Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pãrintele Cleopa ne-a lãsat de 11 ani

Pãrintele Cleopa ne-a lãsat de 11 ani

• pe 2 decembrie 1998, „Duhovnicul Moldovei“, arhimandritul Cleopa, a „decis“ sã... plece • Monitorul republicã articolul scris la înmormîntarea de acum 11 ani • ceremonia a fost oficiatã de zeci de preoti, în frunte cu IPS Daniel, IPS Antonie, IPS Bartolomeu si pãrintele Galeriu • numãrul credinciosilor prezenti - preoti, cãlugãri, mireni - a depãsit cifra 5.000 •

ÃŽn jurul orei 2.20, pe 2 decembrie 1998, s-a stins din viatã unul dintre cei mai cunoscuti monahi din tarã, pãrintele Cleopa. La cei 87 de ani, cãlugãrul de la Mãnãstirea Sihãstria suferea de mai multe boli, dar „Dumnezeu l-a luat la el fãrã a-l tine prea mult la pat. Cu bolile pe care le avea ar fi zãcut ani de zile. Cel de Sus l-a anuntat cã va veni dupã el. ÃŽnainte cu vreo douã zile, ni s-a confesat nouã, ucenicilor. I se transmisese mesajul. Cu toate acestea, pînã în ultima clipã a dat povete. Cu doar vreo cinci ore înainte, a povãtuit niste strãini. Au fost ultimele lui sfaturi“, spunea, acum 11 ani, un ucenic al Pãrintelui pentru Monitorul despre cel care a nevoit 72 de ani la Mãnãstirea Sihãstria. Acestea fiind spuse am considerat necesar sã aducem aminte despre cel ce-a fost „Duhovnicul Moldovei“. Drept pentru care republicãm articolul scris acum 11 ani, la înmormîntarea Pãrintelui.

„Puhoi de oameni la înmormîntarea pãrintelui Cleopa“

Vestea trecerii în nefiintã a Pãrintelui Arhimandrit Ilie Cleopa „marele duhovnic al secolului nostru si al întregii ortodoxii“ s-a împrãstiat ca vîntul si ca gîndul. Mii de oameni au îmbrãcat haina cernitã a tristetii si au purces, începînd de miercuri, 2 decembrie 1988, la Sihãstria, pentru a-si lua rãmas bun. „Veniti la «Petrecerea mea», care se apropie, si apoi ne vom întîlni în Rai“, erau vorbele pe care le spunea, în duhovnicestile întîlniri cu credinciosii, pãrintele Cleopa. Si într-adevãr, la „Petrecerea“ sa de sîmbãtã, 5 decembrie 1998, a fost lume cîtã frunzã si iarbã de pe întregul plai românesc. Mii si mii de oameni au îngustat valea, privelistile sãlbatice si legendare ale locului, un asezãmînt al singurãtãtii, pentru ultima întîlnire cu Sfîntul duhovnic, pe tãrîmuri pãmîntene. ÃŽn zona mãnãstirii, Sfînta Liturghie a diminetii te învãluia, înãltîndu-ti sufletul, iar multimea oamenilor îngrãmãditi într-un punct central al curtii te îndemna sã mergi lîngã sicriul celui trecut în lumea dreptilor.

Pelerinaj continuu...

Încã de la primele ore ale diminetii, oamenii de toate conditiile îsi fremãtau nelinistea, chipuri luminate îsi aflaserã cele mai strategice locuri, de la pridvoarele clãdirilor pînã la înaltele ferestre ale clopotnitei. Sute de monahi îndurerati, preoti care au pãrãsit pentru o zi parohiile, munteni falnici si oameni bãtuti de soartã doreau cu orice chip sã sãrute mîna pãrintelui. Peste toate, agitatia cameramanilor, fotografilor si a ziaristilor.
Ora 11: Se anuntã începerea procesiunii. ÃŽsi fac prezenta, într-un cortegiu ceremonios, înaltele fete bisericesti în frunte cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, iar multimea reuseste cu greu sã lase un culoar de trecere. Mitropolitul Moldovei dã citire mesajului Patriarhului Teoctist: „Sufletul Pãrintelui Cleopa a intrat prin Portile ÃŽmpãrãtesti ale bisericii strãmosilor nostri din ceruri, unde va începe cealaltã viatã, pentru bucuria Domnului nostru Iisus Hristos, alãturi de toti binecuvîntatii Pãrintelui Sãu. (...) Pildã si chip de nevointã tuturor pentru desãvîrsirea la care sîntem chemati în aceastã clipã de vremelnicã despãrtire sã ne plecãm genunchii sufletului în fata rãmãsitelor pãmîntesti ale mult pretuitului pãrinte Cleopa si sã rugãm pe Prea Sfînta Treime si pe Prea Curata Maicã a lui Dumnezeu sã ne ajute a sluji biserica si neamul cu credinciosia si cu statornicia arhimandritului Cleopa“. Apoi a fost citit mesajul lui IPS Antonie: „Toti cei care au trecut întîlnirea lui au iesit cu hotãrîrea de a fi mai buni si mai drepti, mai apropiati de Dumnezeu si de semeni. A fost un om de o mare si puternicã smerenie, cu toate cã se bucura de o popularitate deosebitã, aceasta nu i-a atins cu nimic modestia si smerenia, pentru cã el nu vedea doar popularitatea, vedea doar oameni cu dureri sufletesti, care veneau la el sã se vindece“.

„A fãcut din Sihãstria un Athos al poporului român“

Ora 11.30. Aleluia... îsi înaltã sonoritatea în vãzduhul locului. Prima cîntare bisericeascã întru dezlegarea de pãcate pãmîntene si înãltarea sufletului celui adormit. Chipurile celor prezenti sînt pline de smerenie. În marea de oameni si freamãtul curiosilor care încercau sã se apropie de punctul central al ceremoniei, înaltele cîntãri curgeau firesc. Ochi în lacrimi si multã tristete. Pe alocuri, rãzbãteau disonant tipetele vreunui demonizat.
Ora 12.30. Cuvîntul înaltelor fete bisericesti privind viata pãrintelui Cleopa: IPS Bartolomeu: „Nu spun nimic nou afirmînd cã pãrintele Cleopa a fost cel mai mare duhovnic al acestui secol. El a realizat marea performantã nu de a fi doar un mare confesor, ci de a fi prieten si cãlãuzitor (...) El ne-a fost tuturor celor care am trecut pe la scaunul sãu, în chilia lui, izvor de sperantã pentru miile, zecile si sutele de mii de credinciosi din toatã tara. (...) A fãcut din Sihãstria un Athos al poporului român. Raza lui a strãlucit din hotar pînã-n hotar si dincolo de hotare. Prin aceasta, era un dãtãtor de sperante“.
IPS Daniel: „Prin moartea pãrintelui Cleopa, Biserica de pe Pãmînt a pierdut din mijlocul ei un monah sfînt, un puternic teolog si un misionar statornic, într-o vreme în care lumea se secularizeazã si se adînceste în confuzie spiritualã. Ce este mai de pret decît sã întîlnesti un crestin sfînt trãitor al traditiei neîntrerupte al bisericii?! Pãrintele Cleopa nu cunostea doar intelectual scrierile marilor pãrinti ai pustiei, ci el însusi a trãit, zi cu zi, peste 70 de ani viata de monah, dupã canoanele si rînduielile pãrintilor întemeietori si organizatori ai vietii monahale, sfintii cuviosi: Antonie cel Mare, Paisie cel Mare si Sava cel Sfintit a cãror pomenire o facem astãzi, 5 decembrie, în ziua înmormîntãrii pãrintelui Cleopa“.
Ora 13.00: Cortegiul funerar înconjoarã mãnãstirea, sicriul fiind purtat pe ultimul drum de confratii întru credintã. Multimea îsi cautã locul prielnic pentru a-i mai zãri o clipã chipul sfînt. Locul de îngropãciune al rãmãsitelor trupesti a fost ales undeva în susul muntelui, la umbra brazilor. De aici, spiritul sãu duhovnicesc va cunoaste, desigur, un pelerinaj vesnic. Fie-i tãrîna usoarã!
Cu greu, marea de oameni a renuntat la acest moment de comuniune sufleteascã. Si totusi, încet-încet, fiecare s-a regãsit pe sine si, cu fata mîhnitã, s-a întors la matcã, lãsînd în urmã linistea mãnãstirii si sihãstria locului.

„Acasã“, în Muntii Neamtului

Pãrintele Cleopa, pe numele de mirean Constantin Ilie, nãscut pe 10 aprilie 1912, în comuna Sulita, judetul Botosani, provine dintr-o familie de tãrani, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei Alexandru Ilie. Urmeazã cursurile scolii primare din satul natal, fãcînd apoi trei ani de ucenicie duhovniceascã la schimonahul Paisie Olaru, pustnic în Schitul Cozancea. În decembrie 1929 se alãturã obstii schitului Sihãstria, alãturi de fratele mai mare, Vasile si pe 12 decembrie 1932, de ziua Sfîntului Ierarh Spiridon, sînt primiti în obstea schitului. În 1935 este luat în armatã, în orasul Botosani. În 1936 se reîntoarce la schit si este tuns în monahism pe 2 august 1937, primind numele Cleopa. În iunie 1942 este numit loctiitor de egumen, datoritã stãrii de sãnãtate a staretului Ioanichie Moroi.
Pe 27 decembrie 1944 este hirotonit ierodiacon, iar pe 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah de cãtre Episcopul Galaction Cordun, pe atunci staret al Mãnãstirii Neamt. Ulterior este numit oficial egumen al Schitului Sihãstria. În 1947, Schitul Sihãstria este ridicat la rang de mãnãstire, iar proto-singhelul Cleopa Ilie este fãcut arhimandrit, cu aprobarea patriarhului Nicodim Munteanu. În 1948, urmãrit de Sigurantã, se retrage pentru sase luni în pãdurile din jurul Mãnãstirii Sihãstria, iar pe 30 august 1949, arhimandritul Cleopa este numit staret al Mînãstirii Slatina Suceava unde se transferã alãturi de 30 de cãlugãri din obstea Mãnãstirii Sihãstria, ca urmare a deciziei patriarhului Justinian Marina. Întemeiazã la Mãnãstirea Slatina o obste care numãrã peste 80 de persoane. Între 1952-1954, este urmãrit de Securitate si se retrage în Muntii Stãnisoara, împreunã cu ieromonahul Arsenie Papacioc. Dupã 2 ani este readus în mãnãstire, din ordinul Patriarhului Justinian. În 1956, revine la metanie, iar în primavara anului 1959, se retrage pentru a treia oarã în Muntii Neamtului, unde îsi petrece urmãtorii 5 ani. Revine la Mãnãstirea Sihãstria în toamna anului 1964, ca duhovnic al întregii obsti, si povãtuieste fãrã întrerupere atît cãlugãri, cît si mireni.

Articol afisat de 1785 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. SOFRONIA, I. ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective