„Sefia CJAS, meritul a 60 de oameni“
• interviu cu Valerică Frătilă, proaspăt presedinte al CJAS Neamt • prioritătile sale: bani, bani, bani • Valerică Frătilă, noul presedinte al Casei de Asigurări de Sănătate Neamt (după ce a trecut la finele săptămînii trecute concursul organizat de Casa Natională), a venit luni, 2 august, la serviciu, cu un alt tonus. Mai destins, mai relaxat si mult mai sigur pe sine, după ce a primit felicitările colegilor si-a stabilit prioritătile pentru perioada următoare. După cum era de asteptat, obiectivele sale pe termen scurt, mediu si lung sînt banii, pentru bolnavi, pentru spitale, pentru stat, orice, bani să fie. Primul obiectiv de pe agenda sa de lucru din această săptămînă este o vizită la Bucuresti pentru a cersi bani în plus pentru bolnavii nemteni. Între două telefoane si un interviu televizat, l-am abordat si noi pentru un scurt interviu, nu de alta, dar e vedeta momentului în mediul sanitar nemtean, mai ales că au existat si multe frictiuni în legătură cu fotoliul de presedinte al Casei.
Rep: Cum se văd lucrurile acum, după ce ati devenit managerul acestei institutii cu acte în regulă, desi ocupati acest post de peste 10 luni?
Valerică Frătilă: Nimic nu s-a schimbat de săptămîna trecută si totusi am sentimentul că pot să reprezint mai bine interesele asiguratilor decît cînd aveam statutul de interimar. Privind în urmă consider că a fost un concurs destul de dificil si am fost mîndru că am reusit să trec cu note destul de mari mai ales că membrii comisiei de evaluare au fost deosebit de exigenti. Faptul că am fost capabil să trec cu bine de toate probele de concurs s-a datorat în cea mai mare măsură colegilor mei care sînt niste oameni deosebiti, cu un înalt nivel profesional si cărora tin să le multumesc din suflet pentru că au fost alături de mine si m-au sprijinit în tot ce am făcut. Practic, postul de presedintele a fost cîstigat de cei peste 60 de angajati ai institutiei.
Rep: Care sînt activitătile prioritare pe agenda dumneavoastră de lucru?
V.F.: Ca si pînă acum, principalele noastre preocupări constau în găsirea de fonduri cît mai rapid pentru a asigura medicatia pacientilor nemteni. Miercuri sau joi, voi merge din nou la Bucuresti, la Casa Natională unde, nu numai că voi semna contractul de management pentru următorii ani ci voi si încerca să obtin suplimentarea bugetului. Din semnalele pe care le am pînă acum, cred că vom avea bani spre sfîrsitul acestei săptămîni, sau cel tîrziu, luna viitoare. Alte activităti pe care le vom trata cu maximă seriozitate constau în adunarea cît mai multor bani la fondul asigurărilor de sănătate, deoarece din aceste sume se asigură medicatia si tratamentele bolnavilor.
„Plătim păcatele din ultimii 20 de ani“
Rep.: Cum vedeti evolutia sistemului medical românesc în următorii ani?
V.F.: De peste un an pacientii simt cel mai bine faptul că traversăm o acută criză financiară. Aceasta se simte în farmacii, în spitale, peste tot dar este resimtită si de medici, asistente etc. Din păcate, cred că acum plătim păcatele din ultimii 20 de ani, dar, cum se spune, tot răul este spre bine. Dificultătile de acum ne deschid ochii asupra unor probleme nerezolvate pînă acum si ne ajută să găsim solutii. Deja lucrurile încep să se pună usor-usor la punct si în acest domeniu, iar un prim pas extrem de important a si fost făcut de curînd: descentralizarea spitalelor. Urmează de anul viitor introducerea cardului electronic de sănătate, a retetelor electronice etc. Poate efectele acestor pasi nu se vor simti imediat dar am convingerea că în viitorul nu foarte îndepărtat pacientii vor sesiza schimbările în bine ale sistemului medical.
Rep.: În final, ce le doriti asiguratilor care se lovesc zi de zi de lipsurile din sistemul medical, de birocratia si, nu de putine ori, de indiferenta si comoditatea cadrelor medicale?
V.F.: Din păcate, orice schimbare majoră, de mentalitate, legislativă, sau de orice altă natură, implică timp. Pînă atunci, le doresc nemtenilor răbdare si să fie sănătosi. În rest, îi asigur că voi avea mereu usa deschisă pentru problemele lor.
|