Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 30 Aprilie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Il pastor fido

Iesirea din vis (III)

Pîlpîiau încă ultimele suflări ale lumînărilor, iar ceara înflorise ciudat si lătăret pe căpătîile sfesnicelor cînd deschise anevoie un ochi tulbure si rosu încercuit de o orbită descărnată si vînătă. La capătul mîinii drepte, dezvelită pînă la cot si întinsă pe lespezile crăpate, unghiile palmei negre, cu degetele crispate asemeni ghearelor unei răpitoare, rîcîiau piatra tocită căutînd parcă un lucru pierdut. Zăcea asa, cu fata în jos în mijlocul bisericii si i se părea că aude glasuri de îngeri murmurînd molcom cîntări melodioase si imnuri neîntelese izvorînd din înăltimea cupolelor si a firidelor tainice. Lumînările începură să sfîrîie si să sloboadă fum înecăcios către boltile întunecate, în timp ce ferestrele zăbrelite din naos prinseră a se limpezi în lumina unei gene albăstrii. Îsi atinti ochiul teafăr către altar si văzu catapeteasma ondulînd usor, ca sub suflarea unui vînt domol, iar putin în fata ei, cetluită în rama de tinichea, Maica Domnului se uita mustrător către cutia cu daruri, zdrobită de muchia unui topor, atîrnînd strîmbă în cheutoarea de tablă. Încercă să ridice capul si atunci din coltul gurii izbucni precipitată o suvită de sînge ce se prelinse spre gît, pentru ca apoi să picure fierbinte pe lespede. Cu ultimele puteri îsi trase o mînă sub piept si împinse cu greu trupul strivit, răsucindu-se pe spate. Horcăia molcom din gîtlejul însîngerat si ochiul drept se rostogolea panicat în arcada descărnată, orbecăind împrejur, prin umbra cotloanelor. De pe pereti, hoarde de sfinti si îngeri, răstigniti în văpseluri decolorate îl priveau curios si compătimitor, pregătite parcă să înceapă, din clipă în clipă, ritualul unui nou prohod.
„Strigă acum! Cine îti va răspunde?“ păreau să spună sfintii, fără să-l scape din privirile lor grave si întunecate.
„Nebunul piere ucis de mînia lui, prostul moare ucis de aprinderea lui“ glăsui unul bărbos, sprijinit în toiag.
„Ai gresit alegîndu-ti păstorii! Ei s-au îndestulat din seul vostru si voi ati rămas de izbeliste. Oi rătăcite, numai bune de a cădea sub cutit“ se auzi un altul de pe peretele din fată.
„Ferice de omul pe care-l ceartă Dumnezeu! Căci la el e scăparea si el ne poate oblădui în imensa-i bunătate“ conchise sfîntul schiop si toti amutiră pe dată ridicîndu-si privirile de la el. Si văzu cu groază umbra uriasă a clopotului zvîrcolindu-se între peretii turlei, limba grea de bronz lovind crunt si îndărătnic în dungă, auzi sunetul grav si pătrunzător ce sfîrteca întunericul în vreme ce, în lumina rosie a lumînărilor muribunde, îngerii palizi si sfintii bărbosi lunecau tăcuti de-a lungul zidurilor afumate pogorînd asupră-i. În usa ruptă, de lemn, de la intrare cineva bocănea cu putere.
Întîi răsuflarea fierbinte izbucnind în două fuioare subtiri din nările umede si fremătătoare, apoi, însotită de un gîfîit gutural, revărsarea limbii rosii si flasce printre caninii încovoiati, albi ca niste fildesi. Deasupra botului puternic, două luciri verzi, tăioase si imobile străjuite de zvîcnirile scurte, abia perceptibile, ale urechilor triunghiulare. Păr negru, des si lucios, picioare scurte si groase terminate cu labe lătărete, piept viguros însemnat cu o pată alburie si, înghesuită între picioarele de dinapoi, atingea pardoseala o coadă nervoasă si usor arcuită. Amusină de cîteva ori cutia sfărîmată de sub marea icoană, îsi plimbă botul pe lespezile podelei, apoi se repezi întinzînd cureaua legată de lesă spre usa altarului, furisîndu-se pe sub faldurile catapetesmei. „Pe-aici au iesit!“ urlă plutonierul si se năpusti după cîine tropăind greoi din încăltările cazone. Alte două perechi de cizme ornate cu placheuri tropăiră sub bolti în clipa în care de afară, dintr-o pîlnie turtită de tinichea, aninată de ulucele putrede, bălăngănindu-se în vîntul subtire al diminetii, începu să răzbată, sacadat si întreruptă de pîrîituri si fîsîieli, o voce precipitată si văduvită total de intonatie: „Cine si-ar fi asumat în aceste... vremuri de criză profundă la nivel mondial... ponsabilitatea guvernării... reformele pe care le-am sustinut ... implementat au... modernizarea statului.... administrativă... învătămîntului si sănătătii... guvern... puterea si priceperea... iesit din recesiune si pînă la sfîr... iesi din criză... înregistrat o crestere în... fi mentinută... trend ascendent... ciuda greutăti... reusit să mărim pensiile... a salariilor bugetarilor cu... sută... cătuim o echipă puternică... sînt un om de echi... cîstigarea alegerilor... anul viitor... scop pentru... continua proce... refor... societătii... stitutiilor statului... drept... pentru o ro... ptă si puternică... nu putem să... atîta timp cît aces... sînt resursele econo... măsurile juste pe care... guver... dureroase dar... cesare... stă perioadă grea pen... vor arăta roa... mai tîrziu... sîntem convinsi că... atîta timp cît... cipiile care... o crestere sănătoa... miei... ca la negru... vom sti să... în continuare... pentru un stat modern... aptat cerintelor actuale... soarta ro... nilor... oart... oar...oaaa... oah... hiii... tailăn hi...tailăn vichte... craft ih... roibăn gut... vas birgs du zobang... dain geziht... in fragăn ghezihte... frigăn sant in dihte mainăn... das chind... clainăr hauftigher... caput... var tot!“.
Un fir de vînt subtire, strecurat pe sub norii răzletiti, rupti ici - colo de razele soarelui rece, clătină pîlnia turtită de tablă, făcînd-o să se izbească de marginea ulucilor. „Var tot!“ mai răsună o dată tinicheaua, după care amuti brusc, lăsînd loc unei linisti nefiresti în care aproape se auzea fosnetul nisipului spulberat de pe cuprinsurile pustii, străjuite pe alocuri de fantomele scheletice ale unor copaci văduviti de frunze si de orice urmă de viată.
Cum îmbelsugat cădea pe pereti si podele lumina rece si portocalie a diminetii de afară, se puteau deslusi usor zîmbetele poznase ale îngerilor si sclipirea sugubeată din ochii sfintilor bărbosi de pe pereti. A bunilor si preafericitilor nostri sfinti. (Sfîrsit)

Articol afisat de 2096 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective