Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Aprilie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Plãtile la doctor, mai curînd decît ne asteptam

• trimiterile fãrã programare se plãtesc, la fel si avizele epidemiologice pentru copii • si adeverintele pentru sport cerute la scoalã sînt contra cost • la începutul sãptãmînii viitoare se vor sti exact tarifele percepute de medicii de familie • oficialii din Sãnãtate dau asigurãri cã aceste sume vor fi modice, undeva în jurul a 5-10 lei pentru fiecare document în parte •

Nemtenii care vor solicita medicilor lor de familie diverse documente, precum avize sau adeverinte, vor trebui sã plãteascã diverse sume de bani, chiar dacã sînt asigurati iar coplata se va introduce abia la varã. Noile taxe au fost prevãzute în noul Contract Cadru pe anul 2010 dar nu au fost popularizate. ÃŽn plus, sumele exacte ce vor trebui plãtite urmeazã a fi stabilite abia la începutul sãptãmînii viitoare cînd vor fi trimise fiecãrui doctor în parte, dar oficialii din Sãnãtate dau asigurãri cã aceste sume vor fi modice, undeva în jurul a 5-10 lei pentru fiecare document în parte. Astfel, din aceastã lunã, toti pãrintii care vor cere doctorului la care sînt înscrisi un aviz epidemiologic pentru copilul lor vor fi obligati sã plãteascã si se pare cã suma va fi de 10 lei. Din pãcate, toate cresele, grãdinitele si scolile cer foarte des astfel de documente, inclusiv la revenirea copilului în colectivitate dupã doar cîteva zile de absentã. Avînd în vedere cã luni, 12 aprilie, vor fi reluate cursurile scolilor dupã vacanta de Paste, este clar cã mii de pãrinti vor trebui sã batã la usile doctorilor sã obtinã aceste avize. „ÃŽn mod normal, aceste avize trebuie cerute de unitãtile de învãtãmînt la începutul fiecãrui an scolar si la început de semestru, nu toatã ziua-bunã ziua. Pentru o absentã de 2-3 zile, se acordã o scutire care va fi gratuitã. Avizele epidemiologice în schimb, nu vor mai fi decontate de Casã si ele trebuie plãtite de pãrinti. Se pare cã pretul lor va fi undeva între 5 si 10 lei, dar vom sti exact lunea sau martea viitoare. Ministerul Sãnãtãtii încearcã sã stabileascã un protocol cu cei din ÃŽnvãtãmînt pentru a suporta ei aceste costuri, deoarece lor le sînt necesare aceste avize si nu pãrintilor. Sînt convinsã cã în viitor, cînd pãrintii nu vor mai fi de acord cu aceste avize si scolile se vor mai potoli“, a precizat medicul Mihaela Covrig, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamt.
Cu platã vor fi si adeverintele cerute de scoli care sã ateste dacã elevii pot face sau nu orele de educatie fizicã. Si adeverintele de aptitudini vor fi cu bani, suma vehiculatã pentru acestea fiind de 10 lei. Singurele scutiri sau adeverinte care vor mai rãmîne gratis vor cele pentru motivarea absentelor scolare pe motiv de boalã.
De asemenea, trimiterile cãtre medicul specialist vor fi plãtite de cãtre pacientii care nu îsi vor face programãri. Astfel, dacã un pacient are neapãrat nevoie de o trimitere, fie asteaptã pînã cînd va fi programat, fie va plãti aproximativ 10 lei pentru a obtine rapid aceastã trimitere. Medicii pot acorda doar 20 de consultatii zilnic iar eliberarea trimiterilor este similarã unei consultatii si de aceea impune programare. În caz contrar, pacientul va plãti. La începutul sãptãmînii viitoare se vor stabili clar care vor fi serviciile medicale cu platã si care vor fi tarifele percepute.

Articol afisat de 1871 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective