Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 9 Iulie 2012
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

P´┐Żlitura de stat

La vita e bella

„Las´┐Ż, m´┐Ż, c´┐Ż merge-asa, ne-am obisnuit cu ea!“ r´┐Żsuna acum c´┐Żtiva ani refrenul unui slag´┐Żr tipic rom´┐Żnesc ce f´┐Żcea furori ´┐Żn r´┐Żndul unor agramati z´┐Żbovind la o bere. Acum, parafrazat, refrenul stupid cap´┐Żt´┐Ż valente sentimentale: „Las´┐Ż, m´┐Ż, totul la fel, ne-am obisnuit cu el!“. Cum, cu cine? Cu presedintele; c´┐Ż-i b´┐Żiat bun, de cartier, ce h´┐Żh´┐Żie frumos si priveste crucis realitatea pe care s-a ´┐Żnvrednicit, cu patim´┐Ż si sughituri, s´┐Ż ne-o d´┐Żruie, laolalt´┐Ż cu urarea - cinic´┐Ż, dup´┐Ż cum s-a v´┐Żzut - „S´┐Ż tr´┐Żiti bine!“ H´┐Ż, h´┐Ż, h´┐Ż! Tr´┐Żim, m´┐Żria ta! ´┐Żnc´┐Ż.

R´┐Żzboiul de independent´┐Ż

Si eu care credeam c´┐Ż s-a terminat acum mai bine de un veac si jum´┐Żtate. M-am ´┐Żnselat. Mare caz pe presupusul atentat la institutiile statului si la periclitata independent´┐Ż a justitiei. Ambele cestiuni m´┐Ż las´┐Ż rece, ´┐Żn ciuda caniculei. Cu totii am v´┐Żzut ce crede rom´┐Żnul a fi un stat de drept si nu putini dintre noi au fost siliti s´┐Ż constate eficienta independentei justitii; unde dumnezeii cu cioc´┐Żnel si rantie de cioclu preg´┐Żtit pentru ziua portilor deschise la cimitirul urbei, ´┐Żmpart cu os´┐Żrdie dreptatea ´┐Żn functie de satisfactia resimtit´┐Ż, ca s´┐Ż ne exprim´┐Żm eufemistic, la savurarea matinal´┐Ż a cafelei.

Jocul de-a vacanta

Auzeam deun´┐Żzi un tip potent - asa se spune acum despre cei care au bani, ´┐Żn ciuda faptului c´┐Ż multi cred altceva - invidiind cu oarece malitie prelungul concediu al cadrelor didactice. V´┐Żz´┐Żndu-i mutra grav´┐Ż de tip ocupat si oarecum indispus de faptul c´┐Ż nu va putea petrece dec´┐Żt zece zile pe Coasta de Azur, m-am simtit tentat s´┐Ż-i propun un exercitiu simplu. Acela de a str´┐Żbate aceast´┐Ż „long hot summer“, de la un cap´┐Żt la altul, cu banii unui profesor ´┐Żn buzunar. Al acelui profesor care, nefiind nici nevast´┐Ż de om de afaceri, nici metres´┐Ż de magistrat, se g´┐Żndeste cu oroare la primul salariu mizerabil pe care ´┐Żl va ´┐Żncasa abia pe la mijlocul lunii octombrie. Pentru c´┐Ż, se stie, ´┐Żn ton cu bunul obicei consacrat ´┐Żn ´┐Żnv´┐Żt´┐Żm´┐Żnt, cadrul didactic se bucur´┐Ż (sic!) de mizeria salarial´┐Ż pentru trei luni care, ´┐Żntre noi fie vorba, nu-i va ajunge nici s´┐Ż-si pl´┐Żteasc´┐Ż utilit´┐Żtile. ´┐Żn rest, vara va fi petrecut´┐Ż pe l´┐Żng´┐Ż zidurile casei sau h´┐Żl´┐Żduind pe scara blocului, zdr´┐Żng´┐Żnind cutia postal´┐Ż ´┐Żn c´┐Żutarea facturilor si a depeselor dr´┐Żg´┐Żstoase ale b´┐Żncilor. Care, cu nesimtire, au sunat insistent si ´┐Żn b´┐Żtaie de joc, de-a lungul ´┐Żntregului an scolar, chiar ´┐Żn timpul orelor de curs. Oricum, urm´┐Żrile se v´┐Żd, printre altele, at´┐Żt ´┐Żn prezent´┐Ż c´┐Żt si ´┐Żn rezultatele tot mai dezastruoase la examenele scolare. Dar, n-are a face. Banii si profitul, ´┐Żnainte de toate!

Prin curte

Nu stiu de ce, atunci c´┐Żnd auzeam de Curtea Constitutional´┐Ż a Rom´┐Żniei ´┐Żmi ´┐Żnchipuiam cei nou´┐Ż magistrati ca pe niste somit´┐Żti ale justitiei, maestri ai peroratiei si ai plasticit´┐Żtii elocvente, striviti de opera unei vieti dedicate subtilelor complicit´┐Żti statornicite de-a lungul timpului ´┐Żntre dreptul roman si nuantele caracteriale ale noilor relatii sociale. Dac´┐Ż nu cu s´┐Żnge albastru si pedigri sofisticat, cel putin cu un ascendent valoric justificat deplin de o carier´┐Ż impresionant´┐Ż ´┐Żn mediul academic de cea mai aleas´┐Ż factur´┐Ż. Chiar titulatura ´┐Żn sine avea ceva somptuos, plenar si definitiv, precum cutumele unei ceremonii suverane. Aflu acum, cu stupoare, c´┐Ż intangibilii s´┐Żnt de fapt, ´┐Żn mare parte, niste fosti functionari juridici pe la autogar´┐Ż, cooperatie sau bejeateme (cu accentul pe ultima silab´┐Ż), acele nefericite institutii ale comunismului ce au fost pr´┐Żdate si usurate de chiuvete, rulmenti, bare de inox, fier cornier si alte rahaturi materiale de c´┐Żtre proprii angajati, zelosi si lacomi ´┐Żntru parvenire democratic´┐Ż. Si, uite-asa ne mor iluziile!

Laptopul lui Burebista

Nu stiu care este adev´┐Żrul, dar ceea ce aud acum este oripilant. Un profesor din Farcasa, cunoscut ´┐Żndeosebi prin patima colection´┐Żrii de obiecte si artefacte pe baza c´┐Żrora, cu voluptate si cu ´┐Żndrept´┐Żtit´┐Ż vanitate, creea teorii exaltate - nu de putine ori chiar discutabile, dar pline de suflet - asupra istoriei neamului rom´┐Żnesc, a fost vizitat de o ceat´┐Ż de militieni ce i-au vandalizat casa, n´┐Żd´┐Żjduind a demonstra c´┐Ż dasc´┐Żlul face parte din anturajul lumii interlope specializat´┐Ż ´┐Żn deturnarea, ´┐Żn folos propriu, a patrimoniului cultural national. Mai mult dec´┐Żt at´┐Żt, omul s-a v´┐Żzut nevoit a dormi, vorba lui, „prin p´┐Żpusoi“, privind cu jind la sigiliul aplicat pe us´┐Ż de nesimtitii proteguitori militarizati ai culturii, ce c´┐Żutau laptopul lui Burebista, sabia cu care Decebal a ucis-o pe Elodia si ochiul de sticl´┐Ż al lui Traian. Unde este justitia?! ´┐Żn orice caz, ´┐Żn urma unei astfel de nefericite ´┐Żnt´┐Żmpl´┐Żri ajungem la concluzia c´┐Ż ´┐Żn Rom´┐Żnia ´┐Żmp´┐Żtimitii ar trebui s´┐Ż colectioneze doar cutii de chibrituri. E mai putin periculos. Sau, mai stii?! Si piromanii s´┐Żnt c´┐Żutati, nu-i asa?

Vieti paralele

Pe de o parte politicienii, oamenii de afaceri prosperi, conflictele politice, parlamentarii, presedintii si ochiul vigilent al presei; pe de alt´┐Ż parte manelistii, vedetele analfabete, bucile siliconate, B´┐Ż'est Summer Camp, carnavalul ´┐Żn curul gol al lui Maz´┐Żre, propuneri de vacante exotice si nivelul stupid al emisiunilor de divertisment ´┐Żntru amuzamentul cretin (si deloc crestin) al b´┐Żstinasului; si, ´┐Żn sf´┐Żrsit, r´┐Żzboiul calicilor cu supravietuirea: tomberonistii, boschetarii si profesorii din ´┐Żnv´┐Żt´┐Żm´┐Żntul gimnazial. Acestia din urm´┐Ż cre´┐Żndu-si iluzia unei ´┐Żmbun´┐Żt´┐Żtiri a st´┐Żrii de foame prin participarea, pl´┐Żtit´┐Ż simbolic si cinic, la supravegherea examenelor estivale. Multe dintre loazele chiar picate se vor urca ´┐Żn avion, pentru a-si petrece binemeritata vacant´┐Ż, ´┐Żn timp ce profesorul va astepta cuminte somatiile nesimtite ale b´┐Żncilor si recuperatorilor decisi a-si ´┐Żmbun´┐Żt´┐Żti ´┐Żncas´┐Żrile prin apelarea la justitia ce le va da, ca de fiecare dat´┐Ż, dreptate. Iar justitia?!

Cu dreptatea pe dreapta

Dreptacii lui „mereu“ (din nou cu accent pe ultima silab´┐Ż) - sintagm´┐Ż rezumativ´┐Ż pe care unii o traduc prin Moise, Rasela si Ugurtu - ´┐Żsi fac partid cu volanul pe dreapta si cu num´┐Żr rosu; la care, ne´┐Żndoios, tin´┐Żnd seama de profundele aspiratii capitaliste ale lui nea´┐Ż' Gheorghe, vor adera tot at´┐Żtia boschetari intelectuali c´┐Żt num´┐Żr´┐Ż ast´┐Żzi partidul kurzilor independenti de la T´┐Żc´┐Żlia. De altfel, liderul autoproclamat al noului partid si-a ´┐Żnceput foarte rafinat campania referindu-se plastic la... patrupede. Limbaj ad´┐Żnc, abscons si plin de substant´┐Ż. De intelectual rasat. „Futu-v´┐Ż rasa-n cur!“ exclama asear´┐Ż un tip ce cotrob´┐Żia tacticos prin tomberoane. (Aceste sublime obiecte sugerate ´┐Żntru folosinta Rom´┐Żniei de c´┐Żtre vidanjorii civilizatori europeni). Dar, de bun´┐Ż seam´┐Ż, ´┐Żntre aceste dou´┐Ż aspecte nu exist´┐Ż, evident, nici o leg´┐Żtur´┐Ż... cauzal´┐Ż.

Te pui cu blondele?

Horia si Roman si Patapievici - ´┐Żstia trei s´┐Żnt, de fapt, unul singur, asa c´┐Ż vom face acordul corespunz´┐Żtor - se pl´┐Żnge amarnic pentru faptul c´┐Ż i s-a confiscat (ilegal) poneiul roz cu zvastica pe coaps´┐Ż. Este c´┐Żt se poate de clar: mujicul rom´┐Żn, care nu este membru al uniunii scriitoricesti autohtone, nu reuseste cu nici un chip a ´┐Żntelege limbajul sublimat al acestei viziuni biologico-anatomo-visceralo-semiotice. F´┐Żc´┐Żnd apel la suturile ´┐Żn cur pe care le-a luat la revulutie de la harnicii militieni, care peste c´┐Żtiva ani aveau s´┐Ż evolueze la stadiul de politisti, sofisticatul roman patapievicizat se crede a fi ´┐Żndrept´┐Żtit s´┐Ż fac´┐Ż vraiste prin tezaurul cultural al rom´┐Żnilor, dup´┐Ż criterii absconse, ´┐Żn schimbul unei remuneratii bugetare consistente. Totodat´┐Ż, c´┐Żnd aud c´┐Ż un tip numit, din ´┐Żnt´┐Żmplare, regele marmorei, mobilizeaz´┐Ż s´┐Żr´┐Żcimea la lupt´┐Ż de clas´┐Ż, m´┐Ż apuc´┐Ż fandaxiile. ´┐Żn acelasi timp, constat´┐Żm cu stupoare c´┐Ż multiplul fost premier se simte „at home“ ´┐Żn teritoriul Clujului, f´┐Żc´┐Żnd cl´┐Żtite, gogosi si sp´┐Żrg´┐Żnd pepeni importati din Oltenia, ´┐Żn vreme ce blond simbolul politic al ultimilor ani asteapt´┐Ż cu ´┐Żncr´┐Żncenare revansa. S´┐Ż ne fereasc´┐Ż Dumnezeu de r´┐Żzbunarea blondelor!

´┐Żn cad´┐Ż

Presedintele, chiar demis, promitea c´┐Ż va face uichendul la Neptun, al´┐Żturi de familie. N-a fost s´┐Ż fie si a trebuit s´┐Ż se ocupe de campanie. Sau de sampanie, nu se stie exact. Care campanie, tin´┐Żnd cont de c´┐Żldura de afar´┐Ż, despre care a pomenit el ´┐Żnsusi, nu e tocmai usoar´┐Ż. Dar gratuit´┐Ż este. Fie si numai pentru faptul c´┐Ż cei opt ani scursi de la prima ´┐Żntronare au furnizat suficiente si temeinice motive de convingere. ´┐Żntre timp, ne spune tot el, nu a uitat de siping. Dar, cred eu, de la un timp e mai bine s´┐Ż renunt´┐Żm la aventuri marine si s´┐Ż ne juc´┐Żm cu r´┐Żtusca de cauciuc. ´┐Żn cad´┐Ż. E mai s´┐Żn´┐Żtos. Mai ales acum, c´┐Żnd se vorbeste de o iminent´┐Ż p´┐Żlitur´┐Ż de stat.

Articol afisat de 2864 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective