Mai bine zilier decît politist
• doi politisti nemteni si-au luat lumea în cap si au plecat la muncă în Anglia • unul a fost ofiter la Politia Municpiului Piatra Neamt, celălalt lucrător la Postul de Politie Tibucani • Neculai Isache, lider al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, filiala Neamt, afirmă că tot mai multi politisti vor să plece în străinătate la muncă si să renunte la politie • Dijmuirea lefurilor bugetarilor cu 25%, categorie din care fac parte si politistii, i-a făcut pe doi lucrători din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Neamt să renunte la munca de politist si să plece la muncă în Anglia. Unul dintre oamenii legii care au renuntat la contractul cu Ministerul Administratiei si Internelor a fost ofiter în cadrul Politiei Municipiului Piatra Neamt. Tînărul, în vîrstă de 30 de ani, absolvent al Academiei de Politie, a dat cu piciorul la ani buni de scoală si a plecat în căutarea unui viitor mai bun pe alte plaiuri. Informatia a fost confirmată de inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvînt al Politiei Neamt. „Este vorba de un tînăr ofiter care a solicitat încetarea raporturilor cu Politia Română. Din cîte am înteles, ofiterul, al cărui nume nu-l putem face public, a plecat în Anglia“, a declarat inspectorul principal Cătălina Bădeanu. Din informatiile pe care le-am cules, am aflat că politistul are rude în Anglia, iar în această vară si-au petrecut concediul aici. Cunoscutii săi spun că tînărul era sătul, ca multi alti politisti de altfel, de problemele din sistem, inclusiv cele salariale si a decis să plece. „Este mare păcat că tinerii politisti, pregătiti ani de zile pentru această muncă, renuntă si pleacă în străinătate. Însă, la cîte probleme sînt nu ne mai miră nimic. Ne asteptăm ca într-o bună zi să avem numai politisti în prag de pensionare“, ne-a spus un ofiter nemtean. Conform contractului încheiat cu Academia de Politie, politistul emigrant va fi nevoit să plătească o parte din costurile de scolarizare. „Conform legii, fiecare absolvent de Academie sau de scoală de subofiteri, semnează un contract prin care se obligă că nu vor părăsi sistemul o perioadă de timp. În cazul ofiterilor, contractul este valabil 10 ani. Din cîte îmi amintesc, costurile cu scolarizarea unui ofiter se ridică la suma de aproximativ 300 de milioane de lei vechi, bani pe care politistul trebuie să-i returneze dacă nu respectă contractul. În ceea ce-l priveste pe ofiterul plecat în Anglia, suma pe care o va plăti este mult mai mică, întrucît a lucrat cîtiva ani buni în politie“, a declarat inspectorul principal Cătălina Bădeanu.
„N-au cu ce să-si plătească ratele“
Agentul sef Neculai Isache, lider al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, filiala Neamt, spune că tot mai multi politisti nemteni îsi caută de muncă prin străinătate. „Sînt politisti care nu mai au cu ce să-si plătească ratele la bănci si riscă să rămînă fără case. Normal că într-o astfel de situatie nu poti să stai cu mîinile în sîn. Multi dintre cei care au probleme si-au exprimat dorinta de a părăsi sistemul pentru a pleca la muncă în străinătate. Există deja cazuri de politisti care si-au dat demisia si au plecat din tară. Au rude sau prieteni în străinătate si le-au cerut ajutorul în găsirea unui loc de muncă, iar cu banii pe care îi obtin încearcă să scape de datoriile pe care le au în tară“, a declarat agentul sef Isache.
Cel de-al doilea politist nemtean care a părăsit sistemul în ultima lună, a lucrat la Postul de Politie Tibucani. Agentul, care are putin peste 30 de ani, este căsătorit si are doi copii, fiind singurul întretinător de familie. El are un frate în Anglia, unde a si fost plecat timp de o lună. „A stat o lună în Anglia la fratele său care lucrează în constructii. Din cîte stiu a revenit în tară si va pleca, dacă nu cumva o fi plecat deja, înapoi în Anglia să muncească pentru a-si întretine familia“, a precizat agentul sef Isache.
Politistii nemteni vor să blocheze total activitatea
În ultima perioadă, sindicalistii din politie si-au exprimat nemultumirile în mod public si au încercat să aibă un dialog cu reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor, atît pe tema salariilor dar mai ales pe cea a restructurărilor care se pregătesc. Cum dialogul nu a prea fost agreat de mai-marii din minister, sindicalistii vor să treacă la măsuri de protest. Pentru a nu exista discutii, la nivelul fiecărui inspectorat de politie judetean s-a făcut un sondaj de opinie, pentru a se stabili ce formă de luptă sindicală va fi adoptată. În acest sens, la Neamt au fost chestionati 246 de politisti. Cei mai multi dintre ei, si anume 191, au spus că cea mai bună măsură de protest este blocarea totală, dar temporară, a activitătii. 33 de politisti sînt de părere că blocarea partială a activitătii ar fi o solutie bună, alti 11 au fost de părere că un miting în fata Prefecturii ar da roade, 7 vor să facă miting la Guvern, iar 4 au ales varianta mitingului în fata sediului MAI si a sediului IJP Neamt. Săptămîna viitoare, toti membrii de sindicat se vor întîlni la Casa de Cultură din Piatra Neamt pentru a lua o decizie vizavi de calendarul măsurilor de protest din luna septembrie.
|