Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Decembrie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Părintele Cleopa ne-a lăsat de 11 ani

Părintele Cleopa ne-a lăsat de 11 ani

• pe 2 decembrie 1998, „Duhovnicul Moldovei“, arhimandritul Cleopa, a „decis“ să... plece • Monitorul republică articolul scris la înmormîntarea de acum 11 ani • ceremonia a fost oficiată de zeci de preoti, în frunte cu IPS Daniel, IPS Antonie, IPS Bartolomeu si părintele Galeriu • numărul credinciosilor prezenti - preoti, călugări, mireni - a depăsit cifra 5.000 •

În jurul orei 2.20, pe 2 decembrie 1998, s-a stins din viată unul dintre cei mai cunoscuti monahi din tară, părintele Cleopa. La cei 87 de ani, călugărul de la Mănăstirea Sihăstria suferea de mai multe boli, dar „Dumnezeu l-a luat la el fără a-l tine prea mult la pat. Cu bolile pe care le avea ar fi zăcut ani de zile. Cel de Sus l-a anuntat că va veni după el. Înainte cu vreo două zile, ni s-a confesat nouă, ucenicilor. I se transmisese mesajul. Cu toate acestea, pînă în ultima clipă a dat povete. Cu doar vreo cinci ore înainte, a povătuit niste străini. Au fost ultimele lui sfaturi“, spunea, acum 11 ani, un ucenic al Părintelui pentru Monitorul despre cel care a nevoit 72 de ani la Mănăstirea Sihăstria. Acestea fiind spuse am considerat necesar să aducem aminte despre cel ce-a fost „Duhovnicul Moldovei“. Drept pentru care republicăm articolul scris acum 11 ani, la înmormîntarea Părintelui.

„Puhoi de oameni la înmormîntarea părintelui Cleopa“

Vestea trecerii în nefiintă a Părintelui Arhimandrit Ilie Cleopa „marele duhovnic al secolului nostru si al întregii ortodoxii“ s-a împrăstiat ca vîntul si ca gîndul. Mii de oameni au îmbrăcat haina cernită a tristetii si au purces, începînd de miercuri, 2 decembrie 1988, la Sihăstria, pentru a-si lua rămas bun. „Veniti la «Petrecerea mea», care se apropie, si apoi ne vom întîlni în Rai“, erau vorbele pe care le spunea, în duhovnicestile întîlniri cu credinciosii, părintele Cleopa. Si într-adevăr, la „Petrecerea“ sa de sîmbătă, 5 decembrie 1998, a fost lume cîtă frunză si iarbă de pe întregul plai românesc. Mii si mii de oameni au îngustat valea, privelistile sălbatice si legendare ale locului, un asezămînt al singurătătii, pentru ultima întîlnire cu Sfîntul duhovnic, pe tărîmuri pămîntene. În zona mănăstirii, Sfînta Liturghie a diminetii te învăluia, înăltîndu-ti sufletul, iar multimea oamenilor îngrămăditi într-un punct central al curtii te îndemna să mergi lîngă sicriul celui trecut în lumea dreptilor.

Pelerinaj continuu...

Încă de la primele ore ale diminetii, oamenii de toate conditiile îsi fremătau nelinistea, chipuri luminate îsi aflaseră cele mai strategice locuri, de la pridvoarele clădirilor pînă la înaltele ferestre ale clopotnitei. Sute de monahi îndurerati, preoti care au părăsit pentru o zi parohiile, munteni falnici si oameni bătuti de soartă doreau cu orice chip să sărute mîna părintelui. Peste toate, agitatia cameramanilor, fotografilor si a ziaristilor.
Ora 11: Se anuntă începerea procesiunii. Îsi fac prezenta, într-un cortegiu ceremonios, înaltele fete bisericesti în frunte cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, iar multimea reuseste cu greu să lase un culoar de trecere. Mitropolitul Moldovei dă citire mesajului Patriarhului Teoctist: „Sufletul Părintelui Cleopa a intrat prin Portile Împărătesti ale bisericii strămosilor nostri din ceruri, unde va începe cealaltă viată, pentru bucuria Domnului nostru Iisus Hristos, alături de toti binecuvîntatii Părintelui Său. (...) Pildă si chip de nevointă tuturor pentru desăvîrsirea la care sîntem chemati în această clipă de vremelnică despărtire să ne plecăm genunchii sufletului în fata rămăsitelor pămîntesti ale mult pretuitului părinte Cleopa si să rugăm pe Prea Sfînta Treime si pe Prea Curata Maică a lui Dumnezeu să ne ajute a sluji biserica si neamul cu credinciosia si cu statornicia arhimandritului Cleopa“. Apoi a fost citit mesajul lui IPS Antonie: „Toti cei care au trecut întîlnirea lui au iesit cu hotărîrea de a fi mai buni si mai drepti, mai apropiati de Dumnezeu si de semeni. A fost un om de o mare si puternică smerenie, cu toate că se bucura de o popularitate deosebită, aceasta nu i-a atins cu nimic modestia si smerenia, pentru că el nu vedea doar popularitatea, vedea doar oameni cu dureri sufletesti, care veneau la el să se vindece“.

„A făcut din Sihăstria un Athos al poporului român“

Ora 11.30. Aleluia... îsi înaltă sonoritatea în văzduhul locului. Prima cîntare bisericească întru dezlegarea de păcate pămîntene si înăltarea sufletului celui adormit. Chipurile celor prezenti sînt pline de smerenie. În marea de oameni si freamătul curiosilor care încercau să se apropie de punctul central al ceremoniei, înaltele cîntări curgeau firesc. Ochi în lacrimi si multă tristete. Pe alocuri, răzbăteau disonant tipetele vreunui demonizat.
Ora 12.30. Cuvîntul înaltelor fete bisericesti privind viata părintelui Cleopa: IPS Bartolomeu: „Nu spun nimic nou afirmînd că părintele Cleopa a fost cel mai mare duhovnic al acestui secol. El a realizat marea performantă nu de a fi doar un mare confesor, ci de a fi prieten si călăuzitor (...) El ne-a fost tuturor celor care am trecut pe la scaunul său, în chilia lui, izvor de sperantă pentru miile, zecile si sutele de mii de credinciosi din toată tara. (...) A făcut din Sihăstria un Athos al poporului român. Raza lui a strălucit din hotar pînă-n hotar si dincolo de hotare. Prin aceasta, era un dătător de sperante“.
IPS Daniel: „Prin moartea părintelui Cleopa, Biserica de pe Pămînt a pierdut din mijlocul ei un monah sfînt, un puternic teolog si un misionar statornic, într-o vreme în care lumea se secularizează si se adînceste în confuzie spirituală. Ce este mai de pret decît să întîlnesti un crestin sfînt trăitor al traditiei neîntrerupte al bisericii?! Părintele Cleopa nu cunostea doar intelectual scrierile marilor părinti ai pustiei, ci el însusi a trăit, zi cu zi, peste 70 de ani viata de monah, după canoanele si rînduielile părintilor întemeietori si organizatori ai vietii monahale, sfintii cuviosi: Antonie cel Mare, Paisie cel Mare si Sava cel Sfintit a căror pomenire o facem astăzi, 5 decembrie, în ziua înmormîntării părintelui Cleopa“.
Ora 13.00: Cortegiul funerar înconjoară mănăstirea, sicriul fiind purtat pe ultimul drum de confratii întru credintă. Multimea îsi caută locul prielnic pentru a-i mai zări o clipă chipul sfînt. Locul de îngropăciune al rămăsitelor trupesti a fost ales undeva în susul muntelui, la umbra brazilor. De aici, spiritul său duhovnicesc va cunoaste, desigur, un pelerinaj vesnic. Fie-i tărîna usoară!
Cu greu, marea de oameni a renuntat la acest moment de comuniune sufletească. Si totusi, încet-încet, fiecare s-a regăsit pe sine si, cu fata mîhnită, s-a întors la matcă, lăsînd în urmă linistea mănăstirii si sihăstria locului.

„Acasă“, în Muntii Neamtului

Părintele Cleopa, pe numele de mirean Constantin Ilie, născut pe 10 aprilie 1912, în comuna Sulita, judetul Botosani, provine dintr-o familie de tărani, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei Alexandru Ilie. Urmează cursurile scolii primare din satul natal, făcînd apoi trei ani de ucenicie duhovnicească la schimonahul Paisie Olaru, pustnic în Schitul Cozancea. În decembrie 1929 se alătură obstii schitului Sihăstria, alături de fratele mai mare, Vasile si pe 12 decembrie 1932, de ziua Sfîntului Ierarh Spiridon, sînt primiti în obstea schitului. În 1935 este luat în armată, în orasul Botosani. În 1936 se reîntoarce la schit si este tuns în monahism pe 2 august 1937, primind numele Cleopa. În iunie 1942 este numit loctiitor de egumen, datorită stării de sănătate a staretului Ioanichie Moroi.
Pe 27 decembrie 1944 este hirotonit ierodiacon, iar pe 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah de către Episcopul Galaction Cordun, pe atunci staret al Mănăstirii Neamt. Ulterior este numit oficial egumen al Schitului Sihăstria. În 1947, Schitul Sihăstria este ridicat la rang de mănăstire, iar proto-singhelul Cleopa Ilie este făcut arhimandrit, cu aprobarea patriarhului Nicodim Munteanu. În 1948, urmărit de Sigurantă, se retrage pentru sase luni în pădurile din jurul Mănăstirii Sihăstria, iar pe 30 august 1949, arhimandritul Cleopa este numit staret al Mînăstirii Slatina Suceava unde se transferă alături de 30 de călugări din obstea Mănăstirii Sihăstria, ca urmare a deciziei patriarhului Justinian Marina. Întemeiază la Mănăstirea Slatina o obste care numără peste 80 de persoane. Între 1952-1954, este urmărit de Securitate si se retrage în Muntii Stănisoara, împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc. După 2 ani este readus în mănăstire, din ordinul Patriarhului Justinian. În 1956, revine la metanie, iar în primavara anului 1959, se retrage pentru a treia oară în Muntii Neamtului, unde îsi petrece următorii 5 ani. Revine la Mănăstirea Sihăstria în toamna anului 1964, ca duhovnic al întregii obsti, si povătuieste fără întrerupere atît călugări, cît si mireni.

Articol afisat de 1481 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. SOFRONIA, I. ASAVEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective