Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 August 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
AMICII TE rãcorEste

AMICII TE rãcorEste

Clasic nemtean - un rînjet delicios

• într-un articol semnat de Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercetãri Alimentare, se spune cã înghetata Amicii are aditivi cancerigeni, care în alte tãri sînt interzisi • societatea Kubo Ice Cream spune cã sortimentul respectiv nu mai e pe piatã din 2006, iar la Amicii se folosesc numai aditivi alimentari permisi de legislatie • în numai vreo trei sortimente se gãsesc, printre apã, zahãr si sirop de glucozã, emulgatori care dau confuzii mentale si diaree, stabilizatori care dau greatã, alergii si intensificã crizele de astm •

Cei care au mîncat pînã acum patru ani înghetatã de la Amicii pot mînca linistiti si în continuare. Pînã acum patru ani era cam nocivã, avea o listã lungutã de E-uri, care mai de care mai pãcãtoase, însã din 2006 încoace nu mai e cazul. Cel putin asa ne spun cei care o fabricã. Sub sloganul „Amicii, un zîmbet delicios“, societatea Kubo Ice Cream produce si distribuie în toatã tara mai multe variete-uri de înghetatã. Naturalã, dacã e sã credem ce ne spun fabricantii. Nu chiar asa, dacã e sã ne luãm dupã unii, altii, care au mai analizat ingredientele si efectele lor asupra sãnãtãtii. Ne-a picat în mînã zilele trecute un material (semnat de Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercetãri Alimentare), care face referiri la continutul cîtorva înghetate de mare succes, mai ales în perioada estivalã. Printre alte sortimente produse de diverse firme din tarã, s-a strecurat si Amicii, marcã 100% nemteanã. Care ar avea, zic cei care au analizat-o, aditivi cancerigeni interzisi în alte tãri. Eticheta doveditoare zice: „Ingrediente: lapte praf, zahãr, grãsimi vegetale, coloranti (E 127, E141, E132, E102) si stabilizatori (E471, E412, E410), acid citric (E330), arome naturale identice, glucozã“. E127 este eritrozina, un colorant rosu care provoacã mutatii genetice si cancer la sobolani, deci posibil si la om, colorant interzis în SUA si în Norvegia. E132 (indigotina) este un colorant care poate provoca greatã, vomã, hipertensiune arterialã, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice, motiv pentru care este interzis în Norvegia. E 102 (tartrazina) e un colorant galben care se gãseste în dulciuri (budinci, înghetate, dropsuri), bãuturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snacks-uri. Are actiune cancerigenã (tumori tiroidiene), determinã deficiente în vitamina B6 si zinc, genereazã crize de astm bronsic, urticarie si hiperactivitate la copii. O multime de „bucurii“, care au fãcut sã fie interzis în Norvegia, Austria, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda. Si la noi, Autoritatea pentru Protectia Consumatorului a solicitat interzicerea acestui compus, mãcar pentru cele consumate frecvent de copii, pentru cã s-a constatat cã dozele mari de tartrazinã produc modificãri ireversibile ficatului.

O veste bunã! Si, totusi, ce mîncãm azi?

Pornind de la aceste aspecte, am cercetat si noi si am ajuns direct unde se face, la Kubo Ice Cream. Ana Paraschiv, inginerul responsabil cu siguranta alimentelor la companie, stie de material si spune cã a fost editat în 2006. Si cã nu mai e de actualitate, întrucît compania a anticipat modificãrile legislative si a renuntat la sortiment. Si la E-urile nepermise de lege. Altfel spus, înghetata Amicii era nocivã pînã acum patru ani, dar acum nu mai e. O veste foarte bunã pentru cei care au mîncat-o pînã acum si chiar mai bunã pentru cei care vor mînca-o pe viitor. „ÃŽn acest material este prezentatã si analizatã eticheta unui produs marca «Amicii» care nu mai este pe piatã din anul 2006. Orice referire la acel articol este irelevantã. Pentru informarea corectã a consumatorilor precizãm faptul cã firma Kubo Ice Cream Company utilizeazã pentru prepararea înghetatei numai aditivi alimentari permisi de legislatia româneascã si europeanã în vigoare“, ne asigurã doamna Paraschiv.
Ne-am lãmurit cã înghetata era dãunãtoare si nu mai este. Totusi, am încercat sã aflãm ce se foloseste la fabricarea minunatului deliciu estival. Cu ce mîncãm înghetata Amicii în zilele noastre? Nu stim exact. Stim, tot de la doamna Ana Paraschiv, cã se folosesc aditivi legali si coloranti naturali. „Nu folosim coloranti care sã necesite atentionare specialã. Sînt vreo sase care trebuie etichetati în mod deosebit pentru cã s-a constatat cã afecteazã atentia copiilor, dar noi i-am eliminat de mult. Din 2006. Am preîntîmpinat modificãrile legislative si am început de atunci sã fim atenti ce punem în înghetatã. Tot timpul am avut grijã la calitate si la ce oferim consumatorilor. La înghetatã folosim coloranti, dar noi lucrãm cu paste naturale de fructe, pe care le fabricãm aici. Nu coloranti artificiali“, mai spune Ana Paraschiv.

În înghetatã veritas

Adevãr grãit-a inginerul de la Amicii. Am investit în trei sortimente diferite si ne-am convins. „Miss Amicii“, înghetata de vanilie cu glazurã de ciocolatã, are la ingrediente, printre apã, zahãr, grãsime vegetalã si lapte praf degresat, niste arome denumite generic „arome“ si emulsificatori - mono si digliceridele acizilor grasi. Care sînt niste agenti de tratare a fãinii artificiali. Pot fi de naturã animalã sau vegetalã, dar indiferent de sursã pot provoca diaree, ametealã, sete sau confuzie mentalã. „Miss Amicii“ mai are si aromã de vanilie, aromã de unt si stabilizatori: gumã din seminte de carruba si gumã de guar. E410 (seminte de carruba) poate provoca probleme ale tractului digestiv, fiind laxativ si alergenic. E412 (guar) poate da greatã, crampe, alergii, eczeme sau poate intensifica crizele de astm. „Amicellino“, înghetatã cu aromã de vanilie, are, la rîndu-i, aceleasi principii de bazã - apã, zahãr, grãsime vegetalã, lapte praf degresat, zer praf, sirop de glucozã, dextrozã, emulsificatori (mono si digliceridele acizilor grasi), stabilizatori (gumã din seminte de carruba, gumã de guar), aromã de vanilie, colorant natural caroten.
„My love“, înghetatã de cãpsuni si aromã de iaurt cu glazurã de cãpsuni, are o listã la fel de lungã si bogatã în aditivi. ÃŽnghetata are apã, zahãr, grãsime vegetalã, lapte praf degresat, zer praf, sirop de glucozã, 1,3 compozitie de cãpsuni, dextrozã, emulsificatori (mono si digliceridele acizilor grasi , stabilizatori (gumã din seminte de carruba, gumã de guar, aromã de iaurt si sare. Glazura de cãpsuni are în plus unul din colorantii naturali atît de pomeniti - carminul. Care e produs din pulberea obtinutã prin zdrobirea femelei unei insecte numite cosenila (Coccus cacti), originarã din Mexic. Sau din ouãle acesteia (gogosi de cosenila). A fost folosit secole întregi drept colorant natural în tesãtorii, acum vine ambalat pe bãt. Carminul nu e de ajuns într-o înghetatã de cãpsuni, trebuie alãturat altui colorant, tot natural, carotenalul. Acesta e prezent în multe plante, dar pentru uz comercial e obtinut din caroten si doza zilnicã recomandatã e pînã la 2,5 mg/kg corp.

P.S.: Prin Ordinul 319 din 5 mai 2005, Ministrul Agriculturii, Pãdurilor si Dezvoltãrii Rurale interzicea introducerea pe piatã si importul de minijeleuri continînd 16 aditivi alimentari, printre care E 410 guma din seminte de carruba, E 412 guma de guar, E 415 guma de xantan si alte gume. Interzicea si folosirea lor la fabricarea minijeleurilor. Se pare cã erau rele pentru jeleuri. Dar sînt numai bune pentru înghetatã.

Articol afisat de 3470 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de das Reich la data 03.08.2010 06:01
investia lui constantinescu
d-le constantinescu investitia produce profit. cand cumperi doua inghetate se cheama cheltuiala. nu investesti in ceva ce scoti pe partea ailalta
Ad�ugat de yull la data 03.08.2010 10:53
Das Reich, sluga clanului Rosescu
Das Reich, te-a pus Florin Rosescu sa bagi cuvinte la comentariu?
Constantinescu are dreptate: a investit pentru profitul interesului public. Daca nu pricepi, ia cu inghetata toxica, du acasa si papa! La mutanti asigura subdezvoltare garantata.
Treci si pe la madam Silvia Rosescu, la spital, sa te pupe sanatatea pe frunte, si dupa aia da cu Reich-ul pe net. Pricepir?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective