Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 August 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sindicalist în greva foamei?

• Gheorghe Ciobanu, liderul celui mai mare sindicat al tevarilor, afirmă că va intra în greva foamei de la 1 septembrie • aceasta, dacă institutiile statului nu le vor impune patronilor anglo-indieni respectarea legilor României • programul de muncă în această tară este de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămînă, ceea ce se pare că nu a înteles ArcelorMittal •

Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub, cea mai mare organizatie a angajatilor fabricii ArcelorMittal Cordun, a declarat că este dispus ca, de la 1 septembrie, să intre în greva foamei dacă institutiile statului român nu le vor da dreptate tevarilor într-una dintre cele mai aprige lupte duse cu patronatul, în perioada post-privatizare. Încă din august, anul trecut, de cînd în uzină s-a trecut la programul lucru pe patru brigăzi, în tură continuă, sindicalistii au tot protestat si s-au plîns inclusiv instantelor că le sînt încălcate drepturile. Practic, în prezent, la ArcelorMittal numai la sase zile consecutiv lucrate se dă dreptul la două zile de odihnă, în loc de cinci zile muncite si două de repaos, cum prevede legislatia în vigoare. Ultima solutie ar fi, pentru reprezentantul muncitorilor, să intre în greva foamei, dacă Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamt nu va pune capăt situatiei. O săptămînă întreagă au stat inspectorii acestei institutii la fabrica de tevi si, din cîte se pare, decizia lor va fi fermă, în favoarea salariatilor. Rămîne de văzut dacă ea va fi pusă în practică si în ce formă. „S-a finalizat controlul celor de la ITM, iar rezultatele par să fie încurajatoare. Concluziile oficiale vor fi făcute publice abia spre sfîrsitul lunii august, însă, din cîte se pare, ni se va da dreptate. Nici nu are cum altfel. Am contestat în repetate rînduri modul în care angajatorul întelege să facă programul de muncă, pe sase zile lucrătoare cu două de pauză, pe cînd legea spune clar că în România programul de muncă este de cinci zile săptămînal, opt ore pe zi. S-a trecut la această «tură continuă» în mod cu totul arbitrar. De anul trecut, oamenii muncesc o zi în plus, plătită cu 25% mai mult fată de una normală, pe cînd sporul ar trebui să fie de 100%. Întelegem cu totii să muncim, asta ne si dorim, să avem siguranta slujbelor, însă trebuie să ni se respecte si drepturile. Asteptăm, astfel, cu mare interes ce va comunica oficial ITM si modul în care această decizie, a unui for cu putere, va fi pusă în practică“, a precizat Gheorghe Ciobanu (foto).

Cu pancarda-n gît, la primărie!

Acesta a mai explicat că, în caz contrar, este dispus să riste orice pentru drepturile celor circa 800 de sindicalisti din organizatia condusă de el si, în fond, toti tevarii. „Dacă de la 1 septembrie nu se remediază situatia, voi intra în greva foamei. O să mă vadă toată lumea cu pancarda în gît, în fata primăriei. Nu se mai poate asa ceva, ajungem la sclavie. Legile acestei tări trebuie respectate atît de simplul lucrător, de sindicate, dar si de patron“, a mai declarat Gheorghe Ciobanu.
Totul se întîmplă într-o perioadă în care procesele dintre tevari si angajatori nu contenesc. Recent, toti membrii Sindicatului Liber Petrotub din fabrica de tevi ArcelorMittal Tubular Products au semnat declaratii prin care i-au mandatat expres pe liderii lor să îi reprezinte în litigiile avute cu fabrica. Pe lîngă demersurile individuale în instantă, înaintate la Sectia Comercială si Contencios Administrativ de la Tribunalul Neamt, reprezentantii tevarilor au două cauze ample, care presupun recalcularea drepturilor bănesti ale oamenilor pe multe luni în urmă si această modificare a programului de lucru. „Ne-am tot plîns, în repetate rînduri, despre încălcarea unor puncte prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă si sperăm ca inspectorii să le constate si să actioneze ca organe ce pot impune respectarea legii conform Legii 188, nu să ne mai «paseze» la instantă, ca pînă acum. Si la această oră sîntem o firmă unde se lucrează sase zile cu două zile pauză, în loc de cinci zile cu două zile libere, cum prevede legea. Acest lucru se vede clar. Ne vom plînge, în continuare, la toate forurile: sindicatele nationale, Avocatul Poporului, Ministerul Muncii etc. pînă se va face dreptate. Eu nu voi abandona lupta, pentru că avem dreptate si nu sîntem în «tara nimănui»“, a mai declarat liderul de sindicat Gheorghe Ciobanu.

Articol afisat de 1502 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective