Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 August 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mai bine zilier decît politist

• doi politisti nemteni si-au luat lumea în cap si au plecat la muncã în Anglia • unul a fost ofiter la Politia Municpiului Piatra Neamt, celãlalt lucrãtor la Postul de Politie Tibucani • Neculai Isache, lider al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, filiala Neamt, afirmã cã tot mai multi politisti vor sã plece în strãinãtate la muncã si sã renunte la politie •

Dijmuirea lefurilor bugetarilor cu 25%, categorie din care fac parte si politistii, i-a fãcut pe doi lucrãtori din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Neamt sã renunte la munca de politist si sã plece la muncã în Anglia. Unul dintre oamenii legii care au renuntat la contractul cu Ministerul Administratiei si Internelor a fost ofiter în cadrul Politiei Municipiului Piatra Neamt. Tînãrul, în vîrstã de 30 de ani, absolvent al Academiei de Politie, a dat cu piciorul la ani buni de scoalã si a plecat în cãutarea unui viitor mai bun pe alte plaiuri. Informatia a fost confirmatã de inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt. „Este vorba de un tînãr ofiter care a solicitat încetarea raporturilor cu Politia Românã. Din cîte am înteles, ofiterul, al cãrui nume nu-l putem face public, a plecat în Anglia“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu. Din informatiile pe care le-am cules, am aflat cã politistul are rude în Anglia, iar în aceastã varã si-au petrecut concediul aici. Cunoscutii sãi spun cã tînãrul era sãtul, ca multi alti politisti de altfel, de problemele din sistem, inclusiv cele salariale si a decis sã plece. „Este mare pãcat cã tinerii politisti, pregãtiti ani de zile pentru aceastã muncã, renuntã si pleacã în strãinãtate. ÃŽnsã, la cîte probleme sînt nu ne mai mirã nimic. Ne asteptãm ca într-o bunã zi sã avem numai politisti în prag de pensionare“, ne-a spus un ofiter nemtean. Conform contractului încheiat cu Academia de Politie, politistul emigrant va fi nevoit sã plãteascã o parte din costurile de scolarizare. „Conform legii, fiecare absolvent de Academie sau de scoalã de subofiteri, semneazã un contract prin care se obligã cã nu vor pãrãsi sistemul o perioadã de timp. ÃŽn cazul ofiterilor, contractul este valabil 10 ani. Din cîte îmi amintesc, costurile cu scolarizarea unui ofiter se ridicã la suma de aproximativ 300 de milioane de lei vechi, bani pe care politistul trebuie sã-i returneze dacã nu respectã contractul. ÃŽn ceea ce-l priveste pe ofiterul plecat în Anglia, suma pe care o va plãti este mult mai micã, întrucît a lucrat cîtiva ani buni în politie“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu.

„N-au cu ce sã-si plãteascã ratele“

Agentul sef Neculai Isache, lider al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, filiala Neamt, spune cã tot mai multi politisti nemteni îsi cautã de muncã prin strãinãtate. „Sînt politisti care nu mai au cu ce sã-si plãteascã ratele la bãnci si riscã sã rãmînã fãrã case. Normal cã într-o astfel de situatie nu poti sã stai cu mîinile în sîn. Multi dintre cei care au probleme si-au exprimat dorinta de a pãrãsi sistemul pentru a pleca la muncã în strãinãtate. Existã deja cazuri de politisti care si-au dat demisia si au plecat din tarã. Au rude sau prieteni în strãinãtate si le-au cerut ajutorul în gãsirea unui loc de muncã, iar cu banii pe care îi obtin încearcã sã scape de datoriile pe care le au în tarã“, a declarat agentul sef Isache.
Cel de-al doilea politist nemtean care a pãrãsit sistemul în ultima lunã, a lucrat la Postul de Politie Tibucani. Agentul, care are putin peste 30 de ani, este cãsãtorit si are doi copii, fiind singurul întretinãtor de familie. El are un frate în Anglia, unde a si fost plecat timp de o lunã. „A stat o lunã în Anglia la fratele sãu care lucreazã în constructii. Din cîte stiu a revenit în tarã si va pleca, dacã nu cumva o fi plecat deja, înapoi în Anglia sã munceascã pentru a-si întretine familia“, a precizat agentul sef Isache.

Politistii nemteni vor sã blocheze total activitatea

În ultima perioadã, sindicalistii din politie si-au exprimat nemultumirile în mod public si au încercat sã aibã un dialog cu reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor, atît pe tema salariilor dar mai ales pe cea a restructurãrilor care se pregãtesc. Cum dialogul nu a prea fost agreat de mai-marii din minister, sindicalistii vor sã treacã la mãsuri de protest. Pentru a nu exista discutii, la nivelul fiecãrui inspectorat de politie judetean s-a fãcut un sondaj de opinie, pentru a se stabili ce formã de luptã sindicalã va fi adoptatã. În acest sens, la Neamt au fost chestionati 246 de politisti. Cei mai multi dintre ei, si anume 191, au spus cã cea mai bunã mãsurã de protest este blocarea totalã, dar temporarã, a activitãtii. 33 de politisti sînt de pãrere cã blocarea partialã a activitãtii ar fi o solutie bunã, alti 11 au fost de pãrere cã un miting în fata Prefecturii ar da roade, 7 vor sã facã miting la Guvern, iar 4 au ales varianta mitingului în fata sediului MAI si a sediului IJP Neamt. Sãptãmîna viitoare, toti membrii de sindicat se vor întîlni la Casa de Culturã din Piatra Neamt pentru a lua o decizie vizavi de calendarul mãsurilor de protest din luna septembrie.

Articol afisat de 2256 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective