Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 August 2010
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
AMICII TE rŃcorEste

AMICII TE r´┐ŻcorEste

Clasic nemtean - un r´┐Żnjet delicios

• ´┐Żntr-un articol semnat de Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercet´┐Żri Alimentare, se spune c´┐Ż ´┐Żnghetata Amicii are aditivi cancerigeni, care ´┐Żn alte t´┐Żri s´┐Żnt interzisi • societatea Kubo Ice Cream spune c´┐Ż sortimentul respectiv nu mai e pe piat´┐Ż din 2006, iar la Amicii se folosesc numai aditivi alimentari permisi de legislatie • ´┐Żn numai vreo trei sortimente se g´┐Żsesc, printre ap´┐Ż, zah´┐Żr si sirop de glucoz´┐Ż, emulgatori care dau confuzii mentale si diaree, stabilizatori care dau great´┐Ż, alergii si intensific´┐Ż crizele de astm •

Cei care au m´┐Żncat p´┐Żn´┐Ż acum patru ani ´┐Żnghetat´┐Ż de la Amicii pot m´┐Żnca linistiti si ´┐Żn continuare. P´┐Żn´┐Ż acum patru ani era cam nociv´┐Ż, avea o list´┐Ż lungut´┐Ż de E-uri, care mai de care mai p´┐Żc´┐Żtoase, ´┐Żns´┐Ż din 2006 ´┐Żncoace nu mai e cazul. Cel putin asa ne spun cei care o fabric´┐Ż. Sub sloganul „Amicii, un z´┐Żmbet delicios“, societatea Kubo Ice Cream produce si distribuie ´┐Żn toat´┐Ż tara mai multe variete-uri de ´┐Żnghetat´┐Ż. Natural´┐Ż, dac´┐Ż e s´┐Ż credem ce ne spun fabricantii. Nu chiar asa, dac´┐Ż e s´┐Ż ne lu´┐Żm dup´┐Ż unii, altii, care au mai analizat ingredientele si efectele lor asupra s´┐Żn´┐Żt´┐Żtii. Ne-a picat ´┐Żn m´┐Żn´┐Ż zilele trecute un material (semnat de Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercet´┐Żri Alimentare), care face referiri la continutul c´┐Żtorva ´┐Żnghetate de mare succes, mai ales ´┐Żn perioada estival´┐Ż. Printre alte sortimente produse de diverse firme din tar´┐Ż, s-a strecurat si Amicii, marc´┐Ż 100% nemtean´┐Ż. Care ar avea, zic cei care au analizat-o, aditivi cancerigeni interzisi ´┐Żn alte t´┐Żri. Eticheta doveditoare zice: „Ingrediente: lapte praf, zah´┐Żr, gr´┐Żsimi vegetale, coloranti (E 127, E141, E132, E102) si stabilizatori (E471, E412, E410), acid citric (E330), arome naturale identice, glucoz´┐Ż“. E127 este eritrozina, un colorant rosu care provoac´┐Ż mutatii genetice si cancer la sobolani, deci posibil si la om, colorant interzis ´┐Żn SUA si ´┐Żn Norvegia. E132 (indigotina) este un colorant care poate provoca great´┐Ż, vom´┐Ż, hipertensiune arterial´┐Ż, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice, motiv pentru care este interzis ´┐Żn Norvegia. E 102 (tartrazina) e un colorant galben care se g´┐Żseste ´┐Żn dulciuri (budinci, ´┐Żnghetate, dropsuri), b´┐Żuturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snacks-uri. Are actiune cancerigen´┐Ż (tumori tiroidiene), determin´┐Ż deficiente ´┐Żn vitamina B6 si zinc, genereaz´┐Ż crize de astm bronsic, urticarie si hiperactivitate la copii. O multime de „bucurii“, care au f´┐Żcut s´┐Ż fie interzis ´┐Żn Norvegia, Austria, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda. Si la noi, Autoritatea pentru Protectia Consumatorului a solicitat interzicerea acestui compus, m´┐Żcar pentru cele consumate frecvent de copii, pentru c´┐Ż s-a constatat c´┐Ż dozele mari de tartrazin´┐Ż produc modific´┐Żri ireversibile ficatului.

O veste bun´┐Ż! Si, totusi, ce m´┐Żnc´┐Żm azi?

Pornind de la aceste aspecte, am cercetat si noi si am ajuns direct unde se face, la Kubo Ice Cream. Ana Paraschiv, inginerul responsabil cu siguranta alimentelor la companie, stie de material si spune c´┐Ż a fost editat ´┐Żn 2006. Si c´┐Ż nu mai e de actualitate, ´┐Żntruc´┐Żt compania a anticipat modific´┐Żrile legislative si a renuntat la sortiment. Si la E-urile nepermise de lege. Altfel spus, ´┐Żnghetata Amicii era nociv´┐Ż p´┐Żn´┐Ż acum patru ani, dar acum nu mai e. O veste foarte bun´┐Ż pentru cei care au m´┐Żncat-o p´┐Żn´┐Ż acum si chiar mai bun´┐Ż pentru cei care vor m´┐Żnca-o pe viitor. „´┐Żn acest material este prezentat´┐Ż si analizat´┐Ż eticheta unui produs marca «Amicii» care nu mai este pe piat´┐Ż din anul 2006. Orice referire la acel articol este irelevant´┐Ż. Pentru informarea corect´┐Ż a consumatorilor preciz´┐Żm faptul c´┐Ż firma Kubo Ice Cream Company utilizeaz´┐Ż pentru prepararea ´┐Żnghetatei numai aditivi alimentari permisi de legislatia rom´┐Żneasc´┐Ż si european´┐Ż ´┐Żn vigoare“, ne asigur´┐Ż doamna Paraschiv.
Ne-am l´┐Żmurit c´┐Ż ´┐Żnghetata era d´┐Żun´┐Żtoare si nu mai este. Totusi, am ´┐Żncercat s´┐Ż afl´┐Żm ce se foloseste la fabricarea minunatului deliciu estival. Cu ce m´┐Żnc´┐Żm ´┐Żnghetata Amicii ´┐Żn zilele noastre? Nu stim exact. Stim, tot de la doamna Ana Paraschiv, c´┐Ż se folosesc aditivi legali si coloranti naturali. „Nu folosim coloranti care s´┐Ż necesite atentionare special´┐Ż. S´┐Żnt vreo sase care trebuie etichetati ´┐Żn mod deosebit pentru c´┐Ż s-a constatat c´┐Ż afecteaz´┐Ż atentia copiilor, dar noi i-am eliminat de mult. Din 2006. Am pre´┐Żnt´┐Żmpinat modific´┐Żrile legislative si am ´┐Żnceput de atunci s´┐Ż fim atenti ce punem ´┐Żn ´┐Żnghetat´┐Ż. Tot timpul am avut grij´┐Ż la calitate si la ce oferim consumatorilor. La ´┐Żnghetat´┐Ż folosim coloranti, dar noi lucr´┐Żm cu paste naturale de fructe, pe care le fabric´┐Żm aici. Nu coloranti artificiali“, mai spune Ana Paraschiv.

´┐Żn ´┐Żnghetat´┐Ż veritas

Adev´┐Żr gr´┐Żit-a inginerul de la Amicii. Am investit ´┐Żn trei sortimente diferite si ne-am convins. „Miss Amicii“, ´┐Żnghetata de vanilie cu glazur´┐Ż de ciocolat´┐Ż, are la ingrediente, printre ap´┐Ż, zah´┐Żr, gr´┐Żsime vegetal´┐Ż si lapte praf degresat, niste arome denumite generic „arome“ si emulsificatori - mono si digliceridele acizilor grasi. Care s´┐Żnt niste agenti de tratare a f´┐Żinii artificiali. Pot fi de natur´┐Ż animal´┐Ż sau vegetal´┐Ż, dar indiferent de surs´┐Ż pot provoca diaree, ameteal´┐Ż, sete sau confuzie mental´┐Ż. „Miss Amicii“ mai are si arom´┐Ż de vanilie, arom´┐Ż de unt si stabilizatori: gum´┐Ż din seminte de carruba si gum´┐Ż de guar. E410 (seminte de carruba) poate provoca probleme ale tractului digestiv, fiind laxativ si alergenic. E412 (guar) poate da great´┐Ż, crampe, alergii, eczeme sau poate intensifica crizele de astm. „Amicellino“, ´┐Żnghetat´┐Ż cu arom´┐Ż de vanilie, are, la r´┐Żndu-i, aceleasi principii de baz´┐Ż - ap´┐Ż, zah´┐Żr, gr´┐Żsime vegetal´┐Ż, lapte praf degresat, zer praf, sirop de glucoz´┐Ż, dextroz´┐Ż, emulsificatori (mono si digliceridele acizilor grasi), stabilizatori (gum´┐Ż din seminte de carruba, gum´┐Ż de guar), arom´┐Ż de vanilie, colorant natural caroten.
„My love“, ´┐Żnghetat´┐Ż de c´┐Żpsuni si arom´┐Ż de iaurt cu glazur´┐Ż de c´┐Żpsuni, are o list´┐Ż la fel de lung´┐Ż si bogat´┐Ż ´┐Żn aditivi. ´┐Żnghetata are ap´┐Ż, zah´┐Żr, gr´┐Żsime vegetal´┐Ż, lapte praf degresat, zer praf, sirop de glucoz´┐Ż, 1,3 compozitie de c´┐Żpsuni, dextroz´┐Ż, emulsificatori (mono si digliceridele acizilor grasi , stabilizatori (gum´┐Ż din seminte de carruba, gum´┐Ż de guar, arom´┐Ż de iaurt si sare. Glazura de c´┐Żpsuni are ´┐Żn plus unul din colorantii naturali at´┐Żt de pomeniti - carminul. Care e produs din pulberea obtinut´┐Ż prin zdrobirea femelei unei insecte numite cosenila (Coccus cacti), originar´┐Ż din Mexic. Sau din ou´┐Żle acesteia (gogosi de cosenila). A fost folosit secole ´┐Żntregi drept colorant natural ´┐Żn tes´┐Żtorii, acum vine ambalat pe b´┐Żt. Carminul nu e de ajuns ´┐Żntr-o ´┐Żnghetat´┐Ż de c´┐Żpsuni, trebuie al´┐Żturat altui colorant, tot natural, carotenalul. Acesta e prezent ´┐Żn multe plante, dar pentru uz comercial e obtinut din caroten si doza zilnic´┐Ż recomandat´┐Ż e p´┐Żn´┐Ż la 2,5 mg/kg corp.

P.S.: Prin Ordinul 319 din 5 mai 2005, Ministrul Agriculturii, P´┐Żdurilor si Dezvolt´┐Żrii Rurale interzicea introducerea pe piat´┐Ż si importul de minijeleuri contin´┐Żnd 16 aditivi alimentari, printre care E 410 guma din seminte de carruba, E 412 guma de guar, E 415 guma de xantan si alte gume. Interzicea si folosirea lor la fabricarea minijeleurilor. Se pare c´┐Ż erau rele pentru jeleuri. Dar s´┐Żnt numai bune pentru ´┐Żnghetat´┐Ż.

Articol afisat de 3509 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad´┐Żugat de das Reich la data 03.08.2010 06:01
investia lui constantinescu
d-le constantinescu investitia produce profit. cand cumperi doua inghetate se cheama cheltuiala. nu investesti in ceva ce scoti pe partea ailalta
Ad´┐Żugat de yull la data 03.08.2010 10:53
Das Reich, sluga clanului Rosescu
Das Reich, te-a pus Florin Rosescu sa bagi cuvinte la comentariu?
Constantinescu are dreptate: a investit pentru profitul interesului public. Daca nu pricepi, ia cu inghetata toxica, du acasa si papa! La mutanti asigura subdezvoltare garantata.
Treci si pe la madam Silvia Rosescu, la spital, sa te pupe sanatatea pe frunte, si dupa aia da cu Reich-ul pe net. Pricepir?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective