Inspectorii sanitari au dat iama prin magazine
• luna trecutã au fost fãcute aproape 400 de controale prin alimentare, restaurante si pensiuni • au fost retrase alimentele expirate si s-au dat sanctiuni • Inspectorii sanitari din cadrul Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt au fãcut luna trecutã aproape 400 de verificãri atît în unitãti de alimentatie publicã, cît si prin scoli sau spitale. Marea majoritate a verificãrilor însã au vizat magazinele alimentare, restaurantele, dar si pensiunile turistice, dat fiind faptul cã produsele comercializate sau servite în acestea pot periclita sãnãtatea consumatorilor. Desi toate aceste firme ar fi trebuit sã dea dovadã de responsabilitate si sã verifice cu mare atentie ce vînd clientilor sau ce le pun pe masã, controalele inspectorilor sanitari au dovedit cã multi patroni nu sînt suficient de responsabili si au pus mai presus de sãnãtatea oamenilor propriul profit. Echipele de control au constatat în multe cazuri cã angajatii nu aveau efectuat controlul medical periodic, desi legea le impunea acest lucru, tocmai pentru a preveni o eventualã contaminare a clientilor. De asemenea, multe unitãti turistice dar si magazine erau într-o stare desstul de proastã, avînd peretii mucegãiti, afumati, cu tavanele infiltrate de apele ploilor, iar mobilierul era numai bun de aruncat, fiind vechi si degradat. De asemenea, în unele lipsea apa, atît caldã cît si rece, iar curãtenia generalã era doar o amintire, nemaifiind efectuatã demult o astfel de actiune. ÃŽn plus, într-o astfel de unitate de alimentatie publicã inspectorii sanitari au constatat cã frigiderele nu mai fuseserã verificate demult, ceea ce a fãcut ca în interior temperaturile sã fie mai mari decît ar fi trebuit, ceea ce a dus, inevitabil, la o degradare a alimentelor. Pentru aceastã neregulã s-a luat decizia de a sanctiona firma respectivã cu suma de 1.000 de lei. ÃŽn afara acestei amenzi, s-au mai dat 14 avertismente si s-a dispus scoaterea din consum a 206 kilograme de alimente si a 126 de litri de lichide (lapte, sucuri etc.) care aveau termenele de valabilitate expirate sau desi erau în termenul legal, prezentau modificãri organoleptice ori aveau ambalajul degradat. ÃŽn luna decembrie, inspectorii sanitari sustin cã verificãrile se vor intensifica cu atît mai mult cu cît în foarte multe pensiuni sau restaurante se vor organiza petreceri de Crãciun sau de Revelion. De asemenea, alimentarele vor fi asaltate de clienti, oamenii cumpãrînd în cantitãti mai mari pentru a-si pregãti mesele de Sãrbãtori, iar reprezentantii DSP vor sã se asigure cã masa nemtenilor nu le va pune în pericol sãnãtatea.
|