Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Satul Olimpic va avea si popã

Satul Olimpic va avea si popã

• dupã discutiile de ieri s-a stabilit ca Arhiepiscopia Romanului sã nominalizeze o fatã bisericeascã pentru cei 700 de credinciosi care duc lipsa preotului • primãria romascanã va face curãtenie în capelã •

Cele sapte sute de suflete cîte vietuiesc în zona „Gloduri“ sau Satul Olimpic din Roman vor avea un preot care sã le oficializeze mereu serviciile religioase, asa cum se întîmplã în orice lãcas de cult ortodox. Dupã ce s-au adresat prefectului cu aceastã doleantã, romascanii din „Gloduri“ au primit vizita consilierului prefectului, care ieri a discutat si cu semnatarii petitiei si cu autoritãtile romascane despre aceastã problemã. Acum mai rãmîne ca si cei care s-au angajat sã solutioneze treaba sã se tinã de promisiune. Dar sigur se va întîmpla asa, cîtã vreme printre problemele marcate de cãtre prefectul Mihai Archip pentru a fi avute sub observatie se aflã si redeschiderea Capelei din Satul Olimpic.

Pun mînã de la mînã si treaba se rezolvã

Ajuns în zonã, Daniel Rãducanu, consilier al prefectului Mihai Archip, a discutat ieri cu rromii din „Gloduri“, cu autoritãtile romascane si cu reprezentanti ai Arhiepiscopiei Romanului despre cum trebuie actionat pentru ca problema sã îsi gãseascã rezolvare. „Am fost la Arhiepiscopia Romanului, unde se stia deja despre supãrarea oamenilor din Satul Olimpic, care nu au un preot la biserica din zona lor. Ne-au promis tot sprijinul si conform regulamentului de functionare al acestei institutii, va fi nominalizat un preot pentru capelã. Din pãcate lãcasul este destul de pãrãginit si Primãria Roman va asigura fonduri cu care sã se realizeze o igienizare a lui. Obiectele de cult necesare în interior vor fi asigurate tot de cãtre Arhiepiscopia Romanului, care va directiona dotãri din alte biserici, unde existã surplusuri. Am vorbit si cu oamenii din comunitate si au dreptate în ceea ce spun, pentru cã în zonã nu este un preot arondat Capelei. Oamenii mergeau pentru botezuri si cununii la Biserica Precista Micã, lîngã piatã, cãreia îi este arondatã Capela“, a declarat Daniel Rãducanu, consilier al prefectului pe probleme de rromi.

Nu au nici locuri de muncã

Tiganii din „Gloduri“ s-au plîns si de lipsa locurilor de muncã si de lipsa banilor, dar acestea sînt probleme care tin în mod special de ei si nu pot fi rezolvate printr-o vizitã fãcutã de autoritãtile judetene. Comunitatea din Satul Olimpic numãrã circa sapte sute de suflete, care vietuiesc în patru hale a cîte 52 de apartamente. ÃŽn locuintele tiganilor se asigurã cãldurã, iar pentru cei 250 de copii din comunitate circulã microbuze scolare care îi duc cãtre unitãtile de învãtãmînt. Reamintim cã la începutul acestei sãptãmîni un grup din Satul Olimpic s-a adresat printr-o adresã prefectului Mihai Archip, plîngîndu-se cã în zonã nu este un preot care sã oficieze servicii religioase în Capela din zonã. Oamenii au zis în scrisoarea lor cã semeni apartinînd altor culte religioase le dau tîrcoale, încercînd sã-i convingã sã-si schimbe religia. Nici lipsa educatiei crestine pentru copii n-a fost omisã din petitia trimisã din Satul Olimpic pe adresa Prefecturii Neamt. Luînd în calcul toate aceste aspecte, prefectul Mihai Archip s-a adresat Arhiepiscopiei Romanului, care va desemna un preot ce va sluji în zonã si si-a trimis consilierul în zonã pentru a vedea cum stau lucrurile la fata locului.

Articol afisat de 1718 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective