Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 30 Martie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Traditiile si istoria muntenilor au fost adunate într-un muzeu

Traditiile si istoria muntenilor au fost adunate într-un muzeu

• la Grupul Scolar „Mihail Sadoveanu“ Borca s-a deschis un muzeu etnografic

Grupul Scolar „Mihail Sadoveanu“ Borca detine, de la mijlocul acestei luni, un muzeu etnografic. La deschiderea oficialã, directorul scolii a declarat cã „este un moment deosebit pentru comunitate, în care crîmpeile de istorie socialã si nationalã sînt rememorate“. Elevii clasei a X-a A, împreunã cu diriginta Dumitrina Iosub au prezentat un scurt program artistic, apoi fiecare si-a exprimat opiniile. Initiatorii acestui muzeu sînt prof. Daniel Calu, Dumitrina Iosub, Cristina Marcoci si Dumitru Bãlãcianu. „Este un moment special, unic pentru scoala noastrã, un loc unde omul se regãseste pe sine, un loc unde trecutul se îmbinã cu prezentul si viitorul. Fiecare dintre noi se regãseste în trecut, în acest loc unde timpul s-a oprit în loc. Sper ca tot mai multi elevi sã viziteze acest loc si sã nu-si uite traditia si obiceiurile“, a spus initiatorul proiectului, Daniel Calu.

Arc peste timp

„Totul a început cînd ne-a venit ideea înfiintãrii unui muzeu în incinta liceului din Borca. Am început timid, mai întîi într-un colt, apoi pe holul scolii, terminînd apoi într-o încãpere care o sã fie destinatã comorilor din trecut. Si asa, cãutînd prin colbul trecutului mi-am amintit de perioada copilãriei mele, cînd mama mã trimitea ca pe Scufita Rosie, la bunica cu mîncare“, a spus profesoara Dumitrina Iosub. Si povestea copilãriei a curs lin, amintind de Mos Loghin, vestit pe meleagurile Borcãi pentru straiele populare pe care le purta mereu, mustata mare si brîul lat cu care se încingea si sub care tinea mereu frunza, trisca si fluierul. „Eram toti buluc dupã el, ca alaiul lui Ion Creangã la urat si-i spuneam: «Mos Loghin, ne cînti si nouã?» Si el se oprea în crucile ulitelor, ne întreba din ce sã ne cînte si se apuca de cîntat de rãsuna satul. Frumus era si cînd mîncarea nu mai ajungea la destinatie, cînd plecau si mama si bunica în cãutarea mea, pe drumuri diferite si eu nu eram de gãsit. Era prea frumos în cãsuta pãpusilor si a jocurilor copilãriei. Pe la jumãtatea noptii, cînd ajungeam acasã, mama apãrea întotdeauna cu urzica pregãtitã dupã usã si mã bãtea de crestea unde dãdea, ca aluatul. Ca pe vremuri, trec pe aceeasi ulitã tãcutã, tristã în nostalgia ei. Copii dacã mai sînt, stau în fata computerului si a televizorului, se joacã jocuri violente, îsi fac cont pe Facebook, îsi scriu mesaje cu litere mari si prescurtãri. La casa bunicii e pustiu, doar vorbele ei îmi stãruie în minte: «Mai stati, cã o sã vreti sã veniti si n-o sã mai aveti la cine», cînd noi spuneam cã n-avem timp, dar timp sã stãm la «livizor» - vorba bãtrînei, aveam“, a povestit profesoara Dumitrina Iosub, amintindu-si de copilãria sa.

Regrete

Dascãlul a mai „cãutat“ prin cele vremi trecute si a mai spus cã bunica sa nu a avut niciodatã curent electric si le spunea cã televizorul stricã ochii. Vedea sã citeascã Psaltirea la 85 de ani, fãrã ochelari, iar mãtãniile le fãcea pe lut, deoarece nu te rogi la podele ci te rogi la pãmîntul care ne tine. ÃŽn Borca trãieste nea Ion Ropoticã, mester fãurar în lemn, acum la venerabila vîrstã de 85 de ani. ÃŽn ciuda anilor adunati pe umeri, munteanul mai sculpteazã în lemn si nu se lasã pînã nu face o troitã sau vreo stranã, strîngînd averi în cer. Singura avere erau trei casete în care erau filate toate lucrãrile lui si le tinea la loc de cinste, lîngã icoane si Dumnezeu. „N-a îngropat talentul, dar ce folos cã prea putini au învãtat «graiul» lemnului! Acum tînãr în bãtrânetea lui, ar vrea sã mai învete ucenici, dar nimeni nu mai este amator de treabã. Tinerii au alte preocupãri. Si tot asa vorbind cu un domn profesor cãruia nu-i e rusine sã poarte hainã de suman si cãciulã de astrahan, mi-a povestit cã vesmintele de nuntã erau costumele populare. Acum pe copiii sãi îi îmbracã frumos, româneste, de parcã Smãrãndita si Ion Creangã ar mai fi printre noi. Mã întreb cîti dintre noi mai folosim lîna si cînepa pentru haine? ÃŽmi amintesc de pãrintii mei, dascãli amîndoi, care îmi povesteau cã pe vremuri în sat erau doar preotul si dascãlul respectati, poate cã erau singurii mijlocitori cãtre tainele sfinte si acum se mîndresc si au acelasi respect cu elevii lor. Este singura avere ce le-a fost datã în viatã! Se spune cã acolo unde este averea ta este si inima ta. Si eu sînt dascãl si eu am acelasi «defect» - sã mã întîlnesc cu elevii si sã mã mîndresc cînd spun: «a fost elevul meu»! Dar cine nu stie «truda ce stã într-un bob de sare, sã stea deoparte!». Ar trebui sã nu ne uitãm rãdãcinile, pentru cã fãrã rãdãcini ne spulberã vîntul. ÃŽi îndemn pe elevii mei sã strîngem comori, nu pe pãmînt unde le mãnîncã molia si rugina, si sã stim care ne sînt adevãratele valori si sã le pretuim!“, a mai spus Dumitrina Iosub.

Articol afisat de 2015 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective