Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 7 Martie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Rîs nervos

La vita e bella

Primăvară dubioasă; ca toate cele din tara asta. Frig si zloată, gripe si pneumonii în draci. În asfalt, gropi si gropite în care mi-am fracturat temeinic masina. Cineva, idealist, fireste, mă sfătuieste să dau în judecată autoritătile, netinînd seama de faptul că banii cheltuiti în speranta unei iluzorii faceri de dreptate a justitiei românesti, mi-ar ajunge să-mi cumpăr altă rablă. Un om, nemaiavînd mijloace de trai, cere să fie euthanasiat. Zguduitor. România, tară europeană, democratică si civilizată. Peste toate, o imensă problemă natională: Iri si Moni. După obstinatia cu care mass-media a mestecat în ultimele zile subiectul, se pare că situatia economică-socială a României e o chestiune aproape fără importantă. Românul nu-si va găsi linistea pînă cînd situatia incertă din familia miliardarului nu se va lămuri. Pe fondul acestei probleme nationale, e vremea ofertelor pentru vacante exotice si multi se îngrămădesc să consulte „pachetele“ cu tentatii estivale. Care, din cîte aflăm, sînt destul de atractive. Pentru că pornesc de la numai o mie de euro. Între timp, o mînă de idealisti mai găsesc puterea să protesteze în fata prefecturilor. Proteste care, de regulă, se termină colocvial, în spiritul unei politeti izvorîte din bună crestere si determinată de norme sociale. Civilizate. Si tot între timp au înnebunit băncile. Foamea de bani a acestora nu tine cont de absolut nimic si amenintările se întetesc invers proportional cu nivelul de trai. Executorii judecătoresti, acesti mici călăi în costum si cravată, sînt interesati să „rezolve“ sume cît mai mari, pentru ca si profitul lor să fie pe măsură. Cu toate că mi se pare a fi cel putin curios ca victima să-si plătească gîdele. Dar despre asta vom vorbi aplicat într-unul din episoadele următoare.

Despre fericire

Si pentru că tot am vorbit mai sus despre bănci, pe tejgheaua unui astfel de sinistru stabiliment am observat tronînd o imagine cu o preafericită familie - mamă, tată si copil - cu gurile pînă la urechi si cu prea multi dinti. În gură. Deasupra imaginii, un text încurajator: „În 2011 am să zîmbesc în fiecare zi“. Probabil că am aerul unui idiot cînd îi privesc, încercînd să deslusesc pricinile de bucurie ale coloratei secvente domestice. Care, exceptînd cazul în care ar fi gîdilati, nu pot fi decît două: au obtinut un credit în conditii „avantajoase“ sau tocmai au primit bani de la rudele din străinătate. Dacă nu cumva bucuria se datorează faptului că anunturile privind iesirea din recesiune, proclamate de primul ministru, au ajuns la urechile lor.
A propos de fericire: un director de la o scoală din Ialomita a fost demis prompt după ce a dat o „declaratie... nefericită“. Si tot pe acelasi teritoriu constat că sînt „fericitul posesor“ al unui card care îsi propune nici mai mult nici mai putin decît să mă fidelizeze. Lucru pe care, între noi fie vorba, nu l-a reusit nici nevastă-mea. Si tot despre asta cuvîntînd, nu pot să nu recunosc că declaratiile premierului ne arată calea spre fericire. Faptul că peste 25 de zile vom iesi din criză si vom intra - vorba ambasadorului francez - în depresie, este, trebuie să recunoastem, un motiv de a rîde cu gura pînă la urechi. Te doare capul! Oamenii astia socot, de bună seamă, că au de a face cu cea mai tîmpită natie de pe planetă. Dacă au sau nu dreptate, nu pot să mă pronunt, dar sila tot mai pregnantă pe care o resimt amenintă să mă mai bage încă o dată; în criză. Si departe de a fi „preafericit“.

Iesirea prin dos

Se spunea despre Rommel, celebrul general german poreclit si Vulpea desertului că obisnuia o tactică psihologică cel putin eficientă, chiar dacă nu si onestă. Aspiratiile zilnice ale soldatului german trebuia să se extindă pînă la limita orizontului însîngerat al desertului. „Chiar dacă vă e foame, chiar dacă vă e sete, dincolo de linia orizontului ne asteaptă privelistea unei oaze îmbelsugate unde vom găsi si hrană, si apă limpede si rece, si umbră răcoroasă si, de ce nu?, cadîne unduind ademenitor din solduri“. Dezamăgit de realitatea de dincolo de zare, a doua zi soldatul era ademenit din nou cu aceleasi promisiuni. Care tineau pînă la noul orizont. Îmi aduc aminte de tactica aceasta de fiecare dată cînd premierul anuntă cu patimă iesirea perpetuă din criză. Prin dos. Că pe acolo se iese, nu? Invocata crestere economică ar putea fi luată în considerare dacă nu ar fi cel putin penibilă. Dar mititelul vine mereu si se răsteste răspicat si cu consecventă la toti cei care de mult nu-l mai iau în serios. Scriu cu oarecare silă si cu greutate. Ca niciodată pînă acum. M-am săturat si de băsesti, si de boci, si de elene si roberte, si de blagi, videni, berceni, talibani, reformisti, fripturisti si tot neamul lor cel ticălosit. Cum au reusit oare lichelele astea să-si pună amprenta băloasă pe viata simplă si cinstită a românului?
Creditorii îmi sugerează o parafrază a unui spot publicitar: „Băncile îti devastează si viata, nu doar casa“. Guvernantii îti devastează întreaga existentă. E cam acelasi lucru. Si de aceea mi-am propus ca în 2001, în fiecare zi să rîd. Nervos.

Articol afisat de 3652 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective