Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 7 Martie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Rîs nervos

La vita e bella

Primãvarã dubioasã; ca toate cele din tara asta. Frig si zloatã, gripe si pneumonii în draci. ÃŽn asfalt, gropi si gropite în care mi-am fracturat temeinic masina. Cineva, idealist, fireste, mã sfãtuieste sã dau în judecatã autoritãtile, netinînd seama de faptul cã banii cheltuiti în speranta unei iluzorii faceri de dreptate a justitiei românesti, mi-ar ajunge sã-mi cumpãr altã rablã. Un om, nemaiavînd mijloace de trai, cere sã fie euthanasiat. Zguduitor. România, tarã europeanã, democraticã si civilizatã. Peste toate, o imensã problemã nationalã: Iri si Moni. Dupã obstinatia cu care mass-media a mestecat în ultimele zile subiectul, se pare cã situatia economicã-socialã a României e o chestiune aproape fãrã importantã. Românul nu-si va gãsi linistea pînã cînd situatia incertã din familia miliardarului nu se va lãmuri. Pe fondul acestei probleme nationale, e vremea ofertelor pentru vacante exotice si multi se îngrãmãdesc sã consulte „pachetele“ cu tentatii estivale. Care, din cîte aflãm, sînt destul de atractive. Pentru cã pornesc de la numai o mie de euro. ÃŽntre timp, o mînã de idealisti mai gãsesc puterea sã protesteze în fata prefecturilor. Proteste care, de regulã, se terminã colocvial, în spiritul unei politeti izvorîte din bunã crestere si determinatã de norme sociale. Civilizate. Si tot între timp au înnebunit bãncile. Foamea de bani a acestora nu tine cont de absolut nimic si amenintãrile se întetesc invers proportional cu nivelul de trai. Executorii judecãtoresti, acesti mici cãlãi în costum si cravatã, sînt interesati sã „rezolve“ sume cît mai mari, pentru ca si profitul lor sã fie pe mãsurã. Cu toate cã mi se pare a fi cel putin curios ca victima sã-si plãteascã gîdele. Dar despre asta vom vorbi aplicat într-unul din episoadele urmãtoare.

Despre fericire

Si pentru cã tot am vorbit mai sus despre bãnci, pe tejgheaua unui astfel de sinistru stabiliment am observat tronînd o imagine cu o preafericitã familie - mamã, tatã si copil - cu gurile pînã la urechi si cu prea multi dinti. ÃŽn gurã. Deasupra imaginii, un text încurajator: „ÃŽn 2011 am sã zîmbesc în fiecare zi“. Probabil cã am aerul unui idiot cînd îi privesc, încercînd sã deslusesc pricinile de bucurie ale coloratei secvente domestice. Care, exceptînd cazul în care ar fi gîdilati, nu pot fi decît douã: au obtinut un credit în conditii „avantajoase“ sau tocmai au primit bani de la rudele din strãinãtate. Dacã nu cumva bucuria se datoreazã faptului cã anunturile privind iesirea din recesiune, proclamate de primul ministru, au ajuns la urechile lor.
A propos de fericire: un director de la o scoalã din Ialomita a fost demis prompt dupã ce a dat o „declaratie... nefericitã“. Si tot pe acelasi teritoriu constat cã sînt „fericitul posesor“ al unui card care îsi propune nici mai mult nici mai putin decît sã mã fidelizeze. Lucru pe care, între noi fie vorba, nu l-a reusit nici nevastã-mea. Si tot despre asta cuvîntînd, nu pot sã nu recunosc cã declaratiile premierului ne aratã calea spre fericire. Faptul cã peste 25 de zile vom iesi din crizã si vom intra - vorba ambasadorului francez - în depresie, este, trebuie sã recunoastem, un motiv de a rîde cu gura pînã la urechi. Te doare capul! Oamenii astia socot, de bunã seamã, cã au de a face cu cea mai tîmpitã natie de pe planetã. Dacã au sau nu dreptate, nu pot sã mã pronunt, dar sila tot mai pregnantã pe care o resimt amenintã sã mã mai bage încã o datã; în crizã. Si departe de a fi „preafericit“.

Iesirea prin dos

Se spunea despre Rommel, celebrul general german poreclit si Vulpea desertului cã obisnuia o tacticã psihologicã cel putin eficientã, chiar dacã nu si onestã. Aspiratiile zilnice ale soldatului german trebuia sã se extindã pînã la limita orizontului însîngerat al desertului. „Chiar dacã vã e foame, chiar dacã vã e sete, dincolo de linia orizontului ne asteaptã privelistea unei oaze îmbelsugate unde vom gãsi si hranã, si apã limpede si rece, si umbrã rãcoroasã si, de ce nu?, cadîne unduind ademenitor din solduri“. Dezamãgit de realitatea de dincolo de zare, a doua zi soldatul era ademenit din nou cu aceleasi promisiuni. Care tineau pînã la noul orizont. ÃŽmi aduc aminte de tactica aceasta de fiecare datã cînd premierul anuntã cu patimã iesirea perpetuã din crizã. Prin dos. Cã pe acolo se iese, nu? Invocata crestere economicã ar putea fi luatã în considerare dacã nu ar fi cel putin penibilã. Dar mititelul vine mereu si se rãsteste rãspicat si cu consecventã la toti cei care de mult nu-l mai iau în serios. Scriu cu oarecare silã si cu greutate. Ca niciodatã pînã acum. M-am sãturat si de bãsesti, si de boci, si de elene si roberte, si de blagi, videni, berceni, talibani, reformisti, fripturisti si tot neamul lor cel ticãlosit. Cum au reusit oare lichelele astea sã-si punã amprenta bãloasã pe viata simplã si cinstitã a românului?
Creditorii îmi sugereazã o parafrazã a unui spot publicitar: „Bãncile îti devasteazã si viata, nu doar casa“. Guvernantii îti devasteazã întreaga existentã. E cam acelasi lucru. Si de aceea mi-am propus ca în 2001, în fiecare zi sã rîd. Nervos.

Articol afisat de 3896 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective