Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Aprilie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bebelusi abandonati în fata tuberculozei

Bebelusi abandonati în fata tuberculozei

• vaccinurile de imunizare a nou-nãscutilor împotriva tuberculozei lipsesc de mai bine de douã luni • pînã atunci, copilasii ar trebui sã fie izolati la domiciliu pentru a fi siguri cã nu vor contacta boala • medicii cred cã este posibilã reluarea imunizãrii abia în mai-iunie • aproximativ 1.000 de nou-nãscuti sînt vulnerabili la TBC • de luna trecutã, sugarii au rãmas si fãrã doze de vaccin împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei •

Circa 1.000 de bebelusi nemteni care s-au nãscut în ultimele trei luni ale acestui an sînt lãsati fãrã nici un fel de protectie împotriva tuberculozei, o boalã gravã cu risc destul de mare de mortalitate, pentru cã statul român nu mai fabricã aceste vaccinuri. Desi în luna februarie, cînd s-a sistat imunizarea, Ministerul Sãnãtãtii dãdea asigurãri mãmicilor cã vaccinãrile vor fi reluate cel tîrziu la începutul lunii aprilie, acest lucru nu s-a întîmplat. Din pãcate, nici nu existã vreo sansã ca în aceastã lunã sã se facã vaccinãri deoarece Institutul Cantacuzino, singurul producãtor de la noi, nu a reluat productia. Oficialii din Sãnãtate estimeazã cã imunizãrile împotriva tuberculozei ar putea fi reluate, în cel mai bun caz, în luna mai sau iunie. Pînã atunci, sutele de bebelusi care ar fi trebuit sã fie protejati încã de la nastere împotriva TBC-ului pot contacta oricînd boala. Mamele care îsi doresc sã fie sigure cã micutii lor nu sînt expusi riscurilor ar trebui sã-i tinã pe acestia izolati la domiciliu, ceea ce este foarte greu de pus în practicã, mai ales cã vine vara. În judetul Neamt, vaccinarea BCG a fost sistatã pe data de 4 februarie, dupã ce 122 de copilasi fuseserã imunizati deja cu vaccinuri expirate. Acest lucru s-a întîmplat pentru cã Ministerul Sãnãtãtii a emis un ordin prin care sustinea cã a prelungit termenul de valabilitate al vaccinurilor cu cîteva luni, pentru ca dupã o lunã, sã revinã si sã spunã cã a fost o eroare, iar serurile nu trebuiau folosite. Tot la începutul lunii februarie, Institutul Cantacuzino si-a oprit productia si a anuntat cã o va relua în aprilie, cînd se vor relua si vaccinãrile. Acest lucru nu s-a întîmplat pînã acum iar pãrintii, chiar dacã ar dori sã cumpere acest vaccin, nu o pot face întrucît serul nu se gãseste în farmacii, nefiind importat la noi.

În România mor zilnic 7 persoane de TBC

„Vaccinarea împotriva tuberculozei nu protejeazã decît în proportie de 40-60% iar dacã totusi o persoanã face boala, ea fiind vaccinatã, va face o formã usoarã. ÃŽn alte tãri nu se fac astfel de vaccinuri la bebelusi dar la noi se continuã tocmai pentru cã avem o incidentã mare a cazurilor de TBC. Imunizarea bebelusilor este obligatorie tocmai pentru a-i proteja pe micuti în fata bolii dar aceste vaccinuri se pot face pînã la 10 luni fãrã nici o problemã. Totusi, pînã la acea vîrstã, copiii sînt expusi bolii si de aceea pãrintii ar trebui sã aibã mare grijã cu cine intrã în contact si sã îi tinã cît mai izolati pentru a nu contracta boala. Din fericire, în judet, nu avem nici un bebelus nãscut dintr-o mamã cu tuberculozã ceea ce ar fi pus în pericol sãnãtatea copilului, mai ales în lipsa vaccinãrii“, declara medicul pneumoftiziolog Elena Botezatu, managerul Spitalului Bisericani, cu ocazia Zilei mondiale de luptã împotriva tuberculozei. Statisticile aratã cã în România mor zilnic 7 persoane de TBC iar tara noastrã ocupã primul loc la mortalitatea copiilor cu vîrste între 1 si 3 ani. Decesele sînt înregistrate îndeosebi în rîndul bebelusilor care nu au fost imunizati la nastere din diverse motive. Tocmai din aceastã cauzã, pînã la reluarea vaccinãrilor, cea mai buna solutie rãmîne însã izolarea acasã. „Este o situatie pe care nimeni nu si-a dorit-o dar sã sperãm cã vaccinarea va fi reluatã cît mai repede si astfel, riscurile la care sînt expusi copiii sã fie eliminate. Pe de altã parte, vaccinarea poate fi fãcutã pînã la 10 luni asa cã, pe termen scurt, lipsa imunizãrii nu va avea nici un fel de efecte nedorite. Pe termen lung însã ar putea apãrea probleme pentru sãnãtatea publicã dar cu sigurantã nu se va ajunge pînã acolo“, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu din cadrul DSP.

Bebelusi fãrã vaccinuri la Bîra si Boghicea

Douã vaccinuri importante pentru imunizarea sugarilor lipsesc
medicilor de familie de cîteva luni. Dacã vaccinul BCG împotriva
tuberculozei, care se administreazã bebelusilor dupã primele zile de viatã lipseste din luna ianuarie, începînd din luna martie, medicii de familie nu mai au nici vaccinul ROR împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Medicul Filip Panait, are înscrisi în evidentele cabinetului 50 de sugari care mai au de asteptat pînã cînd vor fi vaccinati împotriva acestor boli. „De lipsa vaccinului BCG se stie încã din luna ianuarie a acestui an. Mai nou, în luna martie, nu am primit nici dozele de vaccin ROR care se administreazã împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Dacã BCG-ul nu existã în maternitate, nu este o catastrofã, sugarul intrã în contact cu boala, din mediul înconjurãtor si se «vaccineazã» cu tulpina din mediul înconjurãtor. Sigur, este mai bine sã vaccinezi sugarii împotriva acestei maladii, decît sã n-o faci, riscurile sînt reduse. Consider cã nu se vrea fabricarea acestor vaccinuri în România de cãtre Institutul Cantacuzino, cãruia intentionat i se pun «bete în roate», tocmai pentru ca marile companii farmaceutice din Occident sã-si vîndã produsele cît mai bine în mai multe tãri. Este un rãzboi economic între Occident si România tocmai cu acest scop“, a declarat medicul de familie Filip Panait. Acesta a mai precizat cã doar cîteva vaccinuri mai sînt produse în prezent în România, printre care vaccinurile antitetanic si ROR, cele mai multe fiind importate din tãri precum Italia si Franta.

Articol afisat de 1666 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE; L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective