Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Roman, polul frigului în Neamt

• minima din judet, -27,5 grade Celsius, a fost la Roman • primarii localitãtilor izolate trebuie sã organizeze transportul urgentelor medicale • zãporul de pe Bistrita a ajuns la aproape 11 kilometri • ieri dimineatã, pe Valea Muntelui, temperatura era de -20,5 grade Celsius • ghetarul „sporeste“ cu circa o sutã de metri pe orã •

Dacã sîmbãtã si duminicã temperaturile înregistrate în judetul Neamt au fost ceva mai blînde decît în alte judete din Moldova, noaptea de duminicã spre luni 24/25 ianuarie 2010 a fost de departe una din cele mai friguroase din ultima perioadã de timp. Zona de munte a fost ceva mai feritã, si cel mai tare gerul s-a resimtit la cîmpie, adicã în zona Roman. De altfel acolo a si fost polul frigului deoarece meteorologii au mãsurat cea mai scãzutã temperaturã din Neamt, de -27,5 grade Celsius la ora 4.30 dimineata. Nici pe Toaca nu era atît de frig, ba chiar era mai „cald“ cu mai bine de 6 grade. La aceeasi orã meteorologii au mãsurat pe Toaca -21,1 grade Celsius. Tot aproape de zorii zilei locuitorii din Tîrgu Neamt si din împrejurimi au înghetat la propriu la -24,2 grade în timp ce în municipiul resedintã de judet meteorologii au mãsurat -22,6 grade Celsius. Din cauza asta la primele ore ale diminetii multi soferi s-au trezit pietoni deoarece masinile au refuzat sã mai porneascã. Nu s-a încãlzit prea mult nici dupã 10 dimineata, orã la care romascanii au continuat sã tremure serios la cele -22,6 grade. Aceasta era cea mai scãzutã temperaturã din judet, deoarece chiar si în masivul Ceahlãu, la aceeasi orã se înregistrau -17,7 grade. ÃŽn ordine crescãtoare urma zona Tîrgu Neamt, unde s-au înregistrat -15,7 grade, si la fel ca în zorii zilei la Piatra Neamt era cel mai cald. ÃŽn oras si localitãtile limitrofe mercurul din termometre a urcat timid pînã la -13,6 grade Celsius, cu mici perspective de mai bine peste zi. Meteorologii au pãstrat avertizarea de cod portocaliu de ger si pentru noaptea de luni spre marti, urmînd ca o usoarã încãlzire sã se producã abia pe parcursul zilei de miercuri, 27 ianuarie 2010. Atunci este posibil ca peste zi sã ajungem la -5 grade Celsius, temperaturã la care ne vom simti ca în plinã primãvarã comparativ cu ce am îndurat în aceste zile. Ceva mai bine va fi pe finele sãptãmîinii cînd, chiar dacã nu vom avea parte de temperaturi pozitive, nu va mai fi ger si numai noptea este posibil sã mai avem parte de minime de cel mult -15 grade Celsius, în timp ce peste zi ne vom apropia de zero grade.

Primarii, sfãtuiti sã aducã cazurile medicale la spitale

Codul portocaliu instituit în Neamt a mobilizat toti nemtenii cu statut de alesi locali, alesi judeteni si pe cei cu functii de rãspundere. Norocul tuturor este cã nu sînt drumuri înzãpezite, ceea ce ar face ca pe lîngã blocajul fizic, din cauza înghetului total, sã mai fie si unul care ar face imposibilã deplasarea oamenilor si a masinilor. Dar chiar si asa, de sus în jos, de la Guvern si pînã în cea mai micã localitate, fiecare om cu functie de rãspundere în aparatul administrativ a primit o sarcinã de serviciu pe care trebuie sã o ducã la bun sfîrsit pentru depãsirea situatiei actuale. Prima grijã a primarilor este sã nu fie lãsatã vreo persoanã fãrã adãpost în ger. Pe Valea Muntelui, blocul de gheatã de pe Bistrita creste vãzînd cu ochii. „Explozia“ ghetarului este în medie de 2,5 kilometri pe zi, ceea ce însemnã cam o sutã de metri pe orã. Pe sectoare, ieri dupã amiazã, situatia pe Bistrita se prezenta astfel: pe sectorul cuprins între viaduct Poiana Largului si aval circa 200 de munte Punte Dreptu, fenomenul de zãpor se manifesta pe o lungime de 11 km, cu grosimi variabile de la 0,2 m-2 m; aval canal de fugã Pîrîul Pîntei, pe o lungime de 30 m, erau aglomerãri de gheturi cu grosimi cuprinse între 0,2 cm-0,5 cm. Din amonte curgea zai pe 60 - 70% din suprafata apei. Temperatura la postul hidrometric Frumosul la ora 13.00 era de -15,50C, iar debitul pe rîul Bistrita era de 12,8 m3/s.
ÃŽn cursul zilei de duminicã a fost transmisã o avertizare cod portocaliu de temperaturi extreme „ger“, cãtre toate Comitetele Locale pentru Situatii de Urgentã si toti membrii Coamndamentului Judetean pentru Situatii de Urgentã. ÃŽn urma videoconferintei din aceeasi zi s-a stabilit ca primarii localitãtilor izolate sã organizeze transportul urgentelor medicale, cu mijloacele aflate la dispozitie, spre punctele de întîlnire cu fortele specializate astfel încît timpul de rãspuns sã fie cît mai scurt. Prefectul judetului Neamt, Mihai Archip, s-a deplasat în teren în ultimele zile, pentru a verifica modul in care se efectueazã deszãpezirea în zonele afectate si pentru a verifica modul în care au fost implementate mãsurile stabilite în sedinta CJSU.

Articol afisat de 1750 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, S. TÃRNÃ, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective