Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Grîu mult, pîine scumpã

• productia de grîu din acest an este mai bunã decît cea de anul trecut • cu toate acestea pretul este mai mare, iar tendinta este de crestere • specialistii cred cã acest lucru se va resimti în costul pîinii • Directia Agricolã a apelat la generozitatea agricultorilor nemteni si i-a rugat sã doneze grîu pentru sinistrati • „Deja avem promise 200 de tone, iar cei care au rãspuns primii au fost domnul Culitã Tãrîtã si domnul Cocea, din Girov“, a declarat directorul Liviu Bumbu •

Recoltatul grîului se apropie de final, iar specialistii nemteni în agriculturã pot spune cã au parte de o surprizã. Astfel, desi se asteptau sã se obtinã productii mult mai mici din cauza iernii extrem de geroase dar si a ploilor abundente din ultima perioadã, totusi, cantitãtile de grîu adunate pînã acum aratã cã s-au obtinut în medie 3.500 de kilograme la hectar, mai mult decît anul trecut, cînd media s-a situat undeva pe la 3.000 de kilograme. „Evident cã prin comparatie cu tãrile vestice ne aflãm undeva la jumãtate din punct de vedere al productiei la hectar, dar, comparativ cu anul trecut stãm mai bine. Pînã acum avem o medie de 3.500 de kilograme la hectar dar pînã la finalul campaniei de recoltare este posibil ca media sã scadã usor dat fiind faptul cã s-au recoltat de pe parcelele mai bune. ÃŽn schimb, pretul kilogramului de grîu este de 50 de bani si are tendintã de crestere. Din cîte stiu, în alte judete preturile sînt mult mai mari, iar toate acestea, coroborate, vor conduce din pãcate la o crestere a pretului pîinii ceea ce va fi destul de dificil de suportat pentru noi toti. Dar, sã sperãm cã lucrurile nu vor sta asa“, a declarat Liviu Bumbu, directorul Directiei Agricole Neamt.
Poate pãrea un paradox faptul cã, desi productia de grîu este mai bunã, procesatorii anuntã scumpiri dar acestia dau vina pe calitatea proastã a grîului autohton si, din aceastã cauzã, pe nevoia imperioasã de a importa. „ÃŽn fiecare an, în perioada campaniei de recoltare, procesatorii de cereale încep sã se plîngã de faptul cã grîul este de proastã calitate si din aceastã cauzã sînt obligati sã importe. Este adevãrat cã existã ceva încoltiri la grîu dar nu poate fi vorba de cereale de proastã calitate. Cred cã este doar o politicã pentru a gãsi o justificare a majorãrii preturilor si nu neapãrat cã este vorba despre o productie de slabã calitate“, a mai adãugat Liviu Bumbu. Indiferent de justificãri, de explicatii si de realitate, cert este cã pîinea se va scumpi, iar un prim pas în majorarea preturilor s-a fãcut chiar la începutul acestei luni, odatã cu cresterea TVA-ului.

Grîu pentru sinistrati

Nemtenii care au fost greu încercati de furia apelor din ultimele sãptãmîni ar putea primi ca ajutoare cîtiva saci de grîu care i-ar putea ajuta sã treacã mai usor peste iarnã si ar avea asiguratã cel putin o parte din hranã. Directia Agricolã Neamt nu a rãmas insensibilã la durerea oamenilor care în doar cîteva clipe si-au vãzut casele si pãmînturile înghitite de ape si a decis sã vinã în sprijinul lor. Institutia a fãcut un apel cãtre toti agricultorii si în special la fermele mari si la produicãtorii importanti ai judetului pentru a dona cantitãti de grîu care, ulterior, vor fi împãrtite familiilor sinistrate, în special celor din zona Romanului. „Am decis cã acei oameni trebuie ajutati, iar din punctul nostru de vedere credem cã este mai important sã le asigurãm hrana pe termen lung decît sã le donãm acum cîteva pîini sau conserve. Evident cã si acestea sînt foarte bine venite cînd nu ai nimic dar cred cã ar trebui ca acei oameni aflati în dificultate sã aibã asiguratã hrana, sau mãcar o parte din ea pentru sezonul rece. De aceea am fãcut un apel cãtre toti cei care ar putea sã ne sprijine sã doneze, dupã posibilitãti, grîu. Deja avem promise 200 de tone de grîu iar cei care au rãspuns primii la acest apel de suflet au fost domnul Culitã Tãrîtã si domnul Cocea, din Girov, iar alte 100 de tone au fost promise de asemenea. ÃŽn final sperãm sã adunãm cam 1.000 de tone, ceea ce ar reprezenta foarte mult pentru aceste vremuri grele pentru toatã lumea. Grîul pe care îl vom aduna, îl vom colecta centralizat si îl vom depozita, cel mai probabil, la Roman, iar dupã ce se va finaliza actiunea vom împãrti fiecãrei familii cîte 5-6 saci cu grîu, sau cît va reveni, în functie de cantitatea adunatã. Sperãm sã vinã cît mai multi oameni în ajutorul celor loviti de soartã“, a mai precizat directorul Bumbu. Aceastã campanie umanitarã nu este o premierã pentru institutia nemteanã, Directia Agricolã initiind una similarã în anul 2008, cînd alt val de inundatii a lovit judetul. Atunci au fost adunate peste 1.200 de tone de grîu si importante cantitãti de fãinã. Pentru cã atunci vremurile erau mai bune, iar criza nu se fãcea simtitã, oamenii au fost mai generosi dar conducerea Directiei Agricole crede cã si acum, în ciuda dificultãtilor economice, nemtenii vor fi solidari si vor sãri în sprijnul semenilor.

Articol afisat de 1438 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective