Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
O FETITÃ CARE NU VREA SÃ MOARÃ

O FETITÃ CARE NU VREA SÃ MOARÃ

• o fetitã, în vîrstã de 10 ani, care suferã de o gravã afectiune a inimii, are nevoie de ajutor • ea trebuie operatã de urgentã la o clinicã din Tîrgu Mures, iar costurile operatiei se ridicã la 5.000 de euro • „A dat Dumnezeu si am rezistat 10 ani, iar acum ne aflãm în fata ultimei operatii care îi poate reda fiicei mele o viatã normalã“, spune mama fetitei care sperã cã oameni cu suflet îi vor sãri în ajutor •



Pentru Ionela Gabriela Ciupercã, o fetitã în vîrstã de 10 ani, din comuna Tarcãu, viata reprezintã un calvar. Suferind de o gravã malformatie a inimii, Ionela nu a stiut ce înseamnã copilãria. Nu s-a jucat în viata ei cu copiii, iar cel mai mult timp si l-a petrecut prin spitale sau în pat. Acum, fetita se aflã în fata ultimului examen medical, o interventie chirurgicalã în urma cãreia doctorii sã-i monteze o valvã la inimã. Familia Ionelei este disperatã pentru cã, la ultima interventie medicalã, medicii au precizat cã mai trebuie efectuatã o operatie în foarte scurt timp. Pãrintii sînt disperati, pentru cã termenul dat de medici a expirat, iar costurile operatiei se ridicã la aproximativ 5.000 de euro, bani pe care nu îi au. Tocmai de aceea, mama fetei a apelat la ajutorul cotidianului „Monitorul“, sperînd cã prin intermediul nostru sã gãseascã oameni de suflet care sã le întindã o mînã de ajutor.

„Nimeni nu i-a dat nici o sansã“

Ionela a vãzut lumina zilei în ziua de 5 ianuarie 2000, la Maternitatea Bicaz si problemele medicale aveau sã iasã la ivealã rapid. „Imediat dupã nastere, fetita se învinetea foarte tare, iar medicii si-au dat seama cã este ceva în neregulã. M-au trimis cu ea la Piatra Neamt, iar medicii de aici mi-au spus cã nu are nici o sansã sã trãiascã. Au fãcut un ecograf si au vãzut douã gãuri în inimã. N-am depus armele si am luptat. Am ajuns cu salvarea la Tîrgu Mures. Cînd au vãzut-o, medicii au bãgat-o de urgentã în sala de operatie. Atunci am aflat cã Ionela se nãscuse cu un singur ventricol. I-au pus o valvã pentru care medicii au garantat maxim 12 ani. A fost prima operatie fãcutã la un copil de echipa de medici care opera numai adulti. ÃŽn 2008 a fost nevoitã sã mai suporte o operatie. Si ni s-a spus cã trebuie o altã interventie chirurgicalã pentru a-i pune un ventricol. Ar fi ultima operatie si ar scãpa de calvar. ÃŽnsã nu stim ce sã facem, pentru cã nu avem bani. Sîntem pe o listã de asteptare, însã timpul ne preseazã. Deja termenul de doi ani a trecut, iar Ministerul Sãnãtãtii încã nu a alocat fondurile necesare pentru interventia chirurgicalã. Am avea nevoie de aproximativ 5.000 de euro, bani necesari pentru achizitionarea, din strãinãtate, a valvei de care are nevoie Ionela. Medicii ne-au garantat cã este ultima operatie, dupã care nu va mai avea probleme“, a declarat mama copilei.

„De cînd s-a nãscut, mai mult am stat prin spitale“

Din cauza stãrii de sãnãtate a fiicei sale, Mihaela Damian a fost nevoitã sã renunte la serviciu. Ea si fiica ei trãiesc dintr-o pensie de 450 de lei, bani pe care Mihaela îi obtine în calitate de însotitor al fiicei sale diagnosticatã cu handicap grad I. „Fata are nevoie de ajutor în permanentã, iar de cînd s-a nãscut, mai mult am stat prin spitale. Nu are voie sã facã efort aproape deloc. Pentru a nu pierde prea mult, am dat-o la scoalã, iar acum este în clasa a II-a. O duc în brate pînã la microbuz, pentru cã nu are voie sã facã efort. Merge cîtiva metri, dupã care trebuie sã se odihneascã, pentru cã oboseste si i se face rãu. Avem noroc cã la scoalã, profesorii si colegii au înteles situatia si o ajutã. Din cauza bolii nu i-am fãcut nici un vaccin cînd era micã. Si cum are sistemul imunitar foarte slãbit, se îmbolnãveste foarte repede. Trebuie sã o ferim de frig, dar si de persoanele rãcite, pentru cã existã riscul sã se îmbolnãveascã. Am avut foarte mare noroc în toti acesti ani cã oameni de încredere mi-au fost aproape. Pãrintii mei, fratele meu, tatãl Ionelei, dar si alti oameni cu suflet ne-au ajutat, pentru cã altfel nu ne-am fi descurcat“, a mai spus Mihaela Damian. Tînãra mamã sperã sã gãseascã sprijinul financiar necesar pentru ca fiica sã fie operatã si sã redevinã un om normal. „Va fi un copil normal dupã aceastã ultimã operatie. A dat Dumnezeu si am rezistat 10 ani, iar acum ne aflãm în fata ultimei operatii care îi poate reda fiicei mele o viatã normalã. Sper sã ne ajute Dumnezeu, iar prin intermediul ziarului dumneavoastrã sã gãsim persoane cu suflet care sã ne ajute sã strîngem banii necesari pentru efectuarea operatiei“, a conchis Mihaela Damian.

Primãria Tarcãu face primul pas

Mihaela a cerut sprijin si Primãriei Tarcãu, însã bugetul sãrac nu-i permite primarului sã facã donatia ce ar putea acoperi toate costurile operatiei. „Acest caz este foarte bine cunoscut la nivelul primãriei. Stim cã familia are nevoie de bani pentru a-si salva fata. Am asteptat noul buget, pentru o ajuta pe Ionela cu banii necesari, însã am avut surpriza sã constatat cã ce am primit este prea putin. Pînã acum, Primãria Tarcãu a ajutat foarte multi copii, însã în acest an banii sînt cum sînt. Lucrurile nu vor rãmîne însã asa, pentru cã am luat deja legãtura cu mai multe persoane cãrora le-am prezentat cazul si le-am rugat sã vinã în ajutorul acestei fetite. O sã încerc sã vorbesc si la Ministerul Sãnãtãtii pentru ea. Cert este cã 5.000 de euro nu este o sumã fabuloasã, mai ales cînd vorbim de viata unui copil. Vom încerca sã o ajutãm cum putem si sperãm sã-i oferim mãcar o parte din banii necesari operatiei. Vom cãuta solutii, vom face chetã si sperãm sã adunãm mãcar 1.000-1.500 de euro. ÃŽn astfel de cazuri trebuie sã fim solidari si sã facem tot ce putem pentru a-i ajuta pe cei aflati la nevoie“, a declarat Iulian Gãinã, primarul comunei Tarcãu.

Diagnostic rar

Boala de care suferã micuta Ionela este una extrem de rarã, spun medicii. Specialistii de la Tîrgu Mures mai spun cã foarte putini sînt cei care, odatã diagnosticati cu aceastã boalã, scapã cu viatã. Ionela Gabriela face parte din categoria norocosilor. ÃŽn documentele medicale, diagnosticul Ionelei sunã astfel: „Artrezie de valvã tricuspidã. Defect septal atrial tip ostium secundum. Defect septal ventricular muscular mic restrictiv. Stenozã pulmonarã valvularã. Glenn bidirectional“. Tocmai acest diagnostic a fãcut ca sã nu existe o lunã într-un an cînd Ionela sã nu meargã la medic pentru consultatii.

Persoanele care doresc sã o ajute pe fetitã sã-si recapete copilãria pot dona bani în urmãtoarele conturi.
Cont Euro: RO 04 RNCB0197005991050007
Cont Lei: RO 31 RNCB 0197005991050006.
De asemenea, pentru informatii suplimentare, Mihaela Damian poate fi contactatã la numerele de telefon 0233/240943 sau 0743/827073.

Articol afisat de 2011 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective