Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 2 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Vacante Muzicale la Piatra Neamt“ - Editia a XXXIX-a

Muzica sub cerul de dupã gratii

• presedintele festivalului este prof. dr. Theodore Coresi • programul manifestãrilor este accesibil si în acelasi timp seducãtor pentru amatorii de muzicã de calitate •

ÃŽn ciuda vitregiilor care au coplesit de o bunã bucatã de vreme spatiul românesc, iatã cã prin efortul unor oameni care mai nãdãjduiesc cã teritoriul culturii adevãrate poate fi ferit încã de patimile si, mai ales, pãtimirile contemporaneitãtii, teritoriul consacrat de aproape patru decenii unei manifestãri de exceptie va fi populat si în acest an. Mai mult, directorul Centrului pentru Culturã si Arte „Carmen Saeculare“ Neamt, organizatorul acestei editii, Dana Macsim, în calitatea de director al festivalului, tine sã precizeze, într-un argumentum metaforic si plin de sensibilitate, oportunitatea mentinerii acestui act cultural inedit: „Ca în fiecare varã, de ceva timp încoace, vom petrece împreunã cîteva zile în care cultura adevãratã va învinge ipocrizia artei de manea, ifosele, snobismul absolut. (...) Si pentru cã fidelitatea pentru o cauzã este remediul perfect împotriva mediocritãtii, venim si-n acest an cu un program de nerefuzat. Melomanii se vor convinge cã pasiunea nu are limite si nu pune conditii, dar are nevoie de orizonturi noi, asa cum o pasãre prinsã în colivie viseazã zilnic la cerul de dupã gratii.“ Finantatorii acestei editii a „Vacantelor Muzicale la Piatra Neamt“ sînt, ca de obicei, Consiliul Judetean Neamt, al cãrui presedinte, prof. Vasile Pruteanu se bucurã si de calitatea de Presedinte de onoare, si Consiliile Locale ale municipiilor Piatra Neamt si Roman, iar parteneri Complexul Muzeal Judetean Neamt, Teatrul Tineretului si Liceul de Artã „Victor Brauner“ Piatra Neamt. Ca si în ultimii doi ani, Presedintele festivalului este prof. dr. Theodore Coresi (Austria), cel care conduce si clasa de canto si care - în parantezã fie zis - nu disimuleazã satisfactia pe care o încearcã atunci cînd constatã cã ecourile muzicale se aud pînã la Dochia, cea de pian fiind coordonatã de distinsa doamnã Carmen Daniela Gililov (Germania). Si pentru a nu comite nici o nedreptate, ne simtim datori sã amintim aici eforturile pentru întruparea manifestãrii depuse de inimoasa echipã a Centrului pentru Culturã si Arte „Carmen Saeculare“ Neamt, care valorificã si în acest an experienta acumulatã - laolaltã cu truda, se întelege - de-a lungul multor ani binecuvîntati de Vacante: Emilia Pîclea, Nicoleta Amãriucãi, Celia Andrei, Daniela Bîndilã, Simina Cucu, Stefania Diaconu, Ramona Mancas, Mãdãlina Mariutac, Dedilia Popovici, Ciprian Aileni, Valentin Andrei, George Diaconu, Dan Huma, Octavian Popa si Constantin Rogin.

Programul manifestãrilor

Manifestãrile vor debuta în aceastã searã, vineri 2 iulie 2010, la ora 21, în Piata Turnului din Piatra Neamt cu un concert ce va aduce laolaltã pagini celebre din opere în interpretarea Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Mihai Jora“ din Bacãu, la pupitrul cãreia se va afla dirijorul Iurie Florea. Paginile orchestrale, de la uverturi la intermezzo-uri sau preludii, vor revitaliza cele mai cunoscute teme din capodoperele genului liric semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Gioacchino Rossini, Pietro Mascagni, Giuseppe Verdi, Giaccomo Puccini, Georges Bizet sau Johann Strauss. Un program accesibil si în acelasi timp seducãtor pentru amatorii de muzicã de calitate.
Sîmbãtã, 3 iulie, de la ora 16,00, dupã un Recital de canto Anastasia Buruian, cu lucrãri de Rachmaninov, Ceaikovski, Seremetiev, Puccini, Catalani si Tosti, în sala Teatrului Tineretului va fi consemnatã, în spiritul unei bune traditii, Ziua Universitãtii de Arte „George Enescu“ Iasi, printr-un concert cameral sustinut de violonistul Anton Diaconu, chitaristul Daniel Dragomirescu, Cvartetul de chitare „Alhambra“ si Cvartetul de coarde „Giocoso“, o formatie care, de la an la an a demonstrat o îmbucurãtoare si fericitã evolutie interpretativã. Ultima parte a programului este dedicatã Recitalului clasei de mãiestrie - canto, acompaniat de prof. Carmen Daniela Gililov. De la ora 21,00, acordurile Vacantelor vor fi auzite simultan în douã locuri din judet. ÃŽn timp ce Piata Turnului din Piatra Neamt va fi dominatã de gratia dansului, într-un spectacol de balet sustinut de un grup de balerini angajati ai Operei Nationale Române din Iasi si elevi ai Colegiului National de Artã „Octav Bãncilã“, sub îndrumarea coregrafei Cristina Todi - Iuriciuc, în Piata Roman Musat din Roman melomanii vor fi rãsfãtati cu un concert dedicat marelui maestru Sergiu Celibidache. Sub genericul „Bijuterii muzicale“, Orchestra simfonicã a Filarmonicii „Mihail Jora“ Bacãu, avînd ca dirijor pe maestrul timisorean Gheorghe Costin si ca solisti basul Theodore Coresi si colegul sãu vienez, violonistul Cristian Ruscior, va propune un program cu pagini de mare popularitate si, implicit, persuasive, din creatia unor mari compozitori, de la Bach la Cesare Franck, de la Haendel la Edvard Grieg, de la Dvorak la Tiberiu Brediceanu, de la Borodin la Vittorio Monti, de la Haciaturian la Fritz Kreisler sau Carlos Gardel; uneori în orchestratii inedite, ca cele semnate de Mugurel Scutãreanu, cunoscut publicului pietrean al Vacantelor de acum cîtiva ani. Acelasi concert va fi reluat duminicã seara, de la ora 21,00 în Piata Turnului din Piatra Neamt, la închiderea acestei editii a Festivalului.

Articol afisat de 2630 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective