Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
OPERATIUNEA „BOSCHETARUL“

OPERATIUNEA „BOSCHETARUL“

• oamenilor strãzii din Roman nu prea le place la „cãlduricã“, la adãpostul de la Pompieri, fãcut special pentru ei • doi au pretins cã au tuberculozã ca sã scape de „vieata militarã“ • altii si-au destãinuit sufletele cu povesti triste • dupã fapta bunã, s-a ajuns si la zvonul cã unitatea de pompieri ar fi intrat în carantinã •

Fortele de ordine si Primãria Roman si-au petrecut noaptea de 24 spre 25 ianuarie în cãutarea celor fãrã adãpost de pe strãzile municipiului, cu rezultate pe alocuri stupefiante. Actiunea a fost organizatã la chemarea primului-ministru, cei ridicati de pe strãzi, dupã acordarea ajutorului medical, fiind cazati la sediul unitãtii Inspectorarului de Situatii de Urgentã (ISU) „Petrodava“ de la Roman. Mãsura de strîngere de pe strãzi a persoanelor fãrã adãpost i-a mobilizat, deopotrivã, pe pompierii militari si lucrãtorii Politiei. Acestia, alãturi de aparatul administratiei publice locale, s-au strãduit sã fie sortate în special cazurile foarte grave, în conditiile în care adãpostul de la subunitatea romascanã a Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã nu are decît 10 paturi. „ÃŽn videoconferinta de duminicã, de la ora 13, pe care prim-ministrul a avut-o cu prefectii, un apel a fost adresat indentificãrii persoanelor fãrã locuintã, a oamenilor strãzii, pentru a li se asigura în aceastã perioadã un adãpost, aceste temperaturi putînd sã le fie fatale. La Roman am creat o echipã formatã din Politia Comunitarã, Serviciul Voluntar de Situatii de Urgentã si Directia de Publicã de Asistentã Socialã. Masinile Politiei Comunitare s-au deplasat în toate zonele orasului si au fost identificate nouã persoane fãrã adãpost, mult mai putine fatã de ani în urmã. O parte dintre ele vor fi duse la locul lor de domiciliu, dupã ce li s-a sigurat asearã si serviciul medical, un ceai fierbinte si adãpost. Dupã ce au fost trecuti prin triaj epidemiologic la spital, trei au rãmas internati, doi bãrbati fiind bãnuiti de TBC, iar o femeie cã ar fi suferit degerãturi. Ceilalti au fost trasportati la adãpostul de la Detasamentul de Pompieri Militari Roman, organizat la ordinul ISU“, a declarat primarul Romanului, Laurentiu Dan Leoreanu.

Suflete distruse

Pînã la urmã, la unitatea ISU Roman au mai rãmas, ieri la amiazã, doi oameni ai strãzii, unul plîngîndu-se cã n-are tigãri, celãlalt cã-i stau „afacerile“. „Am fost nãscut la Gherãesti, am fãcut opt clase si am plecat de la casa pãrinteascã. Stãteam în vale, la IRTA. Am mai lucrat pe la unul, pe la altul, mai fac treabã prin piatã, mai car la oameni marfã si mai iau un ban. N-am bani sã plãtesc o chirie, cã este scump, nu pot sã dau în cap la cineva. Nu mai am nici o rudã, mama si tata au murit, casa s-a vîndut, n-am unde sta, mai locuiesc pe la un prieten“, a declarat Florin Dobos, de 40 ani. Primarul Leoreanu a spus cã cei proveniti din alte localitãti vor fi trimisi la domiciliu, la aflarea acestei vesti pe chipul omului asternîndu-se o umbrã de panicã. Celãlat locatar al adãpostului de la Pompieri are ceva mai multe clase, fiind calificat ca electrician, meserie în care a si muncit vreo 30 de ani. „Eram însurat la Bucuresti si mama a vîndut casa. M-am certat cu nevasta, am venit înapoi, am fãcut un soi de navetã între Roman si Bucuresti, Sînt de meserie electrician, dar la vîrsta mea nu mã mai angajeazã nimeni, pînã la 35 de ani, cel mult, mai dã cineva vreun ban pe tine. Am scoala profesionalã la IMR, am lucrat acolo, în fabricã, apoi la Tevi, la sase toli. Am plecat apoi la Mangalia, la santierul naval, apoi la Bucuresti, la IDEB. Acolo am fost dat afarã, deoarece, cînd eram în concediu, un coleg de-al meu a fãcut o «mãgãrie» cu contoare electrice, în numele meu, el a ajuns trei ani la puscãrie, iar eu am fost doar dat afarã“, a declarat Romeo Nicolae Constantin Dumitrascu, de 56 ani din Roman.

„Ping-pong“ cu boschetari

Doi dintre cei care au fost culesi de pe strãzi si dusi la spital cu suspiciune de TBC au iesit cã erau sãnãtosi tun, dupã ce fuseserã trimisi la adãpostul de la unitatea de pompieri. Numai cã acolo este regim militarizat, nu ca la spital, unde sperau sã fie pãstrati, asa cã nu le-a prea priit si cei doi au ticluit cum sã evadeze, asa cã au declarat cã ar fi înregistrati ca bolnavi cu tuberculozã. „Douã persoane au fost aduse din stradã la Centrul de Primiri Urgente, unde, dupã ce medicul de gardã a constatat cã nu au degerãturi sau alte afectiuni care sã necesite internarea, au fost îndrumate, conform instructiunilor primite, la adãpostul de la ISU, subunitatea Roman. Acolo, cei doi au declarat cã au tuberculozã, motiv pentru care au fost retrimisi la Spitalul Roman. M-a sunat inclusiv prefectul de Neamt pentru aceastã chestiune. La spital, cei doi pacienti au fost din nou consultati de cãtre medicul de gardã de la CPU si investigati radiologic. ÃŽn urma efectuãrii examenului radiologic a fost infirmatã tuberculoza activã. Probabil, bolnavii au suferit în trecut de tuberculozã, din moment ce au spus cã au fost internati la Sanatoriul Bisericani. Cei doi bolnavi au rãmas în Sectia pneumologie pînã luni dimineatã, cînd a fost re-infirmat TBC-ul activ. Pacientii au solicitat atunci sã plece din spital, nu au mai vrut sub nici o formã sã rãmînã internati“, a declarat managerul interimar al Spitalului Roman, medicul Mircea Coadã. Cadrele medicale de la CPU Roman au acordat îngrijiri unui numãr de 14 persoane fãrã adãpost, duminicã, 24 ianuarie, începînd de la ora 16, pînã la ora 2 noaptea. ÃŽn stare destul de gravã a fost adusã Elena T., în vîrstã de 50 de ani, din localitatea Mogosesti, cu hipotermie, degerãturi la membrele inferioare si superioare. Directorul Coadã a mai precizat cã, în situatia în care numãrul persoanelor care constituie cazuri sociale va creste, va identifica un spatiu fie în Sectia oftalmologie, fie la Reumatologie, unde acesti bolnavi sã beneficieze pe lîngã îngrijiri si de o masã caldã, pentru cã, acum, nu poate asigura decît cel mult ceaiuri calde.

Zvonuri „pompieristice“

De la cei doi care au fost sau n-au fost tuberculosi, s-a ajuns la zvonul cã unitatea de pompieri romascanã ar fi în carantinã pentru TBC. Dupã doi dintre cei loviti de soartã s-au declarat bolnavi, nu au mai fost lãsati în incintã, mai ales cã este vorba despre o unitate militarã. Ineditul situatiei a fãcut, chiar, ca pe un post de televiziune sã aparã, probabil pe principiul „telefonului fãrã fir“, informatia cum cã ar fi cazuri de TBC în rîndurile pompierilor. „Nu este nimic adevãrat, avem de-a face cu o informatie total eronatã. La noi a fost organizat un centru pentru primirea, în regim de urgentã, a persoanelor fãrã adãpost, în aceste nopti cînd este instalat codul portocaliu de ger. Doi insi nu au fost lãsati sã intre pentru cã spuneau cã au TBC si au fost îndrumati la spital. Respectivii au la dispozitie 10 paturi si conditii decente pentru a trece de perioada criticã. De alimentatia lor se ocupã domnii de la primãrie“, a declarat locotenentul Costantin Mihai Parasca, comandantul pompierilor romascani. Politistii au comunicat cã au în vedere în aceste zile, în continuare, identificarea si conducerea persoanelor fãrã adãpost în centrele special amenajate.

Articol afisat de 1843 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(V. MUSAT, A. MARCU, L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de nebunica la data 26.01.2010 11:55
bunnnn,este buna treaba,
dar asistenta psihologica le-au acordat?ei sunt derutati,speriati cand vad "uniforme" in general,asa ca trebuie asistati psihologic.sunt sigur ca daca se facea aceasta,acum alta era situatia.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective