Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Decembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
O MINUNE, LA SPITAL

O MINUNE, LA SPITAL

• medicii de la Sectia Neonatologie a Spitalului Judetean luptã de patru luni pentru a-i da viatã unui bãietel nãscut cu 900 de grame • eforturile au dat roade, copilasul avînd peste 1.700 de grame • eforturile medicilor dar si al mamei au fost supraomenesti • „Este extraordinar de greu sã dozezi la mililitru o perfuzie, sã-i pui un antibiotic calculat în miligrame astfel încît sã nu-i lezezi rinichii, sã «prinzi» o venã într-o mînutã cît un deget si sã stai permanent cu ochii pe el pentru a-i monitoriza zilnic respiratia fragilã ca bãtaia de aripi a unui fluture“, a declarat medicul Sorana Iftimia • este cel mai mic copil îngrijit la Spitalul Judetean în ultimii 10 ani •

O tînãrã mãmicã din Piatra Neamt luptã de patru luni alãturi de cadrele medicale de la Sectia Neonatologie pentru supravietuirea fiului ei, nãscut prematur, la doar sase luni de sarcinã si cu o greutate de doar 900 de grame. În România, supravietuirea unui nou nãscut cu o greutate de sub 1 kilogram este consideratã o raritate. În conditiile în care în spitale noastre existã o crizã acutã de medicamente, aparaturã, materiale sanitare iar medicii sînt o specie pe cale de disparitie, se poate spune cã transformarea unui bot de carne de cîteva sute de grame într-un copilas sãnãtos, este un miracol. Pentru realizarea unui astfel de miracol se fac eforturi supraomenesti, în primul rînd din punct de vedere psihic si moral, iar cadrele medicale stau zi si noapte lîngã incubatorul unui astfel de copilas. Nu este de neglijat nici cheltuiala financiarã pe care o implicã aducerea pe linia de plutire a unei asemenea vieti. Din pãcate, în România, viata încã se mãsoarã în bani, iar lipsa acestora face de multe ori diferenta între viatã si moarte.

Respins la Iasi, bebelusul a rãmas la Neamt

La începutul lunii augus anul acesta, o tînãrã din Piatra Neamt, însãrcinatã în sase luni, a ajuns la spital în travaliu, însãrcinatã fiind cu primul ei copil. Eforturile medicilor de a împiedica nasterea nu au avut nici un fel de rezultat, motiv pentru care femeia a nãscut un bãietel de doar 900 de grame. Conform protocolului încheiat între maternitãti, Spitalul Neamt trimite toti copilasii nãscuti înainte de 32 de sãptãmîni de sarcinã la Iasi, deoarece este de competentã medicilor de acolo sã se ocupe de astfel de prematuri. Pentru cã unitatea sanitarã din judetul vecin era extrem de aglomeratã, fiind chiar cîte doi bebelusi într-un incubator, medicii nemteni s-au vãzut nevoiti sã se ocupe de micutul venit pe lume la doar 28 de sãptãmîni. „A fost o luptã contra cronometru pentru a-i salva viata acestui copilas. A fost un efort urias atît financiar dar, mai ales, psihic si moral. Este extraordinar de greu sã dozezi la mililitru o perfuzie, sã-i pui unui asemenea copilas un antibiotic calculat în miligrame astfel încît sã nu-i lezezi rinichii, sã «prinzi» o venã într-o mînutã cît un deget si sã stai permanent cu ochii pe el pentru a-i monitoriza zilnic respiratia fragilã ca bãtaia de aripi a unui fluture. Nu am mai avut în îngrijire un copil atît de mic în ultimii 10 ani deoarece toate sarcinile mai mici de 32 de sãptãmîni ajung la Iasi. Se pare însã cã am reusit cu brio sã facem fatã acestei situatii, bãietelul ajungînd la o greutate de 1,7 kilograme. Am convingerea cã va fi bine în continuare si, dupã cum se prezintã, nu va avea nici un fel de sechele, fiind un copilas normal“, a declarat medicul Sorana Iftimia, sefa Sectiei Neonatologie. Efortul cadrelor medicale nemtene a fost cu atît mai mare cu cît în aceastã sectie sînt doar trei medici specialisti care fac gãrzi aproape non-stop. Din pãcate, toate solicitãrile de a se mai debloca un post astfel încît sã fie un medic în plus, au fost refuzate.

Mama, zi de zi alãturi de copil

Bebelusul de doar 900 de grame a fost vegheat în primele sãptãmîni, zi si noapte de mama sa. Ulterior aceasta a clacat fizic si psihic astfel încît medicii au trimis-o acasã si vine la fiecare sase ore la spital pentru a-si hrãni copilul. „Mama era si ea epuizatã dar fericitã cã lucrurile merg bine si astfel nu mai resimte stresul si oboseala. Copilasul nu mãnîncã singur dar mama si noi am insistat sã fie hrãnit cu lapte matern deoarece beneficiile acestuia nu pot fi compensate cu nimic“, a adãugat medicul Sorana Iftimia. Dacã lucrurile merg bine, medicii estimeazã cã de Crãciun, bãietelul care era mai mic decît un biberon la nastere, va fi alãturi de familia sa acasã. Cît despre costurile umane si materiale care au fãcut posibilã aceastã minune, ele nu pot fi sau n-ar trebui mãsurate, pentru cã toate reprezintã pretul unei vieti noi.

243 de grame la nastere, record absolut în lume

În tara noastrã, statisticile aratã cã rata de supravietuire a copiiilor nãscuti sub 1.000 de grame este de 20%. În alte tãri creste spre 50%, existînd cazuri de copii si de 500 de grame care au supravietuit si au devenit normali. Recordul absolut în lume este detinut de o fetitã din statul american Illinois care a venit pe lume cu o greutate de doar 243 de grame. Dupã o sedere în spital de peste sase luni, micuta a fost externatã iar medicii au estimat cã are toate sasnsele sã se dezvolte normal, fãrã sechele majore.

Articol afisat de 1784 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective