Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Decembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ce aduce 2013 pentru Sãnãtate

Ce aduce 2013 pentru Sãnãtate

• de anul viitor spitalele din judet vor avea mai putine paturi • asta va însemna mai putine internãri si liste de asteptare • tot din 2013 vom avea card de sãnãtate • anul viitor se doreste aplicarea noii legi a Sãnãtãtii • astfel, am putea plãti asigurãri suplimentare n

Anul 2013 aduce zile grele pentru bolnavii judetului. ÃŽn afara unor schimbãri care deocamdatã sînt la stadii teoretice, fiind proiecte de lege, altele se vor petrece concret chiar de la începutul anului ce vine. Dintr-un condei, judetul Neamt a pierdut încã 101 locuri în spitale. Asta înseamnã cã în 2013 bolnavilor li se pregãtesc asteptãri lungi pe liste pentru internarea în spital, iar atunci cînd se va întîmpla totusi, oamenii vor avea parte de dotãri minime si vor fi nevoiti sã-si cumpere singuri medicatia, bugetele spitalelor fiind reduse simtitor. La numai cîteva zile dupã alegerile parlamentare, pe 13 decembrie, a fost publicat Ordinul nr. 1268 care a stabilit cîte paturi vor fi finantate de stat din 2013. Astfel, dacã în 2012 în Neamt au fost finantate 2.520 de paturi de spital, pentru anul urmãtor statul va încheia contracte cu spitalele pentru un numãr total de 2.419 paturi. Asta pentru cã mai marii Sãnãtãtii vor sã ne aducã la media din UE, de 5,61 paturi la mia de locuitori. Judetul Neamt este însã cu mult sub aceastã medie, fapt care face greu de înteles decizia de a reduce din nou numãrul paturilor. ÃŽn acest moment, în judet avem 5,3 paturi la mia de locuitori dacã tinem cont de statisticile de la ultimul recensãmînt care arãta cã în judet avem o populatie de 450.000 de persoane. Dacã tinem cont de datele de la recensãmîntul anterior, (date utilizate în ultimele campanii electorale) atunci la o populatie de 550.000 de persoane, media paturilor este de doar 4,3. Oricum am da-o este cu mult sub media europeanã. „Nu stiu cum se vor defalca pe spitale cele 101 paturi, asteptãm sã aparã norme metodologice, dar este cert cã noi am ajuns la limita de jos si nu ne permitem sã pierdem nici mãcar un pat“, spune doctorul Ioan Lazãr, managerul Spitalului Judetean Neamt.
Nici DSP-ul si nici Casa de Asigurãri nu stiu încã modul de reducere a numãrului de paturi, toatã lumea estimînd cã se vor tãia pe baza indicatorilor manageriali din anul anterior.

Nouã lege a Sãnãtãtii

O altã noutate de care vor avea parte bolnavii în 2013 va fi cardul de asigurat care ar trebui sã fie emis încã de la începutul anului. Acesta însã nici nu va ajuta, nici nu va încurca, va fi un fel de frectie la un picior de lemn. Reteta electronicã este iarãsi noutatea anului viitor, dar pe pacienti nu-i va încurca cu nimic. Tot anul ce vine ar trebui sã aducã o nouã lege a Sãnãtãtii care este în dezbatere încã de la jumãtatea anului 2012. Dacã aceasta se va aplica de la anul, vom resimti acut schimbãrile. Potrivit acesteia, asigurãrile de sãnãtate actuale vor acoperi doar un pachet minim de servicii de genul urgentelor si consultatiilor la medicii de familie. Pentru restul vom plãti asigurãri suplimentare. Numãrul coasiguratilor va fi diminuat, astfel încît multi dintre cei care nu plãtesc acum asigurãri de sãnãtate o vor face din 2013. O altã taxã prevãzutã a fi introdusã este coplata, adicã va trebui sã plãtim pentru fiecare serviciu medical de care vom avea parte. Toate aceste schimbãri ar trebui sã aibã scopul de a aduce mai multi bani la bugetul Sãnãtãtii, iar în final sã ducã la o crestere a calitãtii serviciilor oferite.

Articol afisat de 1411 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective