Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Noiembrie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
INCREDIBILA POVESTE A PICTURILOR FURATE

INCREDIBILA POVESTE A PICTURILOR FURATE

• după luni de investigatii, anchetatorii au reusit să dea de urma celui care a furat tablourile din vila Stoiciu • infractor notoriu, constănteanul Marian Stavarache a fost prins în momentul în care se pregătea să vîndă 7 din cele 10 tablouri furate, unui politist sub acoperire • infractorul ceruse 65.000 de euro • flagrantul a fost realizat în apropierea orasului Hîrsova • în masina cu care se deplasa Stavarache si complicele său au fost găsite 7 tablouri • altul a fost găsit la locuinta complicelui • aseară, politistii au mai recuperat o pictură de Corneliu Baba de la un constăntean •

După aproape 5 luni si jumătate de investigatii, anchetatorii nemteni au reusit să dea de urma celui care a furat zece tablouri semnate de pictori celebri, dar si alte bunuri de valoare din casa familiei Stoiciu din Piatra Neamt. Succesul a fost anuntat în cursul zilei de ieri de procurorul Stelian Olteanu, seful Sectiei urmăriri penale din cadrul Parchetului Judetean în cadrul unei conferinte de presă la care au mai participat seful Politiei Neamt, comisarul sef Paul Tablan, si cei doi ofiteri care au lucrat în dosar. Procurorul Olteanu a precizat că prinderea infractorului a fost opera mai multor institutii, amintind aici Serviciul Român de Informatii, Parchetul General, Politia Neamt, Politia Constanta, Parchetul Judetean, actiunea fiind una de anvergură. Investigatiile au indicat faptul că autorul jafului de la vila Stoiciu este un individ în vîrstă de 46 de ani, din comuna Cobadin, judetul Constanta. Marian Stavarache este cunoscut cu antecedente penale, executînd 16 ani de puscărie din cei 19 primiti pentru tîlhărie. De altfel, de aici a fost punctul de plecare al anchetei. Individul a fost condamnat pentru o faptă similară, în anii 90 el tîlhărind o familie de bătrîni din Ardeal. Si atunci, ca si acum, constănteanul a sustras tablouri. Cum modul de operare coincidea, Stavarache a fost inclus în cercul de suspecti. A fost momentul în care pe fir a intrat SRI si ofiterii de la filaj, iar interceptările telefonice l-au indicat ca principal suspect. Anchetatorii s-au concentrat asupra lui si au aflat că Stavarache căuta cumpărători pentru tablourile furate.

Flagrant cu... surprize-surprize

Odată obtinută informatia că Stavarache caută clienti pentru o parte din tablourile sustrase, anchetatorii au pus la cale flagrantul. Pentru a avea ce vinde, Stavarache a fost nevoit să vină la Piatra Neamt pentru a recupera opt din cele 10 picturi furate, pe care le ascunsese în curtea unei case părăsite situată pe strada din spatele primăriei. Însotit de Marinel Chiper, prieten, vecin si fost coleg de scoală, Stavarache s-a deplasat cu masina celui din urmă, la Piatra. S-a întîmplat în noaptea de 30/31 octombrie. Cu bunurile recuperate din acunzătoare, cei doi au pornit spre Constanta, unde urmau să se întîlnească cu persoana care dorea să le cumpere. Pentru a nu avea surprize, cei doi indivizi s-au oprit la marginea unei păduri din apropierea orasului Hîrsova si au ascuns tablourile. Ulterior, Stavarache si Chiper si-au dat întîlnire cu cumpărătorul pentru a fi siguri că acesta are suma de bani convenită, respectiv 65.000 de euro. După ce s-au asigurat că banii există, cei doi au revenit la locul în care ascunseseră tablourile. Surpriza avea să fie de proportii, cei doi constatînd că prada dispăruse. Panica s-a instalat rapid si printre anchetatori, informatia fiind de natură a schimba radical ancheta. Fără bunurile sustrase nu se mai putea realiza flagrantul. Salvarea a venit tot de la infractori. Chiper si-a amintit că atunci cînd au ascuns tablourile în pădure au fost văzuti de doi ciobani care păsteau oile în zonă. Bănuind că acestia le-au sustras, cei doi s-au dus val vîrtej la stînă unde, într-o magazie, în care se mai aflau niste butoaie cu motorină, au găsit tablourile. După ce au pus mîna pe ele, Stavarache si Chiper au sărit în masină si au plecat să se întîlnească cu clientul. Nu au mai ajuns, pentru că pe drum au fost opriti de politisti si retinuti. În masină se aflau sapte din cele 10 tablouri furate. Ulterior, în urma perchezitiei efectuate la domiciliul lui Chiper a mai fost găsit un tablou de Grigorescu, bunul fiind retinut de infractor pentru plata serviciilor prestate.

Stavarache a primit pontul de la un puscărias

Anchetatorii au decins si la locuinta lui Stavarache, de unde au fost ridicate mai multe documente care atestau că anumite bunuri furate din vila Stoiciu fuseseră amanetate sau vîndute unor magazine. Ieri, cei doi au fost retinuti si adusi la Piatra Neamt pentru cercetări. Stavarache, care nu recunoaste fapta nici în ruptul capului, afisînd un comportament violent la adresa anchetatorilor, a fost retinut pentru 24 de ore, iar aseară a fost arestat pentru o perioadă de 29 de zile. În cazul lui Chiper, care în opinia anchetatorilor s-ar face vinovat de tăinuire, procurorul Stelian Olteanu a dispus interdictia de a nu părăsi tara pentru o perioadă de 29 de zile. Anchetatorul a luat această măsură, întrucît Chiper a avut o atitudine sinceră pe timpul audierilor si a oferit toate datele solicitate. Cît priveste cele întîmplate în ziua de 17 mai, anchetatorii au refuzat să ofere mai multe informatii, semn că se fac investigatii pentru identificarea unor eventuali complici. Procurorul Stelian Olteanu a declarat că Stavarache a locuit pentru o perioadă scurtă de timp la Piatra Neamt si avea prieteni în zonă, însă nu a precizat dacă a beneficiat de sprijinul acestora. Trebuie spus că Stavarache a lucrat la pont. Conform celor precizate de procurorul Olteanu, infractorul a aflat despre bunurile detinute de familia Stoiciu, în puscărie, de la un alt detinut din Iasi, închis în Penitenciarul Aiud. „Au fost recuperate 8 tablouri din cele sustrase, bunurile fiind recuperate în proportie de 80%. Se fac cercetări pentru recuperarea celorlalte obiecte care au fost înstrăinate între timp. Multe dintre ele stim unde se află, iar în următoarele zile le vom recupera“, a declarat procurorul Stelian Olteanu. Tablourile au fost evaluate la 340.000 de euro, însă cum nu au fost clasificate, anchetatorii nu se pot pronunta. Aseară, la închiderea editiei, politistii constănteni au reusit să recupereze încă un tablou. Este vorba de o pictură semnată Corneliu Baba. Toate bunurile recuperate vor fi restituite familiei Stoiciu. Un alt tablou sustras, se pare un fals Grigorescu, nu a fost încă găsit.

Primele concluzii

În mai 2011, politistii care investigau cazul petrecut la locuinta familiei Stoiciu declarau că au stabilit modul de operare. În gardul care despărtea proprietatea Stoiciu de imobilul de la nr 61, au fost descoperite două spărturi, usa de la intrare fusese fortată, iar în interior existau semne clare că „cineva“ nepoftit locuise o perioadă. Asta, desi locuinta nu era locuită de multă vreme, proprietarii fiind plecati în străinătate. Apoi s-a stabilit „filmul jafului“. „În jurul orei 7.30, suspectul a pătruns în locuintă, pe o usă lăsată descuiată si a imobilizat proprietara casei, o femeie în vîrstă de 72 de ani. Din locuintă, tînărul a sustras nouă tablouri, semnate de pictori celebri, bibelouri din fildes, un ceas de buzunar din aur si suma de 1.450 de lei. Încercînd să părăsească casa, pe aleea de acces în curte suspectul s-a întîlnit cu o vecină, de 69 de ani, pe care a invitat-o în casă sub pretextul că face lucrări de reparatii, a lovit-o în zona fetei si a imobilizat-o. Ulterior, suspectul a părăsit locuinta, avînd asupra sa bunurile sustrase“, declara inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvînt al Politiei Neamt. Cele două victime au fost găsite în jurul orei 17, moment în care au fost anuntati anchetatorii. Concluzia trasă de acestia este clară: s-a lucrat la pont. Imediat după jaf, specialistii de la Muzeul de Istorie din Piatra Neamt au concluzionat că tablourile, unele semnate Grigorescu, Tonitza, Băncilă, Baba, Ghiată, valorau 260.000 de euro, valoare ce avea să crească pe parcursul anchetei. Una dintre picturi, intitulată „Casă în pădure“ si semnată de Nicolae Grigorescu, nu este autentică.

2 comori si 2 coincidente

Pe 20 mai 2011, în Monitorul apărea în exclusivitate un articol intitulat „2 comori si 2 coincidente“. Relatam atunci că data de 17 mai va rămîne cu sigurantă în istoria familiei Stoiciu. Dacă furtul picturilor s-a înregistrat pe 17 mai 2011, la aceeasi dată, însă în urmă cu 8 ani, în 2003, în curtea unui imobil situat pe aceeasi stradă Stefan cel Mare, un muncitor care lucra la fundatia unei case a descoperit doi saci în care se aflau 40.000 de bancnote de 100 de lei de pe vremea lui Ceausescu. Într-unul dintre saci au mai fost găsite două librete cec cu solduri de 150.000 si 124.000 lei, pe numele lui Spiru Stoiciu, sotul Victoriei Stoiciu, cea care a căzut victimă jafului de anul acesta. Descoperirea a făcut multă vîlvă la vremea respectivă, fiind prezentată în toată presa centrală. În cele din urmă s-a stabilit că cei doi saci contineau aproximativ 4 milioane de lei, bancnotele fiind emise în 1966. În scurt timp a fost elucidat si misterul sacilor cu bani. Părintii lui Spiru Stoiciu, care a decedat în mai 2004, au locuit în imobilul de pe strada Stefan cel Mare, nr. 49, din anul 1959 si pînă în 1990. Născut în anul 1903, Gheorghe Stoiciu a murit în 1987, la vîrsta de 84 de ani. Fiul lui Stoiciu, Ariston, locuia în apropierea casei părintesti, la imobilul cu numărul 63 de pe aceeasi stradă. Spiru declara la acea vreme că nu a stiut despre comoara tatălui său, relatiile dintre ei nefiind extraordinar de bune. Libretele de economii erau pe numele lui Spiru, iar la persoană cu clauză era trecută fiica acestuia. Casa a fost vîndută în anul 1990, după care a fost din nou înstrăinată în 2000. Noul proprietar a demolat vechiul imobil pentru a construi o casă nouă. Familia Stoiciu a fost cunoscută înainte de 1989, dar si după revolutie, ca fiind una avută. Se spune că Gheorghe Stoiciu era de loc din judetul Brăila, unde ar fi condus mai multe cîrciumi si unde ar fi avut afaceri cu peste. După cel de-al doilea război mondial, fiind considerat chiabur, a fost deportat la Bicaz, iar ulterior s-a stabilit în Piatra Neamt. Aici a lucrat mai mult timp ca gestionar la diverse societăti din oras, ocupîndu-se în acelasi timp si de afacerea sa, confectionarea rochiilor de mireasă si de accesorii ale acestora. Această activitate a fost continuată de fiul său, Spiru. Din banii obtinuti, dar si din cei mosteniti de la tatăl său, Spiru a investit masiv în opere de artă, în special în picturi.

Articol afisat de 2131 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective