Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Spitalul, noul Cuiejdel al sefului CJ Neamt

Spitalul, noul Cuiejdel al sefului CJ Neamt

• presedintele CJ, odatã ce institutia va prelua administrarea celui mai mare spital, vrea sã facã „revolutie“ în unitate • primii decapitati - infirmierele si bucãtarii, care nu prea îsi gãsesc locul • presedintele promite investitii care sã ridice spitalul la nivel de clinicã universitarã • si personal pe mãsurã • se pare cã domnul Pruteanu a uitat cîte ceva •

Preluarea Spitalului Judetean de cãtre Consiliul Judetean va aduce în cea mai mare unitate spitaliceascã din judet o schimbare radicalã. Sau cel putin asa vrea presedintele Vasile Pruteanu, care a tinut sã îsi prezinte gîndurile la început de drum. Fãcînd din capul locului precizarea cã preluarea spitalului nu este o belea pe capul autoritãtilor judetene, Vasile Pruteanu a anuntat care sînt primele mãsuri pe care le va pune în practicã. N-a dat cifre, iar termenele sînt raportate în luni, dar a fãcut legãmînt cã la sfîrsit de varã se vor vedea primele schimbãri semnificative, pentru ca în iarnã spitalul sã devinã un loc în care dacã ajungi sã-ti placã sã stai, desi nu-i de dorit. Concret, a zis Vasile Pruteanu, primul pas e constituirea unei comisii care sã identifice problemele majore ale Spitalului Judetean de Urgentã Neamt. Pe baza hibelor identificate va actiona noul consiliu de administratie, care va avea în componentã cinci membri - unul din partea Ministerului Sãnãtãtii, unul de la Directia de Sãnãtate Publicã si trei consilieri judeteni, dintre care unul propus direct de presedinte. Prima grijã a autoritãtilor este sã nu se mai piardã pacientii, care nemultumiti fiind de tratamentele actuale - la propriu si la figurat - ce li se aplicã la SJU, aleg sã se doftoriceascã la alte unitãti spitalicesti din tarã. Si racolarea de specialisti e o chestiune care intereseazã. Pentru asta se vor încheia parteneriate între CJ si universitãtile de medicinã din tarã, care sã îi directioneze pe absolventi sã îsi înceapã cariera si sã rãmînã la Piatra Neamt. Nici lipsa aparaturii performante nu este scãpatã din vizor si se vor face diverse demersuri, chiar un împrumut bancar, pentru a se procura fonduri cu care sã se facã achizitii. „Prima sectie pe care o vom dota este ATI, vor urma Chirurgia si apoi Pediatria. Printr-o recentã ordonantã de urgentã, cheltuielile cu salariile trebuie sã se încadreze în limita de 70% din cît acordã Casa de Asigurãri de Sãnãtate si în momentul de fatã salariile acoperã cam 73-75% din total alocãri. Restul sumelor se acordã pentru achizitii de materiale specifice activitãtii medicale. Va trebui de acum sã ne încadrãm în procentul de 70% din ce dã CAS, la salarii“, a declarat presedintele Pruteanu.

Mizerie, curte, mîncare, personal, alte nemultumiri

Seful legislativului judetean mai are o nemultumire: mizeria care caracterizeazã unele zone din spital. „O chestiune la care tin foarte mult este curãtenia în spital si în curtea acestuia. Ca si cetãtean, nu mã declar multumit de starea de curãtenie. Cînd intri în spital miroase puternic a mîncare de la bucãtãria situatã la subsol. Curtea, la fel, lasã de dorit, fiind neîntretinutã. Nu-mi place nici atitudinea celor de la intrare, de exemplu persoana care dã halatele vizitatorilor. Omul din rural, mai ales, nu stie cui sã se adreseze si nu e abordat asa cum trebuie. Vã asigur cã vom face ordine la acest capitol. Transmit foarte clar mesajul cã acei care nu vor veni în sprijinul cetãteanului, vor trebui sã îsi caute alte locuri de muncã. ÃŽn spital sînt 180 de infirmiere, dar mare lucru nu se vede de pe urma lor. Gîndesc niste mãsuri si la nivelul lor. Nu vreau sã le dau insomnii... Cred însã cã nu e treaba sefilor de sectii sã se ocupe de curãtenie în spital. Mã întreb - ce se va întîmpla dacã externalizãm acest serviciu? Cu sigurantã, nimeni nu se va mai plînge cã lipsesc detergentii ori sã se facã unii cã dau cu teul si de fapt... Din pãcate, expresia «curat ca în spital» nu prea mai e valabilã. Ne vom ocupa si de ceea ce înseamnã «Bucãtãrie». Vom urmãri ca toate alimentele sã ajungã pe masa pacientilor si nu în altã parte. Nici cum se carã mîncarea prin spital nu e bine. Sînt cãrucioare si gãleti rãmase parcã din al Doilea Rãzboi Mondial. Tifoanele de pe gãletile cu mîncare sînt «acoperite» de negura vremurilor. Trebuie schimbate aceste lucruri. Si trebuie schimbatã atitudinea fatã de pacient. Vom schimba regulamentul de functionare al SJU si pentru asta noul CA va avea un rol important. Activitatea personalului auxiliar va fi analizatã sãptãmînal. Este supradimensionat si personalul tehnic si vom interveni si aici. ÃŽn perioada imediat urmãtoare voi propune consilierilor judeteni sã obtinem un împrumut cu care sã achizitionãm aparaturã medicalã. Am alocat deja zece miliarde de lei vechi pentru modernizarea fatadei, schimbarea tîmplãriei si alte modernizãri la spital. Peste o lunã si jumãtate, cel mult douã, va fi gata igienizarea etajului V, în care vrem sã mutãm Sectia Cardiologie, care va fi de nivel universitar. Si vom pune la punct toate toaletele din spital“, a mai spus presedintele. Cam tot în douã luni se va termina dotarea cu aparaturã performantã a Sectiei ATI si, promite ferm noul „stãpîn“ al SJU, pînã la finele anului vor fi înfiintate cinci sãli de operatii, la standarde europene. „Am un pariu al meu cu spitalul, cã în douã luni Sectia Pediatrie va fi comparabilã cu cea din spitale de la Cluj, Bucuresti si Iasi. Sînt planuri care se vor materializa, vrem sã schimbãm multe lucruri din spital care sã fie în avantajul pacientilor, iar personalului supradimensionat îi transmit mesajul cã vor urma reduceri de posturi“, a mai spus seful CJ.

Ce uitã sau nu stie presedintele Pruteanu

Planurile presedintelui sînt mãrete si urmeazã a se vedea cîte dintre ele se vor materializa. Cã de la vorbã la faptã e lungã cale. Dacã în privinta aparaturii si a unor lucrãri de reabilitare poate se mai miscã ceva, mai greu o sã fie cu personalul. Poate cã domnul Pruteanu n-a fost informat cã la Spitalul Judetean e deficit de cadre, atît medii cît si superioare. Ar mai fi nevoie de vreo 70 de medici, ca sã dãm un singur exemplu. Si odatã cu mãsurile de austeritate pitrocite de guvern se asteaptã ca doctorii si celelalte categorii de personal sã-si ia tãlpãsita în strãinãtate unde sînt asteptati cu bratele deschise. Si cu salarii peste ce poate oferi un spital românesc. Cît despre parteneriate între CJ si universitãtile de medicinã, care sã îi directioneze pe absolventi sã-si înceapã cariera la Piatra Neamt... Mai bine nu vorbim. Dar putem spune cã putini sînt cei care se îndreaptã spre provincie, ei preferînd o clinicã dintr-un centru universitar. Sau, cum am mai spus, un job „afarã“. Si ar mai fi de spus cã la ultimul concurs organizat de minister pentru încadrarea de personal, la Spitalul Judetean erau libere vreo 30 de posturi, iar doritori sub 10. Iar acum angajãrile sînt blocate. Pe cît timp, nimeni nu stie. Sã ne amintim si de un alt plan drag domnului presedinte. Cel al amenajãrii lacului Cuiejdel, proiect cu care a defilat prin campania electoralã pentru sefia CJ. Plan de care nu se prea mai aude nimic.

Articol afisat de 1371 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective