Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 August 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sindicalist în greva foamei?

• Gheorghe Ciobanu, liderul celui mai mare sindicat al tevarilor, afirmã cã va intra în greva foamei de la 1 septembrie • aceasta, dacã institutiile statului nu le vor impune patronilor anglo-indieni respectarea legilor României • programul de muncã în aceastã tarã este de 8 ore pe zi, 5 zile pe sãptãmînã, ceea ce se pare cã nu a înteles ArcelorMittal •

Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub, cea mai mare organizatie a angajatilor fabricii ArcelorMittal Cordun, a declarat cã este dispus ca, de la 1 septembrie, sã intre în greva foamei dacã institutiile statului român nu le vor da dreptate tevarilor într-una dintre cele mai aprige lupte duse cu patronatul, în perioada post-privatizare. ÃŽncã din august, anul trecut, de cînd în uzinã s-a trecut la programul lucru pe patru brigãzi, în turã continuã, sindicalistii au tot protestat si s-au plîns inclusiv instantelor cã le sînt încãlcate drepturile. Practic, în prezent, la ArcelorMittal numai la sase zile consecutiv lucrate se dã dreptul la douã zile de odihnã, în loc de cinci zile muncite si douã de repaos, cum prevede legislatia în vigoare. Ultima solutie ar fi, pentru reprezentantul muncitorilor, sã intre în greva foamei, dacã Inspectoratul Teritorial de Muncã (ITM) Neamt nu va pune capãt situatiei. O sãptãmînã întreagã au stat inspectorii acestei institutii la fabrica de tevi si, din cîte se pare, decizia lor va fi fermã, în favoarea salariatilor. Rãmîne de vãzut dacã ea va fi pusã în practicã si în ce formã. „S-a finalizat controlul celor de la ITM, iar rezultatele par sã fie încurajatoare. Concluziile oficiale vor fi fãcute publice abia spre sfîrsitul lunii august, însã, din cîte se pare, ni se va da dreptate. Nici nu are cum altfel. Am contestat în repetate rînduri modul în care angajatorul întelege sã facã programul de muncã, pe sase zile lucrãtoare cu douã de pauzã, pe cînd legea spune clar cã în România programul de muncã este de cinci zile sãptãmînal, opt ore pe zi. S-a trecut la aceastã «turã continuã» în mod cu totul arbitrar. De anul trecut, oamenii muncesc o zi în plus, plãtitã cu 25% mai mult fatã de una normalã, pe cînd sporul ar trebui sã fie de 100%. ÃŽntelegem cu totii sã muncim, asta ne si dorim, sã avem siguranta slujbelor, însã trebuie sã ni se respecte si drepturile. Asteptãm, astfel, cu mare interes ce va comunica oficial ITM si modul în care aceastã decizie, a unui for cu putere, va fi pusã în practicã“, a precizat Gheorghe Ciobanu (foto).

Cu pancarda-n gît, la primãrie!

Acesta a mai explicat cã, în caz contrar, este dispus sã riste orice pentru drepturile celor circa 800 de sindicalisti din organizatia condusã de el si, în fond, toti tevarii. „Dacã de la 1 septembrie nu se remediazã situatia, voi intra în greva foamei. O sã mã vadã toatã lumea cu pancarda în gît, în fata primãriei. Nu se mai poate asa ceva, ajungem la sclavie. Legile acestei tãri trebuie respectate atît de simplul lucrãtor, de sindicate, dar si de patron“, a mai declarat Gheorghe Ciobanu.
Totul se întîmplã într-o perioadã în care procesele dintre tevari si angajatori nu contenesc. Recent, toti membrii Sindicatului Liber Petrotub din fabrica de tevi ArcelorMittal Tubular Products au semnat declaratii prin care i-au mandatat expres pe liderii lor sã îi reprezinte în litigiile avute cu fabrica. Pe lîngã demersurile individuale în instantã, înaintate la Sectia Comercialã si Contencios Administrativ de la Tribunalul Neamt, reprezentantii tevarilor au douã cauze ample, care presupun recalcularea drepturilor bãnesti ale oamenilor pe multe luni în urmã si aceastã modificare a programului de lucru. „Ne-am tot plîns, în repetate rînduri, despre încãlcarea unor puncte prevãzute în Contractul Colectiv de Muncã si sperãm ca inspectorii sã le constate si sã actioneze ca organe ce pot impune respectarea legii conform Legii 188, nu sã ne mai «paseze» la instantã, ca pînã acum. Si la aceastã orã sîntem o firmã unde se lucreazã sase zile cu douã zile pauzã, în loc de cinci zile cu douã zile libere, cum prevede legea. Acest lucru se vede clar. Ne vom plînge, în continuare, la toate forurile: sindicatele nationale, Avocatul Poporului, Ministerul Muncii etc. pînã se va face dreptate. Eu nu voi abandona lupta, pentru cã avem dreptate si nu sîntem în «tara nimãnui»“, a mai declarat liderul de sindicat Gheorghe Ciobanu.

Articol afisat de 1773 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective