Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Mai 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Scoli zãvorîte

• la cererea primarilor, cîteva unitãti de învãtãmînt din judet vor fi închise din toamnã • ISJ Neamt sperã ca personalul didactic auxiliar si nedidactic sã nu fie afectat prea tare de aceste miscãri •

Cîteva unitãti de învãtãmînt din Neamt vor fi închise din anul scolar viitor, din douã motive: numãr redus de elevi si cheltuieli cu întretinerea si utilitãtile pe care administratiile locale nu le mai puteau suporta. Sãptãmîna aceasta, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Neamt a purtat ultimele discutii cu cei aflati în situatia de a nu mai avea din toamnã acelasi loc de muncã, încercînd la masa tratativelor sã gãseascã solutii astfel încît foarte putini din actualii slujitori ai scolilor care vor fi închise sã fie afectati. ÃŽn mediul rural vor fi închise trei scoli - la Urecheni, Poiana Teiului si Crãcãoani. „ÃŽn mediul rural vor fi desfiintate trei unitãti, în sensul cã nu vor mai avea personalitate juridicã. Ele vor rãmîne ca structuri. Fiecare va functiona fãrã director si va intra în subordinea altei unitãti scolare din comunã, care a rãmas cu personalitate juridicã. ÃŽn comuna Urecheni erau douã unitãti cu personalitate juridicã si din toamnã va mai exista una singurã. Acelasi lucru se întîmplã la Crãcãoani si la Poiana Teiului. ÃŽn mediul urban, am trecut la astfel de mãsuri doar în municipiul Roman“, a declarat inspectorul general adjunct Liliana Georgescu.

Miscãri de trupe în Roman

Una dintre „miscãrile“ din Roman se referã la alipirea Scolii nr. 7, care este o scoalã în care se desfãsoarã cursuri normale, conform programei scolare, cu Scoala de Artã Roman, care are program dupã-amiaza. Prin fuzionarea celor douã unitãti va apãrea o scoalã cu program integrat, asemeni Liceului de Artã Victor Brauner, dar la nivel gimnazial. ÃŽn timp, noua unitate va întocmi documentatia necesarã pentru a avea statut de liceu de artã. A doua mãsurã luatã la nivelul Romanului se referã la Liceul cu Program Sportiv, care are ca structurã Scoala nr. 3. „Aceastã unitate fãrã personalitate juridicã functioneazã într-o clãdire foarte mare, bine întretinutã, dar numãrul de copii este mic. ÃŽn aceste conditii am decis sã mutãm elevii de la Scoala 3 la LPS. Apoi am alipit prin comasare Scoala Roman Musat, pentru cã aceasta si-a pierdut personalitatea juridicã. Roman Musat a rãmas ca structurã, cu tot ce îi era specific si cu numele si va avea un director adjunct care îi va coordona activitatea. Aceastã scoalã avea jumãtate din spatii neutilizate, pentru cã a rãmas cu foarte putini copii. Avem o finantare pentru reabilitarea unei clãdiri si vom muta Clubul Copiilor Roman si atunci în spatiul în care functioneazã Scoala Roman Musat vor veni elevii de la Scoala nr. 3 si de la o grupã care rãmãsese fãrã spatiu. Ultima comasare, si cea mai grea, se referã la Grupul Scolar Constructii de Masini, care a pierdut personalitatea juridicã, unitate care a trecut în subordinea Colegiului Tehnic Petru Poni Roman. Elevii de la Constructii de Masini se vor muta în spatiul Scolii nr. 3, spatiu situat vizavi de Petru Poni. Grupul Scolar Constructii de Masini are o bazã didacticã extraordinarã, care va fi mutatã în spatiul Scolii nr. 3. Prin aceste permutãri reusim sã eliberãm o clãdire care era cam izolatã, cea a Grupului Scolar Constructii de Masini“, a mai declarat inspectorul general adjunct Liliana Georgescu. Dupã cum sustin autoritãtile locale romascane, clãdirea ce va fi eliberatã, este, pe cît de frumoasã, pe atît de costisitoare, întrucît factura la utilitãtile care i se asigurau reprezenta zece la sutã din totalul cheltuielilor cu toate unitãtile de învãtãmînt din Roman. „Toate comasãrile de scoli pe care le-am fãcut au fost realizate întru totul la cererea consiliilor locale care nu îsi mai permiteau sã plãteascã utilitãtile pentru clãdiri. Cel putin în municipiul Roman am reusit sã umplem spatiile goale din scoli. Comasarea unitãtilor de învãtãmînt primar si gimnazial este de competenta ISJ, iar în cazul liceelor trebuie sã se pronunte Ministerul Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului“, a mai spus Liliana Georgescu.

Angajatii din scoli, în principiu ocoliti de „restructurare“

Reprezentantii ISJ Neamt sustin cã nu vor exista probleme deosebite privind miscarea de personal dupã unirea acestor unitãti de învãtãmînt. Dacã în cazul personalului didactic încadrãrile se cunosc în mare, va fi analizatã problema personalului nedidactic si a celui auxiliar, dar asta mai spre toamnã. Din calculele actuale, vor fi probleme cu circa 50 de posturi din nedidactic si didactic auxiliar, în conditiile în care circa 280 de alte norme au fost identificate si desfiintate, de la nivelul personalului didactic din tot judetul Neamt. ÃŽntrucît în unele unitãti de învãtãmînt clasele pe care se miza a fi înfiintate din toamnã nu se vor constitui din lipsã de copii, este posibil sã aparã desfiintãri de posturi „natural“, pentru cã dascãlii nu vor avea cu cine lucra.

Articol afisat de 1314 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective