ÎN PROCES CU VIOREL CATARAMĂ DE 6 ANI
• fostul lider de sindicat al societătii Pamex se judecă de ani buni cu firma Elvila, detinută de miliardarul Viorel Cataramă • motivul: neplata drepturilor salariale si nu numai • la sfîrsitul anului 2010, instanta Tribunalului Neamt a obligat Elvila să-i achite lui Gheorghe Albu suma de 21.172 de lei • poprirea pe conturi nu a mai avut loc, avocatii lui Cataramă solicitînd suspendarea executării • reprezentantii firmei Elvila nu se grăbesc să răspundă acuzatiilor • De societatea Pamex nu se mai stie mare lucru de mai bine de doi ani. După ce pachetul majoritar de actiuni a ajuns în anii ‘90 la firma Minola, administrată de afaceristul Tîrdea, apoi societatea a ajuns în „curtea“ Elvila, societate controlată de miliardarul Viorel Cataramă. Se întîmpla în anul 1995, iar fabrica de mobilă mai avea să functioneze încă 13 ani. Pe baza contractelor vechi încheiate de Pamex, spun cunoscătorii. Activitatea fabricii a cunoscut urcusuri si coborîsuri, salariatii au protestat si au fost tensiuni mari între sindicat si patronat. Gheorghe Albu, lider de sindicat începînd cu anul 2002, a avut de suferit, punctul culminant fiind atins în 2005 cînd i s-a desfăcut contractul de muncă. A fost momentul în care a început „războiul“ în instantă, Gheorghe Albu atacînd decizia. Au fost trei procese, toate cîstigate de sindicalist. În ultima decizie, judecătorii au obligat firma Elvila să-i achite lui Albu suma de 21.172 de lei, cu titlu de drepturi salariale. Ei bine, desi există o decizie irevocabilă si definitivă, avocatii societătii bucurestene au deshis două noi procese la Judecătoria Sectorului 1 Bucuresti, unul dintre ele avînd termen fixat pentru luna iulie. „Sînt liderul Sindicatului Liber Pamex din data de 18 iulie 2002, iar activitatea sindicală incomodă a determinat patronatul să încerce pe orice căi să mă îndepărteze. Astfel, s-a formulat cu rea credintă împotriva mea si a sotiei mele o serie de plîngeri solutionate toate cu neînceperea urmăririi penale. Am fost foarte incomod pentru ei, întrucît nu am fost de acord cu modul în care erau tratati salariatii. Conditiile de muncă erau foarte grele, iar fabrica nu a beneficiat de nici o investitie în vederea modernizării. Oamenii munceau mult, iar salariile erau foarte mici. Aveam muncitori care lucrau dimineată schimbul I, iar seara intrau în schimbul III, iar a doua zi o luau de la capăt. Am avut colege care efectiv cădeau din picioare la muncă. Erau duse la Policlinică, unde li se făcea un calciu, după care veneau înapoi la serviciu. Această situatie era foarte greu de acceptat si am protestat. Am cerut patronilor conditii mai bune de muncă si salarii decente. În toată această luptă sindicală, dar si cea care a urmat în instantele de judecată, am fost sprijinit de colegii sindicalisti de la Bucuresti si nu numai. Cum eram incomod au făcut tot ce le-a stat în putintă ca să mă dea afară. Însă au pierdut toate procesele, pentru că instanta a constatat că am fost victima unui abuz“, a declarat Gheorghe Albu.
Plîngere penală împotriva lui Viorel Cataramă
Acesta a fost dat afară de trei ori si tot de atîtea ori a cîstigat. Sindicalistului i-a fost desfăcut contractul de muncă, succesiv la 23 august 2005, 14 iunie 2006 si 28 mai 2007. În octombrie 2006, Curtea de Apel Bacău a respins ca nefondat recursul societătii Elvila si a dispus anularea deciziei din 23 august 2005 de desfacere a contractului individual de muncă a sindicalistului. Ulterior, în 27 martie 2007, magistratii Tribunalului Neamt au anulat si această decizie de desfacere a contractului de muncă, hotărîre care fusese emisă la numai o zi după reintegrarea lui Albu pe functie. „În pofida celor două hotărîri judecătoresti, conducerea unitătii nu a pus capăt demersurilor nelegale si a emis o nouă decizie prin care s-a modificat unilateral contractul individual de muncă, în sensul schimbării locului de muncă la sute de kilometri distantă. Instanta a anulat si această decizie. Pe 28 mai 2007 mi s-a desfăcut disciplinar contractul de muncă pe motiv că as fi absentat de la serviciu. Printr-o decizie din 21 noiembrie 2008, Tribunalul Neamt a dispus si anularea acestei decizii si reintegrarea mea la locul de muncă de la Pamex“, a continuat Albu. Cum celor din conducerea Pamex nici prin minte nu le-a trecut să îl repună în functie pe Gheorghe Albu, acesta s-a adresat din nou instantei de judecată, dar a formulat si o plîngere penală împotriva lui Viorel Cataramă, director general al societătii Elvila. „Am formulat plîngere penală împotriva lui Viorel Cataramă pentru săvîrsirea infractiunilor de nerespectare a unei hotărîri judecătoresti definitive privind plata salariilor si neexecutarea unei hotărîri definitive privind reîncadrarea în muncă a unui salariat“, a declarat Albu. La sfîrsitul anului trecut, magistratii i-au dat din nou cîstig de cauză lui Gheorghe Albu si au obligat societatea Elvila să-i achite sindicalistului suma de 21.172 de lei. Poprirea pe conturi nu a mai avut loc, avocatii lui Cataramă solicitînd suspendarea executării. În plus, juristii societătii Elvila au deschis un nou proces al cărui termen a fost fixat pentru luna iulie. Pînă atunci, executarea conturilor firmei Elvila este blocată.
În urmă cu cîteva zile am trimis un e-mail pe adresa firmei Elvila în care solicitam un punct de vedere reprezentantilor societătii vizavi de acuzatiile aduse de Ghorghe Albu. Initiativa noastră a rămas, cel putin deocamdată, fără rezultat. Responsabilii de la societatea bucuresteană nu s-au grăbit să răspundă adresei noastre.
|