Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Februarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
UN DECES MISTERIOS

UN DECES MISTERIOS

• un tînãr s-a stins în fata unui bar • „A cãzut din picioare dintr-o datã. Am chemat salvarea însã a murit“, spune un prieten • cu cîteva ore înainte de deces, tînãrul a fost luat la sectie de politisti si amendat, pentru cã se certa cu prietena sa în fata barului • „Cînd a venit de la politie a spus cã i-au luat si banii si i-au dat si bãtaie“, mai sustine amicul victimei • mama decedatului sperã sã se facã luminã în acest caz • „Nu a fost bolnav si nici nu s-a plîns cã ar avea ceva“ •

Moartea fulgerãtoare a unui tînãr, de 28 de ani, din Piatra Neamt, i-a luat prin surprindere pe prieteni si rude. Nu-si pot explica faptul cã un bãrbat solid, care nu s-a plîns niciodatã de probleme de sãnãtate, poate sã moarã din senin. Nici necropsia nu a stabilit cu certitudine care au fost cauzele mortii, mai multe informatii în acest sens urmînd sã fie obtinute dupã ce vor veni rezultatele probelor histopatologice. Povestea este putin mai complicatã, iar amicii lui Petru Tãnase nu exclud ca tînãrul sã fi fost victima unui abuz al politistilor. Înainte cu cîteva ore de a muri, Petru Tãnase a fost la sediul Politiei Piatra Neamt, unde a fost sanctionat contraventional, dupã ce s-a certat cu prietena. S-a întîmplat sîmbãtã searã, în fata barului Brãdet.

Bãtut de politisti?

„Eu eram cu prietenii în bar, la Brãdet, cînd prietena lui Petru a sunat la barmanitã si a rugat-o sã iasã în fata localului cã se ceartã cu iubitul. A iesit si a gãsit-o pe Cami care, plîngînd, i-a spus cã se certa cu Petru cînd a trecut un echipaj de politie prin zonã. Politistii au oprit si l-au luat pe Petru. Fata a venit în bar si a stat cu noi la masã pînã cînd a venit Petru, adicã dupã mai bine de douã ore. Era supãrat si a zis cã i-au luat politistii si banii, cã l-au amendat cu 20 de milioane de lei, si l-au si bãtut. Dupã aceea am plecat la un alt bar, El Dorado, unde am stat pînã în jurul orei 1, cînd am hotãrît sã plecãm acasã. La iesire, mi-a zis cã vrea sã stea de vorbã cu prietena si s-au dus amîndoi într-o scarã. Au vorbit cît au vorbit, cînd îl vãd cã picã din picioare. Am fugit repede la el si am vãzut cã respirã si are puls. A venit salvarea si l-a dus la spital. L-au bãgat într-un salon si l-au resuscitat ore bune. Dimineatã, la ora 5-6, au declarat decesul“, a declarat Marius, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Tãnase. Tînãrul mai spune cã nu a observat nimic suspect la amicul sãu si cã acesta nu a consumat bãuturi alcoolice în exces. „Nu s-a plîns de absolut nimic. Nu a zis cã-l doare ceva. De cînd îl cunosc nu am auzit sã fi fost vreodatã bolnav. Era un tip sãnãtos tun. Cît am stat împreunã sã fi bãut vreo 3 beri, nimic mai mult“, a continuat Marius. ÃŽntrebat dacã le-a povestit cadrelor medicale despre faptul cã Petru Tãnase a ajuns la politie, Marius a spus cã nu a mai apucat: „Nu m-a întrebat nimeni nimic, cã le-as fi spus. Ei erau si foarte ocupati cu manevrele de resuscitare, asa cã nu cred cã i-ar fi interesat altceva în acel moment“.

„Este mai mult decît suspect. Vreau sã se afle adevãrul“

Mama lui Petru Tãnase a fost anuntatã despre situatia dificilã în care se aflã fiul ei de la un cunoscut al acestuia. „Eu am venit de la tarã sîmbãtã searã si l-am gãsit fãcîndu-si mîncare. La un moment dat a iesit din casã si a plecat. Noaptea, pe la ora 2, m-a sunat un prieten de-al lui sã-mi spunã cã lui Petru i s-a fãcut rãu si cã se aflã la spital. Dimineatã, pe la ora 5, s-a declarat decesul. De la prietenii lui am aflat cã a fost luat de politisti pentru cã s-a certat cu prietena. Nu stiu ce sã cred? Era un bãiat sãnãtos, care nu a avut niciodatã probleme. Dacã a fost agresat de cineva as vrea sã se afle, iar vinovatii sã fie trasi la rãspundere“, a declarat mama bãiatului. Femeia mai spune cã i s-a comunicat cã necropsia va avea loc luni, însã medicii au fãcut-o duminicã. „ÃŽn documentul pe care l-am primit i-au pus diagnosticul insuficientã cardio respiratori acutã, penumopatie bilateralã si mai scrie ceva indescifrabil. Nu-mi pot da seama ce s-a întîmplat. Nu s-a plîns niciodatã de nimic. Nu lua tratament! Se ducea la muncã! Nu a avut niciodatã concediu medical. Este mai mult decît suspect. Vreau sã se afle adevãrul. Duminicã am fost chematã la Politia Municipiului, unde un domn, care s-a recomandat cã ar fi procuror, mi-a spus cã fiul meu a fost amendat, precizînd cã nu trebuie sã-mi fac griji cã sanctiunea va fi anulatã“, a conchis femeia care astãzi îsi va conduce fiul pe ultimul drum. Amicii victimei sînt convinsi cã ceva este în neregulã în toatã aceastã poveste si cer sã se facã o anchetã amãnuntitã. „Nu se poate ca lucrurile sã rãmînã asa. Noi sîntem tineri si fãrã experientã si nu stim cui sã ne adresãm. Este greu de crezut cã poti sã mori asa din senin. Era un munte de om. ÃŽl stiu de ani buni, însã nu l-am auzit vreodatã sã se plîngã cã-l doare ceva“, a declarat Licã, un alt cunoscut al decedatului.

Amendat, dar nu bãtut

Prin intermediul purtãtorului de cuvînt al IJP Neamt, cei doi politisti care l-au sanctionat pe Petru Tãnase au negat cã l-ar fi agresat. Oamenii legii spun cã tînãrul a fost amendat pentru comportamentul sãu. „ÃŽn seara de 11 februarie, în jurul orei 20,30, o patrulã de sigurantã publicã care se afla pe strada Dimitrie Leonida s-a sesizat din oficiu cã, la semaforul de la Brãdet, un tînãr are un comportament agresiv, verbal si fizic, fatã de o tînãrã. Politistii au oprit si au aplanat starea conflictualã, constatînd cã tînãrul este bãut. Cum persoana a refuzat sã spunã ce s-a întîmplat, politistii au condus-o la sediul politiei, fãrã a folosi forta. A stat la politie aproximativ 10 minute, timp în care i-a fost întocmit procescul verbal de contraventie. A fost sanctionat pentru trei articole de lege, cu amenzi de 300, 300, respectiv 400 de lei-pentru sãvîrsirea în public de acte obscene, provocare scandal în locuri publice si tulburarea linistii prin larmã si strigãte“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt. Ofiterul spune cã existã în lucru un dosar penal de moarte suspectã: „Politia a fost sesizatã de Unitatea de Primire a Urgentelor despre decesul tînãrului. S-a întocmit dosar penal de moarte suspectã. Cadavrul nu prezenta urme de violentã, iar necropsia nu a stabilit cã decesul ar fi survenit ca urmare a unui act de violentã“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu. Aceasta a mai precizat cã procesul verbal de contraventie a fost anulat, întrucît persoana în cauzã a decedat.

Au fost prelevate probe histopatologice

Tînãrul pietrean a fost gãsit în stradã de cadrele medicale de la Ambulantã în stop cardio-respirator si au început imediat manevrele de resuscitare. A ajuns astfel la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Neamt, iar aici a continuat resuscitarea mai bine de douã ore si jumãtate. S-a insistat atît de mult tocmai datoritã vîrstei foarte tinere a pacientului, dar si pentru cã, pe parcursul acestor manevre, tînãrul dãdea semne cã si-ar reveni, inima mai pornind din cînd în cînd. ÃŽntr-un final, cadrele medicale au abandonat lupta si au declarat decesul, trimitînd cadavrul la Medicinã Legalã. Cert este cã în timpul manavrelor de resuscitare, medicii si asistentii de la UPU nu au descoperit nici un fel de semne ale unei posibile agresiuni, neexistînd leziuni, vînãtãi, zgîrieturi ori alt gen de traumatisme. De asemenea, s-a stabilit cã victima avea o alcoolemie de 1,60 la mie. Medicii legisti au evitat sã facã vreun fel de declaratii referitoare la cauza decesului, sustinînd cã trebuie asteptate si rezultatele analizelor histo-patologice ale probelor prelevate. „Potrivit legii, nu pot sã fac nici un fel de declaratii si nici nu pot preciza cauza decesului. Vã pot spune însã cã au fost prelevate probe si s-au dispus analize amãnuntite, histo-patologice, care vor arãta mai clar cauzele mortii acestui tînãr’’, a declarat medicul Elena Ciuchilan, sefa Sectiei de Medicinã Legalã Neamt.

Articol afisat de 5349 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective