Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Martie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cărămidăria tiganilor din Bicaz, proiect reluat

• după ce au fost tocati aproape 30.000 de euro din fonduri Phare, pentru constructia unei cărămidării la Bicaz, povestea a revenit în actualitate • reprezentantii rromilor din Bicaz vor să reia proiectul fabricii de cărămidă • pentru asta ar fi nevoie de 60.000 de euro •

Vechea poveste a cărămidăriei rromilor din Bicaz a revenit, după cîtiva ani, din nou în actualitate. Si asta o dată cu înfiintarea Grupului de Actiune Locală (GAL) Ceahlău, ale cărei baze au fost puse în urmă cu cîteva săptămîni într-o întrunire din Poiana Teiului si la care au participat toti cei 40 de de membri, însemnînd Consiliul Judetean, primăriile din zonă, societăti, asociatii si unele persoane fizice din zona de munte. Din cadrul acestui organism nou creat, ce si-a propus ca obiectiv general dezvoltarea si promovarea zonei, face parte si Asociatia Rromii din Bicaz, care printre alte initiative înscrise în program a gîndit si reluarea proiectului demarat în 2001 prin finantare Phare de realizare a unei cărămidării în urbea de sub baraj. „Vrem să continuăm de fapt lucrările începute în 2001 de realizare a unei fabrici de cărămidă la Bicaz. Pentru asta vom face un nou proiect. Suma propusă de noi este de 60.000 de euro, estimativ, avînd în vedere în primul rînd crearea conditiilor pentru a fi asigurate cele patru utilităti, apă, gaz, canal si energie electrică. Asta în afara clădirii propriu-zise pe care va trebui s-o ridicăm. Utilajele pe care le-am achizitionat prin vechiul proiect există, necesitînd doar o simplă verificare tehnică. În rest, avem turnată fundatia si placa de beton, iar pentru locul de unde vom lua materia primă există deja studiul geotehnic. Chiar dacă, atît vechiul proiect, cît si cel pe care-l vom executa, tin de o initiativă a Asociatiei Rromii din Bicaz, noi nu vrem să facem vreo discriminare. Vor putea ca din totalul de 50 de salariati cîti estimăm a lucra în viitoarea cărămidărie, o parte sigur vor apartine majoritarilor, mai ales celor ce au o pregătire de specialitate“, a declarat Marin Păun, seful Asociatiei Rromii din Bicaz.

Discutii în Consiliul Local

Cît priveste vechiul proiect, care la vremea derulării a constituit motiv de discutii contradictorii în cadrul consiliului local din perioada ex-primarului Ion Crăciun, seful rromilor a afirmat că motivul abandonării, după ce Phare acordase două transe din valoarea totală a investitiei, a decurs din refuzul majoritătii consilierilor privind aprobarea sumei cuvenite proiectului prin bugetul local. „Nu s-a mai vrut si am fost nevoiti să abandonăm lucrările. De altfel, asta a avut drept urmare nefinantarea de către Phare a celei de-a treia transe. Oricum, n-am fost obligati să dăm banii înapoi“. Opinia actualei conduceri a orasului Bicaz este că un proiect de o astfel de importantă economică necesită o analiză foarte severă, prin care să se justifice investitia, dacă va există piată de desfacere, dacă există materie primă si posibilitate de transport, astfel încît viitoarele costuri ale produsului finit să nu fie mari. „Eu cred că această dorintă a rromilor de a confectiona cărămidă nu este rea, dar trebuie făcute studii amănuntite asupra conditiilor pe care le are orasul. Mă refer la materia primă si toate celelalte. Din cîte cunosc la vechiul proiect s-a mers ca sursă de materii prime pe terenul argilos situat undeva pe islazul Cărbuna, ori eu nu pot să permit să se distrugă imasul ce apartine bicăjenilor dintotdeauna. Nu-mi dă voie legea. Oricum, deocamdată este doar o propunere, pînă la materializarea ei va trebui parcurs un drum lung. Referitor la vechiul proiect, la preluarea mandatului în 2004, investitia era stopată, fiind probleme privind finantarea din ambele părti, Phare si Consiliul Local. Asa că, existînd unele suspiciuni privind cheltuirea banilor, nu puteam să-mi permit a aproba alte fonduri“, a afirmat Constantin Catrinoiu, primarul orasului Bicaz.

Istoria unui esec

Creditul nerambursabil acordat de Phare în anul 2001, pentru constructia unei fabrici de cărămidă pentru etnicii din Bicaz a fost cheltuit în întregime, fără ca proiectul să fie finalizat. Au fost cheltuiti 24.000 de euro, banii respectivi fiind folositi, în mare parte, pentru achizitionarea unor utilaje care si acum zac în curtea unei societăti. La vremea respectivă s-a mai construit un gard si au fost plătiti membrii comitetului de implementare a programului. Mai exact, pentru achizitionarea utilajelor s-au achitat peste 600 de milioane de lei, iar pentru realizarea a 60 de metri liniari de gard s-au plătit peste 200 de milioane de lei. Ideea construirii unei fabrici de cărămidă a luat nastere în urma unei întîlniri a tiganilor din oras cu primarul Crăciun si Gheorghe Copot, reprezentantul rromilor la nivel de judet. Alesul local a contactat, ulterior, Centrul de Resurse pentru Comunitatea Romilor din Cluj, făcînd demersuri pentru obtinerea unei finantări Phare. A fost întocmit un proiect de către Primăria Bicaz, considerîndu-se necesari pentru punerea în practică a ideii 48.000 de euro, Consiliul Local aprobînd în acelasi timp înfiintarea societătii Cărămida SRL, ca persoană juridică, asociat unic fiind orasul Bicaz. S-a stabilit ca societatea să fie subordonată Consiliului Local, ca autoritate a administratiei publice locale. Dintre cele 40 de proiecte depuse pentru rromii din tară a obtinut aprobarea si proiectul bicăjean, dar numai la o valoare de 29.900 euro. Pe 28 septembrie 2001 a fost virată prima transă, în valoare de 19.439 euro, iar pe 20 februarie 2002 a fost virată a doua, de 4.500 de euro. Urma să sosească si o a treia transă, de 6.000 euro, dar asta numai în conditiile în care ar fi fost respectat graficul executiei lucrărilor de investitii si termenul de dare în folosintă (exploatare), care a fost stabilit pentru luna martie 2002. Cum termenul nu a fost respectat, cei 6.000 de euro nu au mai ajuns la Bicaz. Ca partener, Consiliul Local Bicaz trebuia să contribuie cu 7.937 euro. Fondurile primite au fost folosite pentru achizitionarea de utilaje, respectiv presă cărămidă, benzi transportatoare si aparat măruntit. Primăria si-a adus contributia bănească ca partener de afacere, punînd la bătaie terenul, care a fost evaluat la 259,6 milioane de lei, 102 milioane - împrejmuire, birotică 27 milioane si avize 112 milioane de lei. Primarul Crăciun punea esecul proiectului pe seama lipsei banilor, si anume a faptului că suma alocată de Phare a fost insuficientă finalizării lucrărilor. Reprezentantii Phare au venit la Bicaz de mai multe ori si aprope de fiecare dată au plecat supărati. Cu toate acestea, nimeni nu a fost tras la răspundere pentru modul în care au fost cheltuite fondurile.

Articol afisat de 1723 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(I. ASAVEI, D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective