Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Martie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

CAFEAUA, PERICOLUL DIN USA CLASEI

• foarte multe dintre scolile din Piatra Neamt au în dotare automate de cafea • în timp ce unele sînt asezate mai ferit, pe lîngã cancelarii, altele sînt pe holuri, la usa claselor • DSP Neamt anuntã verificãri în scoli pentru a evalua situatia • cafeaua poate provoca boli grave, sustin pediatrii •

ÃŽn timp ce produsele fast food au fost interzise în scoli, iar chioscurile alimentare au fost scoase peste gard, (cel putin teoretic), desi sînt în continuare solicitate la maximum în pauze de cãtre elevi, automatele de cafea troneazã pe holuri si invitã copiii la o cafelutã în pauzã, cu acordul tacit al profesorilor. Scolile din Neamt, în goana lor dupã un cîstig suplimentar si dorind sã rãspundã cerintelor unor copii care ar trebui sã se delecteze cu un ceai, cel mult o ciocolatã caldã, au uitat de protejarea elevilor si au permis instalarea automatelor de „licori dulci“ aproape peste tot. Dacã în unele unitãti de învãtãmînt acestea au fost instalate în locuri oarecum ferite, pe lîngã cancelarie, unde copiii mai au o retinere în a se trata cu ceva de teamã sã nu dea ochii cu „diriga“, în altele, aceste automate sînt pe holuri, chiar în usa claselor, invitînd pur si simplu la autoservire. ÃŽn Piatra Neamt aproape cã nu existã scoalã ori liceu în care sã nu existe un astfel de aparat. Aceste bãuturi nu sînt recomandate copiilor pentru simplul fapt cã au un continut foarte mare de zahãr dar si de E-uri, fiind în totalitate artificiale. Cu toate acestea, cu largul concurs al profesorilor si cu închiderea din ochi a autoritãtilor, automatele de cafea rãmîn în continuare în scoli, aducînd profituri unor întreprinzãtori isteti si mici picãturi în bugetele unitãtilor de învãtãmînt, sacrificînd astfel sãnãtatea copiilor pentru bani. Si totusi, în tarã au existat initiative care au interzis cafeaua în scoli. Consiliul Local Arad si cel de la Bucuresti au emis un ordin ce a scos automatele din unitãtile de învãtãmînt. Deci, se poate.

DSP promite verificãri

Directia de Sãnãtate Publicã Neamt nu vede cu ochi buni aceastã practicã a scolilor nemtene si anuntã verificãri. „ÃŽn urmã cu doi ani am fãcut unele verificãri pe aceastã temã dar, din pãcate, legea ne permitea doar sã cerem proprietarilor aparatelor de cafea sã ajusteze cantitatea de zahãr pentru a se încadra în limitele prevãzute de lege. Vom face noi verificãri si vom discuta cu directorii scolilor pentru a instala aparatele în locuri greu accesibile copiilor dar si cu proprietarii pentru a elimina cafeaua, permitînd doar capucino ori ciocolatã caldã. Categoric, nu sîntem de acord cu aceastã practicã mai ales cã vorbim de multe ori de elevi mici, de gimnaziu“, a declarat medicul Daniela Marcoci, director adjunct al DSP Neamt.

Cîstig prea mic pentru un sacrificiu atît de mare

ÃŽntrebati cam cît cîstigã de pe urma primirii în gazdã a unui astfel de automat, directorii pietreni au declarat cã aproape nu se poate vorbi despre beneficii. „Le tãiem chitantã si mai plãtim ceva din factura de la curent electric. Nu cîstigãm mai nimic. Dar nici sã renuntãm la ele nu putem, pentru cã îsi mai iau copiii un ceai, o ciocolatã cu lapte. Desigur, nu e bine cã le stau «Ã®n cale» aceste automate, dar din ce am vãzut eu, cel putin la noi în scoalã, cel mai mult se consumã ceaiul de cãtre tineri. Personal nu sînt de acord nici cu automatele pentru bãuturi rãcoritoare. Tinerii nostri îsi distrug organismul cu astfel de produse. Dar cînd ajung la o vîrstã, este destul de greu sã le mai faci educatie, sã le schimbi ideile, desi ar trebui sã aibã o educatie care sã îi determine sã aibã alte preferinte si comportamente“, a declarat profesor Mihai Obreja, director al Colegiului National Petru Rares. Dovadã cã automatele pentru cafea si alte lichide cu care elevii nemteni îsi udã... sufletele sînt valorificate la greu sînt cosurile pline de pahare din plastic, ce pot fi vãzute la sfîrsitul orelor prin unitãtile de învãtãmînt.

Pediatrii vor interzicerea consumului de cafea la copii

Medicii pediatri condamnã aceastã practicã si considerã cã permitînd automatele de cafea în scoli se încurajeazã consumul. „Cafeaua este un excitant nervos care, chiar si în cazul adultilor, trebuie consumatã cu moderatie. Copiii si adolescentii nu trebuie sã bea niciodatã nu doar cafea dar nici capucino ori ciocolatã caldã, deoarece au urme de cofeinã si contin si foarte mult zahãr si E-uri periculoase. Pe lîngã riscul de a provoca obezitate, cafeaua poate favoriza aparitia unor boli grave pentru copii, precum gastritã, insomnie, hiperagitatie psihicã si motorie dar si tulburãri neurologice. ÃŽn perioada de crestere orice substantã nocivã are efecte uneori irecuperabile si de aceea din punctul nostru de vedere automatele de cafea ar trebui interzise cu desãvîrsire în scoli“, a declarat medicul Suzana Constantinescu, sefa sectiei de Pediatrie Neamt. Doctorii condamnã si automatele de sucuri acidulate existente în unele scoli dar si chioscurile de fast food ori pizza. Ei dau vina pe acestea pentru rata alarmantã a obezitãtii care se constatã la copiii nemteni si si-ar dori interzicerea lor cu desãvîrsire.

Articol afisat de 2900 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective