Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Martie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

ÎN PROCES CU VIOREL CATARAMÃ DE 6 ANI

• fostul lider de sindicat al societãtii Pamex se judecã de ani buni cu firma Elvila, detinutã de miliardarul Viorel Cataramã • motivul: neplata drepturilor salariale si nu numai • la sfîrsitul anului 2010, instanta Tribunalului Neamt a obligat Elvila sã-i achite lui Gheorghe Albu suma de 21.172 de lei • poprirea pe conturi nu a mai avut loc, avocatii lui Cataramã solicitînd suspendarea executãrii • reprezentantii firmei Elvila nu se grãbesc sã rãspundã acuzatiilor •

De societatea Pamex nu se mai stie mare lucru de mai bine de doi ani. Dupã ce pachetul majoritar de actiuni a ajuns în anii ‘90 la firma Minola, administratã de afaceristul Tîrdea, apoi societatea a ajuns în „curtea“ Elvila, societate controlatã de miliardarul Viorel Cataramã. Se întîmpla în anul 1995, iar fabrica de mobilã mai avea sã functioneze încã 13 ani. Pe baza contractelor vechi încheiate de Pamex, spun cunoscãtorii. Activitatea fabricii a cunoscut urcusuri si coborîsuri, salariatii au protestat si au fost tensiuni mari între sindicat si patronat. Gheorghe Albu, lider de sindicat începînd cu anul 2002, a avut de suferit, punctul culminant fiind atins în 2005 cînd i s-a desfãcut contractul de muncã. A fost momentul în care a început „rãzboiul“ în instantã, Gheorghe Albu atacînd decizia. Au fost trei procese, toate cîstigate de sindicalist. ÃŽn ultima decizie, judecãtorii au obligat firma Elvila sã-i achite lui Albu suma de 21.172 de lei, cu titlu de drepturi salariale. Ei bine, desi existã o decizie irevocabilã si definitivã, avocatii societãtii bucurestene au deshis douã noi procese la Judecãtoria Sectorului 1 Bucuresti, unul dintre ele avînd termen fixat pentru luna iulie. „Sînt liderul Sindicatului Liber Pamex din data de 18 iulie 2002, iar activitatea sindicalã incomodã a determinat patronatul sã încerce pe orice cãi sã mã îndepãrteze. Astfel, s-a formulat cu rea credintã împotriva mea si a sotiei mele o serie de plîngeri solutionate toate cu neînceperea urmãririi penale. Am fost foarte incomod pentru ei, întrucît nu am fost de acord cu modul în care erau tratati salariatii. Conditiile de muncã erau foarte grele, iar fabrica nu a beneficiat de nici o investitie în vederea modernizãrii. Oamenii munceau mult, iar salariile erau foarte mici. Aveam muncitori care lucrau dimineatã schimbul I, iar seara intrau în schimbul III, iar a doua zi o luau de la capãt. Am avut colege care efectiv cãdeau din picioare la muncã. Erau duse la Policlinicã, unde li se fãcea un calciu, dupã care veneau înapoi la serviciu. Aceastã situatie era foarte greu de acceptat si am protestat. Am cerut patronilor conditii mai bune de muncã si salarii decente. ÃŽn toatã aceastã luptã sindicalã, dar si cea care a urmat în instantele de judecatã, am fost sprijinit de colegii sindicalisti de la Bucuresti si nu numai. Cum eram incomod au fãcut tot ce le-a stat în putintã ca sã mã dea afarã. ÃŽnsã au pierdut toate procesele, pentru cã instanta a constatat cã am fost victima unui abuz“, a declarat Gheorghe Albu.

Plîngere penalã împotriva lui Viorel Cataramã

Acesta a fost dat afarã de trei ori si tot de atîtea ori a cîstigat. Sindicalistului i-a fost desfãcut contractul de muncã, succesiv la 23 august 2005, 14 iunie 2006 si 28 mai 2007. ÃŽn octombrie 2006, Curtea de Apel Bacãu a respins ca nefondat recursul societãtii Elvila si a dispus anularea deciziei din 23 august 2005 de desfacere a contractului individual de muncã a sindicalistului. Ulterior, în 27 martie 2007, magistratii Tribunalului Neamt au anulat si aceastã decizie de desfacere a contractului de muncã, hotãrîre care fusese emisã la numai o zi dupã reintegrarea lui Albu pe functie. „ÃŽn pofida celor douã hotãrîri judecãtoresti, conducerea unitãtii nu a pus capãt demersurilor nelegale si a emis o nouã decizie prin care s-a modificat unilateral contractul individual de muncã, în sensul schimbãrii locului de muncã la sute de kilometri distantã. Instanta a anulat si aceastã decizie. Pe 28 mai 2007 mi s-a desfãcut disciplinar contractul de muncã pe motiv cã as fi absentat de la serviciu. Printr-o decizie din 21 noiembrie 2008, Tribunalul Neamt a dispus si anularea acestei decizii si reintegrarea mea la locul de muncã de la Pamex“, a continuat Albu. Cum celor din conducerea Pamex nici prin minte nu le-a trecut sã îl repunã în functie pe Gheorghe Albu, acesta s-a adresat din nou instantei de judecatã, dar a formulat si o plîngere penalã împotriva lui Viorel Cataramã, director general al societãtii Elvila. „Am formulat plîngere penalã împotriva lui Viorel Cataramã pentru sãvîrsirea infractiunilor de nerespectare a unei hotãrîri judecãtoresti definitive privind plata salariilor si neexecutarea unei hotãrîri definitive privind reîncadrarea în muncã a unui salariat“, a declarat Albu. La sfîrsitul anului trecut, magistratii i-au dat din nou cîstig de cauzã lui Gheorghe Albu si au obligat societatea Elvila sã-i achite sindicalistului suma de 21.172 de lei. Poprirea pe conturi nu a mai avut loc, avocatii lui Cataramã solicitînd suspendarea executãrii. ÃŽn plus, juristii societãtii Elvila au deschis un nou proces al cãrui termen a fost fixat pentru luna iulie. Pînã atunci, executarea conturilor firmei Elvila este blocatã.
În urmã cu cîteva zile am trimis un e-mail pe adresa firmei Elvila în care solicitam un punct de vedere reprezentantilor societãtii vizavi de acuzatiile aduse de Ghorghe Albu. Initiativa noastrã a rãmas, cel putin deocamdatã, fãrã rezultat. Responsabilii de la societatea bucuresteanã nu s-au grãbit sã rãspundã adresei noastre.

Articol afisat de 2281 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective