Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 August 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Educatie sănătoasă pentru un mediu sănătos“, cu elevi si dascăli de la Bicazu Ardelean

„Educatie sănătoasă pentru un mediu sănătos“, cu elevi si dascăli de la Bicazu Ardelean

Mergînd spre Cheile Bicazului dinspre Piatra Neamt, drumul străbate o portiune din comuna Bicazu Ardelean. Inedit este faptul că de o parte si de alta a soselei apar niste panouri publicitare expresive cu imagini însotite de mesaje ecologice adresate privitorilor. Noaptea sînt superbe pentru că sînt luminate. Este semn că aici ecologia tinde să devină literă de lege pe un tărîm binecuvîntat de Dumnezeu. Au trecut patru luni de cînd la Scoala cu clasele I - VIII Bicazu Ardelean a avut loc lansarea proiectului ecologic „Educatie sănătoasă pentru un mediu sănătos“, eveniment desfăsurat la data de 22 aprilie 2010, marcat în calendarul evenimentelor ecologice cu titulatura de „Ziua Mondială a Pămîntului“, proiect finantat în procent de 90% de Administratia Fondului pentru Mediu. Beneficiarii proiectului sînt atît elevii Scolilor Bicazu Ardelean si Telec, cît si populatia adultă a comunei Bicazu Ardelean. Proiectul se desfăsoară pe o perioadă de un an si are ca obiectiv general „Constientizarea si cresterea nivelului de educatie a populatiei tintă, în ceea ce priveste importanta protectiei mediului“. În acest interval de timp au fost derulate mai multe activităti cuprinse în cadrul proiectului, gratie bunei organizări a echipei de implementare, după cum precizează profesor de biologie Marcela Duculescu, manager de proiect. Dumneaei a detaliat cîteva aspecte legate de aceste actiuni de mare importantă, cu un puternic impact educativ asupra celor peste 350 de elevi ai scolii din Bicazu Ardelean. „Ca membrii a comunitătii europene, prin activitătile instructiv educative organizate în scoală si prin activitătile extrascolare din cadrul demersului nostru, dorim să contribuim la crearea unei generatii responsabile fată de mediu si cu un comportament ecologic adecvat. Potentialul educativ al proiectului - Educatie sănătoasă pentru un mediu sănătos - prin caracterul său interdisciplinar este incontestabil, deoarece contribuie în primul rînd la formarea personalitătii copilului în plan moral, formîndu-l ca aliat al naturii.
Activitătile desfăsurate pînă în prezent au lăsat cadrelor didactice si elevilor libertatea de a aborda teme de interes local si general, de a se exprima liber, si a actiona conform convingerilor lor pentru a rezolva problemele ecologice. Este nevoie de mai multă atentie si de mai multă responsabilitate din partea fiecăruia dintre noi pentru a trăi într-un mediu sănătos, pentru a respira aer curat, pentru a bea apă limpede si pentru a putea folosi conditiile de viată oferite de natură. Bineînteles că starea mediului înconjurător depinde numai si numai de noi, ne afectează în mod direct viata si sănătatea noastră. Această temă - Educatie sănătoasă pentru un mediu sănătos sau, cu alte cuvinte spus - Un mediu curat-o viată sănătoasă - ar trebui să fie o deviză pentru întreaga populatie a globului. Cu sinceră bucurie pot spune că sîntem multumiti pentru faptul că am reusit pînă în prezent derularea cu succes a patru activităti de mare interes ecologic, în ciuda greutătilor generate de intemperiile care s-au abătut asupra zonei noastre geografice în ultima perioadă. Vreau să multumesc în mod deosebit Directiei de Administrare a Parcului National Ceahlău, (gratie personalului reprezentat de domnii ing. Andras Constantin - directorul Administratiei PNC, dr. Lalău Gheorghe - resp. igiena PNC si Moscaliuc Liviu - biologul PNC) pentru excelenta colaborare si pentru sprijinul acordat, fără de care aceste actiuni ar fi fost neîmplinite“, a declarat managerul de proiect, profesor Marcela Duculescu.

Printre activitătile derulate în această vară în cadrul proiectului se numără:

1. Organizarea de traininguri cu următoarele tematici:
a) specii de floră si faună declarate monumente ale naturii;
b) respectarea normelor si a regulamentului de intrare în Parcul National Ceahlău, a regimului ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale;
c) promovarea constientizării publicului privind responsabilitătile pentru protectia mediului;
d) flora si fauna de pe raza comunei Bicazu Ardelean;
e) valorificarea potentialului turistic natural al comunei Bicazu Ardelean;
f) proiectarea de filme de desene animate - documentare pe teme de protectia mediului pentru copii.

2. Organizarea unei excursii cu tematică ecologică în comuna
Vînători Neamt, la rezervatia naturală de zimbri pe traseul:
Bicazu Ardelean - Bicaz - Piatra Neamt - Tg. Neamt - Vînători Neamt - Poiana Largului - Durău - Poiana Largului - Hangu - Bicaz - Bicazu Ardelean. În această excursie elevii au înteles scopul si importanta ariilor naturale protejate, iar una dintre acestea este Parcul Natural Vînători Neamt, situat pe versantul estic al Muntilor Stînisoarei. Elevii au avut ocazia de a constientiza efectele negative ale actiunii omului asupra unor specii de animale care astăzi sînt pe cale de disparitie, fiind ocrotite în unele rezervatii printre care si cea de Zimbri si Faună Carpatică „Dragos Vodă“ Vînători Neamt. Aceasta este una dintre cele patru rezervatii de zimbri existente la noi în tară, catalogată ca fiind una dintre cele mai mari, destinată exclusiv zimbrilor din Europa. Evident că itinerariul parcurs a oferit posibilitatea de a cunoaste o serie de obiective cultural - istorice si turistice de mare valoare din judetul Neamt precum: Casa memorială Ion Creangă, Cetatea Neamtului, Mănăstirea Neamt, Statiunea Durău cu mănăstirea pictată de Nicolae Tonitza, Lacul Izvorul Muntelui ce completează frumusetea unică a celui mai falnic munte al Moldovei, Ceahlăul. O plimbare cu vaporasul pe marele lac de acumulare încheie cum nu se poate mai frumos o experientă de neuitat.

3. Organizarea unei tabere pe muntele Ceahlău, de 3 zile, cu două grupe de elevi de la clasele V - VIII.

Fără îndoială că această activitate a detinut capul de afis al actiunilor desfăsurate în cadrul proiectului, în canicularul început de august (9-14 ). Tabăra a avut ca locatie Cabana Dochia de pe platoul înalt al masivului, iar gazdele, cabanierii Nicu si Niculina Lazăr, si-au cîstigat respectul unanim pentru ospitalitatea si grija de care au dat dovadă fată de copii si cadrele didactice. Baza de plecare pentru prima grupă a fost la Durău, din fata sediului PNC, iar pentru cealaltă grupă, la confluenta celor două Bistre, coborîrile urmînd să se facă în sistem încrucisat. În organizarea activitătilor de mare folos a fost experienta taberelor „Ranger Junior“ din anii anteriori, organizate prin proiectul european „Life-Nature 2000 Habitate Prioritare Alpine, subalpine si forestiere în România“. Programul a inclus cursuri de salvamont si un aport deosebit l-a avut Adrian Alăzăroaei, angajat al Salvamont Neamt, cursuri de orientare geografică, educatie ecologică, observatii asupra reliefului, florei si faunei specifice etajului subalpin, cursuri de protectie a mediului, cursuri de spiritualitate si de evocare a legendelor Ceahlăului, actiuni de ecologizare în jurul cabanei Dochia si pe traseele parcurse, precum si activităti recreative specifice taberelor montane. „Mărturisesc însă că buna reusită a acestor activităti n-ar fi fost posibilă dacă nu ar fi fost alături de noi, pe tot parcursul taberelor, domnul doctor Lalău Gheorghe, un împătimit al muntelui, exemplu de devotament si de cultură montană as putea spune, de la care copiii au învătat enorm de multe lucruri si pe care acestia l-au adoptat ca pe un mare prieten. Dintre actiunile întreprinse în aceste zile rămîne în memorie drumetia pe traseul Cabana Dochia - Jgheabul Ursăriei - Platoul Ocolasului Mic - Clăile lui Miron - Masa Dacică - Brîna Ocolasului Mare - La Pălărie - Gardul Stănilelor - Cabana Dochia, traseu care trebuie să recunosc că nu este la îndemîna oricui, dar care ne-a oferit cele mai multe elemente de natură peisagistică pe care le are Ceahlăul. Apoi vizita la statia meteorologică de pe vîrful Toaca, la Cascada Duruitoarea, la Piatra cu apă, au întregit o imagine de neuitat pentru toti participantii taberei“, a mai spus managerul de proiect. Evaluarea taberei s-a făcut în ultima zi si a constat într-un concurs de postere si de cultură generală - Cel mai bun ecolog - între echipele constituite: Vînătorii, Soimii, Vulturii, Ecologistii, cu tematică axată pe promovarea cunoasterii naturii si aprecierea biodiversitătii. Acordarea premiilor si diplomelor s-a făcut într-un cadru festiv pe platoul din fata cabanei Dochia, după care a urmat întoarcerea spre casă.

4. Organizarea de drumetii de două zile în Parcul Ceahlău

Această activitate a venit în completarea celei precedente, avînd însă un caracter preponderent practic, bazată mai mult pe actiuni de ecologizare pe traseul turistic Bistra Mare - Curmătura Stănilelor - Cabana Dochia si în zona schitului Antonie cel Mare, situat în Poiana Stănilelor. Si de această dată, acelasi prieten al muntelui si al copiilor, Gheorghe Lalău, a însotit si a coordonat actiunile de ecologizare, demonstrînd participantilor cum nu se poate mai bine, necesitatea păstrării si protejării mediului natural. Au urmat si alte actiuni practice si educative: instalarea corturilor în care s-a dormit peste noapte, pentru majoritatea fiind o premieră, determinări de specii de plante din Poiana Stănilelor etc. Seara s-a încheiat cu activităti recreative, cîntece si poezii, evocarea legendelor Ceahlăului. „Consider această etapă ca o reusită deplină în atingerea obiectivelor specifice proiectului Educatie sănătoasă pentru un mediu sănătos si sînt sigură că si activitătile următoare se vor derula în aceeasi manieră, beneficiind în continuare de sprijinul colaboratorilor nostri statornici, adică Primăria Bicazu Ardelean, Parcul National Ceahlău, si de ce nu? poate se vor ralia bunelor noastre demersuri si unii sponsori din zonă“, a mai adăugat profesoara Duculescu.

„O extraordinară fixare spatială a unui habitat rural în care întreaga noastră colectivitate scolară se identifică în mod fericit“

„Îmi exprim emotia si totodată bucuria care mă încearcă în aceste momente, cînd după două săptămîni de activităti cu specific montan din graficul proiectului nostru, desfăsurate în masivul Ceahlău alături de o parte dintre elevii si colegii mei, rememorez la rece secventele unui documentar demn de National Geographic. Pot spune fără exagerare că am avut sansa să particip la unele dintre cele mai interesante activităti extrascolare din cariera mea de dascăl cu vechime de peste un sfert de secol. Apreciez în mod deosebit eficienta acestor activităti pe tărîmul constientizării tinerei generatii privind necesitatea protectiei mediului înconjurător. Am certe dovezi că majoritatea dintre elevii nostri, mai mult ca oricînd, stie să iubească, să pretuiască, să respecte si să protejeze natura. Proiectul a venit într-un moment favorabil si pot spune că ni se potriveste ca o mănusă, apartenenta sa la Scoala cu clasele I-VIII Bicazu Ardelean datorîndu-se unor reale conjuncturi. În primul rînd, colectivul didactic este unul de mare valoare si probitate profesională, deschis la orice chemare care serveste actului educational, fie si în mijlocul verii, în conditiile austere impuse de nemiloasa criză. Tocmai de aceea mă consider onorat că sînt parte integrantă a acestuia. În al doilea rînd, asezarea geografică de invidiat a localitătii, flancată de două dintre cele mai spectaculoase entităti ale Carpatilor Orientali - Ceahlăul si Hăsmasu Mare - ambele cu regim de arii protejate. În speranta unei inspirate retorici geografic-literare, mi-as permite să definesc această localitate ca fiind «o comunitate umană ce freamătă sclipitor sub aura magică a unui curcubeu ancorat între fruntea sacră a Olimpului românesc (Ceahlăul) si maiestoasa Piatră a Altarului, privind condescendent spre tainicele abisuri ale Cheilor Bicazului“. O extraordinară fixare spatială a unui habitat rural în care întreaga noastră colectivitate scolară se identifică în mod fericit. Ce alt argument mai convingător ar putea exista pentru punerea în valoare a proiectului nostru ecologic? Si nu în ultimul rînd, sansa de a avea o relatie de colaborare excelentă cu Directia de Administrare a Parcului National Ceahlău, cu care comuna noastră se învecinează, reprezentat de domnii Andras Constantin - directorul DAPNC, prof.dr. Pîrvulescu Ioan - referend stiintific, Moscaliuc Liviu - biolog, dr. Lalău Gheorghe - resp. igiena PNC, Subcinschi Ilie - informaticianul PNC s.a., precum si cu Primăria Bicazu Ardelean reprezentată de domnul primar Bîrsan Constantin-Ioan“, a declarat directorul Scolii Bicazu Ardelean, profesor Cornel Duculescu. La rîndul său, seful comunitătii locale, primarul Constantin Bîrsan, a precizat: „Multumesc echipei de proiect, în special doamnei manager de proiect, prof. Duculescu Marcela si nu în ultimul rînd copiilor participanti la evenimentele desfăsurate în cadrul proiectului, care si-au adus o contributie specială în cadrul activitătilor acestuia. Sper că prin aceste actiuni ale lor să fie un exemplu si pentru unii locuitori ai comunei noastre, din păcate cam certati cu ceea ce înseamnă civilizatie ecologică“.

Medicul Lalău, un prieten al muntelui si al copiilor

Doctorul Lalău, prezent mereu alături de copii pentru a le inspira dragostea pentru munte si curătenia în masiv a declarat: „Cu multă bucurie si entuziasm am participat la activităti cuprinse în proiect a se desfăsura în zona Muntelui Ceahlău, în cuprinsul căreia este înfiintată si functionează cu statut de arie naturală protejată, Parcul National Ceahlău. După experienta avută în anii 2007 si 2008, cînd prin proiectul „Life natura 2000 habitate prioritare alpine, subalpine si forestiere din România“ Administratia Parcului National Ceahlău, în parteneriat, a organizat gratuit tabere cu elevii din scolile din localitătile pe care se întinde Muntele Ceahlău si din vecinătatea muntelui, actiunile de acum reprezentînd o continuare fericită, obligatorie. Spun obligatorie pornind si de la o constatare proprie, care mi-a dat de gîndit, în urma unui sondaj într-o scoală de la poalele muntelui, constatînd că peste 90% din elevii claselor I-VIII nu urcaseră niciodată în masiv. Meritul elaborării si implementării proiectului revine colectivului Scolii Bicazu Ardelean - director - profesor Duculescu Cornel, care este si membru al Consiliului Stiintific al Parcului National Ceahlău, si care a colaborat foarte bine cu autoritătile locale, cu părintii elevilor si cu alti factori participanti direct sau indirect la acest proiect. Administratia Parcului Ceahlău s-a constituit de la început în primul partener în cadrul proiectului prin fixarea unor actiuni care să se desfăsoare în cuprinsul ariei protejate, cu participarea nemijlocită a personalului administratiei.
În cadrul taberelor si drumetiilor organizate în luna august 2010 în muntele Ceahlău, elevilor si însotitorilor grupurilor li s-au prezentat masivul, obiectivele si valorile deosebite ale patrimoniului natural, cultural si spiritual ale parcului. Vrăjiti de frumusetea peisajului, în al cărui cadru mai apăreau uneori capre negre sau un fluturas de stîncă, grupurile au fost foarte interesate de toponimia locurilor, îndeosebi de vîrfurile înalte, stîncile, coloanele, turnurile, poienile si jgheaburile. Interesati au fost de denumirile si de specificul activitătilor din spatiile construite în munte. Copiii au aflat si au simtit sub picioare trăinicia pămîntului Ceahlăului definit prin Toaca, Ocolasul Mare, Lespezi, Panaghia, Piatra Ciobanului, Ocolasul Mic, Masa Dacica, Coloana Dorica, Turnul lui Butu si Ana, Stînca Dochiei, Clăile lui Miron, dar si Cascada Duruitoarea, Adăpostul lui Ghedeon sau Poiana Stănilelor si Jgheabul lui Vodă s.a. Interes au prezentat si unele stînci anonime, care au stîrnit curiozitatea copiilor. Ei si-au lăsat imaginatia liberă încercînd denumirea lor prin comparatii cu animale sau alte entităti larg cunoscute. Copiii au înteles usor necesitatea păstrării igienei mediului natural, pe fondul educatiei ecologice căpătată în familie, în societate, în scoală. Deplasările făcute în munte, organizarea taberelor, au fost însotite si de strîngerea deseurilor, în unele locuri apreciabile cantitativ, fapte pentru care le multumesc si mă bucur că au înteles mesajul proiectului Educatie sănătoasă pentru un mediu sănătos“.

„Nimic nu este mai frumos decît natura, asa cum a lăsat-o Dumnezeu!“

Unul dintre participantii la tabără si la celelalte actiuni prinse în proiect este elevul Tudor Tepes Greurus. „Am participat în cadrul proiectului la drumetia si la tabăra de pe munte împreună cu alti elevi ai Scolii Bicazu Ardelean. Am văzut acest munte cu inima si cu ochii mei de copil, ca pe un munte «întelept si cu suflet», ca pe o comoară. Am realizat datorită acestor activităti cît de importantă este pentru natură atitudinea noastră în ceea ce priveste protectia mediului. Concursurile de cultură generală, actiunile de igienizare în Parcul Ceahlău, cunoasterea acestui munte sfînt mai îndeaproape, m-au îmbogătit ca om. Datorită explicatiilor domnilor profesori si ale specialistilor parcului, am cunoscut mai bine legendele Ceahlăului, toponimia locurilor si multe lucruri pe care nu le stiam despre fauna si vegetatia acestui minunat munte. Am văzut renumita floare de colt, nemiscată de mîna omului, privită si admirată de ochii uimiti ai colegilor mei si am avut privilegiul să zărim pe piscurile mărete două capre negre. Voi purta în suflet aceste splendori: măretia muntelui, unicitatea lui, floarea de colt, caprele negre, răsăritul si apusul, marea alpină si atmosfera de vacantă pînă la anul, cînd sigur voi dori să le revăd si să le resimt“, a spus Tudor Tepes Greurus, elev în clasa a VIII-a. Georgiana-Alexandra Bîrsan, o altă participantă, avea să ne spună: „Tabăra de pe munte si drumetiile din Poiana Stănilelor au reprezentat pentru mine unele dintre cele mai frumoase experiente de pînă acum. Mă bucur că am putut contribui la acest proiect si că am avut ocazia de a merge pentru prima dată în viată pe Ceahlău, o adevărată minune a naturii. Muntele, desi nu are altitudini foarte mari, este impresionant, iar întreaga panoramă este fantastică. Uimitoare este privelistea dimineata cînd te afli practic între Soare si norii pe care oamenii muntelui îi numesc «marea alpină». Am avut plăcerea de a sta la cabana Dochia, de a merge pe Ocolasul Mic unde am admirat frumoasele «Klippe calcaroase» precum Coloana Dorică, de a dormi într-un cort si chiar de a urca la 1904 metri, pe vîrful Toaca, dar foarte important, am văzut în realitate floarea de colt ce reprezintă sigla proiectului nostru. M-a încîntat faptul că am fost alături de colegii mei si de profesorii care ne-au îndrumat, ne-au protejat, ne-au ajutat să descoperim tainele si legendele «Atosului românesc» si că am cîstigat un prieten adevărat în persoana domnului doctor Lalău Gheorghe. Le multumesc tuturor celor care au contribuit la reusita acestor activităti din proiect ajutînd enorm viitoarea generatie să dobîndească adevărata «educatie sănătoasă pentru un mediu sănătos» si mă bucur totodată că am putut fi de folos în actiunile de ecologizare de pe Ceahlău si din Poiana Stănilelor“.
Andreea Scurtu: „Încă din prima zi de tabără, desi părea că nu mai ajungem la Cabana Dochia, a fost începutul aventurii noastre pe munte. În fiecare dintre cele trei zile pe munte am învătat si am simtit o sumedenie de lucruri. Am făcut o drumetie pe cinste în jurul Ocolasului Mare, am fost emotionată de farmecul legendar al «Olimpului Moldovei», am studiat florile de colt si pot spune că în realitate sînt mai frumoase decît în oricare fotografie. De altfel, întregul Ceahlău este fantastic, dar cel mai important, am trăit senzatia unică de a mă afla pe «acoperisul lumii» cînd am ajuns pe vîrful Toaca. În plus ne-a fost pusă la încercare creativitatea într-un concurs de postere care a antrenat pe toată lumea, tinînd cont de premiul care era... discoteca de seară. Cît priveste drumetia în Poiana Stănilelor, a fost o nouă experientă deoarece am dormit în corturi. Am avut parte de o vreme foarte frumoasă, astfel că am putut determina plante din flora endemică a Ceahlăului, ne-am relaxat si, cel mai important pentru natură, am întreprins actiuni de ecologizare în pădurea din apropierea schitului Sfîntului Antonie cel Mare. Atmosfera plăcută si faptul că nu au apărut probleme nedorite cît timp am fost în tabără si în drumetie s-au datorat organizatorilor proiectului, profesorilor care ne-au însotit, dar si colegilor, deoarece împreună am petrecut zile minunate în mijlocul naturii si, cu această ocazie, multumesc tuturor celor mentionati mai sus. În încheiere nu pot să mă abtin, după ce am văzut atîtea minunătii ale naturii, să nu trag o concluzie: nimic nu este mai frumos decît natura, asa cum a lăsat-o Dumnezeu!“.

Articol afisat de 2700 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective