Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
FASOLE CU CÃŽRNATI

FASOLE CU CÃŽRNATI

• Ziua Nationalã a scos din case oamenii • unii, îmbiati de mirosul de fasole cu cîrnati • a fost aglomeratie mare la „pomanã“, cele 1.200 de portii fiind împãrtite rapid •

Manifestãrile organizate pentru marcarea Zilei Nationale la Roman, ieri, 1 Decembrie, au exasperat multimea de (ne)fericiti care astepta sã-si primeascã portia de fasole cu cîrnati si pãhãrutul de tuicã pregãtite în premierã de muncipalitate. Nici nu începuse ceremonialul militar-religios, cã oamenii se si asezaserã la rînd, întrebînd cînd se distribuie mîncarea. Personalul de ordine arãta celor nerãbdãtori cã mai întîi se face slujba religioasã, apoi urmeazã parada militarã si abia la urmã se va împãrti fasolea, asa cã mai au de asteptat. ÃŽn sfîrsit, dupã ce au slujit preotii, dupã ce politicienii si-au tinut discursurile, s-a cîntat imnul tãrii si cel al orasului, dupã ce au defilat militarii au fost depuse coroane de flori, a venit si rîndul celor necãjiti sã-si aline foamea. Unul dintre cei care s-a ales cu ceva dupã statul la coadã a avut amabilitatea de a rãspunde cîtorva întrebãri despre ce l-a mînat la manifestarea din centrul municipiului. „Nu lucrez nicãieri, am fost angajat la Danubiana Bucuresti si ca agent de pazã, în Roman, dar de cîteva luni sînt disponibilizat. Astept de la politicieni si altceva în afarã de fasole cu cîrnati sau ciolan, poate se va mai reglementa ceva, sã vedem, dupã alegeri, poate se vor tine de promisiuni de data asta“, a declarat Iulian Ifrim, somer din Roman. O binecunoscutã ospãtãrie din municipiu a pregãtit 1.200 de portii de mîncare, care s-au epuizat în mai putin de un ceas, sub asaltul sãrmanilor orasului, struniti cu greu de jandarmii si politistii care încercau sã facã ordine si sã pãstreze libere cãile de acces. Aceste „fericite“ momente pentru cei flãmînzi au fost precedate de ceremonialul militar-religios, care a început cu slujba condusã de protopopul Aurel Florin Tuscanu. Dupã preoti, a venit rîndul militarilor, maiorul inginer Daniel Simion reliefînd semnificatia istoricã a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Optimism

Apoi au vorbit politicienii, primul fiind invitat la microfon deputatul Marius Neculai, care a explicat cã speranta în mai bine a tãrii este la Dumnezeu. „Doresc acestei tãri un viitor luminos, asa cum îl meritã, asa cum au cerut si pentru care au luptat strãmosii nostri. Sã dea Dumnezeu ca tara sã fie binecuvîntatã, sã dea Dumnezeu sã fim fericiti si sã trãim uniti în România. La multi ani, români!“, a declarat Marius Neculai. Urmãtorul vorbitor, senatorul Ioan Chelaru, a explicat semnificatia mometului, în contextul mai larg al patriotismului, a mîndriei de a fi român. „Cînd ne judecãm ca indivizi, oriunde în lume am fi, oricît de bine sau rãu am trãi, avem un singur gînd, o singurã sansã de a ne încãrca cu energie pozitivã, noi sîntem români. Notiunile filozofice de genul «patria este acolo unde îmi este bine» nu sînt agreate de români, noi ne simtim bine aici, între hotarele pe care istoria neamului le-a marcat cu sînge. Cînd este vorba despre valori perene, despre sentimente pe care nu le încercãm decît în momente de cumpãnã, atunci ne aducem aminte si îi pretuim pe cei care au adus ofrandã la temelia tãrii propria viatã, propriul copil. Nouã, celor de azi, ni se cere infinit mai putin, sã fim consecventi cu propriile decizii si interese, iar totul sã fie pentru binele colectiv. Cît poate fi de greu sã-ti respecti angajamentele, ce pret poate avea cuvîntul dat celor care te investesc cu încredere. Dacã muncim mai mult si mai bine, dacã am fãcut o faptã nobilã, dacã ne-am amintit de înaintasi, dacã nu ne-a fost indiferentã suferinta sau bucuria aproapelui, înseamnã cã am fost patrioti, cã am dovedit cã sîntem români. Asa a fost posibil evenimentul de la 1 Decembrie 1918, asa s-au construit marele proiecte ale acestei natiuni, numai asa avem dreptul si bucuria de a spune, mãcar de ziua Marii Uniri, cã sîntem români. Gesturi simple de zi cu zi dovedesc cã sîntem patrioti, cã sîntem români, cã sîntem uniti, iar unirea face cu adevãrat puterea de care avem nevoie, mai ales în aceste momente“, a declarat Ioan Chelaru.

Imn si stemã de Ziua României

Una dintre surprizele pregãtite de municipalitate a fost înãltarea pentru prima oarã a drapelului Romanului, care, mai întîi, a fost sfintit de pãrintele Marin Gheorghiescu, în acordurile imnului municipiului, înregistrat în studio de cãtre o formatie de profesionisti. „Am reusit sã dãm Romanului, alãturi de consilierii locali, un statut, un drapel si un imn. Sîntem împreunã la arborarea drapelului si intonarea imnului municipiului Roman. Trebuie sã fim si vom fi o comunitate de respectat, iar aceste simboluri ne dau tãrie, ne dau unitate si dezvoltã acest patriotism local de care avem nevoie cu totii. Depunerea coroanelor la monumentul voievodului Roman Musat a fost un gest simbolic ce a însemnat un prinos de recunostintã adus tuturor eroilor si martirilor neamului. Alãturi de voievodul Roman Musat, sus în Ceruri, si-au gãsit locul cei mai bravi dintre români si prin acest gest simbolic de astãzi am vrut sã arate cã avem piosenie, cã avem recunostintã si întotdeauna vom privi cu drag, cu mîndrie si recunostintã cãtre eroii neamului. Dumnezeu sã ne ajute“, a declarat primarul Laurentiu Leoreanu.

Articol afisat de 2388 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valeriu MUSAT)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective