Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Noiembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
INCREDIBILA POVESTE A PICTURILOR FURATE

INCREDIBILA POVESTE A PICTURILOR FURATE

• dupã luni de investigatii, anchetatorii au reusit sã dea de urma celui care a furat tablourile din vila Stoiciu • infractor notoriu, constãnteanul Marian Stavarache a fost prins în momentul în care se pregãtea sã vîndã 7 din cele 10 tablouri furate, unui politist sub acoperire • infractorul ceruse 65.000 de euro • flagrantul a fost realizat în apropierea orasului Hîrsova • în masina cu care se deplasa Stavarache si complicele sãu au fost gãsite 7 tablouri • altul a fost gãsit la locuinta complicelui • asearã, politistii au mai recuperat o picturã de Corneliu Baba de la un constãntean •

Dupã aproape 5 luni si jumãtate de investigatii, anchetatorii nemteni au reusit sã dea de urma celui care a furat zece tablouri semnate de pictori celebri, dar si alte bunuri de valoare din casa familiei Stoiciu din Piatra Neamt. Succesul a fost anuntat în cursul zilei de ieri de procurorul Stelian Olteanu, seful Sectiei urmãriri penale din cadrul Parchetului Judetean în cadrul unei conferinte de presã la care au mai participat seful Politiei Neamt, comisarul sef Paul Tablan, si cei doi ofiteri care au lucrat în dosar. Procurorul Olteanu a precizat cã prinderea infractorului a fost opera mai multor institutii, amintind aici Serviciul Român de Informatii, Parchetul General, Politia Neamt, Politia Constanta, Parchetul Judetean, actiunea fiind una de anvergurã. Investigatiile au indicat faptul cã autorul jafului de la vila Stoiciu este un individ în vîrstã de 46 de ani, din comuna Cobadin, judetul Constanta. Marian Stavarache este cunoscut cu antecedente penale, executînd 16 ani de puscãrie din cei 19 primiti pentru tîlhãrie. De altfel, de aici a fost punctul de plecare al anchetei. Individul a fost condamnat pentru o faptã similarã, în anii 90 el tîlhãrind o familie de bãtrîni din Ardeal. Si atunci, ca si acum, constãnteanul a sustras tablouri. Cum modul de operare coincidea, Stavarache a fost inclus în cercul de suspecti. A fost momentul în care pe fir a intrat SRI si ofiterii de la filaj, iar interceptãrile telefonice l-au indicat ca principal suspect. Anchetatorii s-au concentrat asupra lui si au aflat cã Stavarache cãuta cumpãrãtori pentru tablourile furate.

Flagrant cu... surprize-surprize

Odatã obtinutã informatia cã Stavarache cautã clienti pentru o parte din tablourile sustrase, anchetatorii au pus la cale flagrantul. Pentru a avea ce vinde, Stavarache a fost nevoit sã vinã la Piatra Neamt pentru a recupera opt din cele 10 picturi furate, pe care le ascunsese în curtea unei case pãrãsite situatã pe strada din spatele primãriei. Însotit de Marinel Chiper, prieten, vecin si fost coleg de scoalã, Stavarache s-a deplasat cu masina celui din urmã, la Piatra. S-a întîmplat în noaptea de 30/31 octombrie. Cu bunurile recuperate din acunzãtoare, cei doi au pornit spre Constanta, unde urmau sã se întîlneascã cu persoana care dorea sã le cumpere. Pentru a nu avea surprize, cei doi indivizi s-au oprit la marginea unei pãduri din apropierea orasului Hîrsova si au ascuns tablourile. Ulterior, Stavarache si Chiper si-au dat întîlnire cu cumpãrãtorul pentru a fi siguri cã acesta are suma de bani convenitã, respectiv 65.000 de euro. Dupã ce s-au asigurat cã banii existã, cei doi au revenit la locul în care ascunseserã tablourile. Surpriza avea sã fie de proportii, cei doi constatînd cã prada dispãruse. Panica s-a instalat rapid si printre anchetatori, informatia fiind de naturã a schimba radical ancheta. Fãrã bunurile sustrase nu se mai putea realiza flagrantul. Salvarea a venit tot de la infractori. Chiper si-a amintit cã atunci cînd au ascuns tablourile în pãdure au fost vãzuti de doi ciobani care pãsteau oile în zonã. Bãnuind cã acestia le-au sustras, cei doi s-au dus val vîrtej la stînã unde, într-o magazie, în care se mai aflau niste butoaie cu motorinã, au gãsit tablourile. Dupã ce au pus mîna pe ele, Stavarache si Chiper au sãrit în masinã si au plecat sã se întîlneascã cu clientul. Nu au mai ajuns, pentru cã pe drum au fost opriti de politisti si retinuti. În masinã se aflau sapte din cele 10 tablouri furate. Ulterior, în urma perchezitiei efectuate la domiciliul lui Chiper a mai fost gãsit un tablou de Grigorescu, bunul fiind retinut de infractor pentru plata serviciilor prestate.

Stavarache a primit pontul de la un puscãrias

Anchetatorii au decins si la locuinta lui Stavarache, de unde au fost ridicate mai multe documente care atestau cã anumite bunuri furate din vila Stoiciu fuseserã amanetate sau vîndute unor magazine. Ieri, cei doi au fost retinuti si adusi la Piatra Neamt pentru cercetãri. Stavarache, care nu recunoaste fapta nici în ruptul capului, afisînd un comportament violent la adresa anchetatorilor, a fost retinut pentru 24 de ore, iar asearã a fost arestat pentru o perioadã de 29 de zile. ÃŽn cazul lui Chiper, care în opinia anchetatorilor s-ar face vinovat de tãinuire, procurorul Stelian Olteanu a dispus interdictia de a nu pãrãsi tara pentru o perioadã de 29 de zile. Anchetatorul a luat aceastã mãsurã, întrucît Chiper a avut o atitudine sincerã pe timpul audierilor si a oferit toate datele solicitate. Cît priveste cele întîmplate în ziua de 17 mai, anchetatorii au refuzat sã ofere mai multe informatii, semn cã se fac investigatii pentru identificarea unor eventuali complici. Procurorul Stelian Olteanu a declarat cã Stavarache a locuit pentru o perioadã scurtã de timp la Piatra Neamt si avea prieteni în zonã, însã nu a precizat dacã a beneficiat de sprijinul acestora. Trebuie spus cã Stavarache a lucrat la pont. Conform celor precizate de procurorul Olteanu, infractorul a aflat despre bunurile detinute de familia Stoiciu, în puscãrie, de la un alt detinut din Iasi, închis în Penitenciarul Aiud. „Au fost recuperate 8 tablouri din cele sustrase, bunurile fiind recuperate în proportie de 80%. Se fac cercetãri pentru recuperarea celorlalte obiecte care au fost înstrãinate între timp. Multe dintre ele stim unde se aflã, iar în urmãtoarele zile le vom recupera“, a declarat procurorul Stelian Olteanu. Tablourile au fost evaluate la 340.000 de euro, însã cum nu au fost clasificate, anchetatorii nu se pot pronunta. Asearã, la închiderea editiei, politistii constãnteni au reusit sã recupereze încã un tablou. Este vorba de o picturã semnatã Corneliu Baba. Toate bunurile recuperate vor fi restituite familiei Stoiciu. Un alt tablou sustras, se pare un fals Grigorescu, nu a fost încã gãsit.

Primele concluzii

ÃŽn mai 2011, politistii care investigau cazul petrecut la locuinta familiei Stoiciu declarau cã au stabilit modul de operare. ÃŽn gardul care despãrtea proprietatea Stoiciu de imobilul de la nr 61, au fost descoperite douã spãrturi, usa de la intrare fusese fortatã, iar în interior existau semne clare cã „cineva“ nepoftit locuise o perioadã. Asta, desi locuinta nu era locuitã de multã vreme, proprietarii fiind plecati în strãinãtate. Apoi s-a stabilit „filmul jafului“. „ÃŽn jurul orei 7.30, suspectul a pãtruns în locuintã, pe o usã lãsatã descuiatã si a imobilizat proprietara casei, o femeie în vîrstã de 72 de ani. Din locuintã, tînãrul a sustras nouã tablouri, semnate de pictori celebri, bibelouri din fildes, un ceas de buzunar din aur si suma de 1.450 de lei. ÃŽncercînd sã pãrãseascã casa, pe aleea de acces în curte suspectul s-a întîlnit cu o vecinã, de 69 de ani, pe care a invitat-o în casã sub pretextul cã face lucrãri de reparatii, a lovit-o în zona fetei si a imobilizat-o. Ulterior, suspectul a pãrãsit locuinta, avînd asupra sa bunurile sustrase“, declara inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt. Cele douã victime au fost gãsite în jurul orei 17, moment în care au fost anuntati anchetatorii. Concluzia trasã de acestia este clarã: s-a lucrat la pont. Imediat dupã jaf, specialistii de la Muzeul de Istorie din Piatra Neamt au concluzionat cã tablourile, unele semnate Grigorescu, Tonitza, Bãncilã, Baba, Ghiatã, valorau 260.000 de euro, valoare ce avea sã creascã pe parcursul anchetei. Una dintre picturi, intitulatã „Casã în pãdure“ si semnatã de Nicolae Grigorescu, nu este autenticã.

2 comori si 2 coincidente

Pe 20 mai 2011, în Monitorul apãrea în exclusivitate un articol intitulat „2 comori si 2 coincidente“. Relatam atunci cã data de 17 mai va rãmîne cu sigurantã în istoria familiei Stoiciu. Dacã furtul picturilor s-a înregistrat pe 17 mai 2011, la aceeasi datã, însã în urmã cu 8 ani, în 2003, în curtea unui imobil situat pe aceeasi stradã Stefan cel Mare, un muncitor care lucra la fundatia unei case a descoperit doi saci în care se aflau 40.000 de bancnote de 100 de lei de pe vremea lui Ceausescu. ÃŽntr-unul dintre saci au mai fost gãsite douã librete cec cu solduri de 150.000 si 124.000 lei, pe numele lui Spiru Stoiciu, sotul Victoriei Stoiciu, cea care a cãzut victimã jafului de anul acesta. Descoperirea a fãcut multã vîlvã la vremea respectivã, fiind prezentatã în toatã presa centralã. ÃŽn cele din urmã s-a stabilit cã cei doi saci contineau aproximativ 4 milioane de lei, bancnotele fiind emise în 1966. ÃŽn scurt timp a fost elucidat si misterul sacilor cu bani. Pãrintii lui Spiru Stoiciu, care a decedat în mai 2004, au locuit în imobilul de pe strada Stefan cel Mare, nr. 49, din anul 1959 si pînã în 1990. Nãscut în anul 1903, Gheorghe Stoiciu a murit în 1987, la vîrsta de 84 de ani. Fiul lui Stoiciu, Ariston, locuia în apropierea casei pãrintesti, la imobilul cu numãrul 63 de pe aceeasi stradã. Spiru declara la acea vreme cã nu a stiut despre comoara tatãlui sãu, relatiile dintre ei nefiind extraordinar de bune. Libretele de economii erau pe numele lui Spiru, iar la persoanã cu clauzã era trecutã fiica acestuia. Casa a fost vîndutã în anul 1990, dupã care a fost din nou înstrãinatã în 2000. Noul proprietar a demolat vechiul imobil pentru a construi o casã nouã. Familia Stoiciu a fost cunoscutã înainte de 1989, dar si dupã revolutie, ca fiind una avutã. Se spune cã Gheorghe Stoiciu era de loc din judetul Brãila, unde ar fi condus mai multe cîrciumi si unde ar fi avut afaceri cu peste. Dupã cel de-al doilea rãzboi mondial, fiind considerat chiabur, a fost deportat la Bicaz, iar ulterior s-a stabilit în Piatra Neamt. Aici a lucrat mai mult timp ca gestionar la diverse societãti din oras, ocupîndu-se în acelasi timp si de afacerea sa, confectionarea rochiilor de mireasã si de accesorii ale acestora. Aceastã activitate a fost continuatã de fiul sãu, Spiru. Din banii obtinuti, dar si din cei mosteniti de la tatãl sãu, Spiru a investit masiv în opere de artã, în special în picturi.

Articol afisat de 2350 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective