Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vaccinuri expirate si pentru bebelusii din Neamt

Vaccinuri expirate si pentru bebelusii din Neamt

• scandalul vaccinurilor expirate împotriva tuberculozei a atins si Neamtul • din fericire, putini bebelusi au fost vaccinati cu seruri expirate • un lot de vaccinuri a expirat în decembrie 2009 iar altul pe 25 ianuarie 2010 • în acest moment nu se mai fac deloc vaccinãri pentru cã nu mai existã ser •

Scandalul vaccinurilor expirate împotriva tuberculozei (BCG) a atins si judetul Neamt dar, din fericire, numãrul bebelusilor inoculati cu un astfel de ser depãsit ca valabilitate este foarte mic. ÃŽn judet, unul dintre loturile de vaccin BCG a expirat în luna decembrie iar un alt lot a expirat în luna ianuarie, pe data de 25. Aceste loturi fuseserã deja distribuite maternitãtilor din judet iar medicii au vaccinat fãrã probleme toti nou-nãscutii. La mijlocul lunii ianuarie, DSP Neamt a primit o însiintare de la Ministerul Sãnãtãtii prin care li se spunea cã pot folosi toate vaccinurile împotriva tuberculozei chiar dacã sînt depãsite ca si valabilitate întrucît termenul a fost prelungit de la 12 la 18 luni. ÃŽn consecintã, DSP a anuntat toate maternitãtile din judet cã pot imuniza copiii chiar dacã serurile sînt expirate. Astfel, spitalele au actionat cu toatã încrederea fiind vorba de girul Ministerului Sãnãtãtii si al Institutului Cantacuzino, producãtorul vaccinului. De cîteva zile, a iesit la ivealã faptul cã, dintr-o gresealã, Institutul Cantacuzino a prelungit acest termen fãrã nici un temei, motiv pentru care a fost amendat cu 200 de milioane de lei vechi de cãtre Agentia Nationalã a Medicamentului. Joi, 4 februarie, Ministerul Sãnãtãtii a trimis o circularã cãtre toate Directiile de Sãnãtate Publicã din tarã si a dispus sistarea vaccinãrii precum si retragerea vaccinurilor expirate. „Noi nu ne putem reprosa absolut nimic. Am actionat exact dupã indicatiile Ministerului. Ni s-a spus sã vaccinãm pentru cã a fost prelungit termenul de valabilitate, iar apoi ni s-a transmis sã nu mai facem asta. Acum am cerut tuturor maternitãtilor din judet sã opreascã imunizarea bebelusilor si retragerea vaccinurilor. Din fericire, o parte dintre vaccinurile de la noi expirau chiar spre sfîrsitul lunii ianuarie iar altele în luna decembrie. Deci nu au fost prea multi copii imunizati cu seruri expirate. Copilasii nu vor pãti nimic dar vor fi chemati ulterior la o nouã imunizare pentru cã serul fiind expirat probabil nu-si va mai face efectul. Acum nu avem astfel de vaccinuri pentru cã nu ne-au mai fost trimise de la Institutul Cantacuzino. Cînd vom avea, probabil vom vaccina copiii prin intermediul medicilor de familie“, a precizat medicul Roxana Pipirigeanu, sefa Compartimentului Epidemiologic din cadrul DSP Neamt.

15-20 de bebelusi vaccinati la Piatra Neamt cu ser expirat

Statisticile pentru luna ianuarie a anului 2010 referitoare la numãrul nou-nãscutilor nu au fost încã finalizate, dar fãcînd o medie pe anul trecut, în judet au venit pe lume circa 400 de copii, din care, aproximativ o treime la Piatra Neamt. Cu totii sînt imunizati împotriva tuberculozei imediat dupã nastere dar, din fericire, mai putin de jumãtate dintre copiii nãscuti în ianuarie au primit ser expirat. Maternitatea pietreanã a fost cea mai norocoasã, ea avînd în dotare un lot de vaccinuri care a expirat pe data de 25 ianuarie. Primind informarea de la DSP care anunta cã pot fi imunizati copii în continuare, medicii au vaccinat bebelusii chiar dacã vaccinurile erau depãsite. Celelalte maternitãti din judet au avut vaccinuri expirate din luna decembrie si prea putine care au fost valabile pînã în ianuarie. ÃŽn aceste conditii, medicii estimeazã cã aproximativ 200 de nou nãscuti vor trebui revaccinati pentru cã serul a fost expirat. „Nu mi se pare deloc normal ce se întîmplã. Ba e bun vaccinul, ba nu e bun. Nouã ne-au expirat vaccinurile pe data de 25 ianuarie dar, primind hîrtie de la DSP prin care se prelungea termenul de valabilitate, am continuat imunizarea cu bunã credintã. Cred cã au fost vaccinati cu astfel de ser depãsit maximum 15-20 de copii. Un lucru bun este cã nu existã efecte adverse dar ei vor trebui încã o datã imunizati“, a precizat medicul Sorana Iftimia, sefa sectiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Judetean Neamt.
În acest moment, vaccinarea BCG a fost sistatã pentru cã loturile expirate au fost retrase iar alte vaccinuri nu au fost aduse de la Cantacuzino. Cînd vor ajunge, nou-nãscutii vor fi imunizati prin intermediul medicilor de familie desi în aceste conditii, vaccinurile vor fi pierdute în mare parte. Dintr-o fiolã de vaccin se pot imuniza 10 copilasi dar un medic de familie nu are înscrisi mai mult de 2-3 astfel de pacienti restul flaconuului trebuind sã fie aruncat. Tocmai de accea vaccinarea se fãcea direct în maternitãti unde numãrul copiilor este mare.

Articol afisat de 1625 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective