Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Simba, pleacã de la Piatra în... Africa

Simba, pleacã de la Piatra în... Africa

• Parcul Zoo din Piatra Neamt a rãmas fãrã principala atractie: leul Simba • acesta a fost luat de fundatia Vier Pfoten si urmeazã a fi dus într-o rezervatie, în Africa de Sud • pietrenii regretã leul pe care îl considerau punctul de atractie al grãdinii •

Grãdina zoologicã din Piatra Neamt este de la începutul acestei sãptãmîni mai sãracã si mai putin atractivã pentru vizitatori. Leul Simba, în vîrstã de 8 ani, care de mult timp era punctul de atractie al grãdinii si bucuria copiilor, a fost luat luni, 30 noiembrie de fundatia Vier Pfoten pentru a fi dus într-o rezervatie naturalã din Africa de Sud. Simba nu va ajunge singur în tara sa natalã ci însotit de alti trei lei care locuiserã în grãdini zoologice din România. Cei patru lei vor ajunge în rezervatia Lionsrock, în Africa de Sud. Gratie fundatiei pentru protectia animalelor Vier Pfoten, felinele vor avea o viatã fericitã în conditii potrivite cerintelor speciei din care fac parte.
Cele patru animale vor fi transportate cu masini speciale la Frankfurt. S-a ales aceastã modalitate de transport pentru cã nici o cursã aerianã din România nu îndeplinea conditiile necesare transportului. Din Germania, felinele vor fi îmbarcate într-o cursã aerianã specialã ce va ajunge direct la Johannesburg, în Africa de Sud iar punctul final al cãlãtoriei va fi rezervatia Lionsrock pe care Vier Pfoten o detine pe continentul negru. Decizia de a-l lua pe Simba, mascota Grãdinii Zoologice din Piatra Neamt si de a-l duce într-o rezervatie a fost luatã ca urmare a faptului cã nu i se puteau asigura standardele de viatã impuse de reglementãrile Uniunii Europene grãdinilor zoologice românesti. Desi acest lucru era stabilit de mult iar leul a fost luat efectiv luni, 30 noiembrie, autoritãtile locale nu stiau nimic despre plecarea acestuia. ÃŽn schimb, stiau putinii vizitatori ai Grãdinii Zoologice Piatra Neamt. Oamenii, care veniserã marti, 1 decembrie, cu copiii sau nepotii de mînã sã vadã leul, au avut parte de o surprizã mai mult decît neplãcutã. „Ne pare tare rãu cã a fost luat leul, pentru el am venit. Era punctul de interes al grãdinii noastre, acum ce sã mai vedem?“ a declarat necãjit un bunic din Piatra Neamt venit cu nepotul sã admire animalele.
Parcul zoologic Cozla, din Piatra Neamt nu îndeplinea multe dintre standardele impusde odatã cu aderarea tãrii noastre la Uniunea Europeanã. Practic, animalele cazate aici trebuie sã aibã la dispozitie spatii foarte generoase si sã li se ofere conditii similare rezervatiilor naturale. Conducerea grãdinii a fãcut în urmã cu aproximativ 2 ani un memoriu la Ministerul Mediului, cerînd sprijin pentru extinderea spatiului pentrul leul captiv. Oficialii de la Bucuresti nu au dat nici un rãspuns solicitãrii si astfel leul a rãmas în cusca de 140 de metri pãtrati. Cu exceptia leului, restul sãlbãticiunilor din parcul pietrean sînt din fauna autohtonã: doi ursi carpatini, un cerb, douã cãprioare, cîtiva fazani, porumbei, o vulpe rosie, un lup, un iepure si cîteva rate. Cusca leului nu îndeplinea standardele motiv pentru care nu avea autorizatie si de aceea s-a decis mutarea felinei în Africa. Grãdina Zoologicã din Piatra Neamt este însã una de traditie, fiind înfiintatã în anul 1904. Se întinde pe 1,15 hectare si adãposteste 40 de animale. Fundatia Vier Pfoten a salvat, în total, 24 de feline mari din România, care au fost transferate în Africa de Sud, într-o rezervatie de peste 1.200 de hectare unde animalele pot sã trãiascã ca în habitatul lor natural.

Articol afisat de 1793 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, G. SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective