Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Martie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cãrãmidãria tiganilor din Bicaz, proiect reluat

• dupã ce au fost tocati aproape 30.000 de euro din fonduri Phare, pentru constructia unei cãrãmidãrii la Bicaz, povestea a revenit în actualitate • reprezentantii rromilor din Bicaz vor sã reia proiectul fabricii de cãrãmidã • pentru asta ar fi nevoie de 60.000 de euro •

Vechea poveste a cãrãmidãriei rromilor din Bicaz a revenit, dupã cîtiva ani, din nou în actualitate. Si asta o datã cu înfiintarea Grupului de Actiune Localã (GAL) Ceahlãu, ale cãrei baze au fost puse în urmã cu cîteva sãptãmîni într-o întrunire din Poiana Teiului si la care au participat toti cei 40 de de membri, însemnînd Consiliul Judetean, primãriile din zonã, societãti, asociatii si unele persoane fizice din zona de munte. Din cadrul acestui organism nou creat, ce si-a propus ca obiectiv general dezvoltarea si promovarea zonei, face parte si Asociatia Rromii din Bicaz, care printre alte initiative înscrise în program a gîndit si reluarea proiectului demarat în 2001 prin finantare Phare de realizare a unei cãrãmidãrii în urbea de sub baraj. „Vrem sã continuãm de fapt lucrãrile începute în 2001 de realizare a unei fabrici de cãrãmidã la Bicaz. Pentru asta vom face un nou proiect. Suma propusã de noi este de 60.000 de euro, estimativ, avînd în vedere în primul rînd crearea conditiilor pentru a fi asigurate cele patru utilitãti, apã, gaz, canal si energie electricã. Asta în afara clãdirii propriu-zise pe care va trebui s-o ridicãm. Utilajele pe care le-am achizitionat prin vechiul proiect existã, necesitînd doar o simplã verificare tehnicã. ÃŽn rest, avem turnatã fundatia si placa de beton, iar pentru locul de unde vom lua materia primã existã deja studiul geotehnic. Chiar dacã, atît vechiul proiect, cît si cel pe care-l vom executa, tin de o initiativã a Asociatiei Rromii din Bicaz, noi nu vrem sã facem vreo discriminare. Vor putea ca din totalul de 50 de salariati cîti estimãm a lucra în viitoarea cãrãmidãrie, o parte sigur vor apartine majoritarilor, mai ales celor ce au o pregãtire de specialitate“, a declarat Marin Pãun, seful Asociatiei Rromii din Bicaz.

Discutii în Consiliul Local

Cît priveste vechiul proiect, care la vremea derulãrii a constituit motiv de discutii contradictorii în cadrul consiliului local din perioada ex-primarului Ion Crãciun, seful rromilor a afirmat cã motivul abandonãrii, dupã ce Phare acordase douã transe din valoarea totalã a investitiei, a decurs din refuzul majoritãtii consilierilor privind aprobarea sumei cuvenite proiectului prin bugetul local. „Nu s-a mai vrut si am fost nevoiti sã abandonãm lucrãrile. De altfel, asta a avut drept urmare nefinantarea de cãtre Phare a celei de-a treia transe. Oricum, n-am fost obligati sã dãm banii înapoi“. Opinia actualei conduceri a orasului Bicaz este cã un proiect de o astfel de importantã economicã necesitã o analizã foarte severã, prin care sã se justifice investitia, dacã va existã piatã de desfacere, dacã existã materie primã si posibilitate de transport, astfel încît viitoarele costuri ale produsului finit sã nu fie mari. „Eu cred cã aceastã dorintã a rromilor de a confectiona cãrãmidã nu este rea, dar trebuie fãcute studii amãnuntite asupra conditiilor pe care le are orasul. Mã refer la materia primã si toate celelalte. Din cîte cunosc la vechiul proiect s-a mers ca sursã de materii prime pe terenul argilos situat undeva pe islazul Cãrbuna, ori eu nu pot sã permit sã se distrugã imasul ce apartine bicãjenilor dintotdeauna. Nu-mi dã voie legea. Oricum, deocamdatã este doar o propunere, pînã la materializarea ei va trebui parcurs un drum lung. Referitor la vechiul proiect, la preluarea mandatului în 2004, investitia era stopatã, fiind probleme privind finantarea din ambele pãrti, Phare si Consiliul Local. Asa cã, existînd unele suspiciuni privind cheltuirea banilor, nu puteam sã-mi permit a aproba alte fonduri“, a afirmat Constantin Catrinoiu, primarul orasului Bicaz.

Istoria unui esec

Creditul nerambursabil acordat de Phare în anul 2001, pentru constructia unei fabrici de cãrãmidã pentru etnicii din Bicaz a fost cheltuit în întregime, fãrã ca proiectul sã fie finalizat. Au fost cheltuiti 24.000 de euro, banii respectivi fiind folositi, în mare parte, pentru achizitionarea unor utilaje care si acum zac în curtea unei societãti. La vremea respectivã s-a mai construit un gard si au fost plãtiti membrii comitetului de implementare a programului. Mai exact, pentru achizitionarea utilajelor s-au achitat peste 600 de milioane de lei, iar pentru realizarea a 60 de metri liniari de gard s-au plãtit peste 200 de milioane de lei. Ideea construirii unei fabrici de cãrãmidã a luat nastere în urma unei întîlniri a tiganilor din oras cu primarul Crãciun si Gheorghe Copot, reprezentantul rromilor la nivel de judet. Alesul local a contactat, ulterior, Centrul de Resurse pentru Comunitatea Romilor din Cluj, fãcînd demersuri pentru obtinerea unei finantãri Phare. A fost întocmit un proiect de cãtre Primãria Bicaz, considerîndu-se necesari pentru punerea în practicã a ideii 48.000 de euro, Consiliul Local aprobînd în acelasi timp înfiintarea societãtii Cãrãmida SRL, ca persoanã juridicã, asociat unic fiind orasul Bicaz. S-a stabilit ca societatea sã fie subordonatã Consiliului Local, ca autoritate a administratiei publice locale. Dintre cele 40 de proiecte depuse pentru rromii din tarã a obtinut aprobarea si proiectul bicãjean, dar numai la o valoare de 29.900 euro. Pe 28 septembrie 2001 a fost viratã prima transã, în valoare de 19.439 euro, iar pe 20 februarie 2002 a fost viratã a doua, de 4.500 de euro. Urma sã soseascã si o a treia transã, de 6.000 euro, dar asta numai în conditiile în care ar fi fost respectat graficul executiei lucrãrilor de investitii si termenul de dare în folosintã (exploatare), care a fost stabilit pentru luna martie 2002. Cum termenul nu a fost respectat, cei 6.000 de euro nu au mai ajuns la Bicaz. Ca partener, Consiliul Local Bicaz trebuia sã contribuie cu 7.937 euro. Fondurile primite au fost folosite pentru achizitionarea de utilaje, respectiv presã cãrãmidã, benzi transportatoare si aparat mãruntit. Primãria si-a adus contributia bãneascã ca partener de afacere, punînd la bãtaie terenul, care a fost evaluat la 259,6 milioane de lei, 102 milioane - împrejmuire, biroticã 27 milioane si avize 112 milioane de lei. Primarul Crãciun punea esecul proiectului pe seama lipsei banilor, si anume a faptului cã suma alocatã de Phare a fost insuficientã finalizãrii lucrãrilor. Reprezentantii Phare au venit la Bicaz de mai multe ori si aprope de fiecare datã au plecat supãrati. Cu toate acestea, nimeni nu a fost tras la rãspundere pentru modul în care au fost cheltuite fondurile.

Articol afisat de 1952 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(I. ASAVEI, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective