean. Nici cadrele medicale de la UPU nu se pot plînge cã sînt luate cu asalt de nemteni speriati de gripã, numãrul consultatiilor pentru afectiuni respiratorii mentinîndu-se la un nivel obisnuit pentru aceastã lunã, poate usor mai ridicat.

Destulã liniste si în scoli

Cei care frecventeazã unitãtile de învãtãmînt din Neamt - elevi si profesori - nu par prea afectati de „epidemie“. E drept cã se aplicã mãsuri de igienizare si dezinfectare peste tot, dar fãrã a se crea o panicã generalã. „Ne comportãm normal, ca si pînã acum. Avem foarte multi elevi care vin din mediul rural si fac naveta zilnic, si ne-am luat ca mãsurã de precautie mai multe cutii de mãsti de protectie, pe care sã le utilizãm la nevoie. Dezinfectãm clantele, grupurile sociale, pervazul geamurilor si le tot prezentãm elevilor regulile de igienã pentru evitarea complicatiilor. Le-am repetat în nenumãrate rînduri sã evite aglomeratia. Pînã acum n-avem cazuri nici de gripã obisnuitã si sper cã asa va rãmîne situatia si de acum încolo cu cei 690 de elevi pe care îi avem în unitate“, a declarat profesorul Mihai Cozma, directorul Colegiului Tehnic Piatra Neamt. Destul de calmã este situatia si în mediul rural. La scolile din Sãvinesti, de exemplu, frica mai mare e pentru venirea pãrintilor elevilor din strãinãtate, cu prilejul apropiatelor Sãrbãtori de Iarnã. „La elevi n-am avut nici o problemã pînã acum, dar dacã apare vreo suspiciune, apelãm la medicul de la dispensar. Am avut colegi, cadre medicale, care au fost cu viroze, si au stat acasã, în concedii medicale, pentru a evita sã îi îmbolnãveascã si pe cei din jur. ÃŽn vacantã am dezinfectat toate sãlile claselor primare si sperãm sã fie totul în regulã. Sîntem usor îngrijorati pentru cã avem foarte multi elevi cu pãrinti plecati în strãinãtate si acestia vor veni în tarã de sãrbãtori. Am avut sedintã cu pãrintii pe unitate si adultii nu au ridicat problema gripei porcine si nici nu s-au panicat pe acest subiect“, a declarat profesor Ana Vasiliu, directorul Scolii nr. 2 Sãvinesti.

Avizele prescolarilor, hîrtii fãrã valoare realã

ÃŽn ultimele sãptãmîni, de cînd pe toate canalele de stiri se vorbeste despre gripa porcinã, dispensarele medicilor de familie din Piatra Neamt sînt usor mai aglomerate decît de obicei, dar nu de speriat. Multi pacienti care au diverse forme usoare de viroze si care, în mod normal nici nu ar fi venit la doctor, acum merg la dispensare pentru a vedea dacã nu cumva ar putea avea gripã porcinã. Carmen Alexandrescu, medic de familie la Dispensarul 2 Piatra Neamt, a declarat cã a crescut în special numãrul elevilor care sînt trimisi de cãtre dascãli la specialist. „Vin mai multi pacienti pentru cã acum sînt trimisi de la scoalã. Dar n-am avut cazuri speciale. Sînt viroze specifice acestei perioade. La mine pacientii se programeazã si atunci le fac o anamnezã, sã vãd ce simptome prezintã, pentru a mã asigura cã nu e nici un caz grav pînã ajung sã îl vãd efectiv. Dar nu pot spune cã am constatat cã oamenii sînt panicati si sã vinã la medic si fãrã motiv“, a declarat medicul Carmen Alexandrescu. Cît despre avizele medicale pe care medicii de familie le emit pentru copiii mici, pentru prescolari, pentru ca de luni, 9 noiembrie, sã poatã reintra în colectivitate dupã vacanta de o sãptãmînã, acelasi doctor a declarat: „Aceste avize, dupã pãrerea mea, nu îsi au rostul. Eu îl vãd vineri pe copil, constat cã este sãnãtos, dar pînã luni el poate face de trei ori gripã. Realmente nu au nici o valoare avizele. Cel mai sigur examen clinic este cel pe care îl face asistenta medicalã, luni dimineatã, la intrarea copilului în grãdinitã. Toatã lumea tine cu dintii de avize, dar am convingerea cã ele nu asigurã absolut deloc nici un control asupra stãrii de sãnãtate a copiilor dintr-o colectivitate. Important este ceea ce face zi de zi cadrul medical din unitate, care îi are pe copii mereu în vizor“, a încheiar doctor Alexandrescu.

Articol afisat de 962 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective