Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Constructiile inundabile aduc amendã sau puscãrie

Constructiile inundabile aduc amendã sau puscãrie

• o lege apãrutã acum cîteva zile prevede obligativitatea obtinerii unui aviz de amplasament pentru ridicarea unei constructii, dacã aceasta se va realiza într-o zonã inundabilã • avizul se dãdea si pînã acum de cãtre SGA, doar cã nu se fãcea asta în baza unei documentatii foarte clare • ciudat este cã zonele inundabile din judetul Neamt au fost stabilite „la mica întelegere“, dupã cum au fost inundatiile în ultimii 30 de ani •

Nemtenii care vor sã îsi construiascã diverse obiective în zone considerate inundabile vor trebui sã obtinã de acum un aviz de amplasament de la Sistemul de Gospodãrire a Apelor Neamt, în baza unei legi care a apãrut în urmã cu cîteva zile în „Monitorul Oficial“. Avizul cu pricina se emitea si pînã acum, dar el era dat mai mult consultativ, ca „piesã la dosar“. Lucrurile erau oarecum formale, ceea ce va rãmîne si pe mai departe neschimbat pentru cã nu existã o hartã a zonelor inundabile din judet, recunoscute de specialisti în baza unor mãsurãtori si identificãri dupã mai multe criterii. Pe viitor se are însã în vedere identificarea acestora. „Noi dãdeam si pînã acum astfel de avize de amplasament, dar de cîteva zile existã o lege în care se precizeazã clar cã avizul se dã pentru toate constructiile care se ridicã în zonele inundabile. Urmeazã sã realizãm la modul oficial o hartã a zonelor inundabile, care sã fie prinse în Planul judetean de apãrare împotriva inundatiilor, care va fi avizat luna viitoare de cãtre ministerul de resort. Noi am identificat pînã acum zonele inundabile, dar tinînd cont de un istoric al inundatiilor. Cei care vor sã construiascã un obiectiv într-o zonã inundabilã trebuie sã facã un studiu hidrologic. Dacã zona nu pune în pericol constructia, i se emite aviz. ÃŽn caz contrar trebuie sã realizeze mai întîi o lucrare de apãrare împotriva inundatiilor, dupã care se emite avizul. Pentru a se scoate un teren din zona inundabilã se impune construirea unui dig de apãrare sau ridicarea platformei cu pînã la un metru, dupã care se realizeazã o lucrare de apãrare de mal. La noi în judet existã mai multe zone inundabile, nu doar pe cursul Bistritei pe Valea Muntelui, ci si în zona altor albii neamenajate. ÃŽn momentul de fatã noi avem stabilite zonele inundabile în functie de istoricul inundatiilor“, a declarat inginer Ion Pãvãleanu, directorul Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamt.

Amendã sau puscãrie

David Csaba, directorul Administratiei Nationale Apele Române, a declarat: „Nu se poate spune care sînt zonele inundabile. Aceste zone sînt considerate astfel doar din cauza debitelor istorice pe care le-am avut, adicã a inundatiilor produse pînã acum. Asadar, în prezent, ne bazãm doar pe date statistice. Pe viitor, ne vom baza pe date stiintifice. Din pãcate, programul demarat în 2006, în baza cãruia am fi putut spune care sînt zonele inundabile din România s-a oprit din cauza blocajului legislativ. Acum însã, în baza noii legi, putem efectua studiile (scanarea unor zone, mãsuratori de teren) si putem realiza si o bazã de date cu toate aceste suprafete aflate în pericol. Sperãm ca, pînã la finele acestui mandat (adicã, în urmãtorii patru ani), sã punem la punct acest program si sã putem sti, în proportie de 98%, unde vor fi inundatii, bazîndu-ne pe date stiintifice, pe care se va suprapune prognoza hidrologicã“.
Pînã atunci însã, cei care vor încerca sã construiascã fãrã noul „aviz de inundatii“, dar si functionarii care vor elibera autorizatii de constructie fãrã acordul celor de la Apele Române nu vor scãpa nepedepsiti. Potrivit legii, sanctiunile se vor concretiza în amenzi, cuprinse între 300 si 1.000 de lei sau în închisoare, de la 6 luni la trei ani. Evident, pedepsele variazã în functie de gravitatea faptelor, de cel care a comis ilegalitatea (functionarii primãriilor, care elibereazã autorizatiile de construire fãrã avizul de la Apele Române vor fi pedepsiti mai aspru decît cetãteanul-beneficiar), iar decizia finalã va apartine unei instante de judecatã. Lipsa studiilor de specialitate nu ar trebui sã stea în calea aplicãrii sanctiunilor, dupã cum apreciazã reprezentantii autoritãtilor. Motivul: „o treime din fiecare curs de apã, începînd de la izvor, prezintã risc de inundabilitate“, a dat asigurãri directorul ANAR. Noul act normativ are, totusi, o parte bunã si pentru cei care vor construi în baza avizului de la Apele Române, iar dacã noua locuintã le va fi totusi luatã de ape, vor fi despãgubiti.

Articol afisat de 2785 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective