Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Medicii refuzã sã mai lucreze

• medicii avertizeazã cã nu vor mai presta fãrã nici un fel de materiale sanitare si medicamente • doctorii de la Obstetricã sustin cã se pune în pericol viata pacientelor • si cei de la ATI au protestat, cerînd bani pentru functionarea normalã a sectiei • DSP Neamt a cerut limitarea internãrilor, în caz contrar luînd în calcul închiderea unor sectii • totodatã, ironic, ministerul cere sã se mãreascã capacitãtile de internare si sã se asigure stocurile pentru sãrbãtori •

Spitalul Judetean Neamt efectiv, pare a sta zilele acestea pe un butoi cu pulbere, situatia extrem de tensionatã fiind provocatã de lipsurile fãrã precedent la materiale sanitare si medicamente. ÃŽn conditiile în care de mai bine de trei luni în aceastã unitate nu mai existã nimic iar pacientii sînt nevoiti sã-si cumpere totul, medicii sustin cã au rãbdat pînã acum, dar de aceastã datã le-a ajuns cutitul la os. Astfel, sãptãmîna trecutã, medicii sectiei ATI au fãcut o adresã cãtre DSP, conducerea spitalului si Colegiul Medicilor prin care arãtau cu ce lipsuri acute se confruntã, motiv pentru care nu pot lucra în conditii optime iar viata pacientilor este pusã astfel în pericol. Din pãcate, demersul acestora nu prea a avut succes, singura institutie care a decis sã facã ceva fiind DSP care a cerut spitalului sã limiteze internãrile la urgentele medico-chirurgicale. „Situatia de la spital este extrem de tensionatã din cauza lipsei fondurilor. Din pãcate, mã gîndeam chiar sã cerem închiderea unor sectii ale spitalului sau chiar unitatea integral cu exceptia UPU pentru cã altfel, nu pare sã se poatã. Nu cred cã se va lua o astfel de mãsurã dar cert este cã am solicitat neapãrat reducerea cheltuielilor si limitarea internãrilor“, a precizat medicul Daniela Marcoci, directorul DSP Neamt.
Conducerea spitalului nemtean sustine cã limitarea internãrilor este o mãsurã care nu poate fi luatã, avînd în vedere cã unitatea este una de urgentã iar cazurile care ajung la Piatra Neamt sînt grave. „Limitarea internãrilor este o mãsurã inoportunã si neadecvatã, mai ales cã noi sîntem un spital de urgentã iar aria acoperitã este tot teritoriul judetului. Pe de altã parte, aceastã adresã a DSP se bate cap în cap cu o altã adresã a DSP de luni, 14 decembrie, prin care ni se cerea sã asigurãm toate turele si serviciile în perioada sãrbãtorilor. De asemenea, Ministerul Sãnãtãtii ne-a înstiintat sã ne pregãtim de mãrirea capacitãtii de internare si de asigurarea stocurilor în perioada urmãtoare. Noi întelegem foarte bine medicii pentru cã anul acesta au lucrat în conditii foarte grele, cerînd pacientilor sã-si cumpere singuri tratamentul. Este o metodã care nu place nimãnui, ne pune în ipostaze dificile, dar nu avem ce face. Noi am fãcut numeroase demersuri la forurile competente pentru deblocarea unor sume la care spitalul are dreptul dar nu am obtinut nimic. Bugetul nostru fiind diminuat drastic, am supravietuit cu ajutorul acordat de ziarul Monitorul precum si a celor care au sprijinit spitalul, reusindu-se astfel sã fie aduse într-o micã mãsurã medicamente, materiale sanitare si alimente“, se aratã în rãspunsul dat de managerul spitalului Neamt, medicul Silvia Rosescu la solicitarea DSP Neamt.

Ginecologii protesteazã si ei

Protestul medicilor de la ATI a fost imboldul care lipsea si celorlalti medici de a-si spune nemultumirile si de a-si striga în gura mare disperarea. Marti, 15 decembrie, a fost rîndul medicilor de la Obstetricã Ginecologie de a adresa conducerii spitalului, Colegiului Medicilor si CJAS o înstiintare prin care anuntau cã refuzã sã mai lucreze în conditii inumane. „Revenim la adresele anterioare prin care vã aduceam la cunostintã situatia dramaticã datoratã lipsurilor medicamentelor si materialelor sanitare cu care se confruntã sectia noastrã de mai mult timp, informîndu-vã cã, din cauza acestui aspect, trebuie sã facem rabat de la calitatea actului medical pe care-l desfãsurãm, fiind pasibili, cu bunã stiintã, de consecinte previzibile de malpraxis. Din luna octombrie, pacientele care se interneaza la noi îsi cumpãrã absolut tot necesarul de medicamente si materiale sanitare dar aceasta atitudine nu poate fi aplicatã si pacientelor care se interneazã în urgentã, pentru asistentã la nastere sau celor defavorizate social si financiar. ÃŽn mod curent, în atare situatie, pentru desfãsurarea actului medical, personalul sanitar si auxiliar cumpãrã din buzunarul propriu multe din produsele enumerate care lipsesc sau care sînt necesare protectiei si securitãtii proprii (mãsti, dezinfectante, saci pentru ambalat deseuri), si se creeazã o situatie ce conduce la nemultumiri pe fondul lipsei de motivatie determinate de reducerea salariului sau a sporurilor. ÃŽn momentul de fatã, în sectie sînt epuizate absolut toate stocurile de fire de suturã necesare la nasteri sau la operatii, nu existã antibiotice, antialgice, antispastice, antiinflamatoare, solutii perfuzabile etc. ÃŽn aceste conditii, medicii, pe bunã dreptate, refuzã sã mai desfãsoare activitatea medicalã, sã mai facã gãrzi în care sã nu poatã face fatã situatiilor create, nu din lipsã de profesionalism ci datoritã conditiilor dificile în care sînt pusi prin precaritatea unui act medical lipsit de echitate, fãrã nici o legãturã cu jurãmîntul lui Hipocrate si pasibil de sanctiuni ulterioare în caz de complicatii nedorite. Demersul nostru se doreste a fi un ultim semnal de alarmã prin care vã aducem din nou la cunostintã cã vã considerãm responsabili de toate consecintele unei atare stãri grave cu care se confruntã sectia de obstetricã ginecologie si cã vã facem rãspunzãtori de absolut toate complicatiile, incidentele si accidentele care pot apãrea în perioada urmãtoare“, se aratã în protestul ginecologilor.

Articol afisat de 1730 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective